Δοκιμάσαμε τα πρώτα True Wireless ακουστικά που προσαρμόζουν τον ήχο τους στα αυτιά κάθε χρήστη, ενώ ταυτόχρονα ανεβάζουν τον πήχη της ποιότητας.

Τα open-fit ακουστικά αν και συχνά προκαλούν μια… ανασφάλεια με τη χαλαρή αίσθηση που έχουν πάνω στο αυτί, είναι μονόδρομος για όσους δεν θέλουν να βυθίζουν earbuds στο εσωτερικό του αυτιού τους, «βομβαρδίζοντας» το τύμπανό τους με κύματα που δεν έχουν άλλη διέξοδο εκτόνωσης. Ωστόσο, το πρόβλημα με τον open-fit σχεδιασμό ήταν ανέκαθεν το διαφορετικό ηχητικό αποτέλεσμα ανάλογα με το αυτί και τον τρόπο τοποθέτησης, μιας και το κενό που αφήνει η σαφώς πιο… «φιλελεύθερη» εφαρμογή σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετικό. Έτσι, ο κατασκευαστής δεν είχε πλήρη εικόνα σε ποιο βαθμό ο εξαγόμενος ήχος φτάνει στο εσωτερικό του αυτιού και ποιο ποσοστό του «δραπετεύει» εκτός, ώστε να παραμετροποιήσει με ακρίβεια χαρακτηριστικά, όπως τα μπάσα ή την ακύρωση θορύβου. Όλα αυτά ίσχυαν βέβαια μέχρι σήμερα και μέχρι τον ρόλο του κατασκευαστή να αναλάβει η Huawei, μιας και ο κινεζικός κολοσσός εγκαινίασε μια νέα εποχή για τα Τrue Wireless Stereo (TWS) ακουστικά…

Adaptive Ear Matching: Προσαρμόζουν τον ήχο ανάλογα με το αυτί που τα φιλοξενεί!

Οι διαφορές στην ανατομία κάθε αυτιού αλλά και στον τρόπο με τον οποίο ο καθένας μας προτιμά να εφαρμόζει τα ακουστικά του, οδηγούν σε ένα χαοτικό, αχαρτογράφητο τοπίο όταν ο κατασκευαστής καλείται να ρυθμίσει τον παραγόμενο ήχο. Για παράδειγμα, τα μικρά αυτιά -όπου τα ακουστικά ενδέχεται να εφαρμόζουν σχεδόν… αεροστεγώς- ακούν πολύ πιο έντονο το μπάσο, σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα αυτιά, όπου μια χαλαρή εφαρμογή επιτρέπει σε ένα μεγάλο ποσοστό των ηχητικών κυμάτων να μην συναντούν ποτέ το τύμπανο, με αποτέλεσμα το αισθητά φτωχότερο μπάσο. Με τα Freebuds 4, ωστόσο, η Huawei βρήκε τον τρόπο να χαλιναγωγήσει όλους τους παραπάνω αστάθμητους παράγοντες που οδηγούν σε απρόβλεπτα ηχητικά αποτελέσματα. Χάρη στο σύστημα Adaptive Ear Matching (AEM εν συντομία), τα Freebuds 4 αναγνωρίζουν έως και 16 διαφορετικά σχήματα αυτιού, αναλύοντας από το in-ear μικρόφωνο την ανάκλαση ενός τόνου που εκπέμπουν μόλις τα φορέσετε. Με τον τρόπο αυτό, το ενσωματωμένο AEM EQ (equalizer) προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις, για να τοποθετήσει την ευαισθησία των χαμηλών και των υψηλών συχνοτήτων ακριβώς εκεί που αρμόζει στην εκάστοτε εφαρμογή.

Το στοίχημα της ακύρωσης θορύβου

Ο open-fit σχεδιασμός καλείται να υπερβεί επιπρόσθετα άλλο ένα εμπόδιο, δεδομένης της απουσίας ακουστικών σιλικόνης που εφαρμόζουν πιο «επιθετικά» στο αυτί, μονώνοντάς το με φυσικό τρόπο από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος χώρου. Η ευθύνη της εξουδετέρωσης των εξωτερικών θορύβων επαφίεται σχεδόν αποκλειστικά στη χρήση της τεχνικής Active Noise Cancellation (ANC), αλλά ευτυχώς η Huawei έχει ήδη δώσει τα διαπιστευτήριά της σε αυτόν τον τομέα. Τα νέα της ακουστικά, λοιπόν, αποτελούν το πρώτο open-fit μοντέλο που χρησιμοποιεί τεχνολογία dual-microphone noise cancellation, επιστρατεύοντας και το προαναφερθέν σύστημα Adaptive Ear Matching για να φέρει τα επίπεδα του ANC στα μέτρα… των αυτιών σας. Συνυπολογίζοντας το επίπεδο της πρόκλησης, λόγω της απουσίας σιλικόνης, μπορούμε να πούμε πως ο τελικός απολογισμός στην ποιότητα του ANC είναι θετικός.

Πού κρύβονταν όλοι αυτοί οι ήχοι;

Η εμπειρία του να ακούσετε ένα αγαπημένο σας κομμάτι μέσα από τα FreeBuds 4, είναι πραγματικά συγκλονιστική. Οι… παλαιότεροι θα νιώσουν ένα συναίσθημα αντίστοιχο με τη στιγμή που εγκατάλειψαν την παλιά τους CRT τηλεόραση για μια νέα LCD TV υψηλότερης ανάλυσης! Λεπτομέρειες… ανήκουστες θα κατακλύσουν τα αυτιά σας σε μια ηχητική «φιέστα» που θα σας κάνει να αναρωτηθείτε γιατί ακούγατε μουσική σε τόσο χαμηλή ποιότητα τόσα χρόνια. Χάρη στο διάφραγμα από Liquid Crystal Polymer (LCP), το εύρος των συχνοτήτων που μπορούν να αναπαραχθούν αγγίζει μέχρι και τα 40kHz, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα όρια της ανθρώπινης ακοής.

Εξίσου εντυπωσιακή είναι η συμπεριφορά και στις χαμηλότερες συχνότητες, με τον δυναμικό οδηγό  14,3 χιλιοστών να παράγει ένα επιβλητικά βαθύ και «γεμάτο» μπάσο. Για τους «μερακλήδες» υπάρχει και η δυνατότητα «bass boost» μέσα από το μενού Sound Quality της εφαρμογής AI Life, ωστόσο άποψή μας είναι πως η μηχανή βελτιστοποίησης μπάσων κάνει εξαιρετική δουλειά, δίχως την ανάγκη καμίας πρόσθετης υποβοήθησης. Στο ίδιο μενού θα βρείτε και την επιλογή «treble boost» που δίνει ώθηση στις υψηλότερες συχνότητες, αλλά και εδώ η πρότασή μας είναι να μείνετε στα… μαεστρικά ισορροπημένα default settings.

Ακούω φωνές… (επιτέλους!)

Η ευαισθησία της ακοής κάθε ανθρώπου δεν είναι ίδια, ενώ με την πάροδο των ετών ακολουθεί ως γνωστόν φθίνουσα πορεία. Η λειτουργία Voice Hearing Enhancement (θα τη βρείτε έπειτα από το σχετικό update στην εφαρμογή AI Life) αναλαμβάνει έπειτα από ένα σύντομο τεστ να καθορίσει τα επίπεδα της ακοής σας και να προσαρμόσει κατάλληλα την ενίσχυση φωνής σε τηλεφωνικές κλήσεις, αλλά και περιεχόμενο όπως βίντεο στα social media, podcasts, ταινίες και σειρές.

Open-fit design: «Ωδή» στην ελευθερία!

Άνετη εφαρμογή που δεν καταπιέζει το αυτί, IPX4 αντοχές, αμελητέο βάρος και στιλ που μαγνητίζει βλέμματα: τι άλλο να ζητήσει κανείς σχεδιαστικά από ένα ζευγάρι True Wireless ακουστικών που έχουν υπερβεί κάθε προσδοκία στις επιδόσεις; Κάθε ακουστικό ζυγίζει μόλις 4,1 γραμμάρια, ενώ σημαντική έρευνα έχει γίνει στη βελτιστοποίηση της καμπυλότητας για να εξασφαλίζεται άνεση και ασφαλής εφαρμογή ταυτόχρονα. Την καρδιά μας κέρδισε και η γεννημένη για τσέπη θήκη φόρτισης, η οποία ζυγίζει μόλις 38 γραμμάρια. Συμμετρική και καμπυλόγραμμη, δεν είναι καθόλου ογκώδης και φιλοξενεί με ασφάλεια τα ακουστικά σας όταν δεν τα φοράτε, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και τη φόρτισή τους.

Μπαταρία-αυτονομία

Έως και 4 ώρες συνεχούς αναπαραγωγής μουσικής μπορείτε να απολαύσετε με απενεργοποιημένο το ANC, ενώ βάζοντας στην εξίσωση και τη μπαταρία της θήκης φόρτισης, η αυτονομία αυτή μπορεί να αγγίξει έως και τις 22 ώρες non-stop αναπαραγωγής μουσικής. Όταν το περιβάλλον είναι θορυβώδες και θέλετε να βυθιστείτε στην απομόνωση του ANC, θα χρειαστεί βέβαια να συμβιβαστείτε με 2,5 ώρες συνεχούς αναπαραγωγής. Σε κάθε περίπτωση, η τεχνολογία «quick charge» είναι ικανή με μόλις 15 λεπτά φόρτισης να παρέχει 2,5 ώρες ηχητικής απόλαυσης!

Έξυπνες λειτουργίες

Huawei και smart δυνατότητες είναι έννοιες αλληλένδετες εδώ και χρόνια. Η υποστήριξη της τελευταίας έκδοσης 5.2 της ασύρματης συνδεσιμότητας Bluetooth, άλλωστε, είναι ενδεικτική της διάθεσης των Freebuds 4 να κινηθούν στην αιχμή της τεχνολογίας. Προσφέρουν διάφορες δυνατότητες διασύνδεσης, όπως ζεύξη εγγύτητας (proximity pairing), pairing μέσω cloud και το σημαντικότερο, σύνδεση με δύο συσκευές (dual device connection). Αυτό σημαίνει πως τα Τrue Wireless ακουστικά της Huawei μπορούν να είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένα για παράδειγμα με το smartphone σας (iOS ή Android) αλλά συγχρόνως και με το tablet ή το laptop σας. Έτσι, μπορείτε να εργάζεστε ή να απολαμβάνετε το αγαπημένο σας περιεχόμενο στον υπολογιστή και μόλις χτυπήσει το τηλέφωνο να απαντήσετε άμεσα την κλήση, καθώς γίνεται αυτόματη παύση αναπαραγωγής. Πρόκειται για μια λειτουργία που απουσιάζει ακόμα και από κάποια κορυφαία μοντέλα του ανταγωνισμού, αλλά είναι εξαιρετικά χρήσιμη για όσους δεν θέλουν να έχουν ξεχωριστό headset για PC και smartphone.

Εξαιρετικά εύκολος είναι και ο χειρισμός αφής. Με ένα παρατεταμένο άγγιγμα στο βραχίονα του ακουστικού, ενεργοποιείτε και απενεργοποιείτε τη λειτουργία ANC ή απορρίπτετε μια εισερχόμενη κλήση. Με διπλό tap απαντάτε την κλήση ή κάνετε play/pause στη μουσική σας. Ένα swipe προς τα πάνω ή προς τα κάτω αρκεί για να ανεβάσει ή να μειώσει την ένταση της μουσικής αντίστοιχα. Η εφαρμογή «AI Life» της Huawei περιλαμβάνει αρκετές ευκολίες και ρυθμίσεις που αξίζουν της προσοχής σας, ενώ μέσω του Audio Connectivity Centre δίνει δυνατότητα για διασύνδεση έως και δέκα συσκευών, με άμεση εναλλαγή τους από τη μία στην άλλη.

Μας… γοήτευσαν και στην τιμή!

Συνοψίζοντας, τα Freebuds 4 αποτελούν ιδανική πρόταση για όσους προτιμούν open-fit σχεδιασμό, μα απαιτούν ασυμβίβαστη ποιότητα ήχου με ικανοποιητικές ANC επιδόσεις. Προσθέστε στο «πακέτο» τη… σωτήρια ευκολία της ταυτόχρονης σύνδεσης με δυο συσκευές, τη δελεαστικότατη τιμή και φυσικά το ξεχωριστό στιλ κι έχετε ακόμα μια μοναδική ευκαιρία από τη Huawei!


Μας άρεσε

  • Η τεχνολογία Adaptive Ear Matching κάνει τη διαφορά στην βελτιστοποίηση του ήχου
  • Εξαιρετική ποιότητα στη μουσική χάρη στη μαεστρική συνύπαρξη δυνατού μπάσου και ευδιάκριτων υψηλών συχνοτήτων
  • Η τιμή είναι πολύ χαμηλότερη από ότι θα περιμέναμε δεδομένων των specs
  • Εξαιρετική άνεση, ιδανικά για πολύωρη χρήση

Δεν μας άρεσε

  • Ο open-fit σχεδιασμός ενδεχομένως να προβληματίσει κάποιους που θέλουν πιο “εμφατική” εφαρμογή
  • Θα θέλαμε ακόμα καλύτερο ANC