Πολλές συσκευές διεκδικούν με τις GPU και τους επεξεργαστές τους τον τίτλο του gaming κινητού, μα η συγκεκριμένη το κατορθώνει με αυτό που μετράει περισσότερο από όλα: τον χειρισμό!

H ανεξάρτητη μεν, φιλικά προσκείμενη προς τη Xiaomi δε Black Shark, ειδικεύεται στο hardware για mobile gaming, από αξεσουάρ μέχρι ολοκληρωμένες προτάσεις smartphone. Με μια πλάτη που φέρει το λογότυπο της εταιρείας πάνω σε έναν αρκετά ιδιαίτερο ιριδίζοντα σχηματισμό Χ που παραπέμπει σε ολόγραμμα, το Black Shark 4 δηλώνει ευθαρσώς πως ήρθε για να ξεχωρίσει.

Πρόκειται για ένα κινητό που φιλοδοξεί να φέρει στα χέρια σας μια μοναδική εμπειρία παιχνιδιού, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στην ανάλυση των γραφικών και τα αυξημένα framerates, αλλά στο στοιχείο που χωλαίνουν όλες οι ανταγωνιστικές προτάσεις, στην εμπειρία του χειρισμού.

Σκανδαλιστικά κοντά σε gamepad!

Δεν θα μπορούσαμε, λοιπόν, παρά να ξεκινήσουμε την περιήγησή μας στις παιχνιδιάρικες δυνατότητες της εν λόγω συσκευής από το χαρακτηριστικό που ενθουσιάζει «άμα τη εμφανίσει» κάθε gamer που έχει κουραστεί να χρησιμοποιεί on-screen touch controls. Μιλάμε φυσικά για τις δύο μαγνητικές pop-up σκανδάλες που κλέβουν την παράσταση μόλις τραβήξετε στο πλάι τους διακόπτες απελευθέρωσης και πεταχτούν στην επιφάνεια, έτοιμες να φιλοξενήσουν τα δάχτυλά σας σε μια εξαιρετικά οικία για τους απανταχού gamers θέση, εφόσον βέβαια κρατάτε οριζόντια το κινητό σας. Και μόνο ο ήχος που ακούγεται όποτε αναδύονται οι σκανδάλες (τον οποίο μπορείτε να παραμετροποιήσετε σύμφωνα με τα γούστα σας), είναι αρκετός, για να σας βάλει σε κλίμα μάχης! Εκτός από την άμεση απόκρισή τους, αυτό που μας ενθουσίασε περισσότερο με το δίδυμο των σκανδαλών είναι η εύκολη «χαρτογράφηση» οποιουδήποτε on-screen κουμπιού αφής με απλό drag & drop δύο εικονιδίων (A+B) πάνω στις ενέργειες που θέλετε να επωμιστούν τα αντίστοιχα χειριστήρια. Ετσι για παράδειγμα, παίζοντας ένα shooter μπορείτε να έχετε στη δεξιά σκανδάλη το fire και στην αριστερή το reload, για να μην χρειάζεται να παρεμβάλλονται τα δάχτυλά σας στο οπτικό σας πεδίο. Παρομοίως, σε ένα sport sim, μπορείτε να αναθέσετε στις δύο σκανδάλες το σουτ και την πάσα, σε ένα racing game το γκάζι και το φρένο και πάει λέγοντας.

Τα υπόλοιπα controls μπορείτε και αυτά με τη σειρά τους να τα αναθέσετε σε ενέργειες που εκμεταλλεύονται τους αισθητήρες του κινητού, όπως tilt ή περιστροφή της οθόνης. Το συνοδευτικό λογισμικό που πυροδοτείται αυτόματα μόλις εκκινήσετε οποιοδήποτε παιχνίδι είναι υπερπλήρες, παρέχοντας πληροφορίες, όπως τα frames ανά δευτερόλεπτο, αλλά και «πονηρά» εργαλεία, όπως έξτρα σταυροί στόχευσης. Οταν δεν παίζετε, πιέζοντας τους ειδικούς διακόπτες με αντίθετη φορά οι μαγνητικές σκανδάλες βυθίζονται στο εσωτερικό της συσκευής, προκειμένου να παραμείνουν προστατευμένες και αόρατες.

Gaming επιδόσεις

Στη θέση του chipset συναντάμε το πανίσχυρο Snapdragon 870 5G της Qualcomm, το οποίο έχει δομηθεί με διαδικασία παραγωγής 7nm και είναι ό,τι πιο αξιόμαχο θα θέλαμε μετά το Snapdragon 888, το οποίο βέβαια θα προτιμούσαμε να ηγείται της σύνθεσης. Ωστόσο, κρυφό όπλο του οκταπύρηνου επεξεργαστή του Snapdragon 870 5G είναι ο κεντρικός του Kryo 585 πυρήνας με χρονισμό στα 3.2GHz που ξεπερνά ακόμα και τον χρονισμό του αντίστοιχου ηγετικού πυρήνα του 888. Κατά τα άλλα, η Adreno 650 GPU προσφέρει όλη την απαραίτητη «ιπποδύναμη», για να τρέξετε ακόμα και τα πιο απαιτητικά παιχνίδια με όλα τα settings στο max.

Ανάλογα με την έκδοση που θα επιλέξετε, 8 ή 12GB ταχύτατης RAM LPDDR5 γενιάς επιταχύνουν περαιτέρω κάθε λειτουργία, ενώ τα games σας στεγάζονται στα 128GB ή στα 256GB του UFS3.1 αποθηκευτικού χώρου. Η δεύτερη έκδοση ίσως κριθεί πιο