Με έμφαση στη βιντεοσκόπηση, τη φωτογραφία, αλλά και την ψυχαγωγία, το τρίτο μέλος της σειράς Xperia 1 έρχεται με premium προδιαγραφές για να δελεάσει από vloggers μέχρι gamers.

Sony Xperia 1 IIIOι απανταχού influencers, vloggers, streamers, αλλά και οι λιγότερο επαγγελματίες που ωστόσο λατρεύουν τη φωτογραφία/ βιντεογραφία υψηλών προδιαγραφών, μπορούν πλέον να βρουν στο πρόσωπο του Xperia 1 «mark three» (έτσι αποδίδεται ορθώς το III της ονομασίας σύμφωνα με τη Sony) μια συσκευή έτοιμη να τους υπηρετήσει ανά πάσα στιγμή. Την ομολογουμένως… αλμυρή τιμή σπεύδουν να δικαιολογήσουν αρκετές καινοτομίες και χαρακτηριστικά που θα ζήλευαν αρκετά flagships του ανταγωνισμού.

Η καινοτομία του μεταβλητού τηλεφακού

Το δίδυμο μεταβλητού τηλεφακού και Dual PDAF αισθητήρα χάρισε στη Sony μια παγκόσμια πρωτιά στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας. Ακόμα και όταν εναλλάσσεστε συνεχώς μεταξύ 70mm (f/2.3 και 2.9x zoom) και 105mm (f/2.8 και 4.4x zoom), η εστίαση ρυθμίζεται άμεσα και το εκάστοτε οπτικό ζουμάρισμά σας αποδίδεται με κρυστάλλινη καθαρότητα εικόνας. Το αποτέλεσμα καταγράφεται στον 1/2.9″ αισθητήρα Sony IMX 663 των 12MP, ενώ ακόμα δύο αισθητήρες ισάριθμων megapixels επιμελούνται την καταγραφή του φωτός που καταφθάνει από τον κύριο ευρυγώνιο φακό (24mm με f/1.7) και τον υπερευρυγώνιο φακό (16mm με f/2.2 και 124˚ FoV). Η οπτική σταθεροποίηση (Optical SteadyShot με FlawlessEye) λειτουργεί άψογα τόσο στην κύρια κάμερα όσο και στον τηλεφακό. Οπτικά ZEISS, βαθμονομημένα ειδικά για τα Xperia κινητά, έχουν επιστρατευθεί για τη βελτιστοποίηση κάθε λήψης, ενώ η επίστρωση ZEISS T* βάζει κι αυτή το λιθαράκι της, μειώνοντας τις αντανακλάσεις.

Με ένα τέτοιο setup στην πλάτη, η 8MP κάμερα της πρόσοψης μοιάζει με… φτωχό συγγενή. Ενας 24mm ευρυγώνιος φακός με διάφραγμα f/2.0 και ένας αισθητήρας μεγέθους 1/4″ (1.12µm μέγεθος pixel) μπορούν να ανταποκριθούν σε HDR πλάνα, με το βίντεο να μην μπορεί να ξεπεράσει την ανάλυση των 1080p στα 30fps.

Με αύρα από τις φωτογραφικές μηχανές Alpha

Το ευεργετικό άγγιγμα των μηχανικών που ευθύνονται για τη δημιουργία των φωτογραφικών μηχανών της σειράς Alpha έχει κάνει για ακόμα μια φορά θαύματα στις κάμερες του smartphone της Sony. Το Xperia 1 III αξιοποιεί μια σειρά καινοτομιών, προκειμένου να εξασφαλίσει ακριβή και συνεχή αυτόματη εστίαση AF σε όλους τους φακούς με παρακολούθηση προσώπων (ανθρώπων αλλά και ζώων, κλειδώνοντας στα μάτια με Real-time Eye AF), καθώς και αντικειμένων σε πραγματικό χρόνο (Real-time Tracking AF). Η απόσταση από τον πρωταγωνιστή κάθε σας λήψης μετριέται με ακρίβεια με τη βοήθεια του 3D iToF αισθητήρα βάθους και η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο δεν αποσυντονίζεται όταν το θέμα σας βγει προσωρινά εκτός πλάνου. Το σύστημα AF εκτελεί υπολογισμούς AF/AE 60 φορές το δευτερόλεπτο, δίνοντας τη δυνατότητα για bursts 20 διαδοχικών λήψεων με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ακόμα, ο επεξεργαστής BIONZ X βοηθά το Burst Mode και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, περιορίζοντας αισθητά το «θόρυβο» (κόκκο) σε κάθε σας φωτογραφία.

Κρυμμένος στα «σκοτεινά» του μενού των ρυθμίσεων συνδεσιμότητας της συσκευής βρίσκεται ο διακόπτης που ενεργοποιεί τη λειτουργία εξωτερικής οθόνης και εμφανίζει την αντίστοιχη εφαρμογή στο «συρτάρι» των app σας. Με τη βοήθειά της και με το κατάλληλο καλώδιο USB-C, μπορείτε να μετατρέψετε την οθόνη του Xperia 1 III σε εξωτερικό monitor των νέων φωτογραφικών μηχανών της Sony (και όχι μόνο) που υποστηρίζουν UVC μετάδοση εικόνας, ενώ μπορεί κάποιος να αγοράσει και έναν HDMI σε USB προσαρμογέα, πολλαπλασιάζοντας τα σενάρια χρήσης.

Software για αυτούς που… ξέρουν τι κάνουν

Αν και το Xperia 1 III μπορεί να επιτύχει αξιοθαύμαστα φωτογραφικά αποτελέσματα δίχως ιδιαίτερες ρυθμίσεις, εκεί που πραγματικά αναδεικνύει το ταλέντο του είναι όταν πέσει στα χέρια των πραγματικών «μερακλήδων» της φωτογραφίας, οι οποίοι και θα αξιοποιήσουν στο έπακρο την ελευθερία που παρέχουν οι manual ρυθμίσεις του περιβάλλοντος Photography Pro. Ρύθμιση ταχύτητας κλείστρου, ISO, ένδειξη EV, υποστήριξη RAW και αρκετές ακόμα «Pro» δυνατότητες υπογραμμίζουν τον φωτογραφικό προσανατολισμό της συσκευής, ο οποίος επισφραγίζεται από την ύπαρξη ενός ειδικού κουμπιού κλείστρου δύο σταδίων με ανάγλυφο φινίρισμα. Για τους… ημιεπαγγελματίες, η επιλογή «Basic Mode» απλοποιεί τα πράγματα και επιτρέπει εύκολη πρόσβαση σε μια σειρά από πιο κατανοητές λειτουργίες φωτογραφίας, όπως ένα κουμπί κλείστρου αφής, προσανατολισμό πορτρέτου, καλλιτεχνικό εφέ bokeh, πανοραμική λήψη κ.ά.

Επιπρόσθετα, το Cinema Pro ενισχύει τον κινηματογραφικό χαρακτήρα των βιντεοσκοπήσεών σας. Χαρακτηριστικά, όπως η λειτουργία αργής κίνησης 4K HDR στα 120fps, διευρύνουν την παλέτα των αφηγηματικών σας εργαλείων.

Σε 4Κ ανάλυση και σε αναλογία 21:9 μπορείτε να καταφύγετε και σε 24,25,30 ή 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, ανάλογα με το ύφος που θέλετε να επιτύχετε,. Οκτώ διαφορετικά προφίλ διαχείρισης χρωμάτων εμφάνισης σάς επιτρέπουν να αλλάξετε εντελώς τη χρωματική απόδοση κάθε σκηνής. Παράλληλα, η τεχνολογία «έξυπνου» φίλτρου αέρα μειώνει τις δυσάρεστες παρεμβολές του ανέμου κατά την εγγραφή του ήχου του βίντεο.

Οθόνη σε σινεφίλ κλίμα

Sony Xperia 1 IIIΜε αναλογίες cinema, η 6,5 ιντσών, 21:9 CinemaWide 4K HDR OLED οθόνη του Xperia 1 III έρχεται με ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz. Προστατεύεται από το πιο σκληρό γυαλί Gorilla που υπάρχει στην αγορά, το Corning Gorilla Glass Victus, ενώ υπάρχει και πιστοποίηση IP65/68 για αντοχή σε νερό και σκόνη. Η ανάλυση των 3840×1644 pixels επιστρατεύεται όταν παρακολουθείτε βίντεο, διαφορετικά παραχωρεί τη θέση της στην πιο «προσγειωμένη» ανάλυση των 2560×1096 pixels, προκειμένου να περιοριστεί και η κατανάλωση ενέργειας.

Στο Creator Mode «Powered by CineAlta», μπορείτε να δείτε το περιεχόμενό σας ακριβώς όπως ήθελαν να το απολαύσετε οι δημιουργοί του, χωρίς υπερκορεσμένες χρωματικές φλυαρίες. Η εργοστασιακά βαθμονομημένη οθόνη OLED με εξαιρετικά ακριβές white point που αντικατοπτρίζει την αναπαραγωγή χρώματος των επαγγελματικών έγχρωμων οθονών Sony που χρησιμοποιούνται σε κορυφαίες παραγωγές στούντιο του Hollywood, έρχεται με χρώμα ισοδύναμο των 10-bit (8-bit με εξομάλυνση 2-bit) και υποστήριξη του χρωματικού φάσματος BT.2020.

Και λίγο από PlayStation!

Η οθόνη δεν περιορίζει τα «δώρα» της προς τους gamers μόνο στον ρυθμό ανανέωσης των 120Hz και τις υψηλότατες αναλύσεις. Ο ρυθμός σάρωσης αφής 240Hz χαρίζει άμεση απόκριση σε κάθε άγγιγμα των δακτύλων σας, όταν η δράση χτυπάει «κόκκινο» στα αγαπημένα σας mobile games. Αν πάλι έχετε πρόχειρο ένα χειριστήριο του PlayStation 4, το συνδέετε μέσω Bluetooth και παίζετε ακόμα πιο… επαγγελματικά. Για τους… social gamers, υποστηρίζεται εγγραφή σε υψηλό ρυθμό καρέ έως 120fps, με τη λειτουργία R.T. εγγραφής (Rewind Time record) να προ-καταγράφει αυτόματα 30 δευτερόλεπτα βίντεο παιχνιδιού, ώστε να μην χάνεται καμία σημαντική στιγμή. Οι επιδόσεις του πανίσχυρου Snapdragon 888 5G chipset της Qualcomm, εξασφαλίζονται από τον έλεγχο καταστολής θερμότητας (Heat Suppression power control – H. S. power control). Οι οκτώ Kryo 680 πυρήνες σε συνδυασμό με την Adreno 660 GPU και τα 12GB RAM συνθέτουν ένα… υπερόπλο στα χέρια κάθε απαιτητικού φίλου του gaming. Η ασύρματη συνδεσιμότητα της συσκευής αντλεί «εξυπνάδα» από τεχνικές deep learning και βιβλιοθήκες Νευρωνικών Δικτύων της Sony, προκειμένου να βρει λύση σε κάθε πρόβλημα που μπορεί να προκύψει στη λήψη σήματος WiFi (υποστηρίζεται μάλιστα μέχρι και η 6η γενιά του προτύπου). Επιπρόσθετα, η υποδοχή 3,5mm για ακουστικά εξασφαλίζει σχεδόν ανύπαρκτο latency, γεγονός που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα οι gamers, ενώ χάρη στον νέο ισοσταθμιστή ήχου, μπορεί να αυξηθεί η ένταση ήχων, όπως βήματα ή πυροβολισμοί.

Κανένας συμβιβασμός στον ήχο

Η υποστήριξη Dolby Atmos είναι μόνο η αρχή για τις πλούσιες ηχητικές δυνατότητες του Sony Xperia 1 III. Tα ενσωματωμένα στερεοφωνικά Full-stage ηχεία της συσκευής προσφέρουν μια πληρέστατη και άκρως ικανοποιητική εμπειρία ακρόασης, ακόμα και στα πιο εκπαιδευμένα αυτιά. Η Sony Music Entertainment κατέθεσε τη δική της τεχνογνωσία στο σετάρισμα, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζεται και αναπαραγωγή 360 Reality Audio ακόμα και από τα ενσωματωμένα ηχεία. Με τον τρόπο αυτό, η εμπειρία προσομοιάζει με αυτή ενός surround συστήματος ή μιας ζωντανής συναυλίας. Ακόμα και σε δικάναλη στερεοφωνική μουσική, η τεχνολογία 360 Spatial Sound αναλαμβάνει την αναβάθμισή της. Εκτός από τον ήχο υψηλής ανάλυσης (Hi-Res) και τον ασύρματο ήχο υψηλής ανάλυσης (Hi-Res Wireless), το Xperia 1 III αναβαθμίζει τη μουσική σας και με τη βοήθεια DSEE Ultimate.

Ικανοποιητική μπαταρία με… «σχεδόν» ταχεία φόρτιση

Η μπαταρία μεγάλης χωρητικότητας (4.500mAh) επαρκεί για να βγάλει τη μέρα δίχως να ψάχνει πρίζα ακόμα και ο πιο «μανιώδης» χρήστης του Xperia 1 III. Ενας μικροκαμωμένος ταχυφορτιστής 30W μπορεί να φορτίσει την μπαταρία μέχρι το 50% σε μόλις μισή ώρα. Είναι πιστοποιημένος με υποστήριξη PPS (Programmable Power Supply) για μείωση της θερμότητας. Στη μακροβιότητα της πηγής ενέργειας της συσκευής βοηθά και η τεχνολογία Xperia Adaptive Charging, η οποία παρακολουθεί τη διαδικασία φόρτισης και φροντίζει να μην καταπονείται η μπαταρία. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα μπορούσαμε να μην επισημάνουμε πως τα 30W ταχείας φόρτισης για μια flagship συσκευή κρίνονται λίγα, τη στιγμή που mid-range προτάσεις καυχιούνται για διαδικασίες φόρτισης των 66W.


Μας άρεσε

  • Επαγγελματική κάμερα με μεταβλητό τηλεφακό, φιλοσοφία DSLR και ειδικό κουμπί κλείστρου
  • 4K OLED οθόνη με 120Hz ρυθμό ανανέωσης και δυνατότητα χρήσης ως USB-C εξωτερικό monitor
  • Το Snapdragon 888 chipset με 12GB RAM προσφέρει επιδόσεις αιχμής
  • Στερεοφωνικά ηχεία και Hi-Res audio με 3.5mm jack

Δεν μας άρεσε

  • Τη στιγμή που mid-range κινητά έρχονται με 66W φορτιστές, θα θέλαμε ταχύτερη φόρτιση από τα 30W
  • Η κάμερα της πρόσοψης φαντάζει… βαρετή σε σχέση με αυτές της πλάτης
  • Η Sony πρέπει να αναθεωρήσει την τιμολογιακή της πολιτική

SPECS

  • Οθόνη: 6,5 ιντσών OLED CinemaWide αναλογίας 21:9, ανάλυσης 3840×1644 pixels / 2560×1096 pixels, 1 δισ. χρωμάτων (HDR BT.2020) με 120Hz ρυθμό ανανέωσης και Corning Gorilla Glass Victus, χρήση οθόνης ως USB-C video output • Επεξεργαστής: Octa-core Qualcomm SM8350 Snapdragon 888 5G (5nm) με 1xKryo 680@2.84GHz & 3xKryo 680@2.42GHz & 4xKryo 680@1.80GHz, GPU Adreno 660 • Μνήμη: 12GB RAM • Αποθηκευτικός χώρος: 256GB (επεκτάσιμος με microSD έως 1TB) • Κάμερα: τετραπλή κύρια κάμερα με LED flash 12MP (24mm ευρυγώνιος φακός με f/1.7, 1/1.7″, 1.8µm, Dual Pixel PDAF, OIS) +12MP (70mm telephoto με f/2.3 και 2.9x οπτικό ζουμ & 105mm telephoto με f/2.8 και 4.4x οπτικό ζουμ, 1/2.9″, Dual Pixel PDAF, OIS) +12MP (16mm υπερευρυγώνιος φακός 124˚ με f/2.2, 1/2.6″, Dual Pixel PDAF) +0,3MP ToF 3D αισθητήρας βάθους, Zeiss optics, Zeiss T* lens coating, Real-time Eye AF, βίντεο 4K@24/25/30/60/120fps HDR, 1080p@30/60/120/240fps, 5-axis gyro-EIS, OIS και selfie camera 8MP (24mm ευρυγώνιος φακός με f/2.0, 1/4″, 1.12µm, HDR), βίντεο 1080p@30fps, 5-axis gyro-EIS • Συνδεσιμότητα: 802.11 a/b/g/n/ac/6, Bluetooth 5.2, NFC • Extras: GPS/A-GPS/GLONASS/BDS/GALILEO/QZSS, USB Type-C 3.1 On-The-Go, σαρωτής δαχτυλικών αποτυπωμάτων στο πλάι, stereo ηχεία, 3.5mm jack, IP65/IP68 αντοχές  • Δίκτυο:  5G  • Μπαταρία: 4.500mAh με ταχεία φόρτιση 30W, wireless και reverse wireless φόρτιση  • Λειτουργικό: Android 11 • Διαστάσεις: 165x71x8,2 χιλ. • Βάρος: 186 γρ.