Η Amazon Web Services (AWS) ανακοίνωσε τον σχεδιασμό της για τη δημιουργία μίας νέας υποδομής που ονομάζεται «Τοπική Ζώνη» (AWS Local Zone) στην Ελλάδα το 2022. Συνολικά ανακοινώθηκε η δημιουργία περισσότερων από 30 νέων AWS Local Zones παγκοσμίως και είναι η πρώτη φορά που αυτού του είδους η υποδομή δημιουργείται εκτός των ΗΠΑ.

Οι Τοπικές Ζώνες είναι ένας τύπος υποδομής της AWS που τοποθετεί την υπολογιστική ισχύ, την αποθήκευση δεδομένων, τις βάσεις δεδομένων και άλλες επιλεγμένες υπηρεσίες πιο κοντά σε μεγάλα αστικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά κέντρα, όπου δεν υπάρχουν σήμερα data centers της AWS. Χρησιμοποιούνται για εφαρμογές που απαιτούν πολύ γρήγορες αποκρίσεις (latency), σε ελάχιστα χιλιοστά του δευτερολέπτου, όπως χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, υβριδικά περιβάλλοντα μεταξύ των κέντρων δεδομένων των πελατών και του cloud, εφαρμογές στον χώρο της υγείας, gaming σε πραγματικό χρόνο, δημιουργία περιεχομένου πολυμέσων και ψυχαγωγίας, ζωντανή ροή βίντεο, προσομοιώσεις, εφαρμογές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας (AR/VR) και μηχανικής μάθησης.

Περισσότερες από 30 νέες Τοπικές Ζώνες

Περισσότερες από 30 AWS Local Zones θα δημιουργηθούν, όπως ανακοινώθηκε στο φετινό AWS Re:Invent, σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Οι νέες Τοπικές Ζώνες θα είναι διαθέσιμες, ξεκινώντας από το 2022, σε περισσότερες από 21 χώρες, όπως η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Κολομβία, η Τσεχία, η Δανία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ινδία, η Κένυα, η Ολλανδία, η Νορβηγία, οι Φιλιππίνες, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Νότια Αφρική, και, σε συνδυασμό με 16 Τοπικές Ζώνες στις ΗΠΑ, θα δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες της AWS να εξυπηρετούν τους τελικούς χρήστες με ακόμη χαμηλότερο χρόνο απόκρισης.

Η υποδομή υπολογιστικού νέφους της Amazon φιλοξενείται σε πολλές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο: Περιοχές AWS (AWS Regions), Ζώνες Διαθεσιμότητας (Availability Zones) και Τοπικές Ζώνες (Local Zones). Κάθε AWS Region είναι μια ξεχωριστή γεωγραφική περιοχή που έχει πολλές απομονωμένες τοποθεσίες γνωστές ως Ζώνες Διαθεσιμότητας. Το AWS Cloud εκτείνεται σε 81 Ζώνες Διαθεσιμότητας, σε 25 γεωγραφικές περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Κάθε AWS Local Zone είναι επέκταση ενός AWS Region, όπου μπορεί να εκτελούνται εφαρμογές που απαιτούν γρήγορη απόκριση, χρησιμοποιώντας υπηρεσίες όπως το Amazon Elastic Compute Cloud, το Amazon Virtual Private Cloud, το Amazon Elastic Block Store, το Amazon File Storage και το Amazon Elastic Load Balancing, γεωγραφικά κοντά στους τελικούς χρήστες. Οι Τοπικές Ζώνες παρέχουν μια ασφαλή σύνδεση μεταξύ των τοπικών εργασιών και εκείνων που εκτελούνται στην Περιοχή AWS, επιτρέποντας την απρόσκοπτη σύνδεση με το πλήρες φάσμα των υπηρεσιών εντός της Περιοχής, μέσω των ίδιων API και εργαλείων.

Παραδείγματα χρήσης AWS Cloud από εταιρείες στην Ελλάδα

Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) η πρόθεση συνεργασίας για την ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων που μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα και την ευελιξία και να οδηγήσουν στην καινοτομία, μέσω της χρήσης AWS Cloud, της πιο ολοκληρωμένης πλατφόρμας cloud computing υπερ-κλίμακας.

Η DeepSea, μια εταιρεία διαχείρισης πλοίων που παρέχει στις ναυτιλιακές εταιρείες δυνατότητες παρακολούθησης και λήψης αποφάσεων χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), με τη μετάβαση στο AWS Cloud αυτοματοποίησε χρονοβόρες εργασίες, ξεκλείδωσε νέες ευκαιρίες και εγγυήθηκε την ασφάλεια.

Η Wind Hellas κλιμακώνει τις δραστηριότητές της, χρησιμοποιώντας περισσότερα από 20 εργαλεία AWS, χωρίς την παραμικρή διακοπή μέχρι στιγμής.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ αποφάσισε να δημιουργήσει την online, on demand τηλεοπτική της υπηρεσία στο AWS Cloud για να προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήστη για τους οπαδούς της, με ασφάλεια και δυνατότητα επέκτασης.

Με χιλιάδες πελάτες να αναζητούν ταξί μέσω της εφαρμογής της κάθε μέρα, η Beat χρησιμοποιεί το AWS Cloud για να παρέχει ένα εξαιρετικά ελαστικό περιβάλλον με απόκριση 100 χιλιοστών του δευτερολέπτου στους χρήστες, όπου κι αν βρίσκονται. H Beat κατάφερε επίσης να μειώσει το κόστος συντήρησης και λειτουργίας και να επικεντρωθεί στη δημιουργία καινοτόμων υπηρεσιών που βοήθησαν στην επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων της. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Η Qivos, μια εταιρεία τεχνολογίας μάρκετινγκ, διπλασίασε την υποδομή της τα τελευταία δύο χρόνια και, ταυτόχρονα, κατάφερε να μειώσει το κόστος συντήρησης κατά 20% χρησιμοποιώντας υπηρεσίες διαχείρισης AWS.

Μεταξύ των πελατών της AWS στην Ελλάδα είναι επίσης οι εταιρείες futurehome.gr, Madinad, Marpoint, Money Market, Orfium, Omilia, Spitogatos, Voiceland, Workathlon και Χρυσή Ευκαιρία.

Οι κυριότερες ανακοινώσεις στο AWS re:Invent 2021 

Ακολουθούν μερικές από τις σημαντικότερες ανακοινώσεις από το AWS re:Invent, το μεγαλύτερο ετήσιο συνέδριο cloud computing.

Υπολογιστική ισχύς

  • Η Amazon Web Services (AWS) ανακοίνωσε τρία νέα Amazon EC2 Instances που υποστηρίζονται από τσιπ σχεδιασμένα από την AWS: Τρία νέα Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2) Instances που υποστηρίζονται από τσιπ σχεδιασμένα από την AWS βοηθούν τους πελάτες να βελτιώσουν σημαντικά την απόδοση, το κόστος και την ενεργειακή απόδοση των εργασιών που «τρέχουν» σε Amazon EC2.
  • Graviton3 (EC2 C7g Instances): Η AWS ανακοίνωσε τα επερχόμενα C7g instances, που υποστηρίζονται από τους νέους επεξεργαστές Graviton3. Αυτά τα instances θα φέρουν επανάσταση στις εργασίες που απαιτούν σημαντική υπολογιστική ισχύ – όπως HPC, μαζική επεξεργασία, αυτοματοποίηση ηλεκτρονικής σχεδίασης (EDA), κωδικοποίηση πολυμέσων, επιστημονική μοντελοποίηση, προβολή διαφημίσεων, κατανεμημένη ανάλυση δεδομένων και εξαγωγή συμπερασμάτων μέσω μηχανικής μάθησης – παρέχοντας έως και 25% αύξηση της υπολογιστικής απόδοσης και έως και διπλάσια απόδοση κινητής υποδιαστολής και κρυπτογράφησης, σε σύγκριση με προϋπάρχοντες επεξεργαστές AWS Graviton2. Οι επεξεργαστές Graviton3 περιλαμβάνουν, επίσης, τη δυνατότητα ελέγχου ταυτότητας δείκτη που έχει σχεδιαστεί για τη βελτίωση της ασφάλειας.
  • Trainium (Trn1 Instances): Τα Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2) Trn1 Instances θα προσφέρουν την καλύτερη απόδοση τιμής για την εκπαίδευση μοντέλων βαθιάς μάθησης (deep learning) στο cloud για περιπτώσεις χρήσης όπως επεξεργασία φυσικής γλώσσας (NLP), όραση υπολογιστή, αναζήτηση, προτάσεις, κατάταξη και πολλά άλλα. Τα Trn1 Instances υποστηρίζονται από το AWS Trainium, το δεύτερο τσιπ μηχανικής μάθησης (ML) που κατασκευάστηκε από την AWS και έχει βελτιστοποιηθεί για εκπαίδευση βαθιάς μάθησης υψηλής απόδοσης.
  • Η AWS ανακοίνωσε το AWS Mainframe Modernization: Πρόκειται για μια νέα υπηρεσία που καθιστά ταχύτερη και ευκολότερη για τους πελάτες και τους συνεργάτες τη μεταφορά παλαιού τύπου εφαρμογών και εργασιών από mainframe στο cloud, ώστε να επωφεληθούν από την ευελιξία, την ελαστικότητα και την εξοικονόμηση κόστους που προσφέρει το AWS Cloud. Με το AWS Mainframe Modernization, οι πελάτες μπορούν να αναπροσαρμόσουν τις εργασίες που εκτελούνται σε mainframe έτσι ώστε να εκτελούνται σε AWS περιβάλλον, μετατρέποντας τις παλαιού τύπου εφαρμογές σε σύγχρονες υπηρεσίες cloud που βασίζονται σε Java.

Δικτύωση

  • Προεπισκόπηση AWS Private 5G: Το AWS Private 5G είναι μια νέα διαχειριζόμενη υπηρεσία που βοηθά τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν και να κλιμακώσουν ιδιωτικά δίκτυα 5G στις εγκαταστάσεις τους, μέσα σε μόλις μερικές ημέρες αντί για μήνες. Η AWS παρέχει και υποστηρίζει τις προ-ενσωματωμένες ραδιο-μονάδες μικρής κυψέλης, διακομιστές, λογισμικό πυρήνα 5G και RAN και κάρτες SIM που απαιτούνται για τη λειτουργία του δικτύου, εξαλείφοντας την ανάγκη προμήθειας, ενοποίησης και συντήρησης υλικού και λογισμικού από πολλούς τρίτους προμηθευτές. Μόλις εγκατασταθεί και ενεργοποιηθεί ο εξοπλισμός, το AWS Private 5G διαμορφώνει αυτόματα και αναπτύσσει το δίκτυο.

Τεχνητή Νοημοσύνη/Μηχανική Μάθηση

  • Amazon SageMaker Studio Lab, μια δωρεάν υπηρεσί