Όπως πολλοί από εμάς, έτσι και ο φωτογράφος άγριας φύσης και Canon Ambassador, Valtteri Hirvonen χρησιμοποίησε την πανδημία ως ευκαιρία για νέες δημιουργικές αναζητήσεις κοντά στο σπίτι του. Αλλά η μάχη με τις πολικές θερμοκρασίες και το φαινομενικά μόνιμο σκοτάδι του χειμώνα μπορεί να κάνει ακόμη πιο δύσκολο το να βρει κάποιος έμπνευση.

Με έδρα τη Φινλανδία, ο Valtteri περνάει περισσότερες από 16 ώρες καθημερινά στο σκοτάδι, αλλά το εκμεταλλεύτηκε ως ευκαιρία για να πειραματιστεί με τη λήψη νέων θεμάτων στην προσωπική του δουλειά. Μας μιλάει για το πώς έστρεψε τον φακό του στον νυχτερινό ουρανό και προσάρμοσε τους κανόνες της αστροφωτογραφίας για να δημιουργήσει όμορφες και μοναδικές φωτογραφίες.

Περνάς τόσο μεγάλο μέρος του χειμώνα σου στο σκοτάδι, πώς παραμένεις εμπνευσμένος ως φωτογράφος;

Στη Φινλανδία, περνάμε σχεδόν τον μισό χρόνο στο σκοτάδι, οπότε κατά τους χειμερινούς μήνες ήθελα να βρω έναν τρόπο να συνεχίσω να ακολουθώ τη φωτογραφία στον προσωπικό μου χρόνο – δεν είναι μόνο το επάγγελμά μου, είναι και το χόμπι μου. Όπως τόσοι άλλοι φωτογράφοι, μετά την πανδημία, έπρεπε να βρω τρόπους να δουλέψω δημιουργικά με αυτό που είναι προσβάσιμο και αυτό είναι που τελικά με ενέπνευσε να στραφώ στο νυχτερινό ουρανό. Ευτυχώς, η Φινλανδία είναι ένα εξαιρετικό μέρος για αυτό. Υπάρχουν τόσα πολλά δάση και καταπληκτικά μέρη όπου υπάρχει μεγάλη ορατότητα των αστεριών, οπότε όλα εξελίχθηκαν με πολύ φυσικό τρόπο.

Η φωτογράφιση του νυχτερινού ουρανού δεν απαιτεί πολύ εξοπλισμό και εμπειρία;

Όχι απαραίτητα. Μερικοί έμπειροι αστροφωτογράφοι διαθέτουν πολλά εργαλεία που τους βοηθούν στη λήψη πραγματικά πολύ ευκρινών φωτογραφιών και χρησιμοποιούν εφαρμογές για να παρακολουθούν τα αστέρια και την περιστροφή της Γης. Ωστόσο, έχω τραβήξει πολλές αστροφωτογραφίες απλά με το χέρι. Με τη σημερινή τεχνολογία, μπορείτε να βρείτε πολλούς τρόπους να το κάνετε αυτό με επιτυχία τις περισσότερες φορές. Απλά χρειάζεστε μια φωτογραφική μηχανή με πλήρη χειροκίνητο έλεγχο και έναν φακό με ευρύ διάφραγμα. Φυσικά, τα αποτελέσματα μεταξύ των φωτογραφιών στο χέρι και μεγάλης έκθεσης που λαμβάνονται με τρίποδο θα φαίνονται πολύ διαφορετικές, αλλά υπάρχει μεγάλη δημιουργική δυνατότητα στην προσπάθεια πιο καλλιτεχνικών προσεγγίσεων, για παράδειγμα με λίγη κίνηση στη λήψη, μπορείτε σχεδόν να ζωγραφίσετε με τη μηχανή σας.

Με ποιες άλλες απλές δημιουργικές τεχνικές πειραματίζονται οι άνθρωποι όταν φωτογραφίζουν τον νυχτερινό ουρανό;

Μου αρέσει να πειραματίζομαι στην προσωπική μου δουλειά και να προσπαθώ να δημιουργήσω κάτι που δεν βλέπουμε τόσο συχνά στις σελίδες στα social media. Για παράδειγμα, φωτογραφίζοντας το Βόρειο Σέλας σε ασπρόμαυρο ή ζωγραφίζοντας με τεχνητή πηγή φωτός. Έχω παίξει με το να έχω ένα φως στο drone μου και να χρησιμοποιώ μεγάλη έκθεση για να δημιουργήσω αυτά τα ασυνήθιστα μονοπάτια φωτός στο προσκήνιο των εικόνων μου.

Κανονικά οι άνθρωποι συνιστούν να μείνετε μακριά από οποιεσδήποτε ενοχλητικές πηγές φωτός, αλλά ακόμα και αν ζείτε σε μια πόλη ή κάπου με πολλή φωτορύπανση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το φως στη λήψη σας για να δημιουργήσετε ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Σε μια από τις φωτογραφίες μου του Joshua Tree, μπορείτε να δείτε την ελαφριά φωτορύπανση, η οποία δημιουργεί αυτή την όμορφη διαβάθμιση από πορτοκαλί σε μαύρο, η οποία μ’ αρέσει πολύ. Ακόμη και τα σύννεφα μπορούν να κάνουν το τοπίο πολύ πιο ενδιαφέρον – απλά προσπαθήστε να ενσωματώσετε τα στοιχεία αυτά στο κάδρο.

Τι σου αρέσει να φωτογραφίζεις κατά τους χειμερινούς μήνες;

Το να φωτογραφίζεις τον νυχτερινό ουρανό σε κάνει να ξεχνάς την ώρα. Στη δουλειά μου όποτε φωτογραφίζω θέματα με ανθρώπους συνήθως επικρατεί  αυτή η αίσθηση της φασαρίας, αλλά με την αστροφωτογραφία είμαι έξω στη φύση μόνος μου ή με κάποιον φίλο. Μου αρέσει να είμαι στη φύση, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι τόσο σιωπηλό και δημιουργεί πραγματικά ήσυχες στιγμές.

Μου αρέσει επίσης το γεγονός ότι οφείλεις να είσαι απόλυτα παρών στη στιγμή. Ζώντας στη Φινλανδία, έχω δει το Βόρειο Σέλας αρκετές φορές, αλλά είναι πάντα μια εκπληκτική και διασκεδαστική εμπειρία. Όλα συμβαίνουν πολύ γρήγορα, οπότε έχετε μια τεράστια αύξηση της αδρεναλίνης, καθώς σπεύδετε να κάνετε τη λήψη επειδή μπορεί το φαινόμενο να τελειώσει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Επίσης, δεν ξέρετε πώς θα εμφανιστούν οι εικόνες επειδή μπορείτε να λάβετε διαφορετικά χρώματα κάθε φορά και αυτό τα κάνει όλα ακόμα καλύτερα.

Όταν φωτογραφίζουμε στο σκοτάδι, φωτογραφίζουμε στα τυφλά, οπότε το καλύτερο είναι να δημιουργούμε εικόνες που κανονικά δεν μπορείς να δεις με γυμνό μάτι. Μόνο μια φωτογραφική μηχανή μπορεί να καταγράψει τη μεγάλη έκθεση, μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών και αυτό είναι που κάνει αυτές τις στιγμές μαγικές – το τελικό αποτέλεσμα είναι πάντα μια έκπληξη.

Πρέπει να ζεις στις Σκανδιναβικές χώρες ή μπορείς να ασχοληθείς με την αστροφωτογραφία οπουδήποτε στον κόσμο;

Μπορείτε να καταγράψετε εικόνες αστροφωτογραφίας οπουδήποτε. Φυσικά, υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε οποιαδήποτε τοποθεσία. Για παράδειγμα, αν ζείτε πιο νότια, έχετε το πλεονέκτημα να έχετε μια πιο συνεπή περιοδικότητα της νύχτας που σας δίνει την ελευθερία να φωτογραφίζετε όλο τον χρόνο, ενώ εμείς στις αρκτικές περιοχές είμαστε αρκετά τυχεροί να έχουμε το Βόρειο Σέλας. Υπάρχουν μοναδικές αστρονομικές στιγμές παντού – είναι θέμα απλά να ξέρεις πώς να τις ψάξεις και μετά να τις καταγράψεις.

Ποια είναι μερικά εύκολα αστρονομικά αντικείμενα για να ξεκινήσει κανείς;

Ως σημείο εκκίνησης, τα αστέρια ή ο Γαλαξίας είναι εύκολα και ενδιαφέροντα θέματα για να τραβήξετε φωτογραφίες τους. Πρέπει να είστε προσεκτικοί όμως καθώς είναι δύσκολο να τα φωτογραφίσετε όταν υπάρχει πανσέληνος, ή όταν το φεγγάρι είναι πολύ φωτεινό, οπότε σκεφτείτε την τρέχουσα φάση του φεγγαριού πριν ξεκινήσετε.

Πώς νομίζεις ότι η πρόοδος της τεχνολογίας έχει αλλάξει τον τρόπο που φωτογραφίζεις;

Οι μηχανές που κυκλοφορούν σήμερα είναι τόσο καλές που μας επιτρέπουν να πραγματοποιούμε επαγγελματικές λήψεις πολύ πιο εύκολα. Δεν εννοώ μόνο τις μηχανές υψηλότερου επιπέδου, αλλά ακόμα και τα μοντέλα εισαγωγικού επιπέδου είναι αρκετά ευαίσθητα ώστε να καταγράφουν τις λεπτομέρειες του νυχτερινού ουρανού.

Έχω αναφέρει τη λήψη στο χέρι – κάτι που δεν θα ήταν τόσο επιτυχημένο στο παρελθόν – αλλά με τα συστήματα σταθεροποίησης της εικόνας που υπάρχουν στις μηχανές τώρα, μπορείτε να πάρετε πολύ ευκρινείς εικόνες. Επίσης η φωτογραφία έχει γίνει πολύ πιο προσιτή. Με τις μηχανές mirrorless έχετε πολύ ελαφρύτερο και πιο περιορισμένου μεγέθους φωτογραφικό εξοπλισμό, γεγονός που κάνει την εμπειρία πολύ πιο διασκεδαστική και όχι τόσο κοπιαστική.

Πώς αναπτύχθηκε η δική σου τεχνική με τα χρόνια από τότε που άρχισες να φωτογραφίζεις;

Οι βασικές αρχές παραμένουν οι ίδιες, αλλά η όλη εμπειρία έχει αλλάξει. Η καινοτομία των φωτογραφικών μηχανών μου επιτρέπει να είμαι πιο πειραματικός στη δουλειά μου. Φυσικά, μπορείτε τώρα να δείτε αποτελέσματα πολύ πιο γρήγορα. Όταν πρωτοξεκίνησα, έπρεπε να κάνω τα πειράματά μου και να μάθω εβδομάδες αργότερα τι πήγε στραβά μετά την εμφάνιση του φιλμ. Αλλά τώρα μπορώ να δω αμέσως το αποτέλεσμα στην οθόνη της μηχανής μου, ακόμη και μικροσκοπικές λεπτομέρειες που βοηθούν να πετύχω την τελική εικόνα.

Εκτός από τις τεχνικές δεξιότητες, τι άλλο χρειάζεσαι για να καταφέρεις να φωτογραφίσεις το νυχτερινό ουρανό;

Το λέω αυτό για κάθε είδος φωτογραφίας, αλλά βοηθά πραγματικά αν μάθετε τις βασικές τεχνικές, καθώς σας απελευθερώνει να μην χρειάζεται να σκέφτεστε τα βασικά.

Δώστε στον εαυτό σας την ελευθερία να πειραματιστείτε, ακόμη και αυτά που οι άλλοι σας λένε ότι δεν μπορείτε ή δεν πρέπει να κάνετε, όπως το κούνημα της μηχανής. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και πιέστε τη δημιουργικότητά σας για να επιτύχετε νέα στυλ.

Βοηθά επίσης να γνωρίσετε το περιβάλλον σας. Συνήθως πηγαίνω κάπου πριν σκοτεινιάσει και περιπλανιέμαι πριν από τη φωτογράφιση για να καταλάβω πού βρίσκονται τα δέντρα και πως διαμορφώνεται το τοπίο. Αυτό με βοηθά να ανακαλύπτω διαφορετικά στοιχεία για να δημιουργήσω μια όμορφη φωτογραφία όταν σκοτεινιάσει.

Σχετικά με τον Valtteri Hirvonen

Οι ανθρώπινες συναντήσεις με το τοπίο και την άγρια φύση χαρακτηρίζουν έντονα το εμπορικό και τα προσωπικά έργα του Valtteri, ενός κινηματογραφιστή και φωτογράφου που ζει στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

Instagram: @valtterihirvonen 

Website: www.valtterihirvonen.com