Δοκιμάσαμε τα πρώτα True Wireless ακουστικά που προσαρμόζουν τον ήχο τους στα αυτιά κάθε χρήστη, ενώ ταυτόχρονα ανεβάζουν τον πήχη της ποιότητας.

Τα open-fit ακουστικά αν και συχνά προκαλούν μια… ανασφάλεια με τη χαλαρή αίσθηση που έχουν πάνω στο αυτί, είναι μονόδρομος για όσους δεν θέλουν να βυθίζουν earbuds στο εσωτερικό του αυτιού τους, «βομβαρδίζοντας» το τύμπανό τους με κύματα που δεν έχουν άλλη διέξοδο εκτόνωσης. Ωστόσο, το πρόβλημα με τον open-fit σχεδιασμό ήταν ανέκαθεν το διαφορετικό ηχητικό αποτέλεσμα ανάλογα με το αυτί και τον τρόπο τοποθέτησης, μιας και το κενό που αφήνει η σαφώς πιο… «φιλελεύθερη» εφαρμογή σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετικό. Έτσι, ο κατασκευαστής δεν είχε πλήρη εικόνα σε ποιο βαθμό ο εξαγόμενος ήχος φτάνει στο εσωτερικό του αυτιού και ποιο ποσοστό του «δραπετεύει» εκτός, ώστε να παραμετροποιήσει με ακρίβεια χαρακτηριστικά, όπως τα μπάσα ή την ακύρωση θορύβου. Όλα αυτά ίσχυαν βέβαια μέχρι σήμερα και μέχρι τον ρόλο του κατασκευαστή να αναλάβει η Huawei, μιας και ο κινεζικός κολοσσός εγκαινίασε μια νέα εποχή για τα Τrue Wireless Stereo (TWS) ακουστικά…

Adaptive Ear Matching: Προσαρμόζουν τον ήχο ανάλογα με το αυτί που τα φιλοξενεί!

Οι διαφορές στην ανατομία κάθε αυτιού αλλά και στον τρόπο με τον οποίο ο καθένας μας προτιμά να εφαρμόζει τα ακουστικά του, οδηγούν σε ένα χαοτικό, αχαρτογράφητο τοπίο όταν ο κατασκευαστής καλείται να ρυθμίσει τον παραγόμενο ήχο. Για παράδειγμα, τα μικρά αυτιά -όπου τα ακουστικά ενδέχεται να εφαρμόζουν σχεδόν… αεροστεγώς- ακούν πολύ πιο έντονο το μπάσο, σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα αυτιά, όπου μια χαλαρή εφαρμογή επιτρέπει σε ένα μεγάλο ποσοστό των ηχητικών κυμάτων να μην συναντούν ποτέ το τύμπανο, με αποτέλεσμα το αισθητά φτωχότερο μπάσο. Με τα Freebuds 4, ωστόσο, η Huawei βρήκε τον τρόπο να χαλιναγωγήσει όλους τους παραπάνω αστάθμητους παράγοντες που οδηγούν σε απρόβλεπτα ηχητικά αποτελέσματα. Χάρη στο σύστημα Adaptive Ear Matching (AEM εν συντομία), τα Freebuds 4 αναγνωρίζουν έως και 16 διαφορετικά σχήματα αυτιού, αναλύοντας από το in-ear μικρόφωνο την ανάκλαση ενός τόνου που εκπέμπουν μόλις τα φορέσετε. Με τον τρόπο αυτό, το ενσωματωμένο AEM EQ (equalizer) προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις, για να τοποθετήσει την ευαισθησία των χαμηλών και των υψηλών συχνοτήτων ακριβώς εκεί που αρμόζει στην εκάστοτε εφαρμογή.

Το στοίχημα της ακύρωσης θορύβου

Ο open-fit σχεδιασμός καλείται να υπερβεί επιπρόσθετα άλλο ένα εμπόδιο, δεδομένης της απουσίας ακουστικών σιλικόνης που εφαρμόζουν πιο «επιθετικά» στο αυτί, μονώνοντάς το με φυσικό τρόπο από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος χώρου. Η ευθύνη της εξουδετέρωσης των εξωτερικών θορύβων επαφίεται σχεδόν αποκλειστικά στη χρήση της τεχνικής Active Noise Cancellation (ANC), αλλά ευτυχώς η Huawei έχει ήδη δώσει τα διαπιστευτήριά της σε αυτόν τον τομέα. Τα νέα της ακουστικά, λοιπόν, αποτελούν το πρώτο open-fit μοντέλο που χρησιμοποιεί τεχνολογία dual-microphone noise cancellation, επιστρατεύοντας και το προαναφερθέν σύστημα Adaptive Ear Matching για να φέρει τα επίπεδα του ANC στα μέτρα… των αυτιών σας. Συνυπολογίζοντας το επίπεδο της πρόκλησης, λόγω της απουσίας σιλικόνης, μπορούμε να πούμε πως ο τελικός απολογισμός στην ποιότητα του ANC είναι θετικός.

Πού κρύβονταν όλοι αυτοί οι ήχοι;

Η εμπειρία του να ακούσετε ένα αγαπημένο σας κομμάτι μέσα από τα FreeBuds 4, είναι πραγματικά συγκλονιστική. Οι… παλαιότεροι θα νιώσουν ένα συναίσθημα αντίστοιχο με τη στιγμή που εγκατάλειψαν την παλιά τους CRT τηλεόραση για μια νέα LCD TV υψηλότερης ανάλυσης! Λεπτομέρειες… ανήκουστες θα κατακλύσουν τα αυτιά σας σε μια ηχητική «φιέστα» που θα σας κάνει να αναρωτηθείτε γιατί ακούγατε μουσική σε τόσο χαμηλή ποιότητα τόσα χρόνια. Χάρη στο διάφραγμα από Liquid Crys