Στους διεθνείς ευρυζωνικούς χάρτες εντάσσεται δυναμικά η Κρήτη, καθώς η Grid Telecom προχωρά στην ονοματοδοσία των καλωδίων οπτικών ινών που συνδέουν τηλεπικοινωνιακά το νησί με την ηπειρωτική χώρα, μέσω των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με την Πελοπόννησο και την Αττική.

Με την κίνηση αυτή, η οποία έχει στρατηγικό χαρακτήρα και είναι ευθυγραμμισμένη με διεθνείς καλές πρακτικές, η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ διευρύνει τις δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσης των υπερσύγχρονων τηλεπικοινωνιακών υποδομών που διαθέτει. Παράλληλα, με την αύξηση της «ορατότητας» των καλωδίων, ενισχύεται σημαντικά η θέση της Κρήτης στους υποθαλάσσιους τηλεπικοινωνιακούς διαδρόμους, οι οποίοι διέρχονται από τη Μεσόγειο.

Το διπλό καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών που συνδέει την Κρήτη με την Πελοπόννησο και είναι ήδη σε λειτουργία, έχει λάβει τις επωνυμίες MINOAS-EAST και MINOAS-WEST. Αντίστοιχα, το διπλό καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών που εγκαταστάθηκε πρόσφατα μεταξύ της Πάχης Μεγάρων και του Ηρακλείου, στο πλαίσιο της υπό κατασκευή ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, έχει ονομαστεί APOLLO-EAST και APOLLO-WEST. 

Με την αξιοποίηση των καλωδίων οπτικών ινών συνολικού μήκους 940 χλμ.  που διασυνδέουν την Κρήτη με τα ευρυζωνικά δίκτυα της ηπειρωτικής Ελλάδας -και κατ’ επέκταση της Ευρώπης- η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ προσθέτει χωρητικότητα εκατοντάδων Tbps για τη μεταφορά δεδομένων, μέσα από τέσσερις εναλλακτικές γεωγραφικές οδεύσεις. 

Με τον τρόπο αυτό, η Grid Telecom εδραιώνει περαιτέρω τη θέση της ως ενός από τους βασικούς ουδέτερους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών χονδρικής στην Ελλάδα,  δημιουργώντας τις βάσεις για να αναπτυχθούν ψηφιακές υποδομές στρατηγικής σημασίας στην Κρήτη.

Ο Διευθυντής της Grid Telecom κ. Γιώργος Ψυρρής, δήλωσε σχετικά: 

«Η πρωτοβουλία μας να δώσουμε στις οπτικές ίνες διεθνώς αναγνωρίσιμα ονόματα, εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία, θα διευρύνει σημαντικά τα περιθώρια για την εμπορική τους αξιοποίηση, προσελκύοντας νέες επιχειρηματικές συνεργασίες της Εταιρείας μας με τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. H Grid Telecom μέσα από ένα εκτεταμένο οπτικό δίκτυο υψηλής διαθεσιμότητας και αξιοπιστίας που σήμερα ξεπερνά τα 4.000 χλμ., αναπτύσσει συνεχώς νέες εναλλακτικές διαδρομές με τη νησιωτική χώρα και τα γειτονικά κράτη, ενισχύοντας σταθερά τη θέση της στην χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνιών».