Η Kaspersky Lab παρουσίασε σε γεύμα για δημοσιογράφους τις λύσεις Kaspersky Internet Security 2010 και Kaspersky Anti-Virus 2010 – μια νέα γενιά εφαρμογών για την προστασία των οικιακών χρηστών από ηλεκτρονικές απειλές.

KIS2010
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εταιρική παρουσίαση της Kaspersky Lab από την Marina Ievleva, Regional Sales Manager Ανατολικής Ευρώπης. Ακολούθησε η παρουσίαση Kaspersky Internet Security & Kaspersky Antivirus 2010 από την Alexandra Kalchenko, Product Marketing Manager Kaspersky Antivirus & Kaspersky Internet Security, ενώ την παρουσίαση γύρω από θέματα και τάσεις για την ασφάλεια από ηλεκτρονικές απειλές και θέματα Web 2.0 ανέλαβε ο Stefan Tanase, Senior Regional Researcher, Kaspersky Lab EEMEA Global Research and Analysis Team.


Οι νέες εκδόσεις των προϊόντων για το 2010 ενσωματώνουν τα πλεονεκτήματα της εξελιγμένης τεχνολογίας Host-based Intrusion Prevention System (HIPS) στην ενότητα Ελέγχου Εφαρμογών (Application Control module), η οποία προχωρά στην αξιολόγηση της ασφάλειας κακόβουλου λογισμικού που ήταν άγνωστο μέχρι πρότινος. Επιπλέον, περιλαμβάνουν την μοναδική τεχνολογία Sandbox ενσωματώνοντας τεχνολογίες εικονικοποίησης (virtualization) και προσφέροντας ένα ειδικό ασφαλές runtime περιβάλλον. Ακόμη, η λύση αξιοποιεί το καινοτόμο Δίκτυο Ασφαλείας της Kaspersky (Kaspersky Security Network), το οποίο χρησιμοποιεί πληροφορίες από εκατομμύρια χρήστες, ώστε να μειωθούν οι χρόνοι ανταπόκρισης σε νέες απειλές και να ανασυγκροτούνται οι αξιόπιστες βάσεις δεδομένων με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με καθαρά και προσβεβλημένα αρχεία.






Οι εκδόσεις του 2009 που είχαν κυκλοφορήσει για οικιακή χρήση το περασμένο καλοκαίρι κέρδισαν την αναγνώριση δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών σε όλο τον κόσμο, αποδεικνύοντας την αποδοτικότητα και την αξιοπιστία τους σε εκατοντάδες συγκριτικά τεστ και κατακτώντας την κορυφή στην παγκόσμια αγορά. Τα προϊόντα αυτά διαδέχονται οι νέες λύσεις της Kaspersky Lab, Kaspersky Internet Security 2010 και Kaspersky Anti-Virus 2010, οι οποίες βασίζονται στις πλέον πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων.


«Δεκάδες χιλιάδες νέα κακόβουλα προγράμματα εμφανίζονται κάθε μέρα, σε όλο τον κόσμο. Το κυβερνοέγκλημα έχει γίνει μια βιομηχανία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, εμφανίζοντας εκθετική αύξηση. Οι καθημερινοί κίνδυνοι που παρουσιάζονται κάθε μέρα από worms, Trojans και ιούς είναι πολύ κατώτεροι από νέες απειλές όπως τα εξαπλούμενα δίκτυα zombie που αποτελούνται από εκατομμύρια υπολογιστών. Η ίδια η έκταση του προβλήματος σημαίνει ότι είναι πλέον αδύνατο να εξασφαλιστεί απόλυτη ασφάλεια με τη χρήση μόνο των κλασικών ευρετικών μεθόδων ή μεθόδων που βασίζονται σε ορισμούς. Το νέο τοπίο αναφορικά με το κακόβουλο λογισμικό απαιτεί ολοκληρωμένες μεθόδους προστασίας. Αυτός είναι ο λόγος που το Kaspersky Internet Security 2010 έχει υλοποιήσει μια επαναστατική προσέγγιση προστασίας, με το ίδιο το προστατευμένο σύστημα να προχωρά στην παρακολούθηση των κακόβουλων δραστηριοτήτων που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο, στοχεύοντας έτσι στο να αποφευχθεί η προσβολή του υπολογιστή από κακόβουλο λογισμικό», δήλωσε ο Eugene Kaspersky, Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab.






Κάθε άγνωστη εφαρμογή υπόκειται σε πολλαπλό έλεγχο παραγόντων, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια. Το Kaspersky Internet Security προσφέρει ένα ακόμη ασφαλέστερο περιβάλλον, καθώς το προϊόν ενσωματώνει τη λειτουργία “Safe Run” με βάση τη νέα τεχνολογία Sandbox – κάτι μοναδικό για σουίτες ασφαλείας. Η λειτουργία “Safe Run” επιτρέπει στο χρήστη να χρησιμοποιήσει νέο λογισμικό μέσα σε ένα απομονωμένο περιβάλλον που προστατεύει το λειτουργικό σύστημα από όλες τις κακόβουλες αλλαγές. Στατιστικά, έχει αποδειχθεί ότι οι hackers εκμεταλλεύονται συχνά τα τρωτά σημεία των λειτουργικών συστημάτων και τις αξιόπιστες εφαρμογές που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο.


Η λειτουργία “Safe Run” κάνει την περιήγηση στο Διαδίκτυο και τη χρήση διάφορων browsers πολύ πιο ασφαλή και εύκολη, ενώ ακόμη επιτρέπει την ταυτόχρονη λειτουργία πολλών διαφορετικών εφαρμογών. Επίσης, ένα πράσινο πλαίσιο γύρω από το παράθυρο της εφαρμογής επιτρέπει στο χρήστη να δει εύκολα ότι αυτή είναι προστατευμένη.
Το interface των νέων προϊόντων της Kaspersky Lab για προσωπική χρήση έχει υποστεί ριζική αναμόρφωση, γεγονός που το καθιστά πιο φιλικό στη χρήση από αρχάριους. Οι λύσεις Kaspersky Anti-Virus 2010 και Kaspersky Internet Security 2010 περιλαμβάνουν ακόμη μια αυτοματοποιημένη λειτουργία, η οποία διαλέγει τις καλύτερες επιλογές χωρίς να περιορίζει το χρήστη με αχρείαστα και ενοχλητικά αιτήματα. Επίσης, περιλαμβάνουν μια ξεχωριστή επιλογή για τους λάτρεις των online παιχνιδιών. Οι παίκτες μπορούν να απενεργοποιήσουν κάποιες από τις λειτουργίες του Kaspersky Anti-Virus 2010 και του Kaspersky Internet Security 2010, οι οποίες επηρεάζουν την κίνηση στο Διαδίκτυο και συνεπώς τους χρόνους απόκρισης του server.


Η υπηρεσία ελέγχου της αξιοπιστίας του δικτύου ασφαλείας Kaspersky Security Network (KSN), η οποία άρχισε να προσφέρει πληροφορίες για τη μονάδα HIPS στην προηγούμενη έκδοση του Kaspersky Internet Security, έχει επίσης δεχθεί σημαντικές βελτιώσεις. Το KSN είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μειώνει του χρόνο που απαιτείται για την ανίχνευση και τη φραγή νέων τύπων απειλών. Όταν ένα πρόγραμμα χρησιμοποιείται από τους χρήστες της υπηρεσίας, το KSN ελέγχει το πρόγραμμα σε σχέση με μια λευκή λίστα ασφαλών προγραμμάτων και τη λίστα Επείγουσας Ανίχνευσης Συστήματος (Urgent Detection System) που υπάρχουν στους server της Kaspersky Lab. Όπως και στην προηγούμενη έκδοση της λύσης, αποδίδεται χαρακτηρισμός αξιολόγησης ασφάλειας στο κάθε πρόγραμμα. Επιπλέον, το KSN επιτρέπει πλέον στη μονάδα HIPS να μετακινήσει μια εφαρμογή από τη λευκή λίστα σε μια ομάδα αξιόπιστων προγραμμάτων.
Χάρη στην τεχνολογία του KSN, μπορεί να χρειαστεί λιγότερο από 40 δευτερόλεπτα από την εμφάνιση ενός μέχρι πρότινος άγνωστου κακόβουλου προγράμματος, έως την εξασφάλιση πλήρους προστασίας από αυτό για τους χρήστες των λύσεων της Kaspersky Lab. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα εκατομμύρια χρηστών που διαθέτουν προϊόντα της Kaspersky Lab σε όλο τον κόσμο και έχουν αποφασίσει να συμμετέχουν στο δίκτυο Kaspersky Security Network. Η προσέγγιση που αξιοποιείται στο Kaspersky Security Network ενσωματώνει την ολοένα και πιο δημοφιλή ιδέα της ασφάλειας εντός του υπολογιστικού νέφους (in-the-cloud), η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει ότι τα πιθανώς κακόβουλα αρχεία ή ιστοσελίδες ελέγχονται στο δίκτυο, σε αντίθεση με τη χρήση ορισμών που αποθηκεύονται τοπικά από τον ίδιο τον υπολογιστή.


Το σετ εργαλείων για την προστασία εμπιστευτικών δεδομένων έχει επεκταθεί και ενισχυθεί σημαντικά. Για παράδειγμα, η νέα γενιά λύσεων μπλοκάρει αυτόματα την πρόσβαση ενός απρόσεκτου χρήστη σε γνωστές ιστοσελίδες phishing και εμποδίζει το λογισμικό παρακολούθησης (spyware) που στοχεύει στην κλοπή των κωδικών πρόσβασης ενός χρήστη. Το Kaspersky Internet Security περιλαμβάνει ένα εικονικό πληκτρολόγιο που επιτρέπει στο χρήστη να εισάγει «ονόματα χρήστη» και κωδικούς με ασφάλεια. Αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό προστατεύει τα εμπιστευτικά δεδομένα από κλοπή μέσω λογισμικού παρακολούθησης (spyware) και αποτρέπει τη δημιουργία screenshot από το παράθυρο του εικονικού πληκτρολογίου, έτσι ώστε ο χρήστης να χρησιμοποιεί διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες ή κάθε άλλη εμπιστευτική πληροφορία με πλήρη ασφάλεια.


Το Kaspersky Internet Security 2010 αποτρέπει την προσβολή του συστήματος, έχει δηλαδή μια πολύ πιο αποτελεσματική προσέγγιση σε σχέση με την επιδιόρθωση ενός προσβεβλημένου υπολογιστή.
Όλα τα στοιχεία που υπήρχαν στις προηγούμενες εκδόσεις έχουν βελτιωθεί και αναβαθμιστεί, συμπεριλαμβανομένου του firewall, του ευρετικού αναλυτή (heuristic analyzer), της μονάδας γονικού ελέγχου και της μονάδας anti-spam.
Η μονάδα antivirus, για παράδειγμα, περιλαμβάνει πλέον εξομοιωτή κειμένου που επιτρέπει τον έλεγχο Java Scripts και VB Scripts, τα οποία λειτουργούν κατά την επίσκεψη σε διάφορες ιστοσελίδες, σε πραγματικό χρόνο. Αυτή είναι μια ιδιαίτερα σημαντική καινοτομία με δεδομένο ότι πάνω από το 70% του κακόβουλου λογισμικού στους υπολογιστές των χρηστών προέρχεται από προσβεβλημένες ιστοσελίδες, σύμφωνα με τους ειδικούς της Kaspersky Lab.
Η νέα έκδοση των λύσεων για το 2010 βασίζεται στη βελτιωμένη μηχανή antivirus της Kaspersky Lab, η οποία έχει γίνει ακόμη πιο αποδοτική στην ανίχνευση κακόβουλων προγραμμάτων. Παρότι η λειτουργικότητα έχει αυξηθεί στις νέες εκδόσεις των προϊόντων, η απόδοση φτάνει τα υψηλότερα επίπεδα από ποτέ, με τις εκδόσεις του 2010 να πραγματοποιούν μια σειρά έργων 40% ταχύτερα σε σχέση με τους προκατόχους τους σε περιβάλλοντα λειτουργικού συστήματος Windows Vista.


Το Kaspersky Anti-Virus 2010 και το Kaspersky Internet Security 2010 αναπτύχθηκαν με βάση τα Windows Vista, γεγονός που τα καθιστά πλήρως συμβατά με αυτό το λειτουργικό σύστημα.


«Δεν είναι μονάχα οι πραγματικά πιο πρόσφατες καινοτόμες τεχνολογίες, όπως το ‘Sandbox’ και η επιλογή Safe Run, που κάνουν τις νέες εκδόσεις των προϊόντων μας για προσωπική χρήση να ξεχωρίζουν, αλλά και το διαισθητικό και φιλικό προς το χρήστη interface. Σήμερα, η διαμόρφωση της ασφάλειας ενός υπολογιστή για τους αρχάριους χρήστες, ενώ οι επαγγελματίες έχουν στη διάθεση τους περισσότερες λειτουργίες που είναι πιο ξεκάθαρες και λογικά δομημένες. Στόχος μας είναι όλοι οι χρήστες υπολογιστών να έχουν ένα ασφαλές μέρος στο Διαδίκτυο»,συμπλήρωσε ο Eugene Kaspersky.


Η διανομή και η τεχνική υποστήριξη στα Ελληνικά προσφέρεται από την Talos Software & IT, τον επίσημο διανομέα προϊόντων της Kaspersky Lab στην Ελλάδα. Οι νέες λύσεις ασφαλείας διατίθενται μέσω μεγάλων λιανοπωλητών, όπως τα καταστήματα Πλαίσιο, Multirama, E-shop, και MediaMarkt, καθώς και σε πάνω από 320 ανεξάρτητα σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα. Η τιμή του Kaspersky Internet Security 2010 με άδεια χρήσης για ένα χρόνο και 2 υπολογιστές είναι τα € 54 (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.), ενώ η τιμή πώλησης του Kaspersky Antivirus με άδεια χρήσης ενός χρόνου για 2 υπολογιστές είναι τα € 37 (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.). Και οι δύο λύσεις διατίθενται στην Ελληνική γλώσσα.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα βραβευμένα νέα προϊόντα της Kaspersky Lab για προσωπική χρήση, παρακαλούμε επισκεφθείτε τη διεύθυνση http://www.kaspersky.com/homeuser