Πολλές συσκευές διεκδικούν με τις GPU και τους επεξεργαστές τους τον τίτλο του gaming κινητού, μα η συγκεκριμένη το κατορθώνει με αυτό που μετράει περισσότερο από όλα: τον χειρισμό!

H ανεξάρτητη μεν, φιλικά προσκείμενη προς τη Xiaomi δε Black Shark, ειδικεύεται στο hardware για mobile gaming, από αξεσουάρ μέχρι ολοκληρωμένες προτάσεις smartphone. Με μια πλάτη που φέρει το λογότυπο της εταιρείας πάνω σε έναν αρκετά ιδιαίτερο ιριδίζοντα σχηματισμό Χ που παραπέμπει σε ολόγραμμα, το Black Shark 4 δηλώνει ευθαρσώς πως ήρθε για να ξεχωρίσει.

Πρόκειται για ένα κινητό που φιλοδοξεί να φέρει στα χέρια σας μια μοναδική εμπειρία παιχνιδιού, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στην ανάλυση των γραφικών και τα αυξημένα framerates, αλλά στο στοιχείο που χωλαίνουν όλες οι ανταγωνιστικές προτάσεις, στην εμπειρία του χειρισμού.

Σκανδαλιστικά κοντά σε gamepad!

Δεν θα μπορούσαμε, λοιπόν, παρά να ξεκινήσουμε την περιήγησή μας στις παιχνιδιάρικες δυνατότητες της εν λόγω συσκευής από το χαρακτηριστικό που ενθουσιάζει «άμα τη εμφανίσει» κάθε gamer που έχει κουραστεί να χρησιμοποιεί on-screen touch controls. Μιλάμε φυσικά για τις δύο μαγνητικές pop-up σκανδάλες που κλέβουν την παράσταση μόλις τραβήξετε στο πλάι τους διακόπτες απελευθέρωσης και πεταχτούν στην επιφάνεια, έτοιμες να φιλοξενήσουν τα δάχτυλά σας σε μια εξαιρετικά οικία για τους απανταχού gamers θέση, εφόσον βέβαια κρατάτε οριζόντια το κινητό σας. Και μόνο ο ήχος που ακούγεται όποτε αναδύονται οι σκανδάλες (τον οποίο μπορείτε να παραμετροποιήσετε σύμφωνα με τα γούστα σας), είναι αρκετός, για να σας βάλει σε κλίμα μάχης! Εκτός από την άμεση απόκρισή τους, αυτό που μας ενθουσίασε περισσότερο με το δίδυμο των σκανδαλών είναι η εύκολη «χαρτογράφηση» οποιουδήποτε on-screen κουμπιού αφής με απλό drag & drop δύο εικονιδίων (A+B) πάνω στις ενέργειες που θέλετε να επωμιστούν τα αντίστοιχα χειριστήρια. Ετσι για παράδειγμα, παίζοντας ένα shooter μπορείτε να έχετε στη δεξιά σκανδάλη το fire και στην αριστερή το reload, για να μην χρειάζεται να παρεμβάλλονται τα δάχτυλά σας στο οπτικό σας πεδίο. Παρομοίως, σε ένα sport sim, μπορείτε να αναθέσετε στις δύο σκανδάλες το σουτ και την πάσα, σε ένα racing game το γκάζι και το φρένο και πάει λέγοντας.

Τα υπόλοιπα controls μπορείτε και αυτά με τη σειρά τους να τα αναθέσετε σε ενέργειες που εκμεταλλεύονται τους αισθητήρες του κινητού, όπως tilt ή περιστροφή της οθόνης. Το συνοδευτικό λογισμικό που πυροδοτείται αυτόματα μόλις εκκινήσετε οποιοδήποτε παιχνίδι είναι υπερπλήρες, παρέχοντας πληροφορίες, όπως τα frames ανά δευτερόλεπτο, αλλά και «πονηρά» εργαλεία, όπως έξτρα σταυροί στόχευσης. Οταν δεν παίζετε, πιέζοντας τους ειδικούς διακόπτες με αντίθετη φορά οι μαγνητικές σκανδάλες βυθίζονται στο εσωτερικό της συσκευής, προκειμένου να παραμείνουν προστατευμένες και αόρατες.

Gaming επιδόσεις

Στη θέση του chipset συναντάμε το πανίσχυρο Snapdragon 870 5G της Qualcomm, το οποίο έχει δομηθεί με διαδικασία παραγωγής 7nm και είναι ό,τι πιο αξιόμαχο θα θέλαμε μετά το Snapdragon 888, το οποίο βέβαια θα προτιμούσαμε να ηγείται της σύνθεσης. Ωστόσο, κρυφό όπλο του οκταπύρηνου επεξεργαστή του Snapdragon 870 5G είναι ο κεντρικός του Kryo 585 πυρήνας με χρονισμό στα 3.2GHz που ξεπερνά ακόμα και τον χρονισμό του αντίστοιχου ηγετικού πυρήνα του 888. Κατά τα άλλα, η Adreno 650 GPU προσφέρει όλη την απαραίτητη «ιπποδύναμη», για να τρέξετε ακόμα και τα πιο απαιτητικά παιχνίδια με όλα τα settings στο max.

Ανάλογα με την έκδοση που θα επιλέξετε, 8 ή 12GB ταχύτατης RAM LPDDR5 γενιάς επιταχύνουν περαιτέρω κάθε λειτουργία, ενώ τα games σας στεγάζονται στα 128GB ή στα 256GB του UFS3.1 αποθηκευτικού χώρου. Η δεύτερη έκδοση ίσως κριθεί πιο επιβεβλημένη, αν συνυπολογίσετε την απουσία υποστήριξης microSD κάρτας σε συνδυασμό με την εκθετικά ανοδική πορεία των gigabytes, που διεκδικούν όλα τα σύγχρονα mobile games. Οπως γνωρίζει κάθε gamer, εχθρός των παιχνιδιών υψηλών απαιτήσεων είναι η υπερθέρμανση της συσκευής, η οποία μεταφράζεται άμεσα σε πτώση των επιδόσεων. Στην περίπτωση του Black Shark 4, το αναβαθμισμένο Liquid Cooling System εισάγει μια παντενταρισμένη μέθοδο συγκόλλησης που ενώνει δύο μονάδες ψύξης, ώστε να δημιουργεί ένα «σάντουιτς» με όλα τα υπόλοιπα components ανάμεσά τους. Σύμφωνα με την εταιρεία, χάρη σε αυτή την τεχνική, η απαγωγή θερμότητας βελτιώνεται κατά 30%. Σύμφωνα με τη δική μας εμπειρία, δεν υπήρξε καμία στιγμή που η συσκευή να υπερθερμάνθηκε, όσο κι αν την ταλαιπωρήσαμε. Στα της συνδεσιμότητας, η υποστήριξη 5G και WiFi 6 καθιστά το Black Shark 4 έτοιμο για το μέλλον.

Οθόνη και ηχεία

Με ρυθμό ανανέωσης στα 144Hz και ρυθμό δειγματοληψίας αφής έως και 720Hz, ο gaming προσανατολισμός της Super AMOLED οθόνης είναι έκδηλος. Από τη στιγμή που τα ακροδάχτυλά σας έρθουν σε επαφή με την οθόνη μέχρι τη στιγμή που το άγγιγμα αυτό θα γίνει αντιληπτό και θα μεταφραστεί σε εντολή στη συσκευή, μεσολαβούν μόλις 8.3ms! Ακόμα, οι 6.67 ίντσες της μεγάλης επιφάνειας χωρίζονται σε 2400×1080 pixels, τηρώντας μια αναλογία πλευρών 20:9.

Παράλληλα, με ενισχυτή μεγάλης εμβέλειας και πολύ μεγάλη κοιλότητα ήχου, τα υψηλής έντασης διπλά συμμετρικά στερεοφωνικά ηχεία αναλαμβάνουν μουσική και ηχητικά εφέ. Αν και θα πρέπει να προσέξετε ελαφρώς τον τρόπο που κρατάτε τη συσκευή, για να μην τα κρύβετε κατά τη διάρκεια του gaming με τα δάχτυλά σας, τα στερεοφωνικά ηχεία του Black Shark 4 θα απογειώσουν κάθε gaming στιγμή σας.

Φόρτιση σε χρόνο ρεκόρ!

Η Li-Po 4.500mAh (2x 2.250mAh) μπαταρία του gaming smartphone της Black Shark δεν εντυπωσιάζει μόνο με τη χωρητικότητα και την αυτονομία που προσφέρει, αλλά και με την ταχύτητα φόρτισης που υποστηρίζει. Η τεχνολογία fast charging 120W επιτρέπει φόρτιση από το 0% μέχρι το 100% μέσα σε μόλις 17 λεπτά! Δυστυχώς, στη συσκευασία δεν βρήκαμε φορτιστή 120W, παρ’ όλα αυτά μας περίμενε ένας διόλου ευκαταφρόνητος ταχυφορτιστής 67W, ο οποίος μπορεί να πραγματοποιήσει μια πλήρη φόρτιση σε λίγο παραπάνω από μισή ώρα.

Ο αναμενόμενος μικρός συμβιβασμός σε φωτογραφία και βίντεο  

Τελευταία αφήσαμε την κάμερα, καθώς δεν αποτελεί κριτήριο αγοράς για κάποιον που κύριο μέλημά του είναι το gaming. Ως εκ τούτου, ήταν το αναμενόμενο εύκολο «θύμα» στην προσπάθεια της Black Shark να μην επιτρέψει στην τιμή να ξεφύγει στη σφαίρα του… τετραψήφιου. Ο κύριος αισθητήρας των 48MP φέρει ευρυγώνιο φακό διαφράγματος f/1.8 και πλαισιώνεται από έναν 8MP αισθητήρα με υπερευρυγώνιο φακό 120° και έναν macro φακό με autofocus που καταγράφει σε έναν καμβά 5MP. Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, πως υπάρχει δυνατότητα για καταγραφή 4K βίντεο σε 60fps, καθώς και slow motion στα 960fps σε ανάλυση 1080p. Η ανάλυση της selfie κάμερας ανέρχεται στα 20MP. Ο ευρυγώνιος φακός της έχει διάφραγμα f/2.0, ενώ το βίντεο περιορίζεται σε ανάλυση 1080p στα 30fps.

 


Mας άρεσε

  • Οι μαγνητικές pop-up σκανδάλες από μόνες τους αποτελούν ικανή αιτία αγοράς!
  • Εξαιρετικά φωτεινή Super AMOLED οθόνη με 144Hz refresh rate
  • Πληρέστατο προεγκατεστημένο συνοδευτικό software που βελτιστοποιεί την gaming εμπειρία σας
  • Επιβλητικός ήχος με δυνατά στερεοφωνικά ηχεία
  • Μπαταρία που φορτίζει σε χρόνο ρεκόρ στα 120W (67W ταχυφορτιστής στη συσκευασία)

Δεν μας άρεσε

  • Θα θέλαμε να «φοράει» το Snapdragon 888 chipset για ακόμα καλύτερες επιδόσεις
  • Δεν υποστηρίζεται κάρτα microSD
  • Οι κάμερες δεν αποτελούν το δυνατότερό του σημείο
  • Βαρύ στο χέρι, βαρύ και στην τιμή!

SPECS

Οθόνη: 6.67 ιντσών Super AMOLED Always-on display, αναλογίας 20:9, ανάλυσης 2400×1080 pixels, 144Hz refresh rate, 720Hz Reporting Rate, HDR10+ • Chipset: Octa-core Qualcomm Snapdragon 870 5G (7 nm) με 1x Kryo 585@3.2GHz & 3x Kryo 585@2.42GHz & 4x Kryo 585@1.80GHz, GPU Adreno 650 • Μνήμη: 12GB ή 8GB LPDDR5 RAM (αναλόγως της έκδοσης)  • Αποθηκευτικός χώρος: 256GB ή 128GB (αναλόγως της έκδοσης) UFS 3.1 • Κάμερα: Τριπλή κύρια κάμερα με LED φλας, 48MP με ευρυγώνιο φακό f/1.8, 1/2.0″ μέγεθος αισθητήρα, 0.8µm μέγεθος pixel, PDAF + 8MP με υπερευρυγώνιο (120˚) φακό f/2.2 + 5MP macro f/2.4, AF, video 4K@30/60fps, 1080p@30/60/240fps, 1080p@960fps και selfie camera 20MP με ευρυγώνιο φακό, f/2.0, video 1080p@30fps • Συνδεσιμότητα: 802.11 a/b/g/n/ac/6 WiFi, NFC, Bluetooth 5.2, NFC • Extras: A-GPS/GLONASS/BDS/GALILEO/QZSS, Type-C USB 2.0 OTG, αισθητήρας δαχτυλικού αποτυπώματος στο πλάι, 3.5mm jack, διπλά στερεοφωνικά ηχεία, διπλές μαγνητικές pop-up σκανδάλες • Δίκτυο: 5G  • Μπαταρία: 4.500mAh με ταχεία φόρτιση 120W (ταχυφορτιστής 67W στη συσκευασία) • Λειτουργικό: Android 11  (με JOYUI 12.5) • Διαστάσεις: 163,8×76,4×9,9 χιλ.  • Βάρος: 210 γρ