Η Samsung αποδεικνύει πως οι αναδιπλούμενες συσκευές δεν είναι ένα πυροτέχνημα εντυπωσιασμού, αλλά μια αναπτυσσόμενη τάση που έρχεται για να εξελίξει ουσιαστικά την κατηγορία των κινητών.

Aν έπρεπε να ταυτίσουμε ένα μόνο μοντέλο κινητού με τον όρο «παραγωγικότητα», τότε αναμφίβολα αυτό θα ήταν το Galaxy Z Fold3 5G. Δεν είναι μόνο οι προδιαγραφές του hardware (Snapdragon 888 με 12GB RAM γαρ) που έχουν την ικανότητα να… συρρικνώσουν ένα βαρύ backpack γεμάτο με ηλεκτρονικές συσκευές στο τεχνολογικό ισοδύναμο των μόλις 271 γραμμαρίων, ούτε μόνο η εύκαμπτη αναδιπλούμενη οθόνη με ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz και η υποστήριξη S Pen που μας έκαναν να λατρέψουμε τη νέα απόπειρα της Samsung στον τομέα των foldables. Είναι κυρίως ο τρόπος με τον οποίο όλες οι τεχνολογικές καινοτομίες που ενσωματώνει το Z Fold3 5G μεταφράζονται σε καθημερινές ευκολίες, σε νέους τρόπους για να αξιοποιήσουμε μια συσκευή που σχεδόν ποτέ δεν αποχωριζόμαστε…

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Όταν χρειάζεστε ένα «συμβατικό» κινητό, τις ανάγκες σας εξυπηρετεί άμεσα η εξωτερική HD+ Dynamic AMOLED 2X Display 6,2 ιντσών, ανάλυσης 2268×832 pixels και αναλογίας 24,5:9. Σε συνδυασμό με τον ρυθμό ανανέωσης των 120Hz, τα χαρακτηριστικά της την ανάγουν σε μια premium οθόνη, που μόνο «βοηθητική» δεν έχουμε το δικαίωμα να τη χαρακτηρίσουμε. Όταν οι ανάγκες σε επιφάνεια εργασίας ή προβολής αυξάνονται, το Z Fold3 5G ξεδιπλώνει… το ταλέντο του, αποκαλύπτοντας μια καθηλωτική, τεράστια και εύκαμπτη οθόνη 7,6 ιντσών που κρύβει διπλωμένη στο εσωτερικό. 120Hz refresh rate για απίστευτα ομαλό scrolling και gaming υψηλών προδιαγραφών, 2208×1768 pixels ανάλυσης και Dynamic AMOLED 2X panel μας προδιαθέτουν για μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Η τετραγωνισμένη αναλογία πλευρών (22.5:18) επιτρέπει την άνετη ανάγνωση περιεχομένου (emails, ebooks, sites κ.λπ.), καθώς και την τοποθέτηση υπό γωνία, παραπέμποντας σε ένα μικροσκοπικό laptop. Ετσι μπροστά σας το μισό μέρος της οθόνης αναλαμβάνει την προβολή του περιεχομένου και το άλλο μισό που βρίσκεται εφαπτόμενο του τραπεζιού φιλοξενεί το εικονικό πληκτρολόγιο, τα σχόλια ενός video, τον κατάλογο κομματιών μιας playlist κ.ά. Μια Under Display κάμερα κρύβεται επιμελώς κάτω από την επιφάνεια της εσωτερικής οθόνης και δεν παρεμβαίνει οπτικά όσο απολαμβάνετε τα video σας. Ακόμα, όσον αφορά στις αντοχές, ο μηχανισμός αναδίπλωσης είναι πλέον αρκετά ώριμος και έχει λάβει πιστοποίηση (Bureau Veritas) για αντοχή σε 200.000 αναδιπλώσεις. Με IPX8 αντοχές απέναντι στο νερό, ανθεκτικό γυαλί Corning Gorilla Glass Victus στην εξωτερική οθόνη και στην πίσω πλευρά και Armor Aluminium σασί, η συσκευή δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, εκτός βέβαια από την αχίλλειο πτέρνα της, τα μικρά σωματίδια (όπως άμμος) που απειλούν να διεισδύσουν στο εσωτερικό του μηχανισμού αναδίπλωσης.

Ενα… laptop 271 γραμμαρίων

Η εύκαμπτη Infinity Flex Display είναι συμβατή με το σύνολο των ευκολιών που παρέχει το S Pen, η διάσημη πλέον γραφίδα της Samsung. Με τη βοήθεια του συγκεκριμένου αξεσουάρ, μπορείτε μεταξύ άλλων να μετατρέψετε σε ψηφιακό κείμενο τις χειρόγραφες σημειώσεις σας. Στις 7,6 ίντσες της εσωτερικής οθόνης, μπορείτε να αξιοποιήσετε το «App Split View», προκειμένου να έχετε ταυτόχρονα ορατές τις εφαρμογές που δουλεύετε. Η ανανεωμένη Taskbar προσφέρει εξαιρετική αμεσότητα στην εναλλαγή των apps, ενώ θα απορήσετε πως δουλεύατε δίχως το Multi View περιβάλλον χρήσης σε αρκετές εφαρμογές, όπως αυτή που διαχειρίζεται τα emails σας. Το μέγεθος και η θέση κάθε παράθυρου μπορεί να ρυθμιστεί από εσάς, θυμίζοντας περισσότερο φορητό υπολογιστή παρά κινητό τηλέφωνο.

Κάμερες παντού!

Οι πολλαπλές οθόνες κληροδοτούν και πολλαπλές κάμερες στη συσκευή, ώστε να μπορείτε να πραγματοποιείτε τηλεδιασκέψεις και να απαθανατίζετε selfies με όποιον τρόπο θέλετε. Η κάμερα 10MP selfie-cam στην εξωτερική οθόνη φέρει φακό διαφράγματος F2.2. Η τριπλή κύρια κάμερα στην πίσω πλευρά της συσκευής αποτελείται από ισάριθμους αισθητήρες στα 12MP κάτω από έναν ευρυγώνιο, έναν υπερευρυγώνιο φακό, καθώς και έναν τηλεφακό με 2x οπτικό zoom (10x ψηφιακό). Τόσο η ευρυγώνια κάμερα όσο και ο τηλεφακός έρχονται με οπτικό σταθεροποιητή εικόνας (OIS). Το setup προστατεύεται από ένα ειδικό εξαιρετικά καθαρό γυαλί (Corning Gorilla Glass με DX), το οποίο ευνοεί και τη λήψη περισσότερου φωτός. Στον τομέα του βίντεο, εκτός από HDR10+ καταγραφή, υποστηρίζεται έως και 4K ανάλυση στα 60fps, 1080p στα 60/240fps (gyro-EIS) και slow motion στα 960fps με ανάλυση  720p (gyro-EIS). Ανοίγοντας τη συσκευή, στο εσωτερικό της μας περιμένει μια ξεχωριστή κάμερα 4MP για τηλεδιασκέψεις και selfies, καθώς είναι τοποθετημένη κάτω από την οθόνη και όχι μέσα σε κάποια αντιαισθητική μαύρη οπή ως είθισται.

Λοιπά χαρακτηριστικά

Τα στερεοφωνικά ηχεία είναι ρυθμισμένα από τους ειδικούς της AKG και χαρίζουν βαθύ και δυνατό αποτέλεσμα. Ο surround ήχος με τεχνολογία Dolby Atmos αναβαθμίζει τις ψυχαγωγικές αρετές του Z Fold3 5G. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε βέβαια το ίδιο ευχαριστημένοι με την μπαταρία των 4.400mAh, η οποία αφενός δεν εξασφαλίζει την αυτονομία που θα επιζητούσε όποιος κάνει βαριά χρήση της συσκευής, αφετέρου οι επιδόσεις της στη φόρτιση είναι αρκετά αργές για τα δεδομένα της εποχής. Η ταχεία φόρτιση των 25W δεν μπορεί να σταθεί δίπλα στα 65W που είδαμε πρόσφατα ακόμα και σε συσκευές με κόστος που δεν υπερβαίνει το ένα τρίτο της αλμυρής τιμής του Z Fold3 5G. Επιπρόσθετα, μην περιμένετε κανέναν φορτιστή μέσα στη συσκευασία. Επιστρέφοντας στα θετικά χαρακτηριστικά για… χαρούμενο φινάλε, ο ταχύτατος (UFS3.1) αποθηκευτικός χώρος των 256GB ή των 512GB (αναλόγως της έκδοσης) συμβαδίζει πλήρως με το πανίσχυρο προφίλ του επεξεργαστή, τη στιγμή που η πλατφόρμα Knox μάς αφαιρεί κάθε άγχος ασφάλειας. Η συσκευή… φαντασίωση έρχεται σε τρεις διαφορετικές αποχρώσεις: Phantom Black, Phantom Green και Phantom Silver.


Mας άρεσε

  • Η εύκαμπτη οθόνη και ο μηχανισμός αναδίπλωσης πλέον παρουσιάζουν αξιοθαύμαστες αντοχές, ακόμα και IPX8 απέναντι σε νερό
  • Οι ευκολίες σε επίπεδο λογισμικού αξιοποιούν στο μέγιστο τη λειτουργικότητα της αναδιπλούμενης οθόνης των 120Hz
  • Η Under Display κάμερα σχεδόν αόρατη κάτω από την οθόνη
  • Η πληρότητα των δυνατοτήτων που προσφέρει το Snapdragon 888 chipset ενισχύεται περαιτέρω από την υποστήριξη S Pen
  • Εντυπωσιακός στερεοφωνικός ήχος με εξαιρετικό βάθος

Δεν μας άρεσε

  • Η τιμή -αν και χαμηλότερη από το παρελθόν- καθιστά απλησίαστη τη συσκευή για τους «κοινούς θνητούς»
  • Το πάχος όταν η συσκευή είναι διπλωμένη παραμένει δύσκολα διαχειρίσιμο
  • Η αυτονομία δεν είναι το δυνατό του σημείο και η μπαταρία δεν υποστηρίζει ταχεία φόρτιση άνω των 25W

SPECS

  • Εξωτερική οθόνη: 6,2 ιντσών HD+ Dynamic AMOLED 2X Display, αναλογίας 24.5:9, ανάλυσης 2268×832 pixels, 120Hz adaptive refresh rate • Εσωτερική οθόνη: 7,6 ιντσών QXGA+ Dynamic AMOLED 2X Infinity Flex Display, αναλογίας 22.5:18, ανάλυσης 2208×1768 pixels, 120Hz adaptive refresh rate • Επεξεργαστής: Octa-core Qualcomm SM8350 Snapdragon 888 5G (5nm) με 1xKryo 680@2.84GHz & 3xKryo 680@2.42GHz & 4xKryo 680@1.80GHz, GPU Adreno 660 • Μνήμη: 12GB RAM • Αποθηκευτικός χώρος: 256GB ή 512GB UFS 3.1 • Κάμερα: Τριπλή κύρια κάμερα με LED φλας, 12MP (26mm ευρυγώνιος φακός f/1.8), 1/1.76″ μέγεθος αισθητήρα, 1.8µm μέγεθος pixel, Dual Pixel PDAF, OIS + 12 MP (52mm τηλεφακός f/2.4, 2x οπτικό zoom), 1/3.6″ μέγεθος αισθητήρα, 1.0µm μέγεθος pixel, PDAF, OIS + 12 MP (12mm υπερευρυγώνιος φακός f/2.2, 123˚ FOV), 1.12µm μέγεθος pixel, καταγραφή βίντεο 4K@60fps, 1080p@60/240fps (gyro-EIS), 720p@960fps (gyro-EIS), HDR10+, 10MP selfie κάμερα στην εξωτερική πρόσοψη (f2.2, 1.22μm μέγεθος pixel, 80˚ FOV) και 4MP κάμερα κάτω από την εσωτερική οθόνη (f1.8, 2.0μm μέγεθος pixel, 80˚ FOV) • Συνδεσιμότητα: 802.11 a/b/g/n/ac/6e WiFi, NFC, Bluetooth 5.2, NFC • Extras: Ultra Wide band A-GPS/GLONASS/BDS/GALILEO, Type-C USB 3.2, αισθητήρας δαχτυλικού αποτυπώματος στο πλάι, διπλά στερεοφωνικά ηχεία (Tuned by AKG), υποστήριξη S Pen • Δίκτυο: 5G (1xeSIM και 2xNano SIM) • Μπαταρία: Li-Po 4.400mAh με ταχεία φόρτιση 25W, ασύρματη φόρτιση 11W και αντίστροφη ασύρματη φόρτιση 4,5W (δεν περιλαμβάνεται φορτιστής στη συσκευασία) • Λειτουργικό: Android 11 (με One UI 3.1.1) • Διαστάσεις: Διπλωμένο: 67,1×158,2x 14,4 ~ 16 χιλ. | Αναδιπλούμενο: 128,1×158,2×6,4 χιλ. • Βάρος: 271 γρ.