Μια ιδιαιτέρως προσιτή Android 11 λύση έρχεται με μια μεγάλης χωρητικότητας μπαταρία που φιλοδοξεί να σας κρατήσει παρέα για χρόνια.

Αν ακόμα και 30€ διαφορά μετράνε στο budget που διαθέτετε για την αγορά του επόμενού σας κινητού, η HMD σε συνέχεια του ήδη οικονομικού Nokia G20 έχει να σας προτείνει το ακόμα πιο προσιτό G10. Κάνοντας όλους τους απαραίτητους συμβιβασμούς σε κάποια από τα τεχνικά χαρακτηριστικά, το G10 έρχεται ως η «light» εκδοχή του G20, αρνούμενο ωστόσο να προβεί σε οποιαδήποτε θυσία αφορά στην αυτονομία της μπαταρίας του! Η τεράστια -δεδομένων και των ενεργειακών απαιτήσεων της συσκευής- μπαταρία των 5.050mAh μπορεί να σας επιτρέψει να φύγετε για τριήμερο χωρίς τον φορτιστή σας!

Εκτός από τη μεγάλη χωρητικότητα της μπαταρίας, στο πλευρό της διευρυμένης αυτονομίας συμπαρατάσσεται και η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία αναλαμβάνει τη μεγιστοποίηση της εξοικονόμησης ενέργειας. Η φόρτιση πραγματοποιείται μέσω USB Type-C 2.0, στους αργούς ομολογουμένως ρυθμούς ενός συμβατικού 10W φορτιστή.

Εμφανισιακά, ο σκανδιναβικός μινιμαλισμός του Nokia G20 περνά και στο σχεδιαστικό DNA του G10. Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη «Night» απόχρωση, η οποία κατορθώνει να αντικατοπτρίζει στην αισθητική του smartphone τις αρχές της ποιοτικής κατασκευής του.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό που μοιράζεται το G10 με το ελαφρώς ακριβότερο «αδερφάκι» του είναι η IPS οθόνη των 6,52 ιντσών. Τα bezels παραμένουν ελάχιστα, επιτρέποντας στο περιεχόμενο να πρωταγωνιστήσει στην πρόσοψη στα 1600×720 pixels της ανάλυσης. Μοναδική παρέμβαση στα όρια του αμελητέου πραγματοποιεί η selfie κάμερα των 8MP, η οποία κατοικοεδρεύει σε μια εσοχή «δάκρυ» στο μέσο της πάνω πλευράς.

Μπορεί το δείγμα που ήρθε στα χέρια μας να διέθετε μόνο 32GB αποθηκευτικού χώρου μα ευτυχώς στη χώρα μας πωλείται η έκδοση των 64GB (με 4GB RAM), μιας και οτιδήποτε λιγότερο θεωρείται μάλλον απαγορευτικό για τα σημερινά δεδομένα των εφαρμογών που καλείται να εγκαταστήσει ένας μέσος χρήστης στη συσκευή του. Άλλωστε, εκτός από τα apps, στα 64GB (επεκτάσιμα με κάρτα microSD) θα φιλοξενήσετε και τις λήψεις της τριπλής κύριας κάμερας, η οποία μοιράζει τους φακούς της και ένα LED φλας στην κυκλική επιφάνεια ενός διακριτικού camera-bump στην πλάτη της συσκευής. Με 13MP κύριο αισθητήρα και ευρυγώνιο φακό, 2MP macro κάμερα για κοντινές λήψεις και 2MP αισθητήρα βάθους για τα bokeh πορτρέτα σας, μην περιμένετε φωτογραφικές επιδόσεις που θα κάνουν τις «ναυαρχίδες» να τρέμουν, αλλά ένα αξιοπρεπές σύνολο για… casual φωτογράφους.

Στα ενδότερα, ο οκταπύρηνος Helio G25 της MediaTek διαθέτει τέσσερις Cortex-A53 πυρήνες χρονισμένους στα 2GHz και άλλους τόσους στα 1,5GHz. Τα γραφικά παραδίδονται στη δικαιοδοσία της PowerVR GE8320 GPU, η οποία δεν καθιστά απαγορευτικό το gaming προσγειωμένων προφανώς απαιτήσεων.

Το εν λόγω Nokia κινητό μπορεί να μην διαθέτει NFC, αλλά φέρει σαρωτή δακτυλικού αποτυπώματος στο πλαϊνό power button, ραδιόφωνο FM και μια σχεδόν «καθαρή» έκδοση του λειτουργικού που δεν είναι γεμάτη με ενοχλητικές, προεγκατεστημένες εφαρμογές!

Updated Android για τρία χρόνια

Μια συσκευή χαμηλού κόστους συνήθως εγκαταλείπεται στην τύχη της από τον κατασκευαστή και γρήγορα παύει να παρακολουθεί τις συνεχείς αναβαθμίσεις του λειτουργικού, με αποτέλεσμα να καθίσταται όχι απλά ξεπερασμένη, αλλά και επικίνδυνη όσον αφορά στην ασφάλεια των δεδομένων που φιλοξενεί.

Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση όταν η συσκευή που θα επιλέξετε φέρει το Nokia brand χαραγμένο πάνω της. Το G10 έρχεται με την πιο ενημερωμένη έκδοση του Android 11 και η κατασκευάστρια εταιρεία δεσμεύεται στην εξασφάλιση όλων των μηνιαίων αναβαθμίσεων ασφαλείας για τα επόμενα τρία χρόνια!