Αδιάβροχο, μα με… αρχοντικό στιλ, το 5G κινητό του κορεατικού κολοσσού συστήνει αρκετά περιπόθητα χαρακτηριστικά οθόνης και κάμερας στη μεσαία κατηγορία.

H νέα αγαπημένη των καταναλωτών μοιάζει να είναι η… ενισχυμένη περιοχή της μεσαίας κατηγορίας των smartphones, την οποία οι κατασκευαστές «βομβαρδίζουν» με «ομοβροντία» αξιόμαχων συσκευών. Το Galaxy A52s 5G αποτελεί μια πληρέστατη περίληψη όλων όσων θα μπορούσε να ζητήσει ένας καταναλωτής από ένα smartphone που διατηρεί την τιμή του σε λογικά επίπεδα. Υψηλές επιδόσεις, ελκυστικό design, καθηλωτική οθόνη, ικανότατη κάμερα, διευρυμένη αυτονομία και αντοχές απέναντι σε νερό και σκόνη αποτελούν έξι από τις συνιστώσες που συνθέτουν ένα άκρως δελεαστικό αποτέλεσμα, ένα μοντέλο που δύσκολα περνά απαρατήρητο. Αναντίρρητα, η αγορά ενός Samsung Galaxy A52s 5G απαιτεί μια μεγαλύτερη επένδυση από αυτή που συνήθως πραγματοποιούν οι χρήστες mid-range κινητών, μα αποζημιώνει στο έπακρο όσους το προτιμήσουν με δυνατότητες και ποιότητα κατασκευής που παραπέμπει σε σαφώς ακριβότερα flagship μοντέλα.

 Ανθεκτικό και καλαίσθητο

Μπορεί εμείς να δοκιμάσαμε το A52s στη… δωρική μαύρη του απόχρωση, ωστόσο η συσκευή εκτός από το «Awesome Black» -όπως το αποκαλεί η εταιρεία- κυκλοφορεί και σε «Awesome White», «Awesome Blue» και «Awesome Violet», υπογραμμίζοντας με τη διαθέσιμη παλέτα της το νεανικό της στιλ. Οι σχεδιαστικές καμπύλες εναρμονίζονται άψογα με το camera bump, το οποίο φέρει με μοναδικό τρόπο τους τέσσερις φακούς και το LED φλας της κύριας κάμερας, παρέχοντας όχι μόνο αισθητική ενσωμάτωση, αλλά και προστασία. Την θωράκιση απέναντι σε νερό και σκόνη εγγυάται η πιστοποίηση IP67 που επιτρέπει στο κινητό να βυθιστεί για 30 λεπτά σε έως και ένα μέτρο γλυκού νερού. Την… ξελογιάστρα 6,5 ιντσών Super AMOLED FHD+ Infinity-O Display προστατεύει μια ανθεκτική στρώση Corning Gorilla Glass 5, επιτρέποντας στα 2400×1080 pixels της sAMOLED επιφάνειάς της να διαπρέψουν δίχως το άγχος των φθορών. Πρόκειται για μια οθόνη με ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz, γεγονός που χαρίζει μια μοναδική αίσθηση ρευστότητας σε οτιδήποτε κινείται στο σχεδόν bezel-less ορθογώνιό της, αναλογίας 20:9.

Επιδόσεις και 5G δια χειρός… Snapdragon 778G

Το Snapdragon 778G 5G chipset της Qualcomm είναι κατασκευασμένο με διαδικασία παραγωγής στα 6nm και ξεχωρίζει όχι μόνο για τη συνδεσιμότητα σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς, αλλά και για τον ισχυρό οκταπύρηνο επεξεργαστή του. Η CPU απαρτίζεται από οκτώ πυρήνες Kryo 670, έναν χρονισμένο στα 2.4GHz, τρεις στα 2.2GHz και τέσσερις στα 1.90GHz.

Η λειτουργία «Frame Booster» απογειώνει το frame rate των παιχνιδιών (τον αριθμό δηλαδή των καρέ που εμφανίζονται ανά δευτερόλεπτο), εκμεταλλευόμενη την ισχύ της Adreno 642L GPU. Αποτελεί μέρος του «Game Booster» mode, το οποίο αναλαμβάνει επιπρόσθετα να βελτιστοποιήσει τη χρήση της μπαταρίας, να κρατήσει χαμηλά τη θερμοκρασία και να διαχειριστεί ιδανικά τη μνήμη, υπηρετώντας πάντα τις υψηλές απαιτήσεις των σύγχρονων mobile games.

Στην έκδοση των 6GB μνήμης RAM/128GB αποθηκευτικού χώρου που δοκιμάσαμε, τα πάντα λειτουργούσαν άψογα, τόσο στο gaming όσο και στο multitasking όλων των απαιτητικών εφαρμογών που εγκαταστήσαμε. Αν θέλετε περισσότερο αποθηκευτικό χώρο, μα δεν προτίθεστε να αποκτήσετε την ακριβότερη έκδοση των 8GB RAM/256GB, μπορείτε να θυσιάσετε την υποδοχή για δεύτερη SIM στον βωμό μιας κάρτας microSD, χωρητικότητας έως και 1TB!

Έμφαση στις κάμερες

Το νεανικό στιλ και οι πλούσιες δυνατότητες θα ήταν κρίμα να μην συνοδεύονται από ένα εξίσου εντυπωσιακό σύστημα καμερών. Η τετραπλή κύρια κάμερα του A52s 5G αποτελεί ένα από τα ισχυρά ατού της συσκευής, παρέχοντας τον κατάλληλο φακό για κάθε σενάριο λήψης. Ξεκινάμε από τον κύριο ευρυγώνιο φακό, διαφράγματος f/1.8, ο οποίος τροφοδοτεί με οπτική πληροφορία τον αισθητήρα των 64MP. Μεγάλο του πλεονέκτημα, η οπτική σταθεροποίηση εικόνας (OIS), η οποία λειτουργεί ευεργετικά σε κάθε σας λήψη, ειδικά σε συνθήκες χαμηλού φακού που το κλείστρο καλείται να παραμείνει ανοικτό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η λειτουργία Super Steady είναι ικανή να μετατρέψει το κινητό σας σε… action camera, παντρεύοντας την κίνηση και τη δράση με εστιασμένα πλάνα. Ενας υπερευρυγώνιος φακός μπορεί να ανοίξει το κάδρο σας στις 123ο, αποτυπώνοντας με ευκρίνεια ακριβώς ό,τι πιάνει το οπτικό σας πεδίο πάνω στα 12MP του αντίστοιχου αισθητήρα. Τα 5MP αγγίζει η ανάλυση του αισθητήρα του macro φακού, ώστε να μπορείτε να φωτογραφίσετε με τέλεια εστίαση από απόσταση λίγων εκατοστών. Ο 5MP αισθητήρας βάθους συμπληρώνει τη σύνθεση, προσδίδοντας ένα αρκετά χρήσιμο χαρακτηριστικό: με ένα απλό άγγιγμα μπορείτε να προσαρμόσετε το βάθος πεδίου και να προκαλέσετε θόλωση του φόντου στο βαθμό που κρίνετε πως αναδεικνύει το θέμα σας. Η καταγραφή βίντεο μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ανάλυση 4K με 30fps. Αν προτιμάτε ακόμα πιο ρευστή κίνηση, στα 60fps, τότε θα χρειαστεί να ρίξετε την ανάλυση στα 1080p.

Σε μια μικρή οπή στην πρόσοψη στεγάζεται η selfie κάμερα, με 32MP, f/2.2 διάφραγμα και ευρυγώνιο φακό. Μπορεί να καταγράψει έως και 4K βίντεο στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Τις φωτογραφικές επιδόσεις συμπληρώνει η λειτουργία «Διασκέδαση» (Fun αν έχετε τα μενού σας στα αγγλικά), όπου μπορείτε να πειραματιστείτε με τους προεγκατεστημένους δημοφιλείς φακούς του Snapchat, να χρησιμοποιήσετε φίλτρα AR και να δώσετε μια προσωπική, δημιουργική πινελιά στις φωτογραφίες και στα βίντεό σας!

Πολλαπλά πλεονεκτήματα

Από τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, ξεχωρίσαμε την υποστήριξη WiFi 6 αλλά και τα δυνατά στερεοφωνικά ηχεία. Η συσκευή υποστηρίζει τεχνολογία 3D ήχου Dolby Atmos, ενώ ενδεικτικό του σεβασμού της σε όσους δίνουν ιδιαίτερο βάρος στη μουσική είναι και η ενσωμάτωση εξόδου ακουστικών 3,5 χιλιοστών στο πλευρό της USB Type-C θύρας.

Η μπαταρία των 4.500mAh προσφέρει παραπάνω από ικανοποιητική αυτονομία, μα η ταχεία φόρτιση των 25W που επιτρέπει τείνει να ξεπεραστεί ακόμα και από κάποιες συσκευές της μεσαίας κατηγορίας. Αυτό που παραμένει αξεπέραστο, ωστόσο, είναι το επίπεδο ασφάλειας της συσκευής, μιας και υιοθετεί την πλατφόρμα… «φρούριο» Samsung Knox, η οποία προστατεύει τα προσωπικά και επαγγελματικά σας δεδομένα από κακόβουλες «ματιές» και διαδικτυακές απειλές.


Mας άρεσε

  • Η τετραπλή κύρια κάμερα θέτει νέα στάνταρτ στην κατηγορία, ειδικά όσον αφορά στη λήψη βίντεο
  • IP67 προστασία από νερό και σκόνη, καθώς και Corning Gorilla Glass 5 προσυπογράφουν τη μακροβιότητα της συσκευής
  • Ευκρινέστατη οθόνη με ολοζώντανα χρώματα και ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz
  • Καθηλωτικός στερεοφωνικός ήχος και υποδοχή ακουστικών 3,5mm
  • 5G συνδεσιμότητα και ισχυρές επιδόσεις επεξεργαστή

Δεν μας άρεσε

  • Το ταβάνι των 25W της φόρτισης παραμένει χαμηλό για μια τέτοια συσκευή

SPECS

  • Οθόνη: 6,5 ιντσών Super AMOLED FHD+ Infinity-O Display, αναλογίας 20:9, ανάλυσης 2400×1080 pixels, 120Hz refresh rate με προστασία Corning Gorilla Glass 5 • Επεξεργαστής: Octa-core Qualcomm Snapdragon 778G 5G (6nm) με 1xKryo 670@2.4GHz & 3xKryo 670@2.2GHz & 4xKryo 670@1.90GHz, GPU Adreno 642L • Μνήμη: 6GB ή 8GB RAM (αναλόγως της έκδοσης) • Αποθηκευτικός χώρος: 128GB ή 256GB (επεκτάσιμος με κάρτα microSDXC) • Κάμερα: Τετραπλή κύρια κάμερα με LED φλας, 64MP, f/1.8, 26mm (ευρυγώνιος φακός), 1/1.7″ μέγεθος αισθητήρα, 0.8µm μέγεθος pixel, PDAF, OIS + 12MP, f/2.2, 123˚ (υπερευρυγώνιος φακός), 1.12µm μέγεθος pixel+ 5MP, f/2.4 (macro φακός) + 5MP, f/2.4 (αισθητήρας βάθους), καταγραφή βίντεο 4K@30fps, 1080p@30/60fps και selfie κάμερα 32 MP, f/2.2, 26mm (ευρυγώνιος φακός), 1/2.8″ μέγεθος αισθητήρα, 0.8µm μέγεθος pixel, HDR, καταγραφή βίντεο 4K@30fps, 1080p@30fps • Συνδεσιμότητα: 802.11 a/b/g/n/ac/6 (ax) WiFi, NFC, Bluetooth 5.0, NFC • Extras: A-GPS/GLONASS/BDS/GALILEO/QZSS, Type-C USB 2.0, αισθητήρας δαχτυλικού αποτυπώματος κάτω από την οθόνη, διπλά στερεοφωνικά ηχεία, Dual-SIM, IP67 αντοχές σε νερό και σκόνη • Δίκτυο: 5G • Μπαταρία: Li-Po 4.500mAh με ταχεία φόρτιση 25W • Λειτουργικό: Android 11 (με One UI 3.1) • Διαστάσεις: 159,9×75,1×8,4 χιλ. • Βάρος: 189 γρ.