Η Ericsson συνεχίζει να ενισχύει το χαρτοφυλάκιο του δικτύου ραδιο-πρόσβασης (RAN) με λύσεις που ανταποκρίνονται στην ανάπτυξη του 5G και στους στόχους βιωσιμότητας των παρόχων υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, οι προσθήκες του χαρτοφυλακίου θα προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και έως και δεκαπλάσια αύξηση της χωρητικότητας – με ελάχιστο ή καθόλου πρόσθετο αποτύπωμα.

Ναυαρχίδα των νέων βελτιώσεων του χαρτοφυλακίου είναι το ραδιο-σύστημα 4490,  διπλής ζώνης, που προσφέρει 25% χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και μικρότερο βάρος σε σύγκριση με το υπάρχον προϊόν. Αυτός ο τύπος ραδιο-συστήματος είναι συμβατός με τους περισσότερους σταθμούς παγκοσμίως, καθώς υποστηρίζει τις κύριες ζώνες FDD (Frequency Division Duplex) που χρησιμοποιούνται από πολλούς παρόχους υπηρεσιών για την ανάπτυξη του 5G. 

Η Ericsson λανσάρει επίσης μια έκδοση υψηλής ισχύος του νέου ραδιο-συστήματος διπλής ζώνης, το 4490 HP, το οποίο επιτρέπει έως και 50% μεγαλύτερη ισχύ εξόδου σε σύγκριση με τα υπάρχοντα ραδιο-συστήματα. Τα δύο νέα ραδιο-συστήματα εφαρμόζουν τη μέθοδο της παθητικής ψύξης – μειώνοντας περαιτέρω την κατανάλωση ενέργειας, καθώς δεν απαιτούνται ανεμιστήρες. Είναι επίσης Cloud RAN-ready. 

Ο Per Narvinger, Head of Product Area Networks της Ericsson, δήλωσε: «Συνεχίζουμε να εξελίσσουμε το χαρτοφυλάκιό μας RAN με περισσότερες λύσεις για έξυπνα, εξελιγμένα και βιώσιμα δίκτυα 5G. Οι τελευταίες καινοτομίες μας θα βελτιστοποιήσουν περαιτέρω τους 5G σταθμούς τόσο για την ανάπτυξη RAN ειδικού σκοπού όσο και για την ανάπτυξη Cloud RAN».

Η ανάπτυξη του 5G επιταχύνεται σε όλο τον κόσμο, με τους πρωτοπόρους να προετοιμάζονται για τη μετάβαση στο 5G Standalone για την υποστήριξη νέων περιπτώσεων χρήσης από καταναλωτές και επιχειρήσεις. Η εισαγωγή στο κόσμο του 5G σημαίνει πρόσθετο φάσμα και υλικό – και σε αυτό το σημείο τα νέα προϊόντα της Ericsson διαδραματίζουν βασικό ρόλο μέσω της δυνατότητας αύξησης της χωρητικότητας με ταυτόχρονη μείωση της χρήσης ενέργειας – τροφοδοτώντας τις προσπάθειες για να «σπάσει» η ενεργειακή καμπύλη. 

Οι προσθήκες στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνουν επίσης:

  • Εύκολη εγκατάσταση 64T/R Massive MIMO AIR 6428 για τη μεσαία ζώνη, με εύρος ζώνης 400MHz για αποδοτικό διαμοιρασμό RAN, σε ένα ραδιο-σύστημα 25 κιλών που μεταφέρεται από ένα άτομο
  • Υψηλής απόδοσης, πολλαπλών ζωνών κεραία 4602 – πλάτους μόλις 398mm, σχεδιασμένη για καλύτερη αντοχή στο φορτίο του ανέμου και για ειδικές απαιτήσεις δόμησης των πεδίων
  • Επόμενης γενιάς Interleaved AIR 3218 με κορυφαία για τον κλάδο χαρακτηριστικά χαμηλό ύψος και βάρος, που επιτρέπει την ανάπτυξη Massive MIMO χωρίς να αυξάνεται το οπτικό αποτύπωμα της κεραίας
  • Διευρυμένο λογισμικό λειτουργίας Deep Sleep για νέα ραδιο-συστήματα και χαρτοφυλάκια Massive MIMO. Καταναλώνει έως και 70% λιγότερη ενέργεια ανά ραδιο-σύστημα κατά τις ώρες χαμηλής «κίνησης»
  • Το Coverage Boost είναι ένα ευέλικτο λογισμικό συνάθροισης φάσματος 5G που παρέχει 60% μεγαλύτερη εμβέλεια για TDD (Time Division Duplex) μεσαίας ζώνης σε σύγκριση με τη διττή συνδεσιμότητα. Υποστηρίζει πλατφόρμες RAN Compute και Cloud RAN

Τα νέα προϊόντα τροφοδοτούνται από το Ericsson Silicon επόμενης γενιάς, που επιτυγχάνει μείωση του αποτυπώματος, μικρότερη κατανάλωση ενέργειας σε πολλαπλές ζώνες και δυνατότητα ευρείας ζώνης για remote και Massive MIMO ραδιο-συστήματα. 

Videos: Ericsson experts explain the benefits of the new RAN products  

Ο Gede Darmayusa, Director & CTO, PT XL Axiata, δήλωσε: «Η XL Axiata προσπαθεί πάντα να παρέχει τη βέλτιστη εμπειρία στον πελάτη ώστε να ανταποκριθεί στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες δεδομένων μέσω της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών και λοιπών πρωτοβουλιών δικτύου. Είμαστε πρωτοπόροι στη χρήση της πρώτης γενιάς ραδιοτεχνολογίας διπλής ζώνης της Ericsson από το 2019. Με το λανσάρισμα του νέου ραδιο-συστήματος διπλής ζώνης 4T4R, αναμένουμε ότι αυτή η καινοτομία θα συνεχίσει να μας βοηθά να μεγιστοποιήσουμε την εμπειρία των χρηστών μέσω της μεγαλύτερης ενεργειακής απόδοσης και της αριστείας λειτουργειών».

Ο Ed Gubbins, Principle Analyst της Global Data, αναφέρει: «Με αυτό το λανσάρισμα η Ericsson έδειξε τη δέσμευσή της για βιωσιμότητα μέσω ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων και λύσεων για την ανάπτυξη 5G και την επέκταση πεδίων. Η συνταγή της Ericsson περιλαμβάνει in-house silicon, καινοτόμο σχεδιασμό ραδιο-συστημάτων και κεραίας και προηγμένα χαρακτηριστικά λογισμικού».