Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοινώνει σήμερα τους τελικούς υποψήφιους φωτογράφους στους διαγωνισμούς Student και Νέων των Sony World Photography Awards 2022.

Οι νικητές του Διαγωνισμού Student Φωτογράφος της Χρονιάς και του Διαγωνισμού Νέος Φωτογράφος της Χρονιάς θα ανακοινωθούν στις 12 Απριλίου και θα εκτεθούν στo πλαίσιo της έκθεσης Sony World Photography Awards 2022 στο Somerset House, στο Λονδίνο.

ΤΕΛΙΚΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥ STUDENT ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Η λίστα των τελικών υποψηφίων του Διαγωνισμού Student περιλαμβάνει συλλογές έργων δέκα φοιτητών από κορυφαία ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από όλο τον κόσμο. Οι φοιτητές κλήθηκαν να υποβάλουν μια συλλογή από πέντε έως δέκα φωτογραφίες που ανταποκρίνονταν στην θεματική Συνδέσεις. Τα τελευταία δύο χρόνια έπρεπε να σκεφτούμε διαφορετικά πώς συνδεόμαστε με περισσότερους τρόπους από ό,τι θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Κάθε μία από τις υποψηφιότητες της λίστας επιλέχθηκε για την λεπτή διαφοροποίηση και την έξυπνη ανταπόκρισή στο παραπάνω θέμα. 

Η σύνδεση με την πολιτιστική ταυτότητα και την κοινότητα εξετάζονται σε πολλά από τα έργα, όπως το The Identity of Holland του Ezra Bohm (Ολλανδία, Nederlandse Acedemie voor Beeldcreatie) που εστιάζει στους κατοίκους του ολλανδικού χωριού Urk, τους τελευταίους ανθρώπους στην Ολλανδία που φορούν ακόμα παραδοσιακή ενδυμασία; Το Becoming South African από τον Aidan Murgatroyd (Νότια Αφρική, Stellenbosch Academy of Design and Photography) ακολουθεί το ταξίδι του φωτογράφου σε αναζήτηση μιας μεγαλύτερης κατανόησης και αίσθησης σύνδεσης με την πατρίδα του μετά από παρατεταμένη απουσία. Το Theologians του Sergey Pronin (Ρωσική Ομοσπονδία, Docdocdoc School of Modern Photography) απαθανατίζει τους συμμετέχοντες που αναζητούν πνευματική σύνδεση στην καλοκαιρινή κατασκήνωση της Θεολογικής Σχολής του Ορθόδοξου Πανεπιστημίου St. Tikhon’s. The Butcher του Dennis Mubanga Kabwe (Ζάμπια, Open Window University Ζάμπια) προβάλλει έναν τοπικό κρεοπώλη στη δουλειά του στο κέντρο της αγοράς. Και το Cariño από τον Chris Rosas Vargas (ΗΠΑ, Parsons), μια σειρά από συναισθηματικά πορτρέτα δημόσιων χώρων στο Μπρονξ και το Χάρλεμ.

Σε άλλες περιπτώσεις η σειρά διερευνά τις συνδέσεις μέσω αναπαραστάσεων συντροφικότητας, όπως στο Tiramisu από τον Alexander Komenda (Καναδάς, Πανεπιστήμιο Aalto, Φινλανδία) που απεικονίζει τις διασκεδαστικές δραστηριότητες του Komenda με συμφοιτητές για να βοηθήσει να περάσει η ώρα κατά τη διάρκεια του lockdown; και Disconnected από τον Oriel Naxhielly Martins (Αρμενία, ENFO Escuela De Fotografía, Αργεντινή), όπου ο φωτογράφος εστιάζει σε στιγμές σωματικής οικειότητας και στον αγώνα αντιμετώπισης της απομόνωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι συνδέσεις με το παρελθόν και την ιστορία της κάθε οικογένειας ήταν επίσης κεντρικό θέμα σε πολλά από τα έργα, όπως το Connections της Sachi Deshmukh (Ινδία, Nuova Accademia di Belle Arti, Ιταλία), το οποίο αντιπαραθέτει το παρελθόν και το παρόν μέσα από παλιές φωτογραφίες των τότε νιόπαντρων γονιών της που τις κρατούσαν με τα γερασμένα πια χέρια τους, δεμένα μεταξύ τους με κόκκινη κλωστή. Το Memories of Family του Xu Han (Κίνα, Nanjing University of the Arts) χρησιμοποιεί αφηρημένες εικόνες από σταγονίδια και μοτίβα χρώματος από κοντά για να εξερευνήσει τη σχέση του φωτογράφου με την οικογένεια; και Even When We’re Breathing, We’re Moving της Angela Stoll (Αυστραλία, Πανεπιστήμιο Wollongong) εξετάζει την ιδέα της κίνησης ως πέρασμα του χρόνου μέσα από ασπρόμαυρες εικόνες μακράς έκθεσης ενός χορευτή σε έναν εγκαταλελειμμένο χώρο.

Ο νικητής του Διαγωνισμού Student Φωτογράφος της Χρονιάς 2022 θα επιλεγεί μέσα από τους δέκα φοιτητές και θα ανακοινωθεί στις 12 Απριλίου. Μαζί με το πανεπιστήμιό του, ο νικητής θα βραβευτεί με φωτογραφικό εξοπλισμό της Sony συνολικού ύψους 30.000 €.

Η τελική λίστα των υποψηφίων για τον Διαγωνισμό Student κρίθηκε από τον Colin Czerwinski, ιδρυτή του περιοδικού NOICE.

ΤΕΛΙΚΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΝΕΩΝ

Η τελική λίστα των υποψηφίων του Διαγωνισμού Νέων περιλαμβάνει επτά νικητές κατηγοριών από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2021, με τον κάθε ένα να έχει διακριθεί σε διαφορετικό μηνιαίο θέμα.

Ο νικητής του διαγωνισμού του Ιουνίου, ο Elijah Baptiste (ΗΠΑ, 15 ετών, Composition & Design) φωτογράφισε το θέμα του με δεμένα μάτια με προοπτική από κάτω σε ασπρόμαυρο, τονίζοντας τη χάρη της πόζας του. Ο Zinuo Shi (Κίνα, 17 ετών, Street Photography) απαθανατίζει δύο γυναίκες σε συνομιλία σε μια αγορά, ενώ στο προσκήνιο η ανάποδη αφίσα ενός μοντέλου δίνει ένα σουρεαλιστικό πλεονέκτημα στην εικόνα. Ο Emery Sanderson (Καναδάς, 19 ετών, Τοπίο) απεικονίζει μια γαλήνια χιονισμένη σκηνή, που διακόπτεται μόνο από μια μοναχική φιγούρα και τα ίχνη που έχουν αφήσει πίσω τους. Ομοίως, ο Cameron Borg (Αυστραλία, 17 ετών, Πολιτισμός & Ταξίδια) δείχνει ένα μοναχικό ανθρώπινο σύνολο ενάντια στη φύση, αυτή τη φορά έναν σέρφερ που φωτογραφίζεται από ψηλά στο ταραχώδες κύμα. Η φωτογραφία του Rayhan Mundra (ΗΠΑ, 15 ετών, Wildlife & Nature) δείχνει μια καφέ αρκούδα που σε κλάσματα δευτερολέπτου πιάνει έναν σολομό σε ένα ρυάκι. Ο Tri Nguyen (Βιετνάμ, 18 ετών, Πορτραίτο) χρησιμοποιεί έναν καθρέφτη δρόμου για να δημιουργήσει ένα πορτρέτο από δύο γωνίες, στη λάμψη του σεληνόφωτος. Ο Benjamin Joel (ΗΠΑ, 17 ετών, Open Call) απαθανάτισε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα ενός εθνικού πρωταθλητή ξιφασκίας.

Ο Νέος Φωτογράφος της Χρονιάς κρίνεται από τον Hideko Kataoka, Διευθυντή Φωτογραφίας στο Newsweek Japan. Ο νικητής θα λάβει μια σειρά από φωτογραφικό εξοπλισμό της Sony για να καλλιεργήσει το όραμά του.

Οι νικητές στους διαγωνισμούς Student, Νέων, Ανοικτός και Επαγγελματικός Διαγωνισμός των Sony World Photography Awards 2022 θα ανακοινωθούν στις 12 Απριλίου 2022. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επερχόμενη ανακοίνωση και τους νικητές, επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.worldphoto.org 

ΤΕΛΙΚΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ STUDENT 2021
Aidan Murgatroyd, Νότια Αφρική

Stellenbosch Academy of Design and Photography

Alexander Komenda, Καναδάς

Aalto University, Finland

Angela Stoll, Αυστραλία

University of Wollongong

Chris Rosas Vargas, ΗΠΑ

Parsons

Dennis Mubanga Kabwe, Ζάμπια

Open Window University Zambia

Ezra Bohm, Ολλανδία

Nederlandse Acedemie voor Beeldcreatie

Oriel Naxhielly Martins, Αρμενία

ENFO Escuela De Fotografía, Argentina

Sachi Deshmukh, Ινδία

Nuova Accademia di Belle Arti, Italy

Sergey Pronin, Ρωσική Ομοσπονδία 

Docdocdoc School of Modern Photography

Xu Han, Κίνα

Nanjing University of the Arts

ΤΕΛΙΚΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΝΕΩΝ 2021
COMPISITION & DESIGN:  Elijah Baptiste, ΗΠΑ
STREET PHOTOGRAPHY:  Zinuo Shi, ΗΠΑ
ΤΟΠΙΟ:  Emery Sanderson, Καναδάς
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙΑ:  Cameron Borg, Αυστραλία
ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΦΥΣΗ:  Rayhan Mundra, ΗΠΑ
ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ:  Tri Nguyen, Βιετνάμ
OPEN CALL: Benjamin Joel, ΗΠΑ