Έφτασε η εποχή που η κορυφαία πρόταση της σειράς S αποκαλύπτεται, με τον φετινό εντυπωσιακό «σημαιοφόρο» της κορεατικής εταιρείας να κάνει μικρά μα σταθερά βήματα μπροστά, ενσωματώνοντας πλέον πλήρως και τα πλεονεκτήματα της σειράς Note.

Οι δρόμοι των δύο επιτυχημένων σειρών Note και S έδειχναν να συγκλίνουν εδώ και καιρό, με αποτέλεσμα φέτος τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και των δυο τους να μετουσιώνονται σε μια και μοναδική συσκευή, το Samsung Galaxy S22 Ultra 5G. Με πρωταγωνιστές τόσο το εξαιρετικό Exynos 2200 chipset όσο και το πολυτάλαντο S Pen, η Ultra εκδοχή του S22 απευθύνεται σε όσους θέλουν ένα «κτήνος» δυνατοτήτων που κάνει έκδηλες τις προθέσεις του άμα τη εμφανίσει. Από τις Phantom White, Phantom Black, Green και Burgundy αποχρώσεις είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την πρώτη, με την κατάλευκη πλάτη να προστατεύεται από Corning Gorilla Glass Victus. Οι κάμερες ξεπροβάλλουν με τον πλέον μίνιμαλ τρόπο, δίχως κανένα camera bump να τις περιβάλλει.  Το τελικό αποτέλεσμα είναι γοητευτικότατο, προσθέτοντας φινέτσα σε μια συσκευή που μπορεί να περηφανεύεται για το πρωτοκλασάτο στιλ της, μα σίγουρα όχι για το πάχος και το βάρος της. Όποιος επιλέγει το S22 Ultra πρέπει να είναι προετοιμασμένος για μια συσκευή που το πάχος της αγγίζει τα 8,9 χιλιοστά και το βάρος της τα 229 γραμμάρια. Οι επίπεδες πάνω και κάτω πλευρές σε συνδυασμό με τα καμπυλόγραμμα πλαϊνά απαρτίζουν ένα στιβαρό σύνολο που με δομικά υλικά το αλουμίνιο και το ανθεκτικό γυαλί Corning Gorilla Glass Victus (Victus+ στην πρόσοψη) βροντοφωνάζει τον δυναμικό χαρακτήρα ενός smartphone που… «στάζει» κύρος από κάθε χιλιοστό της επιφάνειάς του!

Ένα Galaxy Note μέσα στο S22 Ultra!

Samsung Galaxy S22 UltraΜε την… πρόταση «γάμου» να γίνεται πέρυσι, όταν το S21 ξεκίνησε να υποστηρίζει τη δημοφιλή γραφίδα S Pen της σειράς Note, φέτος δεν μπορούσαμε παρά να περιμένουμε την αυτονόητη εξέλιξη. Το S22 Ultra και το S Pen, λοιπόν, έσονται εις σάρκα μίαν μεταφορικά και κυριολεκτικά, από τη στιγμή που το δημοφιλές πενάκι πλέον φωλιάζει στο σώμα του νέου smartphone της Samsung. Η πρόσβαση σε αυτό είναι άμεση, καθώς βρίσκεται διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή στην κάτω αριστερή πλευρά της συσκευής. Όσο το S Pen παραμένει εκεί φορτίζει την μπαταρία του για να είναι έτοιμο να μετατραπεί σε ένα μαγικό «ραβδί» παραγωγικότητας όποτε το επιστρατεύσετε. Η απόκρισή του κάθε φορά που η μύτη του συναντά την οθόνη αφής είναι ό,τι καλύτερο έχουμε βιώσει μέχρι σήμερα, με την καθυστέρηση (latency) να πέφτει από τα 9ms του προγόνου του μόλις στα 2.8ms! Η αίσθηση πως κρατάτε ένα αληθινό μολύβι κυριαρχεί, μετατρέποντας σε απόλαυση την καταγραφή χειρόγραφων σημειώσεων. Ακόμα και ο ομολογουμένως… δύστροπος γραφικός μας χαρακτήρας αναγνωρίζονταν άμεσα και μετατρέπονταν σε ψηφιακό κείμενο σε όποια γλώσσα κι αν επιλέξαμε να γράψουμε, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής. Οι πολύπλευρες λειτουργίες της γραφίδας που κάποτε αποτελούσαν προνόμιο μόνο των Note κινητών (όπως διόρθωση, σήμανση και υπογραφή εγγράφων, λήψη χειρόγραφων σημειώσεων, σχέδιο ή ζωγραφική, επεξεργασία φωτογραφιών κ.ά.) συγκαταλέγονται πλέον στο «οπλοστάσιο» του S22 Ultra.

Exynos 2200: Κορυφαίες επιδόσεις με σεβασμό στη μπαταρία

Ακολουθώντας την «παραδοσιακή» τακτική της Samsung, το S22 Ultra κυκλοφορεί με το Snapdragon 8 Gen 1 chipset της Qualcomm σε ΗΠΑ και Κίνα και με το Exynos 2200 SoC σε όλον τον υπόλοιπο πλανήτη. Οι δυο αυτές λύσεις κονταροχτυπιούνται στα σημεία, με το Exynos chipset της κορεατικής εταιρείας να μην ρισκάρει υπερθέρμανση και ανεξέλεγκτη κατανάλωση ενέργειας προς τέρψη λίγων περισσότερων πόντων στα benchmarks. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως ο οκταπύρηνος επεξεργαστής του Exynos 2200 των 4nm στερείται επιδόσεων αιχμής. Με έναν υπερσύγχρονο πυρήνα Cortex-X2, τρεις Cortex-A710 και τέσσερις Cortex-A510, η CPU του Exynos 2200 χαρίζει απλόχερα «γκάζι» με χαμηλή κατανάλωση και έμφαση στην σταθερότητα και την αξιοπιστία. Η μνήμη RAM κυμαίνεται μεταξύ 8GB και 12GB (αναλόγως της έκδοσης). Ο UFS 3.1 αποθηκευτικός χώρος έρχεται με δικαίωμα επιλογής ανάμεσα σε 128GB, 256GB, 512GB και 1TB (με την τελευταία έκδοση ωστόσο μάλλον να μην καταφθάνει στη χώρα μας). Σκεφθείτε σοφά πριν αποφασίσετε μιας και μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, επέκταση με microSD κάρτα δεν προβλέπεται!

Φορητή παιχνιδομηχανή

Αρκετή συζήτηση έχει ήδη γίνει για την GPU του Exynos 2200, την Xclipse 920, καθώς φέρει… αέρα παιχνιδομηχανής μιας και βασίζεται στην αρχιτεκτονική RDNA 2 της AMD. Δεν ήταν, λοιπόν, δυνατό να μην θέσουμε στη συσκευή που έπεσε στα χέρια μας όλες τις σύγχρονες gaming προκλήσεις που κυκλοφορούν στο Google Play Store, από το FIFA Football, το NBA LIVE και το Real Racing 3 της Electronic Arts, μέχρι το Call of Duty, το Black Desert και το Genshin Impact. Κρυστάλλινα γραφικά με πλούσια εφέ και υψηλότατα frame rates πλημμύρισαν την 6,8 ιντσών Dynamic AMOLED 2X οθόνη. Η ανάλυση των 3088×1440 pixels, η υποστήριξη HDR10+ και τα έως και 1750 nits peak φωτεινότητας παρέχουν τον ιδανικό καμβά για να ξεδιπλώσει κάθε game τον μαγικό του κόσμο. Κανένα παιχνίδι δεν διαθέτει frame rate ικανό να ξεπεράσει τον ρυθμό ανανέωσης των 120Hz της οθόνης, οπότε είστε εξασφαλισμένοι πως με το S22 Ultra θα παίρνετε το μέγιστο από κάθε τίτλο. Ταυτόχρονα, τα 240Hz touch sampling rate σημαίνουν πως κάθε άγγιγμά σας γίνεται αυτοστιγμεί αντιληπτό από την οθόνη αφής, καθώς η επιφάνειά της σαρώνεται 240 φορές το δευτερόλεπτο. Ένας «έξυπνος» αλγόριθμος ενεργοποιεί το low latency μόνο όταν χρειάζεται (πχ κατά τη διάρκεια του gaming) για να μην «στραγγίζει» την μπαταρία άνευ λόγου η αλλεπάλληλη σάρωση αφής. Αν σκοπεύετε να παίζετε εκτός σπιτιού κάτω από το έντονο φως του ήλιου, η τεχνολογία Vision Booster μεγιστοποιεί την αντίθεση ανάλογα με το φως το περιβάλλοντος και φροντίζει ώστε ακόμα και ο τόνος των χρωμάτων που καταλήγει στα μάτια σας να ανταποκρίνεται με πιστότητα στην αρχική επιλογή κάθε δημιουργού περιεχομένου. Τα στερεοφωνικά ηχεία διαπρέπουν μα η τοποθέτησή τους δεν είναι και τόσο… gaming friendly, καθώς το ένα καλύπτεται εύκολα από τη δεξιά παλάμη όταν η συσκευή κρατιέται οριζόντια για παιχνίδι.

Φωτογραφία με… νοημοσύνη

Η σύνθεση των καμερών του νέου smartphone μπορεί να μην έχει αλλάξει εντυπωσιακά σε σχέση με αυτήν του S21 Ultra, ωστόσο ευεργετική στο τελικό αποτέλεσμα είναι η επίδραση του σαφώς ανώτερου chipset, του Exynos 2200.  Το σετ έξυπνων λειτουργιών του συστήματος Galaxy AI camera επωφελείται από την δυο φορές πιο γρήγορη ενσωματωμένη NPU (neural network processing unit) με το AI autofocus να είναι αυτό που βγαίνει εμφανώς πιο κερδισμένο. Μεγάλο βάρος έχει δοθεί και στη λήψη βίντεο καθώς και στην ενσωμάτωση των δυνατοτήτων του περιβάλλοντος λήψης σε δημοφιλείς πλατφόρμες social media.

Με το Super Steady σύστημα σταθεροποίησης μπορείτε να αποχαιρετήσετε για τα καλά τα τρίποδα και να απολαύσετε επαγγελματικά πλάνα ακόμα κι όταν καταγράφετε βίντεο εν κινήσει. Και στη selfie cam το σύστημα AI Stereo Depth Map προσφέρει απόλυτη εστίαση και συναρπαστικά εφέ φωτισμού, ενώ η εναλλαγή σε night portrait mode γίνεται αυτόματα, όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν. Δεν είναι λίγες οι φορές που στις λήψεις μας πρωταγωνιστούν κατοικίδια, οπότε το ειδικό pet portrait mode αναλαμβάνει να βελτιστοποιήσει τα πορτρέτα συμπαθέστατων τετράποδων!

Η τετραπλή κύρια κάμερα έρχεται με κύριο αισθητήρα στα 108MP και ευρυγώνιο φακό 85° (f/1.8), με δυο αισθητήρες 10MP κάτω από ισάριθμους τηλεφακούς, ο ένας με 10x οπτικό zoom και ο άλλος με 3x οπτικό zoom, καθώς και με έναν 12MP αισθητήρα που τροφοδοτείται με φως από έναν υπερευρυγώνιο φακό 120° (f/2.2). Η Space Zoom λειτουργία αγγίζει και φέτος την 100x μεγέθυνση, επιστρατεύοντας έναν συνδυασμό οπτικού και ψηφιακού zoom πάντα υπό την επιμέλεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Η κάμερα που φιλοξενείται από μια διακριτική οπή στο κέντρο της πάνω πλευράς της πρόσοψης έχει έναν αισθητήρα 40MP και έναν f/2.2 φακό με οπτικό πεδίο 80 μοιρών. Όλες οι κάμερες ανεξαιρέτως μπορούν να καταγράψουν έως και 4Κ βίντεο στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, ενώ η κύρια μπορεί να αγγίξει και τα 8K ανάλυσης στα 24 fps.

Τελευταίες πινελιές…

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας ιδιαίτερα ευχάριστη ήταν η εμπειρία με το Android 12 και το περιβάλλον χρήσης One UI 4.1 της Samsung. Αν έχετε πλήθος εγκατεστημένων εφαρμογών, ο επανασχεδιασμός του μενού ανεύρεσης των αντίστοιχων widgets αναμφίβολα θα σας ενθουσιάσει, καθώς είναι πολύ πιο εύκολη πλέον η ανεύρεση αυτού που θέλετε να προσθέσετε στην κεντρική σας σελίδα.

Ευχαριστημένοι μείναμε και από την αυτονομία της μπαταρίας των 5.000mAh. Παρά την εντατική, σχεδόν… άπληστη χρήση μας, τα ποσοστά της έπεφταν με αργούς ρυθμούς. Θα θέλαμε να ανεβαίνουν λίγο ταχύτερα βέβαια όταν την φορτίζουμε, ειδικά ασύρματα. Η ασύρματη φόρτιση παραμένει στα 15W, ενώ ευτυχώς η ενσύρματη φόρτιση έχει ανέβει από τα περσινά 25W του S21 στα 45W. Και πάλι όμως, από ένα flagship τετραψήφιου κόστους περιμένει κανείς την αιχμή της τεχνολογίας και στην ταχεία φόρτιση. Ως εκ τούτου, θα προτιμούσαμε η Samsung να μην σταματούσε στα 45W, ειδικά από τη στιγμή που η συσκευασία δεν περιλαμβάνει κανέναν φορτιστή. Εδώ βέβαια υπάρχει το επιχείρημα πως ταχύτερη φόρτιση μεταφράζεται σε βραχύτερη ζωή της μπαταρίας, οπότε την τελική κριτική την αφήνουμε σε εσάς! Απαριθμώντας όλα όσα μας ικανοποίησαν θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε και στο Knox Vault, την πλατφόρμα ασφαλείας σε επίπεδο chipset της Samsung η οποία δημιουργεί ένα απροσπέλαστο «θησαυροφυλάκιο» για τα αρχεία σας και τα προσωπικά σας δεδομένα.

Το Galaxy S22 Ultra 5G είναι ένα smartphone που απλώνει τις ανεξάντλητες δυνατότητές του από το επαγγελματικό μέχρι το ψυχαγωγικό πεδίο και από την κατανάλωση μέχρι την παραγωγή περιεχομένου.  Θα χρειαζόμασταν αρκετές χιλιάδες λέξεις ακόμα για να καλύψουμε κάθε ενδιαφέρουσα πτυχή του, μα μέρος της χαράς της απόκτησης ενός τόσο πολυδιάστατου κινητού είναι η εξερεύνησή του. Το S22 Ultra δεν θα σταματήσει να σας ξαφνιάζει ευχάριστα, αποκαλύπτοντάς σας συνεχώς ευκολίες που λύνουν τα χέρια.


Μας άρεσε

  • To Exynos 2200 SoC κατορθώνει παρά τις επιδόσεις του να κρατά χαμηλά την κατανάλωση ενέργειας, ενώ δεν ανεβάζει θερμοκρασίες
  • Η GPU Xclipse 920 με αρχιτεκτονική AMD RDNA 2 προσφέρει πρωτόγνωρες δυνατότητες στα γραφικά
  • Η ενσωμάτωση του S Pen πολλαπλασιάζει τα σενάρια δημιουργικής χρήσης του S22 Ultra
  • H ποιοτικότατη AMOLED οθόνη έρχεται με μέγιστη φωτεινότητα 1750 nits και έως 120Hz refresh rate
  • Gorilla Glass Victus+ και IP68 αντοχές δημιουργούν ένα πραγματικό… τανκ!
  • 4K@60Hz από οποιονδήποτε φακό και 8Κ λήψη βίντεο

Δεν μας άρεσε

  • Το ένα ηχείο καλύπτεται εύκολα από τη δεξιά παλάμη όταν η συσκευή κρατιέται οριζόντια για gaming
  • Η συσκευασία δεν περιλαμβάνει φορτιστή, ενώ οι ταχύτητες φόρτισης θα μπορούσαν να είναι καλύτερες (ειδικά της ασύρματης των 15W)
  • Δεν υποστηρίζεται microSD
  • Αυξημένο πάχος και βάρος

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Οθόνη: 6,8 ιντσών Dynamic AMOLED 2X, ανάλυσης 3088×1440 pixels, HDR10+, 1750 nits peak φωτεινότητας, adaptive refresh rate έως και 120Hz, 240Hz touch sampling rate, Corning Gorilla Glass Victus+

Επεξεργαστής: Octa-core Exynos 2200 (4nm) με 1x Cortex-X2@2.8GHz, 3x Cortex-A710 @2.5GHz και 4x Cortex-A510@1.7GHz, GPU Xclipse 920 με αρχιτεκτονική AMD RDNA 2

Μνήμη: 12GB ή 8GB LPDDR5 RAM (αναλόγως της έκδοσης)

Αποθηκευτικός χώρος: 128GB, 256GB, 512GB ή 1TB UFS 3.1

Κάμερα: Τετραπλή κύρια κάμερα με 108MP+10MP+10MP+12MP και φακούς f/1.8 (ευρυγώνιος 85°) με Dual Pixel AF, Laser AF, OIS + f/4.9 (τηλεφακός με 10x οπτικό zoom, FOV 11˚) με dual pixel PDAF, OIS + f/2.4 (τηλεφακός με 3x οπτικό zoom, FOV 36˚) με dual pixel PDAF, OIS + f/2.2 (υπερευρυγώνιος 120°), LED flash, λήψη βίντεο 8K@24fps, 4K@60fps, 1080p@240fps, 720p@960fps, HDR10+, stereo sound rec., gyro-EIS και selfie camera 40MP, f/2.2, FOV 80ο με βίντεο 4K@60fps

Συνδεσιμότητα: 802.11 a/b/g/n/ac/6e, dual-band (2.4 GHz + 5 GHz), Dual Bluetooth 5.2, NFC

Extras: GPS/A-GPS/GLONASS/BDS/GALILEO, USB 3.2 Type-C, ultrasonic αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη, stereo ηχεία, IP68 αντοχές, S Pen με 2.8ms latency

Δίκτυο:  5G

Μπαταρία: 5.000mAh με ταχεία φόρτιση 45W, wireless φόρτιση 15W, reverse wireless charging 4.5W (ο φορτιστής πωλείται χωριστά)

Λειτουργικό: Android 12  με One UI 4.1

Διαστάσεις: 163,3×77,9×8,9 χιλ.

Βάρος: 229 γρ.