Η Samsung Electronics Hellas, μέσα από την εκπαιδευτική σειρά κειμένων «Samsung Security Insights» για θέματα ψηφιακής ασφάλειας, ενημερώνει τους χρήστες smartphone συσκευών για την κρυπτογράφηση, μια μέθοδο που χρησιμοποιείται για τη διασφάλιση και την προστασία ευαίσθητων δεδομένων.

Η εταιρεία, έχοντας την ασφάλεια των χρηστών στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της, επιστρατεύει μεθόδους προηγμένης τεχνολογίας, όπως η κρυπτογράφηση, για την ασφάλεια των ευαίσθητων δεδομένων. Με τη μέθοδο της κρυπτογράφησης, η Samsung προσφέρει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας και προφυλάσσει τους χρήστες από την υποκλοπή πολύτιμων προσωπικών και επαγγελματικών στοιχείων που βρίσκονται αποθηκευμένα στα smartphones τους. 

Η κρυπτογράφηση αποτελεί μια διαδικασία απόκρυψης δεδομένων πίσω από πολύπλοκους μαθηματικούς τύπους, ώστε σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της συσκευής να μην είναι δυνατή η πρόσβαση των δεδομένων σε τρίτους. Ενεργοποιώντας τη λειτουργία κρυπτογράφησης, τα δεδομένα μιας συσκευής κωδικοποιούνται και μόνο όταν ο χρήστης εισάγει το «κλειδί» αποκρυπτογράφησης, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σ’ αυτά, τα αρχεία επαναφέρονται στην αρχική τους μορφή (εικόνας, ήχου, εγγράφου ή άλλης μορφής αρχείου). Τα smartphones έχουν τη δυνατότητα να κρυπτογραφούν δεδομένα τόσο σε επίπεδο λογισμικού όσο και σε κατασκευαστικό επίπεδο, στη μονάδα δίσκου της συσκευής.

Ασφαλής Φάκελος της Samsung

Από το 2020, η Samsung εφοδιάζει τα νέα μοντέλα smartphone με ένα ανεξάρτητο τσιπ. Πλέον, οι κάτοχοι συσκευών Galaxy μπορούν να χρησιμοποιούν έναν απομονωμένο και ασφαλή χώρο αποθήκευσης εμπιστευτικών δεδομένων που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την παραβίασή τους. Το τσιπ ασφαλείας της Samsung έχει αποκτήσει την πιστοποίηση EAL-6+ και παρέχει τις ισχυρότερες εγγυήσεις έναντι των ψηφιακών επιθέσεων. 

Με τη βοήθεια του τσιπ ασφαλείας, ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει στη Samsung Galaxy συσκευή του τον Ασφαλή Φάκελο, έναν δωρεάν και ασφαλή χώρο αποθήκευσης προσωπικών αρχείων. Η λειτουργία του βασίζεται στην αξιοποίηση της κρυπτογράφησης δεδομένων της πλατφόρμας ασφάλειας Samsung Knox, μέσω της οποίας ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει εύκολα μια ασφαλή περιοχή στο smartphone του και να αποθηκεύει ξεχωριστά τα διαφορετικά είδη δεδομένων (π.χ. εργασίας, προσωπικά). Κατά αυτό τον τρόπο, διασφαλίζεται η προστασία των πληροφοριών του από τυχόν κακόβουλες επιθέσεις. Για επιπλέον ασφάλεια, υπάρχει η δυνατότητα απόκρυψης του φακέλου από την αρχική οθόνη της συσκευής. 

Αντίγραφο Ασφαλείας στο Cloud

Η χρήση κρυπτογράφησης δεδομένων στη συσκευή είναι εξαιρετικά χρήσιμη ωστόσο, σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας του smartphone, είναι σημαντικό να υπάρχει τρόπος πρόσβασης σε αυτά τα δεδομένα. Η Samsung καθιστά εύκολη την επαναφορά δεδομένων, συνδέοντας αυτόματα τον Ασφαλή Φάκελο με ένα Ασφαλές Αντίγραφο Ασφαλείας ενσωματωμένο στο Microsoft One Drive. Το Ασφαλές Αντίγραφο δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να έχουν πρόσβαση τόσο στα εργασιακά όσο και στα προσωπικά τους αρχεία οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, όπου κι αν βρίσκονται. Ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας, προστατεύει ξεχωριστά το Ασφαλές Αντίγραφο από τα άλλα αρχεία, καθιστώντας την αποκατάσταση δεδομένων (σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής) δυνατή μόνο μέσω των ρυθμίσεων και μόνο από τον αρχικό χρήστη του λογαριασμού Samsung.

Προστασία με Samsung Knox

H Samsung προσφέρει στους χρήστες ολοκληρωμένη και ουσιαστική προστασία από τυχόν παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων, μέσα από το ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας Samsung Knox, που βρίσκεται ενσωματωμένο στις συσκευές Samsung κρυπτογραφώντας όλα τα δεδομένα της συσκευής από προεπιλογή. Όταν το smartphone είναι απενεργοποιημένο, το τείχος προστασίας του Samsung Knox δρα στο παρασκήνιο διατηρώντας τα δεδομένα κρυπτογραφημένα μέχρι να εισαχθεί ο κωδικός πρόσβασης από τον χρήστη . Σε μία εποχή που οι χρήστες smartphones έχουν ξεπεράσει το μισό πληθυσμό παγκοσμίως, αυξάνονται αναλογικά και οι ψηφιακοί κίνδυνοι υποκλοπής προσωπικών δεδομένων. Η πιστοποιημένη πλατφόρμα Samsung Knox, προσφέρει εγγυημένη και ισχυρή προστασία των προσωπικών και επαγγελματικών δεδομένων κάθε χρήστη Galaxy συσκευής.