Η Kaspersky ανέλυσε ανώνυμα δεδομένα, τα οποία παρείχαν οικειοθελώς οι χρήστες του Privacy Checker, ενός ιστότοπου που περιέχει χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τις ρυθμίσεις απορρήτου για διάφορες διαδικτυακές υπηρεσίες και πλατφόρμες.

Τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν για ποιες υπηρεσίες και πλατφόρμες οι χρήστες του Διαδικτύου έχουν τις περισσότερες ανησυχίες αναφορικά με το απόρρητο. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι περισσότεροι πελάτες ανησυχούν για την ασφάλεια δημοφιλών λειτουργικών συστημάτων κινητής τηλεφωνίας (21,2%) και το επίπεδο απορρήτου της Google (18,3%).

Οι χρήστες του Διαδικτύου αφήνουν ψηφιακά αποτυπώματα όταν χρησιμοποιούν διάφορες διαδικτυακές υπηρεσίες. Αυτό το αποτύπωμα μπορεί να περιλαμβάνει ιστότοπους που επισκέφθηκαν, φωτογραφίες που ανέβασαν και αλληλεπιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (όπως σχόλια, αναρτήσεις και αντιδράσεις). Οι σωστές ρυθμίσεις απορρήτου στις ψηφιακές υπηρεσίες μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον αριθμό των ιχνών σας στο διαδίκτυο και να αναλάβετε τον έλεγχο των πληροφοριών σας. Η Kaspersky διερεύνησε για ποιες υπηρεσίες και πλατφόρμες ανησυχούν περισσότερο οι χρήστες σχετικά με το απόρρητο και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.

Τα δεδομένα ελήφθησαν βάσει ανώνυμων δεδομένων από επισκέψεις στον ιστότοπο του Kaspersky Privacy Checker μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Αυγούστου 2021. Η Kaspersky ανέλυσε για ποιες υπηρεσίες και πλατφόρμες οι χρήστες άνοιξαν περισσότερο τις οδηγίες ρύθμισης ασφαλείας. 

Μεταξύ των πιο δημοφιλών αιτημάτων απορρήτου ήταν οι ρυθμίσεις Google για Android (11,1%), κανόνες ασφαλείας για λειτουργικό σύστημα Android (7,3%) και ρυθμίσεις WhatsApp για Android (5,9%).

Όσον αφορά τα κοινωνικά δίκτυα, οι χρήστες είδαν συχνότερα τις σελίδες ασφαλείας του Facebook σε διάφορες πλατφόρμες (15,7%). Το Instagram ήταν το δεύτερο κοινωνικό δίκτυο με τις περισσότερες αναθεωρήσεις όσον αφορά τον αριθμό των αιτημάτων για ρυθμίσεις ιδιωτικότητας- το συνολικό μερίδιο των προσφυγών του ήταν 9,9%. Το TikTok κατέλαβε την τρίτη θέση με μερίδιο 8,1% των αιτημάτων για ρυθμίσεις ασφαλείας. Λαμβάνοντας υπόψη το μηνιαίο ενεργό κοινό του είναι τέσσερις φορές μικρότερο από το Facebook (689 εκατομμύρια έναντι 2.9 δισεκατομμυρίων), οι αριθμοί δείχνουν ότι το απόρρητο που προσφέρει το TikTok απασχολεί επίσης τους χρήστες. 

Μεταξύ των υπηρεσιών messenger, οι χρήστες ανησυχούν περισσότερο για το επίπεδο ασφάλειας του WhatsApp – το μερίδιο των αιτημάτων σχετικά με την πολιτική ασφαλείας του ήταν 13,9%.

«Οι περισσότερες καθημερινές ενέργειες που πραγματοποιούν οι χρήστες στο διαδίκτυο μπορούν να οδηγήσουν στη συσσώρευση ψηφιακού αποτυπώματος. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει διεύθυνση IP, σχόλια, φωτογραφίες και γεωγραφικές ετικέτες ή βιομετρικά δεδομένα που συνάγονται από αυτές τις φωτογραφίες. Τα στατιστικά στοιχεία των επισκεπτών στο πρόγραμμα Privacy Checker δείχνουν ότι οι χρήστες έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται ενεργά για το απόρρητο και την ασφάλεια των λογαριασμών τους και προσπαθούν να μειώσουν το αποτύπωμά τους όπου είναι δυνατόν. Το υψηλό μερίδιο των αιτημάτων που σχετίζονται με το TikTok υποδηλώνει τόσο το ενδιαφέρον για την ίδια την πλατφόρμα όσο και την ανησυχία των χρηστών για ορισμένες πρακτικές συλλογής δεδομένων του brand, οι οποίες έχουν επισημανθεί πρόσφατα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης», σχολιάζει ο Sergey Malenkovich, Επικεφαλής Κοινωνικών Μέσων στην Kaspersky. 

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις ρυθμίσεις απορρήτου του λογαριασμού σας στον ιστότοπο Kaspersky Privacy Checker. Επιπλέον, η Kaspersky έχει ετοιμάσει μια σύντομη λίστα ελέγχου για να σας βοηθήσει να προστατεύσετε τα προσωπικά σας στοιχεία σε όλες τις πλατφόρμες:

  • Ο δημόσιος χώρος αποθήκευσης στο cloud δεν είναι το καλύτερο μέρος για να αποθηκεύσετε τις προσωπικές σας πληροφορίες, όπως σαρώσεις διαβατηρίων ή μια λίστα κωδικών πρόσβασης. Η καλύτερη επιλογή είναι να διατηρήσετε αυτά τα δεδομένα σε ένα κρυπτογραφημένο αρχείο.
  • Η ιδιωτική περιήγηση, όπως στο Kaspersky Internet Security, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την παρακολούθηση στο Διαδίκτυο.
  • Κρατήστε την κύρια διεύθυνση email και τον αριθμό τηλεφώνου σας ιδιωτικά. Είναι καλή ιδέα να δημιουργήσετε έναν επιπλέον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να αγοράσετε μια επιπλέον κάρτα SIM για χρήση σε διαδικτυακές αγορές και άλλες καταστάσεις που απαιτούν να μοιραστείτε τα δεδομένα σας με αγνώστους.
  • Ελέγξτε τα δικαιώματά σας για εφαρμογές για κινητά και επεκτάσεις προγράμματος περιήγησης. Είναι καλύτερο να αποφύγετε την εγκατάσταση επεκτάσεων προγράμματος περιήγησης εκτός αν τις χρειάζεστε πραγματικά. Ελέγξτε προσεκτικά τα δικαιώματα που τους δίνετε.
  • Ασφαλίστε το τηλέφωνο και τον υπολογιστή σας με συνθηματικά ή κωδικούς πρόσβασης. Η ασφαλής επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε κωδικούς πρόσβασης ή βιομετρικό έλεγχο ταυτότητας για να κλειδώσετε τηλέφωνα, tablet και υπολογιστές.