Συναντήσαμε τον επικεφαλής του Consumer Business Group της Huawei στην Ελλάδα, προκειμένου να μας μιλήσει για το λανσάρισμα του HUAWEI nova 9, αλλά και για τις δραστηριότητες του κινεζικού κολοσσού σε νέες προϊοντικές κατηγορίες.

«Η Ελλάδα είναι μια πάρα πολύ σημαντική αγορά για τη Huawei»

Συνέντευξη: Βαγγέλης Αλευρίτης

Tο 2021 ήταν αναμφίβολα μια ιδιαίτερη χρονιά για όλους μας. Η Huawei, ωστόσο, κλήθηκε να αντεπεξέλθει σε πολύ πιο απαιτητικές προκλήσεις και δυσκολίες από αυτές της διαχείρισης των ιδιαίτερων συνθηκών που επέβαλε η πανδημία, λόγω του εμπάργκο της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ο νέος Country Manager του Huawei Consumer Business Group στη χώρα μας, Andy Miao, απάντησε σε όλα μας τα ερωτήματα γύρω από την πορεία της εταιρείας στην ελληνική αγορά, αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για προϊοντικές… εκπλήξεις στο άμεσο μέλλον!

– Η Huawei πρόσφατα λάνσαρε το HUAWEI nova 9, ένα smartphone που σηματοδοτεί την επιστροφή της στην αγορά των κινητών τηλεφώνων. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για την πορεία του συγκεκριμένου μοντέλου στην ελληνική αγορά;

Στην πραγματικότητα ποτέ δεν εγκαταλείψαμε την αγορά των smartphone. Παρά τις δυσκολίες πάντοτε παραδίδουμε καινοτόμα προϊόντα στους καταναλωτές. Ας μην ξεχνάμε πως στόχος μας είναι να καθιστούμε την ψηφιακή καινοτομία προσβάσιμη σε όλους και να κάνουμε τη ζωή πιο «έξυπνη». Το HUAWEI nova 9 είναι ένα προσιτό smartphone με χαρακτηριστικά flagship. Είναι ενδεικτικό της προσέγγισής μας, η οποία προσανατολίζεται στον καταναλωτή και τις απαιτήσεις του. Θέλουμε να προσφέρουμε υψηλή τεχνολογία που μπορεί να αποκτηθεί από την πλειονότητα των καταναλωτών και όχι μόνο από τους λίγους. Ετσι, αν κάποιος θέλει να έχει μια εξαιρετική συσκευή δίχως να ξοδέψει μια περιουσία, το HUAWEI nova 9 είναι ένα smartphone που θα καλύψει όλες του τις ανάγκες. Οι προσδοκίες μας είναι υψηλές γιατί γνωρίζουμε πως οι Ελληνες καταναλωτές αγαπούν και εμπιστεύονται τα προϊόντα μας. Αυτός είναι ο λόγος, παρά τις προκλήσεις, που εξακολουθούμε να είμαστε ένα από τα καλύτερα brands τεχνολογίας στη συνείδησή τους. Επιπρόσθετα, υποσχόμαστε πως θα εξακολουθήσουμε να παραδίδουμε ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η τεχνολογία στην κατηγορία των smartphone.

– Μπορεί το HUAWEI nova 9 να είναι ένα από τα καλύτερα mid-range smartphone, ωστόσο εξακολουθεί να μην είναι flagship. Να περιμένουμε κάποιο κορυφαίο μοντέλο τους επόμενους μήνες στην Ελλάδα, κι αν ναι, πότε;

Η Huawei επενδύει αρκετά στην τεχνολογία γύρω από τα smartphone και θα συνεχίσει να το πράττει και στο μέλλον. Θα έχουμε καινοτόμα flagship μοντέλα εντός του 2022, μα η διαθεσιμότητα σε συγκεκριμένες αγορές στην Ευρώπη εξαρτάται από πλήθος παραγόντων. Σίγουρα η Ελλάδα είναι μια πάρα πολύ σημαντική αγορά για τη Huawei και θα διατηρήσουμε το προϊόντικό μας portfolio αντίστοιχο με τις ανάγκες της αγοράς. Ευελπιστούμε, λοιπόν, να δούμε flagship κινητά να καταφθάνουν στην ελληνική αγορά σύντομα.

 – Οι αναδιπλούμενες (foldable) συσκευές κερδίζουν αυξανόμενη προσοχή. Παρόλαυτά, η σειρά Mate X της Huawei δεν έχει λανσάρει ακόμα κάποιο μοντέλο στην περιοχή μας. Μήπως η άνοιξη του 2022 είναι η κατάλληλη στιγμή για να το πράξει;

Στο πλαίσιο των επενδύσεων της Huawei στην τεχνολογία των smartphone, η εταιρεία αναβαθμίζει την παρουσία της και στον κλάδο των foldable συσκευών. Σύντομα θα δείτε νέες αφίξεις σε αυτή την κατηγορία. Πιστεύουμε ακράδαντα πως η Huawei έχει επιδείξει πραγματική καινοτομία σε αυτό τον τομέα και πως οι λύσεις μας στην κατηγορία των foldable συγκαταλέγονται ανάμεσα στις κορυφαίες της βιομηχανίας. Φυσικά, αυτές είναι συσκευές που απευθύνονται σε ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό, το οποίο ωστόσο αναμένεται να διευρυνθεί πολύ περισσότερο στο άμεσο μέλλον.

– Το HUAWEI nova 9 ξεχωρίζει για τα έξυπνα χαρακτηριστικά του EMUI 12, μα εξακολουθεί να μην διαθέτει το HarmonyOS. Αυτή η επιλογή έγινε επειδή θεωρείτε πως το δικό σας λειτουργικό χρειάζεται ακόμα βελτίωση μέχρι να το συστήσετε στην ευρωπαϊκή αγορά ή επειδή δεν θέλετε να κλείσετε ακόμα την πόρτα σε μια πιθανή επιστροφή των Google Mobile Services; Επίσης, υπάρχει πιθανότητα για μια stand-alone, ανεξάρτητη εταιρεία Nova, παρόμοια με την περίπτωση της Honor;

Η σειρά Nova είναι ένα αμιγώς Huawei brand μιας προϊοντικής κατηγορίας και όχι ένα ανεξάρτητο brand, οπότε δεν μπορούμε να το συγκρίνουμε με την Honor, η οποία αποτελεί μια διαφορετική εταιρεία και ένα διαφορετικό brand. Η αναγνωρισιμότητα του Harmony OS στην ευρωπαϊκή αγορά αυξάνεται συνεχώς. Πιστεύουμε πως οι καταναλωτές στο τέλος θα αγκαλιάσουν τη λύση μας γιατί θα τους παρέχει περισσότερη ευελιξία και αυτονομία, καλύτερη συνδεσιμότητα, ταχύτερη απόκριση και μεταφορά δεδομένων, πιο ομαλό και εύχρηστο user interface και όλα αυτά θα εκτιμηθούν ιδιαίτερα από τους ανθρώπους που θέλουν να απλοποιήσουν την καθημερινότητά τους και να γίνουν πιο παραγωγικοί.

Επιπρόσθετα, ποτέ δεν κλείνουμε την πόρτα σε κανέναν, από την αρχή η στάση μας ήταν ξεκάθαρη και εκτιμούμε τους συνεργάτες μας και τις συνεργασίες μας. Δεν ήμασταν εμείς αυτοί που θέσαμε εμπόδια στη συνεργασία μας με την Google.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία έχει πάρει την απόφαση να συνεχίσει με το δικό της λειτουργικό σύστημα και τον δικό της στρατηγικό σχεδιασμό, γεγονός που δεν πρόκειται να αλλάξει. Κάθε πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει η εταιρεία στην ιστορία της έχει εξελιχθεί σε κίνητρο για βελτίωση, με όλα τα οφέλη να καταλήγουν στη μεριά του καταναλωτή.

«Κάθε πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει η εταιρεία στην ιστορία της έχει εξελιχθεί σε κίνητρο για βελτίωση, με όλα τα οφέλη να καταλήγουν στη μεριά του καταναλωτή»

– Η Huawei τα πηγαίνει περίφημα στην κατηγορία των wearable και των laptop. Μπορείτε να μας δώσετε κάποιες λεπτομέρειες για τα αντίστοιχα μερίδια αγοράς της Huawei στην Ελλάδα;

Ναι, πράγματι τα πηγαίνουμε περίφημα σε αυτές τις κατηγορίες. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε συγκεκριμένα νούμερα, μα μπορώ να σας πω πως στην κατηγορία των wearable ηγούμαστε στην ελληνική αγορά. Τα προϊόντα μας έχουν γίνει best seller