Η τέλεια λήψη δεν είναι ένα όνειρο απατηλό για κάποιον που ασχολείται ερασιτεχνικά. Αρκεί να ακολουθήσει κάποια βασικά βήματα, την ώρα που επιθυμεί να τραβήξει μια φωτογραφία. Σας τα παρουσιάζουμε!

Γράφει η Ηλέκτρα Αλευρίτη.

Tον φωτογράφο πολλοί εμίσησαν, τη φωτογραφία κανείς. Η απεικόνιση ενός προσώπου, μιας στιγμής ή ενός τοπίου έχει γίνει πια καθημερινότητά μας. Το smartphone έχει μετατραπεί σε κάμερα και το Instagram σε ημερήσιο… ημερολόγιο φωτογραφίας. Τραβάμε το πρωινό μας, τη βόλτα μας, τον εαυτό μας, τις διακοπές μας σε ένα νησί, ακόμα και… το κρεβάτι μας λίγο πριν μας πάρει ο ύπνος. Σίγουρα θα έχει περάσει από το μυαλό σας η φράση «τι φοβερή φωτογραφία έβγαλε αυτή!», όταν σκρολάρετε στο Instagram, όπως επίσης και η σκέψη πως «αυτή η φωτογραφία θα ήταν τέλεια, αν είχε σωστό φωτισμό, αν δεν μου είχαν κοπεί τα πόδια, αν ήταν λίγο θολωμένη πίσω, αν, αν, αν… », όταν κοιτάτε τις φωτογραφίες που βγάλατε στο κινητό σας ή στη φωτογραφική σας.

Ε, λοιπόν, δεν είναι τόσο δύσκολο να βγάζετε συνέχεια ωραίες φωτογραφίες ή βί-ντεο, είτε από το κινητό σας είτε από μια φωτογραφική. Ξεκινήστε, όμως, από τα βασικά και ακολουθήστε τον παρακάτω… μπούσουλα.

  1. Ο κανόνας των Τρίτων

Σύμφωνα με τον «κανόνα των Τρίτων», αν διαιρέσετε μία εικόνα σε τρία ίσα μέρη -πάνω και προς τα κάτω και από πλευρά σε πλευρά- τα σημεία της φωτογραφίας που τοποθετούνται κοντά ή στα σημεία της τομής των γραμμών θα έχουν και μεγαλύτερη σημασία στην εικόνα, άρα η φωτογραφία θα είναι σαφώς καλύτερη. Αν ξεκινάτε απλά με τη φωτογραφία τοπίου, δοκιμάστε να διαιρέσετε το πλαίσιο σας σε φανταστικά τρίτα και, έπειτα, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει κάποιο οπτικό ενδιαφέρον σε κάθε σημείο όπου τέμνονται αυτές οι γραμμές. Φανταστείτε ότι ο φακός σας διαιρείται με τέσσερις γραμμές, δύο οριζό-ντια και δύο κατακόρυφα, δημιουργώ-ντας ένα πλέγμα με εννέα τετράγωνα.

  1. Πειραματιστείτε με τις ρυθμίσεις

Πολλοί είναι αυτοί που γκρινιάζουν για το γεγονός ότι δεν βγάζουν ωραίες φωτογραφίες, ωστόσο δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με τις ρυθμίσεις της φωτογραφικής τους, μην σας πούμε ούτε του κινητού τους! Είναι δυνατόν; Ανοίξτε το κινητό σας, πηγαίντε στη φωτογραφία και δείτε όλες τις ρυθμίσεις. Θα διαπιστώσετε, εάν έχετε ένα σχετικά καλό και πρόσφατο smartphone, ότι μπορεί να γίνει ο καλύτερος βοηθός σας στο βίντεο και στη φωτογραφία. Bokeh για θόλωμα πίσω (εξηγούμε στη συνέχεια τι είναι και πόσο βοηθά), επιλογή «Νύχτα» για βραδινές φωτογραφίες με χαμηλό φωτισμό, «Πανόραμα» για τη λήψη πανοραμικών φωτογραφιών και «Παρέλευση Χρόνου» στα βίντεο ή αλλιώς «time-lapse» που σημαίνει ότι τραβάτε βίντεο και μετά το βλέπετε να «τρέχει» πιο γρήγορα. Ετσι, για παράδειγμα, μέσα σε ένα λεπτό μπορείτε να απολαύσετε την κίνηση των σύννεφων στον ουρανό σε διάστημα μιας ημέρας, ένα λουλούδι να ανθίζει ή έναν πολυσύχναστο δρόμο τη νύχτα, με τα φώτα των αυτοκινήτων να δημιουργούν γραμμές. Φυσικά, όσον αφορά στο βίντεο, υπάρχει στα περισσότερα κινητά και η επιλογή «Αργή Κίνηση», για να έχετε ένα υπέροχο βίντεο που τινάζετε τα μαλλιά σας και φαίνεται σε slow motion για πιο… ερωτική διάθεση ή που κάνετε βουτιά στη θάλασσα και καταγράφεται η σταγόνα να πιτσιλά σιγά σιγά το σώμα σας.

  1. Ισορροπία

Η μαγική αυτή λέξη είναι τόσο απλή και συγχρόνως τόσο σύνθετη στη ζωή μας, έτσι και στη φωτογραφία ή το βίντεό μας. Οταν, για παράδειγμα, τραβάτε ένα βίντεο με κάποιον που μιλάει, το πλάνο πρέπει να έχει μια ισορροπία. Εάν έχετε το μισό αριστερό μιας εικόνας με τον άνθρωπο και το φόντο είναι γεμάτο πράγματα, ενώ το μισό δεξί της ίδιας εικόνας είναι άδειο, τότε είναι αυτονόητο ότι η εικόνα δεν θα έχει ισορροπία, άρα δεν θα είναι και πολύ όμορφη.

Στις φωτογραφίες τοπίων, τα πράγματα είναι πιο απλά, καθώς η φύση βρίσκει εκείνο το μαγικό τρόπο να έχει ισορροπία από μόνη της- αρκεί να βρείτε τη σωστή γωνία λήψης και παράλληλα να ακολουθήσετε τους υπόλοιπους κανόνες που αναλύουμε παρακάτω.

  1. Βάθος

Οταν μια εικόνα έχει βάθος, γίνεται αυτόματα πιο ελκυστική. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, επειδή οι συνθήκες δεν ευνοούν στο να υπάρχει βάθος σε μια φωτογραφία, τότε μπορείτε να το δημιουργήσετε εσείς. Πώς; Με bokeh. Ο όρος «bokeh» προέρχεται από την ιαπωνική λέξη «boke» που σημαίνει «θολό», καθώς επίσης και από τη φράση «boke-aji» που σημαίνει «θολή εμφάνιση». Με απλά λόγια, το bokeh είναι η ευχάριστη εικόνα του θαμπώματος εκτός εστίασης σε μια φωτογραφία που δημιουργεί αυτόματα και βάθος σε αυτήν και ταιριάζει εξαιρετικά στα πορτρέτα, ενώ οι κοντινές λήψεις ή οι λήψεις λουλουδιών και άλλων θεμάτων στη φύση είναι επίσης πολύ δημοφιλή παραδείγματα όπου χρησιμοποιείται bokeh. Παράλληλα, το bokeh μπορεί να απαλύνει μια φωτογραφία που κατά τα άλλα είναι πολύ έντονα φωτισμένη. Αυτή η τεχνική απομονώνει το θέμα σας από το φόντο και σας επιτρέπει επίσης να χρησιμοποιήσετε κάποιο όχι και τόσο κατάλληλο φόντο. Το ομοιόμορφο θάμπωμα του φόντου τονίζει το θέμα αντί να αποσπά την προσοχή από αυτό.

  1. Κοιτάξτε πίσω σας

Ενας γνωστός φωτογράφος κάποτε είχε πει: «Γύρνα και κοίτα πίσω σου, καμιά φορά εκεί βρίσκεται η καλύτερη φωτογραφία». Και είχε δίκιο. Μην μένετε στο προφανές, προχωρώντας σε έναν δρόμο. Κοιτάξτε πίσω σας, εκεί μπορείτε να δείτε γωνίες του τοπίου που δεν είχατε φανταστεί ότι υπάρχουν. Προσέξτε τις λεπτομέρειες, φωτογραφίστε ό,τι σας κεντρίσει το ενδιαφέρον. Κι αυτό φυσικά γίνεται μόνο με πολλή, πολλή εξάσκηση.

  1. Φόντο

Υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες για το φόντο σας και καλό είναι να τους ακολουθείτε σε γενικές γραμμές. Καταρχάς, αν φωτογραφίζετε κάποιον μπροστά σε ένα πολύ φωτεινό φόντο, κινδυνεύετε να υποεκθέσετε το κεντρικό σας θέμα και να εμφανίζεται σκοτεινό. Για να το αντισταθμίσετε αυτό, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε το φλας ή τη λειτουργία αντιστάθμισης έκθεσης ή να δοκιμάσετε ένα διαφορετικό φόντο, κατά προτίμηση κάποιο που να είναι πιο σκοτεινό από το θέμα.

Αλλη μια συμβουλή σχετικά με το φόντο, είναι να δώσετε προσοχή στο κεντρικό θέμα σας. Μην φωτογραφίσετε όλη την περιοχή γύρω από το θέμα. Πλησιάστε είτε κινούμενοι πιο κοντά είτε με τη χρήση τηλεφακού ή φακού zoom. Απομονώστε το θέμα σας έναντι σε αυτό το απλό φόντο που έχετε βρει.

Ακόμα ένα tip είναι το εξής: Το ανθρώπινο κεφάλι έχει κατακόρυφη κατανομή, άρα κι εσείς θα πρέπει να το φωτογραφίσετε με αυτόν τον προσανατολισμό. Τα οριζόντια πορτρέτα συχνά δείχνουν άβολα. Επίσης, τα μονόχρωμα ρούχα συνήθως είναι καλύτερα για τα πορτρέτα κυρίως επειδή δεν αποσπούν την προσοχή, ενώ τα έντονα μοτίβα τραβούν επάνω τους τα βλέμματα. Τέλος, μην φωτογραφίζετε το θέμα σας ανφάς -εκτός βέβαια εάν εργάζεστε στην αστυνομία και φωτογραφίζετε κατάδικους. Ζητήστε από το θέμα σας να γυρίσει λίγο το σώμα του -ίσως περίπου 45 μοίρες στην αντίθετη κατεύθυνση από εσάς- και να γυρίσει προς τα πίσω το κεφάλι για να βλέπει προς εσάς. Είναι μια πιο όμορφη και κολακευτική πόζα και βοηθά, επίσης, να δείχνει κανείς λεπτότερος.

  1. Φως

Το κεφάλαιο φως για έναν επαγγελματία φωτογράφο είναι βασικό. Είναι βασικό, όμως, ακόμα και για εμάς που διαγράφουμε δεκάδες φωτογραφίες από το κινητό μας επειδή απλά έχουν κακό φως. Κάποιοι κανόνες για τον φωτισμό είναι οι εξής:

  • Το φως είναι καλό να έρχεται πίσω από τον φωτογράφο ή από το πλάι. Το συχνότερο λάθος είναι να φωτογραφίζετε έχοντας τον ήλιο κατά πρόσωπο, με αποτέλεσμα τα πρόσωπα της φωτογραφίας να βγαίνουν είτε σκοτεινά είτε υπερφωτισμένα.
  • Αποφύγετε τις μεσημεριανές ώρες όταν φωτογραφίζετε πρόσωπα γιατί το έντονο κάθετο φως δημιουργεί πολύ σκληρές σκιές. Το διάχυτο φως είναι ό,τι πρέπει. Επίσης, η συννεφιά προσφέρεται για πορτρέτα, καθότι ο ουρανός παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
  • Χρησιμοποιήστε το φλας μόνο σε χώρους με υπάρχοντα φωτισμό, προκειμένου να εξισορροπήσετε ουσιαστικά και όχι για να φωτίσετε. Ετσι θα αποφύγετε το λεγόμενο «κάψιμο» της φωτογραφίας από το φλας.
  • Για νυχτερινές λήψεις, προτιμήστε τη λειτουργία «night shot» του κινητού σας ή της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής.