Τρεις μεγάλες ιαπωνικές εταιρείες τεχνολογίας, οι NEC, Hitachi και Casio ανακοίνωσαν χτες τη συμφωνία τους να συγχωνεύσουν τα τμήματα κινητής τηλεφωνίας τους, προκειμένου να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.


casio_nec_hitachiΟι τρεις εταιρείες μαζί θα έχουν το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο στην ιαπωνική αγορά κινητής τηλεφωνίας, μεγαλύτερο από την Panasonic και πίσω από την Sharp, της οποίας το μερίδιο φτάνει το 25%. Στοχεύουν επίσης στην επίτευξη ενός στόχου που όλες οι εταιρείες τηλεφωνίας πασχίζουν να καταφέρουν: τη σημαντική παρουσία στο εξωτερικό.


«Η συνεργασία αυτή θα ενισχύσει τις εταιρείες, θα δημιουργήσει μια ισχυρή βάση στην αγορά στο εσωτερικό και θα μας βοηθήσει να επεκταθούμε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της NEC, Ακιχίτο Οτάκε, σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου. «Η συγχώνευση είναι αναπόφευκτη, σε μια περίοδο που η εγχώρια αγορά έχει συρρικνωθεί και αντιμετωπίζει ισχυρές προκλήσεις».


Στόχος των τριών εταιρειών είναι η πλήρης συγχώνευση των τμημάτων κινητής τηλεφωνίας μέχρι τον Απρίλιο του 2010 και η περαιτέρω επένδυση στον τομέα. Μέχρι το 2013, ευελπιστούν να αυξήσουν τις πωλήσεις στις 12 εκατομμύρια συσκευές το χρόνο, εκ των οποίων τα πέντε στο εξωτερικό. «Θέλουμε να αυξήσουμε τα έσοδα μας βασισμένοι στην τεχνολογία, αφού γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε σε όρους τιμής», εξήγησε ο Οτάκε.


Η NEC κατασκευάζει κινητά τηλέφωνα για τις ιαπωνικές εταιρείες τηλεφωνίας NTT DoCoMo και Softbank, ενώ η Casio για τις KDDI και Softbank, καθώς και για τη Verizon Wireless στις ΗΠΑ και την LG Telecom στη Νότια Κορέα.


Η Hitachi προχωρά σε αναδιοργάνωση μετά την απώλεια – ρεκόρ 787,3 δισεκατομμυρίων γιεν το οικονομικό έτος που έκλεισε τον Μάρτιο. Η NEC, που παρουσίασε και αυτή απώλειες 296,6 δισεκατομμυρίων γιεν, προχώρησε σε περικοπές 20.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως, ενώ αποσύρθηκε από την αγορά υπολογιστών σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη.