Γράφει ο Μάκης Ζώτος

Περιθώρια περαιτέρω μειώσεων στα τιμολόγια των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη χώρα μας

Ως συνηθισμένη πρακτική , η οποία ακολουθείται σε όλη την Ευρωπαική Ενωση χαρακτήρισε η επίτροπος αρμόδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα ΜΜΕ κυρία Βίβιαν Ρέντινγκ τη συμφωνία για τον ΟΤΕ ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και την Deutsche Telekom . Την άποψη αυτή εξέφρασε η κυρία Ρέντινγκ στο περιθώριο σημερινής συνάντησης που είχε με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστή Χατζηδάκη. Οπως επεσήμανε η κυρία Ρέντινγκ, «πρόκειται για μια προσπάθεια δύο εταιρειών για να ενισχύσουν τη θέση τους στην διεθνή τηλεπικοινωνιακή αγορά».
Σε ότι αφορά τον λειτυοργικό διαχωρισμό του ΟΤΕ , η κυρία Ρέντιγκ επανέλαβε την άποψή της ότι είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται με ενδελεχή μελέτη για τη βελτίωση στη λειτουργία της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, ενώ για τα τιμολόγια των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη χώρα μας ανέφερε ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις ώστε να βρεθούν σε φυσιολογικά επίπεδα.
Οπως ανέφεραν η κυρία Ρέντινγκ και ο κ. Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Διαδικτύου, (ENISA) που βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης θα παραταθεί έως και το 2012 , ενώ παράλληλα θα επιδιωχθεί η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του.
Αναφορικά με το πρόγραμμα του υπουργείου για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες και τις Νέες Τεχνολογίες 2008-2012, με το οποίο η χώρα μας φιλοδοξεί όχι μόνο να ακολουθήσει τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις νέες τεχνολογίες και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, αλλά να πρωτοπορήσει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αντιμετωπίζει πολύ θετικά .