Η Seiko Epson Corporation (TSE: 6724, “Epson”) βραβεύτηκε για τις καινοτόμες τεχνολογίες της στα Good Design Awards 2021, με συνολικά οχτώ προϊόντα που ξεχώρισαν για τον σχεδιασμό τους ανάμεσα στα οποία ήταν ένα colorimeter, πέντε εκτυπωτές και δύο βιντεοπροβολείς, από τα οποία το colorimeter SD-10 ξεχώρισε με το βραβείο Good Design Best 100.

Τα βραβεία Good Design Awards παρουσιάζονται ετησίως και βραβεύουν προϊόντα που μέσα από τον σχεδιασμό τους προωθούν την ποιότητα και εμπλουτίζουν την καθημερινή ζωή και την κοινωνία. Τα προϊόντα της Epson που ξεχώρισαν για το 2021 για τον ιδιαίτερο σχεδιασμό τους, αλλά και αυτά που εντυπωσίασαν τους κριτές, παρουσιάζονται παρακάτω, μαζί με τις αναφορές των κριτών σε αυτά.

SD-10 Colorimeter

Το SD-10 είναι ένα υψηλής ακρίβειας, συμπαγές και προσιτό χρωματόμετρο εξοπλισμένο με ένα ρυθμιζόμενο φίλτρο MEMS Fabry-Perot που αναπτύχθηκε από την Epson. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να ψηφιοποιήσετε την αντιστοίχιση των χρωμάτων, ένα παραδοσιακά χρονοβόρο κομμάτι της εκτύπωσης που γίνεται χειροκίνητα, και για να το συνδέετε με ένα smartphone ή μια υπηρεσία cloud ώστε να διαχειριστείτε «κεντρικά» τις πληροφορίες χρώματος για πιο ομαλή εκτύπωση. Σε μέγεθος τσέπης, είναι φορητό και σας επιτρέπει να «μετράτε» τα χρώματα οποιαδήποτε στιγμή, οπουδήποτε.

Σχολιασμός κριτών:

Η ικανότητα αντικειμενικής αντιστοίχισης χρωμάτων με βάση την αριθμητική απόδοση αντί της ανθρώπινης αισθητηριακής αντίληψης υπόσχεται μεγάλα οφέλη όσον αφορά την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα της αντιστοίχισης χρωμάτων. Η ψηφιοποίηση του τελευταίου εναπομείναντος αναλογικού τμήματος της διαδικασίας εκτύπωσης θα πρέπει να «αφαιρέσει» ένα σημείο συμφόρησης και να επιτρέψει ταχεία πρόοδο στην αποτελεσματικότητα. Το γεγονός ότι το προϊόν έχει λογικές τιμές χάρη στην τεχνολογία αισθητήρων που αναπτύχθηκε στο εσωτερικό και ότι «εφαρμόζει» όμορφα στο χέρι είναι επίσης πολύ ελκυστικό. Το GUI είναι εύκολο στην κατανόηση. Εμφανίζει τα χρώματα ως αριθμητικές τιμές και οπτικοποιεί τις αλλαγές στις χρωματικές διαφορές με μια αποκλειστική εφαρμογή που αναπτύσσεται ταυτόχρονα. Εξετάζεται επίσης ο συντονισμός με παρόμοια χρωματικά δείγματα όπως το PANTONE και δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την ευρεία χρήση του στο μέλλον.

EP-M553T Εκτυπωτής Inkjet 

Αυτός ο εκτυπωτής EcoTank ενισχύει ακόμα περισσότερο τα περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια της σειράς EcoTank. Ο εκτυπωτής είναι κατασκευασμένος από περίπου 30% ανακυκλωμένο πλαστικό. Χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένο πλαστικό υλικό, η Epson μειώνει τη χρήση «παρθένου» πλαστικού και συμβάλλει στο «κλείσιμο» του κύκλου των πόρων. Το επικαλυμμένο χαρτόνι για τη συσκευασία αντικαταστάθηκε με ετικέτες για να μειωθεί η χρήση χαρτιού, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 10%. Η λιτή του εμφάνιση το καθιστά ελκυστικό αλλά και ακόμα πιο προσιτό προϊόν.

Σχολιασμός κριτών:

H οικολογική συνείδηση δεν σταματά μόνο στη χρήση δοχείων μελανιού, αλλά επεκτείνεται και στα υλικά και την κατασκευή του προϊόντος και της συσκευασίας. Ο εκτυπωτής, ο οποίος φαίνεται ακόμη πιο κομψός από το προηγούμενο μοντέλο και συνδυάζεται εύκολα σε κάθε προσεγμένο και κομψό χώρο, καθαρίζεται ευκολότερα. Επιπλέον, έχει λιγότερα εξαρτήματα στο εξωτερικό του περίβλημα, αυξάνοντας την αντοχή του προϊόντος που είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο πλαστικό. Η Epson πέτυχε τον στόχο της, χρησιμοποιώντας τουλάχιστον 30% ανακυκλωμένο υλικό για τη μονάδα, χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα της εμφάνισης του προϊόντος που είναι συγκρίσιμη με εκείνη άλλων σημερινών προϊόντων. Το συγκεκριμένο προϊόν «κέρδισε» επίσης υψηλές βαθμολογίες καθώς εκτός από την ικανοποίηση όλων των προαναφερθέντων συνθηκών, συνοδεύεται από έναν επίπεδο σαρωτή, ο οποίος αποτελεί βελτίωση σε σχέση με τον απλοποιημένο σαρωτή στο προηγούμενο μοντέλο.

SC-T7750D και SC-P8550D Εκτυπωτές Inkjet μεγάλου format

Οι συγκεκριμένοι εκτυπωτές μεγάλου format (LFP) 44 ιντσών χρησιμοποιούνται για CAD, φωτογραφίες και POP εφαρμογές. Η Epson διατήρησε το μέγεθος εντός 500 mm, καθιστώντας αυτούς τους εκτυπωτές ιδανικούς για εκτύπωση και επεξεργασία ακόμη και σε περιορισμένους χώρους, όπως το πίσω μέρος μικρών καταστημάτων. Τα πλαϊνά και η πίσω πλάτη τους είναι επίπεδα, ώστε οι μονάδες να μπορούν να εγκατασταθούν τέλεια στους τοίχους. Επιπλέον, η τελείως επίπεδη κορυφή και το ύψος τους τους καθιστούν χρήσιμους και ως πάγκο εργασίας. Το σχέδιο είναι το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιείται για τους εκτυπωτές γραφείου, ώστε να ταιριάζουν στο περιβάλλον τους.

Σχολιασμός κριτών:

Αυτοί οι εκτυπωτές μεγάλου format με μελάνι inkjet 6 χρωμάτων pigment, υποστηρίζουν χαρτί διάστασης B0+ και έχουν εξαιρετικά προσεγμένο, αψεγάδιαστο σχεδιασμό. Η Epson δεν μελέτησε μόνο τη χρηστικότητά τους αλλά και πού και πώς θα εγκατασταθούν στον χώρο. Τα πλαϊνά και το πάνω μέρος είναι επίπεδα και οι περισσότερες λειτουργίες μπορούν να εκτελεστούν από το μπροστινό μέρος. Με όλες τις πλευρές να είναι επίπεδες εκτός από την μπροστινή, οι εκτυπωτές μπορούν να εφαρμόζουν τέλεια στον τοίχο και από τις τρεις πλευρές. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι εμφανές και από την όψη των προϊόντων. Οι συγκεκριμένοι εκτυπωτές τοποθετούνται και πλάτη με πλάτη στη μέση ενός δωματίου, δημιουργώντας μια νησίδα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως πάγκος εργασίας, χάρη στην τέλεια επίπεδη επιφάνεια. Μερικές άλλες ενδιαφέρουσες σχεδιαστικές ιδέες έχουν επίσης εφαρμοστεί, όπως ένα LED που παρέχεται μέσα σε ένα μαύρο ματάκι στο κέντρο του επάνω μέρους, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείται τις εκτυπώσεις σε εξέλιξη.

SL-D1050 Φωτογραφικός Εκτυπωτής για εμπορική χρήση

Αυτός ο εκτυπωτής minilab διαθέτει χαρακτηριστικά που απαιτούνται από τις επαγγελματικές υπηρεσίες φωτοτελικής επεξεργασίας. Το σχήμα που θυμίζει κουτί, επιτρέπει σε πολλαπλές μονάδες να εγκατασταθούν όμορφα στους πάγκους των καταστημάτων. Με έναν νέο τροφοδότη διπλής όψης, οι χρήστες μπορούν πλέον να εκτελούν εκτύπωση διπλής όψης κοπής εκτός από την εκτύπωση σε ρολό χαρτιού όπως στον προκάτοχο του SL-D1050. Η χρήση δοχείων μελανιού αύξησε την ποσότητα των διαθέσιμων μελανιών κατά 25% και μείωσε την ποσότητα χώρου που απαιτείται για την αποθήκευση χρησιμοποιημένου μελανιού κατά περίπου 55%3.

Σχολιασμός κριτών:
Ο εκτυπωτής έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε ο περιορισμένος χώρος να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά. Στην κατακόρυφη κατεύθυνση, ο πίνακας χειρισμού γέρνει προς τα πίσω υπό γωνία, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και όταν στοιβάζονται αντικείμενα στη μονάδα. Στην οριζόντια κατεύθυνση, εν τω μεταξύ, όλες οι εργασίες συντήρησης μπορούν να εκτελεστούν από το μπροστινό τμήμα, ώστε να μην υπάρχει ανάγκη πρόσβασης στα πλαϊνά. Η χρήση συσκευασιών μελανιού υψηλής χωρητικότητας μειώνει τόσο την εργασία όσο και τη σπατάλη. Είναι προφανές ότι αυτό το προϊόν σχεδιάστηκε με βάση προσεκτικής έρευνας και ανάλυσης του περιβάλλοντος χρήσης.

Monna Lisa ML-64000 Digital Textile Printer

Αυτός ο μεγάλος εκτυπωτής ειδικός για εκτύπωση σε υφάσματα, καλύπτει τις απαιτήσεις ποιότητας, επώνυμων βιοτεχνιών. Μπορεί να εκτυπώσει απευθείας σε υφάσματα πλάτους έως 3,6 μέτρα. Ο εκτυπωτής έχει ύψος 2,4 μέτρα και πλάτος 6 μέτρα και έχει σχεδιαστεί για να παραπέμπει σε αρχιτεκτονικούς πυλώνες και δοκούς, δίνοντάς του μια πιο στιβαρή εμφάνιση. Ένα μεγάλο παράθυρο στο κέντρο σας επιτρέπει να προβάλλετε εκτυπώσεις. Αυτό το προϊόν θα βοηθήσει στη μετατόπιση της αγοράς εκτυπώσεων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από την αναλογική στην ψηφιακή μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Σχολιασμός κριτών:

Η ψηφιακή εκτύπωση υφασμάτων inkjet μπορεί να μειώσει την ποσότητα των πόρων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή, τα απόβλητα παραγωγής καθώς και την ποσότητα της ενέργειας και του χρόνου που χρησιμοποιείται στις μεταφορές, επιτρέποντας την τοπική παραγωγή μικρής κλίμακας. Το προϊόν αυτό είναι ένα μεγάλης κλίμακας μοντέλο υψηλής τεχνολογίας που δίνει μια εντύπωση στιβαρότητας και αξιοπιστίας λόγω της χρήσης αρχιτεκτονικών μορφών, συμπεριλαμβανομένων των πυλώνων, των δοκών και ενός μεγάλου παραθύρου για τον έλεγχο των εκτυπώσεων. Έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει την αναλογική εκτύπωση στη μαζική παραγωγή και να συμβάλει στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs).

Εκτυπωτές μελανιού ρητίνης SC-R5050 και SC-R5050L

Αυτοί οι εκτυπωτές με μελάνι ρητίνης προορίζονται για παραγωγή ταπετσαριών και μεγάλων πινακίδων. Αυτός είναι ο πρώτος εκτυπωτής της σειράς SureColor της Epson που χρησιμοποιεί μελάνι ρητίνης, το οποίο είναι συμβατό με μεγάλη ποικιλία μέσων. Τα σετ μελανιών υψηλής χωρητικότητας μειώνουν τον χρόνο συντήρησης ενώ, όταν είναι άδεια, καταλαμβάνουν 90% λιγότερο χώρο αποθήκευσης από τα χρησιμοποιημένα δοχεία. Ένα ευρύ παράθυρο και ο φωτισμός LED επιτρέπουν στους χρήστες να ελέγχουν γρήγορα τις εκτυπώσεις καθώς χρησιμοποιείται και ένα εξωτερικό κάλυμμα ρητίνης για να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια, όσον αφορά τα εξαρτήματα που χειρίζονται οι άνθρωποι.

Σχολιασμός κριτών:

Πρόκειται για ένα μηχάνημα υψηλής απόδοσης με καλά μελετημένο σχεδιασμό. Το μεγάλο παράθυρο προβολής, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του σώματος με σκούρο τόνο με δυνατότητα φωτισμού από ένα φως στο εσωτερικό του εκτυπωτή, και η οθόνη αφής, έχουν κλίση τόσο για καλή ορατότητα όσο και για λειτουργικότητα. Το μελάνι ρητίνης που στεγνώνει γρήγορα έχει ως βάση το νερό αντί για οργανικό διαλύτη και τα σετ μελανιού υψηλής χωρητικότητας παρουσιάζουν άριστο σχεδιασμό, προσφέροντας χαρακτηριστικά υψηλού επιπέδου, χρηστικότητα, ενώ είναι φιλικότερο προς το περιβάλλον. Με τη δυνατότητα εναλλαγής μεταξύ δύο συσκευασιών του ίδιου χρώματος, οι συσκευασίες μελανιού μπορούν να εναλλάσσονται «εν θερμώ» χωρίς να διακόπτεται η εκτύπωση. Παράγουν επίσης 50% λιγότερα απόβλητα από τις φύσιγγες μελανιού.

Οικιακοί Βιντεοπροβολείς EH-LS300B και EH-LS300W 

Ο EH-LS300 είναι ένας οικιακός βιντεοπροβολέας εξοπλισμένος με φακό εξαιρετικά κοντινής προβολής. Με μέγεθος προβολής έως 120 ίντσες, σύστημα ηχείων 2.1 καναλιών της Yamaha που παρέχει εξαιρετική ποιότητα ήχου και ενσωματωμένες λειτουργίες για προβολή περιεχομένου βίντεο, μπορείτε εύκολα να απολαύσετε μια καθηλωτική εμπειρία θέασης απλά τοποθετώντας τον προβολέα δίπλα σε έναν τοίχο. Η Epson σχεδίασε αυτόν τον βιντεοπροβολέα για χρήση σε σαλόνι. Η χρήση υφάσματος για να ταιριάζει στην υφή ενός εσωτερικού χώρου υποδηλώνει το επίπεδο λεπτομέρειας που πληροί το σχέδιο.

Σχολιασμός κριτών:

Εδώ έχουμε ένα παράδειγμα οικιακού βιντεοπροβολέα που είναι ταυτόχρονα κομψός και έχει εξαιρετική λειτουργική απόδοση. Ο σχεδιασμός της συσκευής είναι αρκετά μινιμαλιστικός. Η απλότητά του κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον το γεγονός ότι είναι ένας εξαιρετικός βιντεοπροβολέας μικρής απόστασης που λειτουργεί για να προσφέρει εξαιρετική εικόνα, μεγάλη και καθαρή υπό κανονικές συνθήκες φωτισμού. Οι επιφάνειες και οι υφές του είναι όμορφα σχεδιασμένες και το τελικό αποτέλεσμά του είναι ένα ποιοτικό, καλά σχεδιασμένο οικιακό προϊόν. Για να προσφέρει καλή απόδοση, αυτή η συσκευή εξακολουθεί να έχει υπολογίσιμο μέγεθος και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε στο μέλλον πώς μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο το αποτύπωμα ή ο όγκος της ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η σχεδίασή της.

Οικιακός Βιντεοπροβολέας EF-12 

Ο EF-12 είναι ένας όλα-σε-ένα βιντεοπροβολέας εξοπλισμένος με ηχεία υψηλής ποιότητας και Android TVTM. Είναι συμπαγής και ελαφρύς, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει μια πλούσια και ισχυρή εμπειρία βίντεο με μέγεθος προβολής έως 150 ίντσες και ηχεία 2,0 καναλιών. Αυτοί οι βιντεοπροβολείς ταιριάζουν άψογα με κάθε εσωτερικό χώρο και είναι εύκολοι στη μεταφορά, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε βίντεο με ευκολία οπουδήποτε υπάρχει Wi-Fi®.

Σχολιασμός κριτών:

Ο βιντεοπροβολέας είναι συμπαγής, με κομψή σχεδίαση και μπορεί να μεταφερθεί ακόμα και με το ένα χέρι. Προβάλει εικόνα που είναι εξαιρετικά φωτεινή και αναπαράγει πλούσιο ήχο. Αυτό το προϊόν προβάλλει προς όλες τις κατευθύνσεις, τόσο οριζόντια όσο και κάθετα. Εξοπλισμένο με Android TVTM, έχει σχεδιαστεί για χρήση σε διάφορες καταστάσεις. Στην ήδη πλούσια αγορά των βιντεοπροβολέων, μπορώ να εκτιμήσω την προσπάθεια να τονιστεί το σχέδιο με καθαρές γραμμές αντί να προσπαθήσετε να το διαφοροποιήσετε με μια αντισυμβατική μορφή.

Σημείωση

Good Design Awards: https://www.g-mark.org/ 

Τα Good Design Awards ιδρύθηκαν το 1957 ως το σύστημα επιλογής καλής σχεδίασης (ή το σύστημα σήμανσης G). Σήμερα, είναι ο κορυφαίος θεσμός αξιολόγησης καινοτόμου σχεδιασμού προϊόντων της Ιαπωνίας και έχουν γίνει παγκοσμίως γνωστά, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό συμμετοχών από εταιρείες και ομάδες από όλο τον κόσμο. Τα βραβεία παρουσιάζονται ετησίως ως ένας τρόπος για την προώθηση της βελτίωσης της καθημερινότητας του χρήστη και τη χρήση του σχεδιασμού για την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων. Το σύμβολο του βραβείου, το σήμα G, αναγνωρίζεται ευρέως ως σύμβολο της τελειότητας στο σχεδιασμό.