Η Amazon Web Services (AWS) ανακοίνωσε τον σχεδιασμό της για τη δημιουργία μίας νέας υποδομής που ονομάζεται «Τοπική Ζώνη» (AWS Local Zone) στην Ελλάδα το 2022. Συνολικά ανακοινώθηκε η δημιουργία περισσότερων από 30 νέων AWS Local Zones παγκοσμίως και είναι η πρώτη φορά που αυτού του είδους η υποδομή δημιουργείται εκτός των ΗΠΑ.

Οι Τοπικές Ζώνες είναι ένας τύπος υποδομής της AWS που τοποθετεί την υπολογιστική ισχύ, την αποθήκευση δεδομένων, τις βάσεις δεδομένων και άλλες επιλεγμένες υπηρεσίες πιο κοντά σε μεγάλα αστικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά κέντρα, όπου δεν υπάρχουν σήμερα data centers της AWS. Χρησιμοποιούνται για εφαρμογές που απαιτούν πολύ γρήγορες αποκρίσεις (latency), σε ελάχιστα χιλιοστά του δευτερολέπτου, όπως χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, υβριδικά περιβάλλοντα μεταξύ των κέντρων δεδομένων των πελατών και του cloud, εφαρμογές στον χώρο της υγείας, gaming σε πραγματικό χρόνο, δημιουργία περιεχομένου πολυμέσων και ψυχαγωγίας, ζωντανή ροή βίντεο, προσομοιώσεις, εφαρμογές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας (AR/VR) και μηχανικής μάθησης.

Περισσότερες από 30 νέες Τοπικές Ζώνες

Περισσότερες από 30 AWS Local Zones θα δημιουργηθούν, όπως ανακοινώθηκε στο φετινό AWS Re:Invent, σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Οι νέες Τοπικές Ζώνες θα είναι διαθέσιμες, ξεκινώντας από το 2022, σε περισσότερες από 21 χώρες, όπως η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Κολομβία, η Τσεχία, η Δανία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ινδία, η Κένυα, η Ολλανδία, η Νορβηγία, οι Φιλιππίνες, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Νότια Αφρική, και, σε συνδυασμό με 16 Τοπικές Ζώνες στις ΗΠΑ, θα δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες της AWS να εξυπηρετούν τους τελικούς χρήστες με ακόμη χαμηλότερο χρόνο απόκρισης.

Η υποδομή υπολογιστικού νέφους της Amazon φιλοξενείται σε πολλές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο: Περιοχές AWS (AWS Regions), Ζώνες Διαθεσιμότητας (Availability Zones) και Τοπικές Ζώνες (Local Zones). Κάθε AWS Region είναι μια ξεχωριστή γεωγραφική περιοχή που έχει πολλές απομονωμένες τοποθεσίες γνωστές ως Ζώνες Διαθεσιμότητας. Το AWS Cloud εκτείνεται σε 81 Ζώνες Διαθεσιμότητας, σε 25 γεωγραφικές περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Κάθε AWS Local Zone είναι επέκταση ενός AWS Region, όπου μπορεί να εκτελούνται εφαρμογές που απαιτούν γρήγορη απόκριση, χρησιμοποιώντας υπηρεσίες όπως το Amazon Elastic Compute Cloud, το Amazon Virtual Private Cloud, το Amazon Elastic Block Store, το Amazon File Storage και το Amazon Elastic Load Balancing, γεωγραφικά κοντά στους τελικούς χρήστες. Οι Τοπικές Ζώνες παρέχουν μια ασφαλή σύνδεση μεταξύ των τοπικών εργασιών και εκείνων που εκτελούνται στην Περιοχή AWS, επιτρέποντας την απρόσκοπτη σύνδεση με το πλήρες φάσμα των υπηρεσιών εντός της Περιοχής, μέσω των ίδιων API και εργαλείων.

Παραδείγματα χρήσης AWS Cloud από εταιρείες στην Ελλάδα

Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) η πρόθεση συνεργασίας για την ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων που μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα και την ευελιξία και να οδηγήσουν στην καινοτομία, μέσω της χρήσης AWS Cloud, της πιο ολοκληρωμένης πλατφόρμας cloud computing υπερ-κλίμακας.

Η DeepSea, μια εταιρεία διαχείρισης πλοίων που παρέχει στις ναυτιλιακές εταιρείες δυνατότητες παρακολούθησης και λήψης αποφάσεων χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), με τη μετάβαση στο AWS Cloud αυτοματοποίησε χρονοβόρες εργασίες, ξεκλείδωσε νέες ευκαιρίες και εγγυήθηκε την ασφάλεια.

Η Wind Hellas κλιμακώνει τις δραστηριότητές της, χρησιμοποιώντας περισσότερα από 20 εργαλεία AWS, χωρίς την παραμικρή διακοπή μέχρι στιγμής.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ αποφάσισε να δημιουργήσει την online, on demand τηλεοπτική της υπηρεσία στο AWS Cloud για να προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήστη για τους οπαδούς της, με ασφάλεια και δυνατότητα επέκτασης.

Με χιλιάδες πελάτες να αναζητούν ταξί μέσω της εφαρμογής της κάθε μέρα, η Beat χρησιμοποιεί το AWS Cloud για να παρέχει ένα εξαιρετικά ελαστικό περιβάλλον με απόκριση 100 χιλιοστών του δευτερολέπτου στους χρήστες, όπου κι αν βρίσκονται. H Beat κατάφερε επίσης να μειώσει το κόστος συντήρησης και λειτουργίας και να επικεντρωθεί στη δημιουργία καινοτόμων υπηρεσιών που βοήθησαν στην επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων της. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Η Qivos, μια εταιρεία τεχνολογίας μάρκετινγκ, διπλασίασε την υποδομή της τα τελευταία δύο χρόνια και, ταυτόχρονα, κατάφερε να μειώσει το κόστος συντήρησης κατά 20% χρησιμοποιώντας υπηρεσίες διαχείρισης AWS.

Μεταξύ των πελατών της AWS στην Ελλάδα είναι επίσης οι εταιρείες futurehome.gr, Madinad, Marpoint, Money Market, Orfium, Omilia, Spitogatos, Voiceland, Workathlon και Χρυσή Ευκαιρία.

Οι κυριότερες ανακοινώσεις στο AWS re:Invent 2021 

Ακολουθούν μερικές από τις σημαντικότερες ανακοινώσεις από το AWS re:Invent, το μεγαλύτερο ετήσιο συνέδριο cloud computing.

Υπολογιστική ισχύς

 • Η Amazon Web Services (AWS) ανακοίνωσε τρία νέα Amazon EC2 Instances που υποστηρίζονται από τσιπ σχεδιασμένα από την AWS: Τρία νέα Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2) Instances που υποστηρίζονται από τσιπ σχεδιασμένα από την AWS βοηθούν τους πελάτες να βελτιώσουν σημαντικά την απόδοση, το κόστος και την ενεργειακή απόδοση των εργασιών που «τρέχουν» σε Amazon EC2.
 • Graviton3 (EC2 C7g Instances): Η AWS ανακοίνωσε τα επερχόμενα C7g instances, που υποστηρίζονται από τους νέους επεξεργαστές Graviton3. Αυτά τα instances θα φέρουν επανάσταση στις εργασίες που απαιτούν σημαντική υπολογιστική ισχύ – όπως HPC, μαζική επεξεργασία, αυτοματοποίηση ηλεκτρονικής σχεδίασης (EDA), κωδικοποίηση πολυμέσων, επιστημονική μοντελοποίηση, προβολή διαφημίσεων, κατανεμημένη ανάλυση δεδομένων και εξαγωγή συμπερασμάτων μέσω μηχανικής μάθησης – παρέχοντας έως και 25% αύξηση της υπολογιστικής απόδοσης και έως και διπλάσια απόδοση κινητής υποδιαστολής και κρυπτογράφησης, σε σύγκριση με προϋπάρχοντες επεξεργαστές AWS Graviton2. Οι επεξεργαστές Graviton3 περιλαμβάνουν, επίσης, τη δυνατότητα ελέγχου ταυτότητας δείκτη που έχει σχεδιαστεί για τη βελτίωση της ασφάλειας.
 • Trainium (Trn1 Instances): Τα Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2) Trn1 Instances θα προσφέρουν την καλύτερη απόδοση τιμής για την εκπαίδευση μοντέλων βαθιάς μάθησης (deep learning) στο cloud για περιπτώσεις χρήσης όπως επεξεργασία φυσικής γλώσσας (NLP), όραση υπολογιστή, αναζήτηση, προτάσεις, κατάταξη και πολλά άλλα. Τα Trn1 Instances υποστηρίζονται από το AWS Trainium, το δεύτερο τσιπ μηχανικής μάθησης (ML) που κατασκευάστηκε από την AWS και έχει βελτιστοποιηθεί για εκπαίδευση βαθιάς μάθησης υψηλής απόδοσης.
 • Η AWS ανακοίνωσε το AWS Mainframe Modernization: Πρόκειται για μια νέα υπηρεσία που καθιστά ταχύτερη και ευκολότερη για τους πελάτες και τους συνεργάτες τη μεταφορά παλαιού τύπου εφαρμογών και εργασιών από mainframe στο cloud, ώστε να επωφεληθούν από την ευελιξία, την ελαστικότητα και την εξοικονόμηση κόστους που προσφέρει το AWS Cloud. Με το AWS Mainframe Modernization, οι πελάτες μπορούν να αναπροσαρμόσουν τις εργασίες που εκτελούνται σε mainframe έτσι ώστε να εκτελούνται σε AWS περιβάλλον, μετατρέποντας τις παλαιού τύπου εφαρμογές σε σύγχρονες υπηρεσίες cloud που βασίζονται σε Java.

Δικτύωση

 • Προεπισκόπηση AWS Private 5G: Το AWS Private 5G είναι μια νέα διαχειριζόμενη υπηρεσία που βοηθά τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν και να κλιμακώσουν ιδιωτικά δίκτυα 5G στις εγκαταστάσεις τους, μέσα σε μόλις μερικές ημέρες αντί για μήνες. Η AWS παρέχει και υποστηρίζει τις προ-ενσωματωμένες ραδιο-μονάδες μικρής κυψέλης, διακομιστές, λογισμικό πυρήνα 5G και RAN και κάρτες SIM που απαιτούνται για τη λειτουργία του δικτύου, εξαλείφοντας την ανάγκη προμήθειας, ενοποίησης και συντήρησης υλικού και λογισμικού από πολλούς τρίτους προμηθευτές. Μόλις εγκατασταθεί και ενεργοποιηθεί ο εξοπλισμός, το AWS Private 5G διαμορφώνει αυτόματα και αναπτύσσει το δίκτυο.

Τεχνητή Νοημοσύνη/Μηχανική Μάθηση

 • Amazon SageMaker Studio Lab, μια δωρεάν υπηρεσία για εκμάθηση και πειραματισμό με τη μηχανική μάθηση (ML): Η Amazon παρουσίασε το Amazon SageMaker Studio Lab, μια δωρεάν υπηρεσία που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να μάθει και να πειραματιστεί με τη μηχανική μάθηση (ML) χωρίς να χρειάζεται λογαριασμό AWS, πιστωτική κάρτα ή γνώσεις cloud. Το Studio Lab βασίζεται στο ανοιχτού κώδικα JupyterLab και παρέχει στους χρήστες δωρεάν πρόσβαση σε υπολογιστικούς πόρους AWS για να ξεκινήσουν γρήγορα να μαθαίνουν και να πειραματίζονται με τη μηχανική μάθηση (ML). Το Studio Lab είναι απλό στη ρύθμιση. Στην πραγματικότητα, η μόνη διαμόρφωση που πρέπει να κάνουν οι χρήστες είναι ένα κλικ για να επιλέξουν αν χρειάζονται CPU ή GPU για την εργασία τους.
 • Το Amazon Personalize προσφέρει συστάσεις βελτιστοποιημένες για το λιανεμπόριο, τα media και την ψυχαγωγία: Η AWS ανακοίνωσε πρόσθετες λειτουργίες στο Amazon Personalize, συμπεριλαμβανομένων εξατομικευμένων συστάσεων που έχουν βελτιστοποιηθεί για το λιανικό εμπόριο, τα πολυμέσα και την ψυχαγωγία, καθιστώντας ακόμα πιο εύκολη την εξατομίκευση των ιστοτόπων, των εφαρμογών και των καμπανιών μάρκετινγκ. Η Amazon δημιουργεί μοναδικές εξατομικευμένες εμπειρίες για τους χρήστες, χρησιμοποιώντας μηχανική μάθηση (ML) για τη δημιουργία συστάσεων. Οι βελτιστοποιημένες λύσεις επιτρέπουν την προσφορά εξατομικευμένων εμπειριών στους τελικούς χρήστες, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τα σημαντικότερα κριτήρια για την κάθε επιχείρηση, τις προτιμήσεις του κάθε χρήστη και το σημείο όπου παρέχεται η εξατομίκευση κατά το «ταξίδι» του χρήστη.

Analytics

 • Amazon SageMaker Canvas: Η Amazon ανακοίνωσε τη γενική διαθεσιμότητα του Amazon SageMaker Canvas, μιας νέας δυνατότητας που επιτρέπει στους επιχειρηματικούς αναλυτές να δημιουργούν μοντέλα μηχανικής μάθησης (ML) και να κάνουν ακριβείς προβλέψεις χωρίς να γράφουν κώδικα ή να έχουν γνώσεις μηχανικής μάθησης (ML). Η διαισθητική διεπαφή χρήστη επιτρέπει στους χρήστες να περιηγούνται και να έχουν πρόσβαση σε διαφορετικές πηγές δεδομένων στο cloud ή τοπικά, να συνδυάζουν σύνολα δεδομένων με το πάτημα ενός κουμπιού, να εκπαιδεύουν ακριβή μοντέλα και στη συνέχεια να δημιουργούν νέες προβλέψεις μόλις είναι διαθέσιμα νέα δεδομένα.

Internet of Things (IoT)

 • AWS IoT Fleetwise: Η AWS παρουσίασε το AWS IoT FleetWise, μια νέα υπηρεσία που καθιστά ευκολότερη και πιο οικονομική για τις αυτοκινητοβιομηχανίες τη συλλογή, τη μετατροπή και τη μεταφορά δεδομένων οχημάτων στο cloud σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Τώρα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες μπορούν εύκολα να συλλέγουν και να οργανώνουν δεδομένα σε οποιαδήποτε μορφή υπάρχουν στα οχήματά τους (ανεξαρτήτως μάρκας, μοντέλου κ.λπ.) και να τυποποιούν τη μορφή δεδομένων για εύκολη ανάλυση στο cloud, καθώς και να μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα στο cloud χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες έξυπνου φιλτραρίσματος της υπηρεσίας. 
 • AWS IoT TwinMaker: Η AWS παρουσίασε το AWS IoT TwinMaker, μια νέα υπηρεσία που καθιστά ταχύτερη και ευκολότερη για τους προγραμματιστές τη δημιουργία ψηφιακών δίδυμων συστημάτων κτιρίων, εργοστασίων, βιομηχανικού εξοπλισμού, γραμμών παραγωγής κ.ά.. Τα ψηφιακά δίδυμα είναι εικονικές αναπαραστάσεις φυσικών συστημάτων που ενημερώνονται τακτικά με πραγματικά δεδομένα για να μιμηθούν τη δομή, την κατάσταση και τη συμπεριφορά των αντικειμένων που αντιπροσωπεύουν, διευκολύνοντας τους προγραμματιστές να ενσωματώσουν δεδομένα από πολλαπλές πηγές (όπως αισθητήρες εξοπλισμού, βιντεοκάμερες, και επιχειρηματικές εφαρμογές) και να συνδυάζουν αυτά τα δεδομένα για να δημιουργήσουν γραφήματα γνώσης που μοντελοποιούν το πραγματικό περιβάλλον.

AWS re:Invent 2021 – Ανακοινώσεις σχετικά με πελάτες

Παρακάτω είναι μερικές από τις πιο αξιόλογες ιστορίες πελατών που ανακοινώθηκαν στο AWS re:Invent, το μεγαλύτερο γεγονός της χρονιάς.

 • Η Meta επιλέγει την AWS ως Βασικό, Μακροπρόθεσμο Στρατηγικό Πάροχο Cloud: Η Meta εμβαθύνει τη σχέση της με την AWS, καθιστώντας τη στρατηγικό πάροχο υπηρεσιών cloud. Η Meta χρησιμοποιεί την υποδομή και τις ολοκληρωμένες δυνατότητες της AWS συμπληρωματικά με την υπάρχουσα τοπική υποδομή και θα διευρύνει τη χρήση των υπολογιστικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών αποθήκευσης, των βάσεων δεδομένων και των υπηρεσιών ασφαλείας της AWS για να εξασφαλίσει την ιδιωτικότητα, την αξιοπιστία και την κλίμακα στο cloud. Η Meta θα «τρέξει» συνεργασίες με τρίτους στο AWS Cloud και θα το χρησιμοποιήσει, επίσης, για να υποστηρίξει εξαγορές εταιρειών που χρησιμοποιούν ήδη το AWS Cloud. Θα χρησιμοποιήσει, επιπλέον, τις υπολογιστικές υπηρεσίες της AWS για να επιταχύνει την έρευνα και την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης (AI) για την ομάδα Meta AI.
 • Goldman Sachs και AWS λανσάρουν το Goldman Sachs Investment Cloud for Data: Οι δυο εταιρείες παρουσίασαν μια νέα σουίτα λύσεων δεδομένων και analytics για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που βασίζονται στο cloud. Αυτή η μοναδική συνεργασία επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες στον χρηματοπιστωτικό τομέα μπορούν να ανακαλύπτουν, να οργανώνουν και να αναλύουν δεδομένα στο cloud, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες επενδυτικές αποφάσεις. Οι πελάτες θα επωφεληθούν, επίσης, από την εμπειρία δεκαετιών της Goldman Sachs για την αντιμετώπιση των προκλήσεων διαχείρισης δεδομένων και ανάλυσης.
 • NASDAQ και AWS συνεργάζονται για τον μετασχηματισμό των κεφαλαιαγορών: Στις αρχές του 2022, η Nasdaq σχεδιάζει να μεταφέρει σταδιακά τις αγορές της Βόρειας Αμερικής στο AWS Cloud, ξεκινώντας με το Nasdaq MRX, μια αγορά δικαιωμάτων (options market) στις ΗΠΑ, και με την πάροδο του χρόνου να μεταφέρει επιπλέον αγορές της Βόρειας Αμερικής στο cloud .
 • Η AWS βοηθά τη Pfizer να επιταχύνει την ανάπτυξη φαρμάκων και την κλινική παραγωγή: Η AWS συνεργάζεται με τη Pfizer για τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων που βασίζονται στο cloud, με στόχο τη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται, παράγονται και διανέμονται νέα φάρμακα στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών. Οι εταιρείες διερευνούν αυτές τις προόδους μέσω της νέας πρωτοβουλίας Pfizer Amazon Collaboration Team (PACT), η οποία αξιοποιεί τις δυνατότητες του AWS Cloud στην ανάλυση, τη μηχανική μάθηση, τον υπολογισμό, την αποθήκευση και την ασφάλεια δεδομένων στα εργαστήρια Pfizer, την παραγωγή και την κλινική αλυσίδα εφοδιασμού.
 • Η Roche χρησιμοποιεί λύσεις AWS για να εξάγει μεγαλύτερη αξία από τα δεδομένα υγείας: Η Roche χρησιμοποιεί τις δυνατότητες της AWS σε υπολογιστική ισχύ υψηλής απόδοσης, ανάλυση δεδομένων, μηχανική μάθηση, τις βάσεις δεδομένων, την αποθήκευση και τις λύσεις ασφαλείας για να επιταχύνει την ανάπτυξη φαρμάκων και να επεξεργάζεται δεδομένα υγείας σε μεγάλη κλίμακα, έτσι ώστε να προσφέρει υψηλής ποιότητας εξατομικευμένη φροντίδα. Με το AWS Cloud, η Roche μπορεί να αναλύσει δεδομένα υγείας σε κλίμακα, ώστε οι ερευνητές της να αποκτήσουν μία πιο λεπτομερή κατανόηση της βιολογίας των ασθενών σε μεγαλύτερους πληθυσμούς, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό μοτίβων και ακραίων τιμών, στο πλαίσιο της ανάπτυξης διαγνωστικών εργαλείων και θεραπειών.
 • United Airlines – Εξατομίκευση της ταξιδιωτικής εμπειρίας με την AWS: Η United Airlines επέλεξε την AWS ως τον προτιμώμενο πάροχο cloud. Η AWS θα υποστηρίξει την ψηφιακή καινοτομία της United, παρέχοντας λύσεις μηχανικής μάθησης (ML), Internet of Things (IoT), analytics, βάσεων δεδομένων, υπολογιστική ισχύ, αποθήκευση και δυνατότητες ασφάλειας, έτσι ώστε να υποστηρίξει τη διαδικασία μεταμόρφωσης το ταξιδιού μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας.