Η ESET στηρίζει το έργο του ερευνητή κακόβουλων λογισμικών Marc-Étienne Léveillé, ο οποίος είναι ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Security Assistance For Education & Research (SAFER). 

Πρόκειται για ένα νέο οργανισμό που δημιουργήθηκε από ανεξάρτητους ειδικούς ασφαλείας οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για την καλύτερη προστασία του τομέα Έρευνας & Εκπαίδευσης από παγκόσμιες απειλές. Οι ειδικοί ασφαλείας υποστηρίζονται στην πλειοψηφία τους από αντίστοιχους δημόσιους φορείς όπως το CERN, με την ESET να είναι η μόνη ιδιωτική εταιρία που ανέλαβε να στηρίξει το έργο ενός ιδρυτικού μέλους του SAFER.

Η υποστήριξη της ESET προς τον SAFER ενισχύει την αποστολή της για ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο σε έναν κόσμο αυξανόμενων απειλών από διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις και εθνικά κράτη.

Για να γίνει κάποιος μέλος του SAFER θα πρέπει καταρχάς να έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ασφάλεια του τομέα έρευνας και εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να αναγνωρίζεται και να τυγχάνει εμπιστοσύνης. Δεύτερον, θα πρέπει να δεχτεί πρόσκληση συμμετοχής στον οργανισμό από τον ίδιο τον SAFER.

Έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη της ομάδας έρευνας κακόβουλου λογισμικού της ESET, ο Marc-Étienne Léveillé συνεργάστηκε με το χώρο της Έρευνας & Εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της εκτεταμένης έρευνάς του σχετικά με το Windigo και το Kobalos. Το Kobalos είναι ένα κακόβουλο λογισμικό (backdoor) Linux που στοχεύει σε υπερυπολογιστές, ιδίως αυτούς που χρησιμοποιούνται σε ακαδημαϊκά και επιστημονικά ιδρύματα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα της ESET για το Kobalos έγινε σε συνεργασία με το CERN, έναν ακόμα οργανισμό που υποστηρίζει τον SAFER. Άλλοι οργανισμοί που υποστηρίζουν τις εργασίες της ομάδας SAFER είναι οι LBNL, DFN-CERT, ESnet, STFC και WLCG.

Εδώ και πολλά χρόνια, η ESET υποστηρίζει την εκπαιδευτική, την ακαδημαϊκή, και την ερευνητική κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία ίδρυσε το ESET Foundation, με κύρια αποστολή του ιδρύματος την προώθηση της εκπαίδευσης, της έρευνας, και της προόδου της επιστήμης προς όφελος της κοινωνίας. 

Μια από τις δράσεις του Ιδρύματος ESET είναι η απονομή του ετήσιου βραβείου ESET Science Award σε επιστήμονες στη Σλοβακία. Η επένδυση στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη της κοινότητας, ιδίως των παιδιών, αποτελεί επίσης βασική προτεραιότητα του Ιδρύματος ESET. 

Ένα ακόμα σαφές δείγμα της υποστήριξης της ESET στον ακαδημαϊκό χώρο είναι η συνεργασία της με το πανεπιστήμιο Slovak University of Technology στην Μπρατισλάβα, όπου εργαζόμενοι της ESET διδάσκουν και διεξάγουν έρευνα. Η ESET δημοσιεύει επίσης τις δικές της έρευνες για την κυβερνοασφάλεια στο WeLiveSecurity.