Συναντήσαμε τον επικεφαλής του Consumer Business Group της Huawei στην Ελλάδα, προκειμένου να μας μιλήσει για το λανσάρισμα του HUAWEI nova 9, αλλά και για τις δραστηριότητες του κινεζικού κολοσσού σε νέες προϊοντικές κατηγορίες.

«Η Ελλάδα είναι μια πάρα πολύ σημαντική αγορά για τη Huawei»

Συνέντευξη: Βαγγέλης Αλευρίτης

Tο 2021 ήταν αναμφίβολα μια ιδιαίτερη χρονιά για όλους μας. Η Huawei, ωστόσο, κλήθηκε να αντεπεξέλθει σε πολύ πιο απαιτητικές προκλήσεις και δυσκολίες από αυτές της διαχείρισης των ιδιαίτερων συνθηκών που επέβαλε η πανδημία, λόγω του εμπάργκο της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ο νέος Country Manager του Huawei Consumer Business Group στη χώρα μας, Andy Miao, απάντησε σε όλα μας τα ερωτήματα γύρω από την πορεία της εταιρείας στην ελληνική αγορά, αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για προϊοντικές… εκπλήξεις στο άμεσο μέλλον!

– Η Huawei πρόσφατα λάνσαρε το HUAWEI nova 9, ένα smartphone που σηματοδοτεί την επιστροφή της στην αγορά των κινητών τηλεφώνων. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για την πορεία του συγκεκριμένου μοντέλου στην ελληνική αγορά;

Στην πραγματικότητα ποτέ δεν εγκαταλείψαμε την αγορά των smartphone. Παρά τις δυσκολίες πάντοτε παραδίδουμε καινοτόμα προϊόντα στους καταναλωτές. Ας μην ξεχνάμε πως στόχος μας είναι να καθιστούμε την ψηφιακή καινοτομία προσβάσιμη σε όλους και να κάνουμε τη ζωή πιο «έξυπνη». Το HUAWEI nova 9 είναι ένα προσιτό smartphone με χαρακτηριστικά flagship. Είναι ενδεικτικό της προσέγγισής μας, η οποία προσανατολίζεται στον καταναλωτή και τις απαιτήσεις του. Θέλουμε να προσφέρουμε υψηλή τεχνολογία που μπορεί να αποκτηθεί από την πλειονότητα των καταναλωτών και όχι μόνο από τους λίγους. Ετσι, αν κάποιος θέλει να έχει μια εξαιρετική συσκευή δίχως να ξοδέψει μια περιουσία, το HUAWEI nova 9 είναι ένα smartphone που θα καλύψει όλες του τις ανάγκες. Οι προσδοκίες μας είναι υψηλές γιατί γνωρίζουμε πως οι Ελληνες καταναλωτές αγαπούν και εμπιστεύονται τα προϊόντα μας. Αυτός είναι ο λόγος, παρά τις προκλήσεις, που εξακολουθούμε να είμαστε ένα από τα καλύτερα brands τεχνολογίας στη συνείδησή τους. Επιπρόσθετα, υποσχόμαστε πως θα εξακολουθήσουμε να παραδίδουμε ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η τεχνολογία στην κατηγορία των smartphone.

– Μπορεί το HUAWEI nova 9 να είναι ένα από τα καλύτερα mid-range smartphone, ωστόσο εξακολουθεί να μην είναι flagship. Να περιμένουμε κάποιο κορυφαίο μοντέλο τους επόμενους μήνες στην Ελλάδα, κι αν ναι, πότε;

Η Huawei επενδύει αρκετά στην τεχνολογία γύρω από τα smartphone και θα συνεχίσει να το πράττει και στο μέλλον. Θα έχουμε καινοτόμα flagship μοντέλα εντός του 2022, μα η διαθεσιμότητα σε συγκεκριμένες αγορές στην Ευρώπη εξαρτάται από πλήθος παραγόντων. Σίγουρα η Ελλάδα είναι μια πάρα πολύ σημαντική αγορά για τη Huawei και θα διατηρήσουμε το προϊόντικό μας portfolio αντίστοιχο με τις ανάγκες της αγοράς. Ευελπιστούμε, λοιπόν, να δούμε flagship κινητά να καταφθάνουν στην ελληνική αγορά σύντομα.

 – Οι αναδιπλούμενες (foldable) συσκευές κερδίζουν αυξανόμενη προσοχή. Παρόλαυτά, η σειρά Mate X της Huawei δεν έχει λανσάρει ακόμα κάποιο μοντέλο στην περιοχή μας. Μήπως η άνοιξη του 2022 είναι η κατάλληλη στιγμή για να το πράξει;

Στο πλαίσιο των επενδύσεων της Huawei στην τεχνολογία των smartphone, η εταιρεία αναβαθμίζει την παρουσία της και στον κλάδο των foldable συσκευών. Σύντομα θα δείτε νέες αφίξεις σε αυτή την κατηγορία. Πιστεύουμε ακράδαντα πως η Huawei έχει επιδείξει πραγματική καινοτομία σε αυτό τον τομέα και πως οι λύσεις μας στην κατηγορία των foldable συγκαταλέγονται ανάμεσα στις κορυφαίες της βιομηχανίας. Φυσικά, αυτές είναι συσκευές που απευθύνονται σε ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό, το οποίο ωστόσο αναμένεται να διευρυνθεί πολύ περισσότερο στο άμεσο μέλλον.

– Το HUAWEI nova 9 ξεχωρίζει για τα έξυπνα χαρακτηριστικά του EMUI 12, μα εξακολουθεί να μην διαθέτει το HarmonyOS. Αυτή η επιλογή έγινε επειδή θεωρείτε πως το δικό σας λειτουργικό χρειάζεται ακόμα βελτίωση μέχρι να το συστήσετε στην ευρωπαϊκή αγορά ή επειδή δεν θέλετε να κλείσετε ακόμα την πόρτα σε μια πιθανή επιστροφή των Google Mobile Services; Επίσης, υπάρχει πιθανότητα για μια stand-alone, ανεξάρτητη εταιρεία Nova, παρόμοια με την περίπτωση της Honor;

Η σειρά Nova είναι ένα αμιγώς Huawei brand μιας προϊοντικής κατηγορίας και όχι ένα ανεξάρτητο brand, οπότε δεν μπορούμε να το συγκρίνουμε με την Honor, η οποία αποτελεί μια διαφορετική εταιρεία και ένα διαφορετικό brand. Η αναγνωρισιμότητα του Harmony OS στην ευρωπαϊκή αγορά αυξάνεται συνεχώς. Πιστεύουμε πως οι καταναλωτές στο τέλος θα αγκαλιάσουν τη λύση μας γιατί θα τους παρέχει περισσότερη ευελιξία και αυτονομία, καλύτερη συνδεσιμότητα, ταχύτερη απόκριση και μεταφορά δεδομένων, πιο ομαλό και εύχρηστο user interface και όλα αυτά θα εκτιμηθούν ιδιαίτερα από τους ανθρώπους που θέλουν να απλοποιήσουν την καθημερινότητά τους και να γίνουν πιο παραγωγικοί.

Επιπρόσθετα, ποτέ δεν κλείνουμε την πόρτα σε κανέναν, από την αρχή η στάση μας ήταν ξεκάθαρη και εκτιμούμε τους συνεργάτες μας και τις συνεργασίες μας. Δεν ήμασταν εμείς αυτοί που θέσαμε εμπόδια στη συνεργασία μας με την Google.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία έχει πάρει την απόφαση να συνεχίσει με το δικό της λειτουργικό σύστημα και τον δικό της στρατηγικό σχεδιασμό, γεγονός που δεν πρόκειται να αλλάξει. Κάθε πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει η εταιρεία στην ιστορία της έχει εξελιχθεί σε κίνητρο για βελτίωση, με όλα τα οφέλη να καταλήγουν στη μεριά του καταναλωτή.

«Κάθε πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει η εταιρεία στην ιστορία της έχει εξελιχθεί σε κίνητρο για βελτίωση, με όλα τα οφέλη να καταλήγουν στη μεριά του καταναλωτή»

– Η Huawei τα πηγαίνει περίφημα στην κατηγορία των wearable και των laptop. Μπορείτε να μας δώσετε κάποιες λεπτομέρειες για τα αντίστοιχα μερίδια αγοράς της Huawei στην Ελλάδα;

Ναι, πράγματι τα πηγαίνουμε περίφημα σε αυτές τις κατηγορίες. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε συγκεκριμένα νούμερα, μα μπορώ να σας πω πως στην κατηγορία των wearable ηγούμαστε στην ελληνική αγορά. Τα προϊόντα μας έχουν γίνει best sellers και οι Eλληνες καταναλωτές τα λατρεύουν. Αυτό πιστεύω πως αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι εμπιστεύονται την τεχνολογία μας και την ποιότητα των προϊόντων μας, μαζί με την αξία και την καινοτομία που προσφέρουν. Στην κατηγορία των PC έχουμε επίσης μεγάλη επιτυχία. Λίγο καιρό πριν, σας συστήσαμε τα laptop μας και αμέσως είχαμε δυο από τα μοντέλα μας να γίνονται best sellers. Τώρα είμαστε πλέον ένας από τους βασικούς «παίκτες» της αγοράς και θα συνεχίσουμε να επεκτεινόμαστε, φέρνοντας νέα μοντέλα για να ανταποκριθούμε σε ακόμα περισσότερες ανάγκες. Γενικά, η αγορά των PC κινείται με αργούς ρυθμούς, αλλά η Huawei είναι μια εταιρεία που εξελίσσεται και αντιδρά άμεσα. Φέραμε την εμπειρία  και την τεχνογνωσία μας από άλλες κατηγορίες σε αυτή των laptop και δημιουργήσαμε κινητικότητα, ταράξαμε τα νερά. Οι καταναλωτές συνειδητοποίησαν πως υπάρχουν περισσότερες παράμετροι που αξίζει να λάβουν υπόψη τους όταν αποφασίζουν να αγοράσουν ένα καινούριο laptop από ό,τι οι τεχνικές προδιαγραφές. Για παράδειγμα, τα laptop μας προσφέρουν μια ευρεία γκάμα συνδεσιμότητας με τις υπόλοιπες συσκευές μας με ένα απλό άγγιγμα. Το γεγονός αυτό κάνει τη ζωή του χρήστη ευκολότερη, αυξάνοντας συγχρόνως την παραγωγικότητά του. Το feedback από τους καταναλωτές μας δείχνει πως εκτιμούν πραγματικά αυτά τα χαρακτηριστικά.

– Υπάρχουν πλάνα να μας συστήσετε Huawei προϊόντα σε νέες κατηγορίες, όπως π.χ. εκτυπωτές ή b2b laptop;

Σίγουρα θα επεκτείνουμε τις προϊόντικές μας κατηγορίες, αλλά θα το πράξουμε με προσεκτικό σχεδιασμό και πάντα με πρόθεση να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της αγοράς και των καταναλωτών. Πρόσφατα παρουσιάσαμε τις οθόνες μας και συνεχώς εμπλουτίζουμε τις κατηγορίες των wearables και του ήχου με νέα προϊόντα και χαρακτηριστικά. Μπορώ να υποσχεθώ πως έχετε πολλά να περιμένετε από τη Huawei στο άμεσο μέλλον!