Από τις αρχές Ιανουαρίου 2020 έως τα τέλη Ιουνίου του 2021, τα προϊόντα ασφάλειας της Kaspersky εντόπισαν περισσότερες από 93.000 απόπειρες μόλυνσης συσκευών, οι οποίες διαδόθηκαν με το πρόσχημα μιας εκ των πέντε κορυφαίων πλατφορμών streaming: Netflix, Disney+, Apple TV+, Amazon Prime Video και Hulu.

Όσον αφορά τα πρωτότυπα show σε πλατφόρμες streaming, το The Mandalorian και το Money Heist ήταν εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν συχνότερα για τη διάδοση κακόβουλου λογισμικού λόγω της δημοτικότητάς τους. Αυτά και άλλα ευρήματα αποκαλύπτονται στην τελευταία έκθεση της Kaspersky, “Streaming wars continue — what about cyberthreats? Streaming-related threat landscape in 2020-2021”. 

Το on-demand περιεχόμενο και οι υπηρεσίες streaming γνώρισαν ταχεία ανάπτυξη τα τελευταία δύο χρόνια, η οποία επιταχύνθηκε περαιτέρω από την πανδημία. Προσαρμόζοντας γρήγορα την αυξημένη ζήτηση για εναλλακτικές πηγές ψυχαγωγίας, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου είδαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την προθυμία των χρηστών να παρακολουθήσουν τις αγαπημένες τους εκπομπές σε πλατφόρμες streaming, αξιοποιώντας γνωστά σχήματα απάτης στο διαδίκτυο.

Οι ειδικοί της Kaspersky ανέλυσαν τις πιο πρόσφατες τάσεις και γεγονότα-κλειδιά σε όλο το τοπίο απειλών που σχετίζεται με την ψυχαγωγία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Συνολικά, τα προϊόντα της Kaspersky εντόπισαν 93.095 προσπάθειες μόλυνσης 18.938 μοναδικών χρηστών με 8.650 διαφορετικά αρχεία από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως τις 30 Ιουνίου 2021.

Το Netflix δεν είναι μόνο η κορυφαία πλατφόρμα streaming αλλά και η πιο δημοφιλής υπηρεσία που χρησιμοποιείται ως δέλεαρ από εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Στην πραγματικότητα, το 89,93% των θυμάτων ήρθαν σε επαφή με κακόβουλο ή ανεπιθύμητο λογισμικό αναζητώντας σχετικό με το Netflix περιεχόμενο. 

Διαρροή κακόβουλου και ανεπιθύμητου λογισμικού ανά πλατφόρμα, 1 Ιανουαρίου 2020, -30 Ιουνίου 2021

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν streaming εκπομπές και σειρές ως δόλωμα. Σύμφωνα με την Kaspersky, σχεδόν το 60% των προσπαθειών μόλυνσης έγιναν χρησιμοποιώντας μόνο δύο show ως δόλωμα. Το Mandalorian (28,72%) και το Money Heist (28,41%), δύο από τις μεγαλύτερες επιτυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει αντικείμενο ενεργούς εκμετάλλευσης από κυβερνοεγκληματίες που διαδίδουν το κακόβουλο λογισμικό τους. Αντίστοιχη είναι η εικόνα που καταγράφεται και για τη χώρα μας, με τους μισούς χρήστες (50%) του δείγματος να πέφτουν θύματα εγκληματιών του κυβερνοχώρου επιχειρώντας να δουν επεισόδια της δημοφιλούς σειράς Mandalorian. Οι υπόλοιπες τρεις κορυφαίες σειρές που χρησιμοποιούνται τακτικά ως δόλωμα από phishers περιλαμβάνουν το Rick and Morty (9,69%), το Peaky Blinders (9,25%) και το Westworld (7,17%). 

Ένα παράδειγμα σελίδας ηλεκτρονικού “ψαρέματος” που προσφέρει δυνατότητα streaming του Money Heist 

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το τοπίο απειλών στο χώρο των υπηρεσιών streaming στο Securelist. 

«Όλο και περισσότεροι χρήστες εγγράφονται σε πλατφόρμες streaming για να παρακολουθούν τα αγαπημένα τους προγράμματα. Καθώς αυτό δεν απαιτεί τη λήψη αρχείων για την παρακολούθηση του περιεχομένου, θα περιμέναμε να μειωθεί αυτός ο τύπος κακόβουλης δραστηριότητας. Ωστόσο, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου προσαρμόζονται γρήγορα στις νέες τάσεις και επινοούν επίκαιρες κάθε φορά μορφές απάτης. Συγκρίνοντας τα δεδομένα του 2021 με τους δείκτες του 2020, βλέπουμε ότι η λήψη κακόβουλων αρχείων υπό το πρόσχημα τηλεοπτικών shows έχει γίνει πολύ λιγότερο συνηθισμένη, αλλά αυτό δεν προστατεύει τους χρήστες από άλλες απειλές, όπως οι απάτες phishing μέσω πλατφόρμων streaming, όπου οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου επιχειρούν να κλέψουν τα διαπιστευτήρια και τα χρήματα των χρηστών», σχολιάζει ο Anon V. Ivanov, ειδικός σε θέματα ασφάλειας της Kaspersky. 

Για να αποφύγετε να πέσετε θύματα κακόβουλων προγραμμάτων και διαδικτυακών απατών κατά τη χρήση υπηρεσιών streaming, η Kaspersky συμβουλεύει τα εξής:

  • Ελέγξτε την αυθεντικότητα των ιστοσελίδων πριν εισαγάγετε προσωπικά δεδομένα. Χρησιμοποιήστε μόνο επίσημες, αξιόπιστες ιστοσελίδες για να παρακολουθήσετε ή να κατεβάσετε ταινίες. Ελέγξτε ξανά τις μορφές URL καθώς και την ορθογραφία των ονομάτων της εταιρείας. 
  • Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη υπηρεσία VPN, όπως το Kaspersky VPN Secure Connection, για να αποκτήσετε πρόσβαση σε τοπικό περιεχόμενο από διάφορες πλατφόρμες streaming.
  • Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας, όπως το Kaspersky Security Cloud, που εντοπίζει κακόβουλα συνημμένα και αποκλείει τοποθεσίες ηλεκτρονικού phising.
  • Αποφύγετε συνδέσμους που υπόσχονται πρώιμες προβολές περιεχομένου. Εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με την αυθεντικότητα του περιεχομένου, επικοινωνήστε με τον πάροχο ψυχαγωγίας σας.
  • Να είστε προσεκτικοί με τυχόν συμφωνίες που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές, όπως «δωρεάν συνδρομή για έναν χρόνο».
  • Όποτε είναι δυνατόν, αποκτήστε πρόσβαση σε πλατφόρμες streaming μόνο μέσω της δικής σας συνδρομής επί πληρωμή στον επίσημο ιστότοπο ή την εφαρμογή από επίσημα marketplace.