Η Beam 2ης γενιάς θέτει νέα πρότυπα στις μπάρες ήχου μικρών διαστάσεων, παρέχοντας μια πλουσιότερη και ακόμα πιο καθηλωτική εμπειρία ακρόασης.

Iσως να φταίει το κλίμα, ίσως να ευθύνεται το… ηλιόλουστο κοσμοπολίτικο περιβάλλον που η εκ Καλιφόρνιας ορμώμενη Sonos δεν σταματά να διακατέχεται από έναν απαράμιλλο δημιουργικό οίστρο! Με έδρα στη Σάντα Μπάρμπαρα, η εταιρεία εξακολουθεί να μας κερδίζει με τις προτάσεις της, τις οποίες φροντίζει να βελτιώνει συνεχώς, είτε με δωρεάν αναβαθμίσεις στο λογισμικό τους είτε με ανανεωμένες σε επίπεδο hardware λύσεις, όπως η δεύτερη γενιά (Gen 2) της ηχομπάρας Beam που πρόσφατα είχαμε τη χαρά να δοκιμάσουμε.

Γεμάτος ήχος, άδειος χώρος!

Πολλοί ενδέχεται να σπεύσουν επιπόλαια να υποτιμήσουν τη Sonos Beam λόγω των μικρών της διαστάσεων, παραλληλίζοντάς την υποσυνείδητα με αρκετές εξίσου μικροκαμωμένες entry λύσεις που έχουν πλημμυρίσει την αγορά. Ωστόσο, δεν θα χρειαστούν παρά ελάχιστα δευτερόλεπτα ακρόασης για να συνειδητοποιήσουν το σφάλμα τους. Παρά το διακριτικό της στιλ, η Sonos Beam (Gen 2) έχει τον τρόπο της να επιβάλλεται σε κάθε χώρο με τον μεστό της ήχο, δίχως να καταδυναστεύει τον χώρο και το οπτικό σας πεδίο. Ξεχάστε, λοιπόν, τα καλώδια και τις διάσπαρτες στήλες των surround ηχείων που στοιχειώνουν τα σαλόνια σαν… σκιάχτρα, πείτε αντίο στις ογκώδεις ηχομπάρες που χρειάζονται δυο έπιπλα τηλεόρασης για να φιλοξενηθούν. Το Sonos Beam δεύτερης γενιάς έχει διαστάσεις 65,1x10x6,9 εκατοστά και βάρος μόλις 2,8 κιλά. Μπορεί να βρει τον χώρο του ακόμα και κάτω από συνθέσεις home entertainment περιορισμένου χώρου, όπως π.χ. σε ένα γραφείο ή σε μια κρεβατοκάμαρα. Στην πάνω πλευρά, συναντάμε τα διακριτικά χειριστήρια αφής, κουμπιά που με ένα σας άγγιγμα δίνουν εντολή για αναπαραγωγή, παύση, ρύθμιση έντασης και σίγαση μικροφώνου. Οι LED ενδείξεις που υποδεικνύουν την κατάσταση του ηχείου και του μικροφώνου, προσαρμόζονται στον φωτισμό του δωματίου, ώστε να είναι ορατές δίχως όμως να ενοχλούν, γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο, αν έχετε τοποθετήσει την Beam στο υπνοδωμάτιο. Ο ήχος που ξεπηδά μέσα από το πολυανθρακικό διάτρητο πλέγμα που καλύπτει περιμετρικά τη συσκευή χαρακτηρίζεται από αξιόλογες επιδόσεις σε όλες τις συχνότητες. Πέντε ψηφιακοί Class-D ενισχυτές, ένα κεντρικό tweeter, τέσσερα ελλειπτικά μεσαία woofer και τρεις ακτινωτές χοάνες βάζουν το λιθαράκι τους στη δημιουργία ενός ισορροπημένου, εκλεπτυσμένου, μα ταυτόχρονα δυνατού και πλούσιου ηχητικά τελικού αποτελέσματος.

Συμπυκνωμένη διασκέδαση

Ρόλος της Sonos Beam δεν είναι απλά να προσφέρει δυνατό ήχο που να αναγκάζει άπαντες στον χώρο να αναρωτηθούν πώς γίνεται κάτι τόσο έντονο να πηγάζει από κάτι τόσο κομψό. Οι σχεδιαστές της ηχομπάρας θεωρούν αυτονόητο χρέος τους να μεταφέρουν τη χολιγουντιανή μαγεία από τις αίθουσες των κινηματογράφων στην άνεση του σπιτιού σας.

Ως εκ τούτου, η αναβαθμισμένη Beam έρχεται πλέον με υποστήριξη Dolby Atmos. Η προηγμένη τεχνολογία 3D ήχου σάς τοποθετεί στο επίκεντρο της δράσης, μεταφέροντας με ρεαλισμό τον ηχητικό «χάρτη» κάθε σκηνής. Θα απολαμβάνετε τα ειδικά εφέ να σας «βομβαρδίζουν» από την κατεύθυνση που διεξάγεται η δράση στην οθόνη και ενστικτωδώς θα γυρίζετε το κεφάλι σας προς το σημείο του δωματίου  από όπου θα είστε πεπεισμένοι πως προέρχονται οι… πυροβολισμοί!

Οταν δεν παρακολουθείτε ταινίες και σειρές, όταν δεν βουτάτε στα βαθιά των αγαπημένων σας games, η μουσική μπορεί να συνεχίσει να κρατά το Beam δραστήριο. Και σε αυτή την περίπτωση, το αποτέλεσμα διακρίνεται από μεγαλύτερο βάθος και ευκρίνεια, δίνοντας άλλη διάσταση τόσο στα αρχεία που έχετε αποθηκευμένα τοπικά (π.χ. μπορείτε να αναπαράγετε μουσική που βρίσκεται ακόμα και στο κινητό σας μέσω app – όχι μέσω Bluetooth), όσο και το πλούσιο περιεχόμενο που είναι διαθέσιμο στις δεκάδες υπηρεσίες streaming με τις οποίες είναι πλήρως συμβατή η εφαρμογή Sonos.

Εγκατάσταση & συνδεσιμότητα

Αφού τοποθετήσετε το νέο σας πανέμορφο απόκτημα κάτω από την TV, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το συνδέσετε στο ρεύμα, στο δίκτυό σας και προφανώς στην τηλεόρασή σας. Οι επιλογές ευτυχώς είναι αρκετές, προσφέροντας μέγιστη ευελιξία. Οσον αφορά στη σύνδεση με το δίκτυο, μπορείτε να αξιοποιήσετε τον… ενσύρματο δρόμο, εκμεταλλευόμενοι την Ethernet θύρα (10/100) ή την ασύρματη εναλλακτική του WiFi 802.11b/g/n/ac σε 2,4 ή 5GHz μπάντα συχνοτήτων.

Ολες οι απαραίτητες ρυθμίσεις πραγματοποιούνται μέσω της δωρεάν εφαρμογής «Sonos S2» για Android, iOS, Windows και MacOS συσκευές, ακόμα και οι EQ παρεμβάσεις για μπάσα και πρίμα. Η ενσωμάτωση NFC επιτρέπει άμεση σύνδεση με το smartphone σας με ένα απλό άγγιγμα πάνω στην ηχομπάρα. Στη συνέχεια, ένας οδηγός σάς καθοδηγεί στη διαδικασία της εγκατάστασης, η οποία διαρκεί ακόμα λιγότερα δευτερόλεπτα, αν είστε ήδη εγγεγραμμένος χρήστης στην πλατφόρμα της Sonos μέσω κάποιας άλλης συσκευής της. Από την επίπονη διαδικασία της σχολαστικής βαθμονόμησης σας απαλλάσσει η τεχνολογία Trueplay, η οποία ανιχνεύει αυτόματα τις ιδιαιτερότητες του περιβάλλοντος χώρου και βελτιστοποιεί το ηχείο «ζυγίζοντας» κατάλληλα τις ανακλάσεις του ήχου στους τοίχους και στα έπιπλα.

Για τη σύνδεση με την τηλεόραση έχετε δυο εναλλακτικές οδούς, την HDMI ARC (ή την ακόμα πιο εξελιγμένη HDMI eARC παραλλαγή της), αλλά και την οπτική είσοδο (μέσω του συνοδευτικού optical προσαρμογέα), έτσι ώστε να εξασφαλίζεται συμβατότητα με οποιασδήποτε γενιάς TV. Με την οπτική σύνδεση, βέβαια, θυσιάζετε τη συμβατότητα με Dolby Atmos περιεχόμενο. Ενας δέκτης υπέρυθρων (IR) συγχρονίζει την ηχομπάρα με το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασής σας για εύκολο χειρισμό.

Εξυπνη και έτοιμη για παρέα!

Η «έξυπνη» Beam Gen 2 είναι συμβατή, επίσης, με AirPlay 2 σε συσκευές Apple με iOS 11.4 ή μεταγενέστερο, καθώς και με τους ψηφιακούς βοηθούς Amazon Alexa και Google Assistant (στις περιοχές όπου διατίθενται) για έλεγχο με φωνητικές εντολές. Σε αυτό το σημείο, όχι μόνο θα παραδεχτούμε την… αμαρτία μας, αλλά θα σας προτρέψουμε να κάνετε το ίδιο, μέχρι να αποφασίσουν οι εν λόγω πλατφόρμες να υποστηρίξουν και τη χώρα μας, «κλέψαμε»… ελαφρώς, δηλώνοντας στο account άλλη χώρα, προκειμένου να μπορούμε να απολαμβάνουμε τις υπηρεσίες των ψηφιακών βοηθών, έστω στα αγγλικά. Η συστοιχία far-field μικροφώνων με beamforming και ακύρωση ήχων πολλαπλών καναλιών ήταν ικανή να εντοπίσει τη φωνή μας όπου κι αν βρισκόμασταν στον χώρο της εγκατάστασης, ενεργοποιώντας άμεσα τον φωνητικό βοηθό της επιλογής μας. Η σχέση με τα προϊόντα της Sonos περνά σε άλλη διάσταση μόλις συνηθίσετε να εκμεταλλεύεστε τις smart λειτουργίες τους. Συνυπολογίστε και το multiroom DNA τους, που σας επιτρέπει να «ενορχηστρώνετε» τα πολλαπλά αποκτήματά σας μέσα από ένα και μοναδικό app, και έχετε ένα οικοσύστημα από το οποίο δεν θα θέλετε να βγείτε ποτέ! Ακόμα, όμως, και αν δεν προτίθεστε να πλαισιώσετε το λευκό ή μαύρο Beam σας με ένα subwoofer Sonos Sub ή με ένα ζευγάρι Sonos One, αυτό μπορεί αυτοτελώς να σας ταξιδέψει στα μουσικά και κινηματογραφικά μονοπάτια της προτίμησής σας με πρωτόγνωρη ποιότητα και μοναδικές ευκολίες.