Η Samsung Electronics Co., Ltd. παρουσίασε τρεις από τις πιο πρόσφατες λύσεις επεξεργαστών για τη βιομηχανία της αυτοκίνησης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον επεξεργαστή Exynos Auto T5123 που διαθέτει συνδεσιμότητα 5G, τον Exynos Auto V7 που παρέχει ολοκληρωμένα συστήματα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας (Infotainment) στο αυτοκίνητο αλλά και το σύστημα διαχείρισης S2VPS01 με πιστοποίηση ASIL-B για τη σειρά Auto V.

«Οι πιο έξυπνες και πιο συνδεδεμένες τεχνολογίες αυτοκινήτου για εμπλουτισμένες εμπειρίες εντός του οχήματος, συμπεριλαμβανομένης της ψυχαγωγίας, της ασφάλειας και της άνεσης, αποτελούν σημαντικά χαρακτηριστικά για την αυτοκίνηση», δήλωσε ο Jaehong Park, Αντιπρόεδρος του System LSI Custom SOC Business στη Samsung Electronics. «Με ένα προηγμένο μόντεμ 5G, έναν επεξεργαστή πολλαπλών πυρήνων ενισχυμένο με AI και ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ενέργειας (PMIC), η Samsung μεταφέρει την τεχνογνωσία των κινητών συσκευών στη σειρά αυτοκινήτων της».

Exynos Auto T5123: Η πρώτη λύση συνδεσιμότητας 5G της βιομηχανίας για αυτοκίνητα

Ο επεξεργαστής Exynos Auto T5123 αποτελεί μια μονάδα τηλεματικής 3GPP Release 15 που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να προσφέρει γρήγορη και απρόσκοπτη συνδεσιμότητα 5G τόσο σε αυτόνομη (SA) όσο και σε μη αυτόνομη λειτουργία (NSA) για την επόμενη γενιά συνδεδεμένων αυτοκινήτων. Παρέχει ουσιαστικές πληροφορίες στο όχημα σε πραγματικό χρόνο μέσω λήψης υψηλής ταχύτητας έως και 5,1 gigabit ανά δευτερόλεπτο (Gbps) και επιτρέπει στους επιβάτες να απολαμβάνουν μια σειρά από νέες υπηρεσίες, όπως ροή περιεχομένου υψηλής ευκρίνειας και βιντεοκλήσεις εν κινήσει.

Για την αποτελεσματική επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων που μεταδίδονται και λαμβάνονται μέσω του μόντεμ 5G, το Exynos Auto T5123 υποστηρίζει μια υψηλής ταχύτητας PCIe (PCI Express) και μια χαμηλής κατανάλωσης και υψηλής απόδοσης φορητή DRAM LPDDR4x. Επιπλέον, η μονάδα διαθέτει δύο πυρήνες CPU Cortex-A55 και ένα ενσωματωμένο Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης (GNSS) για την ελαχιστοποίηση της χρήσης εξωτερικών IC και τη μείωση του χρόνου ανάπτυξης του προϊόντος. Το T5123 πληροί τις αυστηρές προϋποθέσεις για εξαρτήματα αυτοκινήτου και φέρει πιστοποίηση Q100 από το Συμβούλιο Ηλεκτρονικών Αυτοκινήτων (AEC-Q100).

Επί του παρόντος, ο επεξεργαστής Exynos Auto T5123 βρίσκεται σε μαζική παραγωγή και παρέχει δυνατότητες επικοινωνίας οχημάτων βασισμένες στο 5G για πρώτη φορά.

Exynos Auto V7: Ένας ισχυρός επεξεργαστής για συστήματα IVI σε οχήματα μεσαίας και υψηλής κατηγορίας

Ο επεξεργαστής Exynos Auto V7 αποτελεί την πιο πρόσφατη προσθήκη στη σειρά επεξεργαστών της Samsung για την αυτοκινητοβιομηχανία και έχει σχεδιαστεί για την υποστήριξη των συστημάτων Infotainment στα αυτοκίνητα. Επιτυγχάνοντας ισχυρή απόδοση επεξεργασίας, ο επεξεργαστής V7 ενσωματώνει οκτώ πυρήνες CPU Arm Cortex-A76 1,5 gigahertz (GHz) και 11 πυρήνες GPU Arm Mali G76. Η GPU που διαθέτει, απαρτίζεται από δύο ξεχωριστές ομάδες με τρεις πυρήνες στο «μικρό» τμήμα για το ψηφιακό ταμπλό οργάνων και το επαυξημένης πραγματικότητας Head-Up Display (AR-HUD), και οκτώ στο «μεγάλο» τμήμα την υποστήριξη της κεντρικής προβολής πληροφοριών (CID) καθώς και άλλως λειτουργιών. Αυτός ο φυσικός διαχωρισμός επιτρέπει στη GPU να υποστηρίζει πολλαπλά συστήματα ταυτόχρονα και επιφέρει ασφαλέστερη λειτουργία καθώς εμποδίζει έναν τομέα να παρεμβαίνει σε έναν άλλο. Εκτός από την ισχυρή CPU και GPU, το V7 είναι εξοπλισμένο με NPU για υπηρεσίες όπως ο ψηφιακή βοηθός (virtual assistance) που μπορεί να επεξεργαστεί οπτικά και ακουστικά δεδομένα για λειτουργίες αναγνώρισης προσώπου, ομιλίας ή χειρονομίας.

Για μια ασφαλέστερη και πιο ευχάριστη οδηγική εμπειρία, το Exynos Auto V7 υποστηρίζει έως και τέσσερις οθόνες και 12 εισόδους κάμερας που παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες σε οδηγούς και επιβάτες. Το σύστημα απεικόνισης του V7 υποστηρίζει λειτουργίες όπως η διόρθωση pixel, η συμπίεση δυναμικού εύρους και η διόρθωση γεωμετρικής παραμόρφωσης για την προβολή «καθαρής» εικόνας, χωρίς θόρυβο και παραμόρφωση, υποστηρίζοντας με αυτό τον τρόπο λειτουργίες όπως η περιφερειακή προβολή και η υποβοήθηση στάθμευσης. Για καθηλωτική ψυχαγωγία στο αυτοκίνητο, το τσιπ διαθέτει τρεις επεξεργαστές ήχου HiFi 4 που προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα ήχου για τραγούδια, ταινίες, ακόμη και παιχνίδια εν κινήσει. Για να εκτελούνται όλες αυτές οι λειτουργίες όσο το δυνατόν πιο ομαλά, το V7 διαθέτει έως και 32 gigabyte (GB) χωρητικότητα μνήμης LPDDR4x που προσφέρει υψηλό εύρος ζώνης έως και 68,3 gigabyte ανά δευτερόλεπτο (GB/s).

Μέσω ενός απομονωμένου επεξεργαστή ασφαλείας, το Exynos Auto V7 προσφέρει επίσης ισχυρή προστασία δεδομένων και λειτουργία κρυπτογράφησης, ενώ διαθέτει hardware κρυπτογράφιση που ενσωματώνει OTP ή PUF συστήματα. Ακόμη, το Exynos Auto V7 συμμορφώνεται με το πρότυπο ASIL-B για ασφάλεια στο ψηφιακό ταμπλό ενώ μια ενσωματωμένη νησίδα ασφαλείας ανιχνεύει και διαχειρίζεται σφάλματα για διατήρηση της ασφάλειας, σε μια μονάδα διαχείρισης σφαλμάτων (FMU).

Επί του παρόντος, το Exynos Auto V7 βρίσκεται σε μαζική παραγωγή και χρησιμοποιείται στην τελευταία έκδοση In-Car Application-Server (ICAS) 3.1 της Volkswagen, που αναπτύχθηκε από το τμήμα VS (Vehicle Component Solutions) της LG Electronics, για να τροφοδοτήσει την επόμενη γενιά συστημάτων infotainment εντός των οχημάτων.

S2VPS01 – Το IC διαχείρισης ενέργειας με πιστοποίηση ASIL-B για τη σειρά Exynos Auto V

Το S2VPS01 αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ενέργειας (PMIC), ειδικά σχεδιασμένο και αναπτυγμένο για τα Exynos Auto V9 και V7. Πρόκειται για την πρώτη λύση αυτοκινήτου της Samsung, που από το 2019 παράγεται με την πιστοποίηση ISO 26262 για τη διαδικασία λειτουργικής ασφάλειας ενώ, από το 2021 διαθέτει και πιστοποίηση ASIL-B.

Το λογισμικό ASIL (Automotive Safety Integrity Level), που ορίζεται σύμφωνα με το ISO 26262, κυμαίνεται από Α έως D, με το D να αποτελεί το ανώτατο επίπεδο. Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συστημάτων στα οχήματα, η συμμόρφωση με το ASIL-B αποτελεί προϋπόθεση για τους κατασκευαστές OEM αυτοκινήτων αλλά και για τους βασικούς προμηθευτές τους κατά την επιλογή συνεργατών και λύσεων.

Επιπλέον, το S2VPS01 ρυθμίζει και διορθώνει τη ροή της ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στο όχημα, επιτρέποντας την αξιόπιστη και εύρωστη απόδοση του συστήματος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Αποτελείται από εξαιρετικά αποδοτικούς τριπλούς διφασικούς μετατροπείς, ενσωματώνοντας επιπλέον έναν ρυθμιστή χαμηλής πτώσης (LDO) και ένα ρολόι πραγματικού χρόνου (RTC). Η προστασία από δύσκολες θερμικές και ηλεκτρικές συνθήκες εξασφαλίζεται με το ολοκληρωμένο κύκλωμα (IC) που διαθέτει διάφορες προστατευτικές λειτουργίες όπως προστασία από την υψηλή τάση (OVP), προστασία από τη χαμηλή τάση (UVP), προστασία από βραχυκύκλωμα (SCP), προστασία από την ώθηση μεγάλης ποσότητας ρεύματος (OCP), τη θερμική απενεργοποίηση ( TSD). Παράλληλα, το IC ελέγχει τη λειτουργία του ρολογιού και πραγματοποιεί ελέγχους για εντοπισμό βλαβών στις εξόδους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα Samsung Exynos, επισκεφθείτε το  http://www.samsung.com/exynos.