Η Sparkle, ο μεγαλύτερος διεθνής πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών διασύνδεσης στην Ιταλία και μεταξύ των δέκα κορυφαίων παγκοσμίως, έλαβε το βραβείο «Project of the Year – Terrestrial» στην τελετή απονομής των Global Carrier Awards (GCAs), που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στο πλαίσιο της εκδήλωσης Capacity Europe 2021, για να τιμηθούν τα επιτεύγματα των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών χονδρικής, για τη χρονιά που πέρασε.

Τα βραβεία GCA -που απονέμονται για 17η χρονιά- είναι η μεγαλύτερη γιορτή καινοτομίας, οράματος και αριστείας των τηλεπικοινωνιών σε όλον τον κόσμο.

Το βραβείο επιβράβευσε την επέκταση της Sparkle στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο, η οποία επιτεύχθηκε μεταξύ άλλων με την ανάπτυξη του Nibble, ενός οπτικού δικτύου κορμού πολύ μεγάλων αποστάσεων, που συνδέει τη Σικελία με σημαντικά Σημεία Παρουσίας και κέντρα δεδομένων σε όλη την Ευρώπη.

Το Nibble, ένα οπτικό δίκτυο κορμού μήκους 12.800 χλμ. που είναι βασισμένο στην τεχνολογία “Software-Defined”, συνδέει σήμερα τους δύο σημαντικότερους καλωδιακούς σταθμούς της Sparkle στη Σικελία -Παλέρμο και Κατάνια- με το Άμστερνταμ, τις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη, το Λονδίνο, το Μιλάνο, τη Μασσαλία και το Παρίσι, προς τα δυτικά και με την Αθήνα, την Κωνσταντινούπολη και το Τελ Αβίβ προς τα ανατολικά, προσφέροντας μια αρχιτεκτονική δικτύου υψηλών δυνατοτήτων για απρόσκοπτη συνδεσιμότητα από τη περιοχή της Μεσογείου, προς την Ευρώπη.

Ως αποτέλεσμα, οι επιχειρήσεις και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι που φιλοξενούνται στα  data centers της Sparkle στην Ελλάδα μπορούν να επωφεληθούν από την προηγμένη συνδεσιμότητα και την πρόσβαση σε υπηρεσίες cloud κορυφαίων παρόχων. Τα εν λόγω data centers είναι εγκατεστημένα στην Αθήνα (Μεταμόρφωση και Κορωπί) και στα Χανιά, με συνολική επιφάνεια 14.000 τ.μ. και ισχύ 13,7 MW. Είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τους πιο απαιτητικούς  αντισεισμικούς κανονισμούς και έχουν σχεδιαστεί για να εγγυώνται τα μέγιστα επίπεδα αξιοπιστίας και ασφάλειας με τις ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον, αξιοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στα συστήματα παροχής ισχύος και ψύξης. Το νεόδμητο Metamorfosis II, είχε επίσης βραβευτεί ως το «Καλύτερο Κέντρο Δεδομένων» στα Global Carrier Awards, αποτελώντας μια έγκριτη αναγνώριση ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα «πράσινα» κέντρα δεδομένων στην Ευρώπη.

Η συνδεσιμότητα που βασίζεται στο Nibble, εξασφαλίζει μέγιστη αξιοπιστία, υψηλή απόδοση, χαμηλό χρόνο καθυστέρησης και τις υψηλότερες διαθέσιμες ταχύτητες στην αγορά, με επεκτάσιμες και εγγυημένες υπηρεσίες έως και 400G. Επιπλέον, το δίκτυο εποπτεύεται 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα από το Global NOC της Sparkle, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη οπτική των υποδομών, του δικτύου, των υπηρεσιών και των πελατών.

Μέχρι το 2024, τα κέντρα δεδομένων της Sparkle θα συνδέονται επίσης με τα  υποβρύχια καλωδιακά συστήματα Blue και Raman, ενισχύοντας τις δυνατότητές τους όσον αφορά τις υπηρεσίες χωρητικότητας και την πρόσβαση τους στο Διαδίκτυο, προς την Ευρώπη, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Νότια Ασία.

Σχολιάζοντας τη βράβευση, η Elisabetta Romano, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Sparkle, δήλωσε: «Είναι τιμή μας που λαμβάνουμε αυτό το έγκριτο βραβείο που αναδεικνύει το Nibble ως το κορυφαίο παν-μεσογειακό οπτικό δίκτυο, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τον ηγετικό ρόλο της Sparkle στην παγκόσμια βιομηχανία τηλεπικοινωνιών».