Εκκεντρικά στην όψη και θεσπέσια στον ήχο, τα ολοκαίνουργια ακουστικά της εταιρείας διδάσκουν αποτελεσματική ακύρωση θορύβου.

Αν η καλύτερη στιγμή της εταιρείας για το 2020 ήταν το PlayStation 5, για το 2021 με σιγουριά μπορούμε να πούμε πλέον πως τον ρόλο αυτό αναλαμβάνουν τα WF-1000XM4. Πρόκειται για ό,τι καλύτερο μας έχει προτείνει η Sony τους τελευταίους μήνες, μιας και μιλάμε για ένα ζευγάρι true wireless ακουστικών που πιθανότατα γεννήθηκε από την εξής εντολή: «κατασκευάστε το αρτιότερο true wireless μοντέλο που υπάρχει σε αυτόν τον πλανήτη!».

Εκ πρώτης όψεως, η λιτή οικολογική συσκευασία, με τη σεμνότητά της να μαρτυρά τις περιβαλλοντολογικές ευαισθησίες της Sony, σίγουρα δεν προδίδει την… αυτοκρατορική φιλοσοφία σχεδιασμού του προϊόντος που φιλοξενεί. Το 99% της χάρτινης συσκευασίας, μάλιστα, παράγεται χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα και βιώσιμα υλικά που έχουν αναπτυχθεί ειδικά για τη Sony. Στο εσωτερικό του κουτιού θα βρείτε 3 διαφορετικά μεγέθη Earbud Tips, για να εξασφαλίσετε τη βέλτιστη εφαρμογή στα αυτιά σας, καθώς και ένα καλώδιο φόρτισης USB-C. Μέσα από την εφαρμογή «Sony | Headphones Connect», μάλιστα, μπορείτε να φωτογραφίσετε τα αυτιά σας για να βρείτε το ιδανικό μέγεθος earbud και να διασφαλίσετε τη βέλτιστη απόδοση! Τόσο τα ανθεκτικά earbuds (με IPX4 πιστοποίηση) όσο και ο φορτιστής τους διακρίνονται από ένα ξεχωριστό design, το οποίο τα ταυτοποιεί ακόμα κι αν έρθει κάποιος σε οπτική επαφή μαζί τους από τα δέκα μέτρα…

Μόνος μέσα στο πλήθος!

Το άκρο κάθε ακουστικού είναι κατασκευασμένο από μαλακό, ελαστικό κι αφρώδες υλικό πολυουρεθάνης, ώστε να εφαρμόζει τέλεια στο αυτί, χωρίς κενά και να μεγιστοποιεί την ηχομόνωση. Η παθητική μείωση θορύβου παραδίδει τη σκυτάλη σε ένα κορυφαίο σύστημα ψηφιακής ακύρωσης θορύβου, το οποίο βασίζεται στον νέο επεξεργαστή V1. Το επανασχεδιασμένο chipset της συσκευής προσφέρει την πιο αποτελεσματική ακύρωση θορύβου (Noise Cancelling) που έχουμε ακούσει σε True Wireless ακουστικά μέχρι σήμερα, καταναλώνοντας ταυτόχρονα λιγότερη ενέργεια, χάρη στην ολοκληρωμένη «System on Chip» φιλοσοφία του. Με δύο μικρόφωνα ανίχνευσης θορύβου σε κάθε ακουστικό, η «βαβούρα» του χώρου αναλύεται και εξουδετερώνεται, ώστε να νιώθετε… μόνοι ακόμα και στα πλέον πολυσύχναστα σημεία. Η απόλαυση της αγαπημένης σας μουσικής είναι… προσωπική υπόθεση και τα WF-1000XM4 φροντίζουν κανένας εξωτερικός θόρυβος να μην σας αποσπά από τον κρυστάλλινο ήχο που προσφέρουν.

Ο 6 χιλιοστών οδηγός βάζει και αυτός το λιθαράκι του στις δυνατότητες ακύρωσης θορύβου των WF-1000XM4. Η αύξηση του όγκου και της έντασης του μαγνήτη, καθώς και το διάφραγμα υψηλής συμμόρφωσης βελτιώνουν την απόδοση στις χαμηλές συχνότητες (μπάσα), οπότε κατ’ επέκταση ενισχύουν και την ακύρωση θορύβου σε αυτό το φάσμα. Με τον τρόπο αυτό, είτε βρίσκεστε μέσα σε καράβι, τρένο ή αεροπλάνο είτε περπατάτε εν μέσω θυελλωδών ανέμων, στα αυτιά σας θα φτάνει μόνο η μουσική της επιλογής σας!

Έξυπνες λειτουργίες

Επιλογή σας, βέβαια, μπορεί να είναι να διατηρήσετε επαφή με τον περιβάλλοντα χώρο. Για παράδειγμα, σε ένα αεροδρόμιο θέλετε να ακούτε τις ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα, ενώ όταν διασχίζετε μια λεωφόρο σημαντικό είναι μια κόρνα να υποπέσει στην αντίληψή σας. Για τον λόγο αυτό, ειδικά modes μπορούν να προσαρμόσουν την εμπειρία ανάλογα με την τοποθεσία σας και τις ανάγκες που επιβάλλει κάθε περίσταση. Η λειτουργία Adaptive Sound Control αντιλαμβάνεται τις συνθήκες (π.χ. αν περπατάτε, αν βρίσκεστε σε κάποιο όχημα ή αν κάθεστε καρτερικά σε κάποια αίθουσα αναμονής) και προσαρμόζει αυτόματα τις ρυθμίσεις, τις οποίες μπορεί να εκπαιδευτεί να αλλάζει και βάσει τοποθεσίας (π.χ. συγκεκριμένες ρυθμίσεις όταν βρίσκεστε στο γραφείο, στο γυμναστήριο κ.λπ.).

Από το «βάλε-βγάλε» των ακουστικών θα σας απαλλάξει το σύστημα «Speak-to-Chat». Η συγκεκριμένη λειτουργία κάνει παύση στην αναπαραγωγή της μουσικής σας μόλις ξεκινήσετε να μιλάτε με κάποιον στο χώρο και συνεχίζει μόλις ολοκληρώσετε τη συνομιλία σας. Στο μεσοδιάστημα, επιτρέπει στον ήχο του περιβάλλοντος να φτάσει στα αυτιά σας για να ακούτε καθαρά τον συνομιλητή σας. Η τεχνολογία Precise Voice Pickup συνδυάζει 4 μικρόφωνα και αισθητήρες με προηγμένη επεξεργασία σήματος ήχου για να κάνει πραγματικότητα την παραπάνω ευκολία. Παρόμοιας φιλοσοφίας είναι και η λειτουργία «Quick Attention», όπου τοποθετώντας το δάχτυλό σας πάνω από το αριστερό ακουστικό, μειώνετε αμέσως την ένταση του ήχου και ακούτε τι συμβαίνει γύρω σας.

Ποιότητα ήχου και κλήσεων

Η κωδικοποίηση LDAC της Sony επιτρέπει το Bluetooth streaming Hi-Res ήχου, αγγίζοντας έως και τα 990kbps. Αν και η πλειονότητα των χρηστών ακούγοντας για παράδειγμα Spotify στο ένα τρίτο του προαναφερθέντος bitrate θεωρεί πως η ποιότητα ήχου είναι μοναδική, τα WF-1000XM4 δεν αρκούνται εκεί, αποτελώντας την ιδανική πρόταση για κάθε απαιτητικό audiophile. Τα WF-1000XM4 είναι ικανά να σας ξανασυστήσουν τα αγαπημένα σας μουσικά κομμάτια, απλώνοντας μια ηχητική «παλέτα» πρωτόγνωρης έκτασης και φέρνοντας στα αυτιά σας με σαφήνεια, ένταση και σωστή τοποθέτηση κάθε όργανο. Επιπρόσθετα, μπορούν να ανταποκριθούν στις προσταγές του 360 Reality Audio με στόχο μια εμπειρία ακρόασης που «βυθίζει» τον ακροατή στο επίκεντρο της μουσικής σκηνής που στήνει κάθε κομμάτι που «σερβίρεται» από τις συμβατές πλατφόρμες streaming.

Το περιεχόμενο που ακούμε βέβαια καθημερινά, δυστυχώς δεν είναι πάντα συμβατό με ασύρματο ήχο υψηλής ανάλυσης. Σε αυτή την περίπτωση στο προσκήνιο έρχεται η ισχύς του V1 και της μηχανής βελτίωσης της ποιότητας του ήχου (κάτι αντίστοιχο με το upscaling στις φτωχότερες αναλύσεις εικόνας που κάνουν οι σύγχρονες τηλεοράσεις). Το DSEE Extreme (Digital Sound Enhancement Engine), λοιπόν, αναβαθμίζει με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης τα συμπιεσμένα ψηφιακά αρχεία μουσικής σε πραγματικό χρόνο με έναν αρκετά έξυπνο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη του όργανα, φωνητικά, μουσικά είδη και ιδιαιτερότητες κάθε τραγουδιού, «ανασταίνοντας» μεγάλο ποσοστό της λεπτομέρειας που θυσιάστηκε κατά τη συμπίεση.

Από τη στιγμή που τα WF-1000XM4 μπορούν να επωμιστούν και τις τηλεφωνικές σας κλήσεις, δεν θα μπορούσαν παρά να διακριθούν και στην ασυμβίβαστη καταγραφή της φωνής σας. Ο συνδυασμός των μικροφώνων που «σημαδεύουν» το στόμα σας με τον αισθητήρα αγωγιμότητας οστών δίνει άλλη διάσταση στις hands-free κλήσεις σας. Πλέον δεν θα χρειάζεται να εγκαταλείψετε έναν χώρο με φασαρία, προκειμένου να πραγματοποιήσετε μια αξιοπρεπή τηλεφωνική συνομιλία.

Μουσική όλο το 24ωρο!

Με αυτονομία που επιτρέπει στα ακουστικά πλήρη χρήση 8 ωρών (με εξουδετέρωση θορύβου) και άλλες 16 ώρες από τη θήκη τους -ένα πλήρες 24ωρο συνολικά- ποιος θα μπορούσε να έχει παράπονο από τις ενεργειακές επιδόσεις των WF-1000XM4; Πόσο μάλλον όταν μια φόρτιση μόλις 5 λεπτών αρκεί για έως και μια ώρα χρόνου ακρόασης! Δεν συμπαθείτε τα καλώδια; Εκμεταλλευθείτε την επιλογή ασύρματης φόρτισης μέσω οποιουδήποτε συμβατού Qi φορτιστή.

Bluetooth pairing: Γρήγορο αλλά… μονοδιάστατο

Η κατηγορία των true wireless ακουστικών έχει σαρώσει την αγορά και από τα χέρια μας (ή από τα αυτιά μας για να ακριβολογούμε) έχουν περάσει αναρίθμητα μοντέλα. Ειδικά στις οικονομικότερες προτάσεις, τα προβλήματα αποσυνδέσεων και αισθητού lag κατά την παρακολούθηση βίντεο ή κατά τη διάρκεια παιχνιδιού στο κινητό δεν ήταν σπάνια. Αντιθέτως, στα WF-1000XM4 ο συγχρονισμός εικόνας και ήχου είναι άμεσος. To pairing γίνεται εύκολα και ταχύτατα, καθώς υποστηρίζεται τόσο η λειτουργία Fast Pair της Google όσο και η Microsoft Swift Pair για σύνδεση με Windows 10 PC. Δυστυχώς, όμως, δεν μπορείτε να έχετε τα ακουστικά ταυτόχρονα συνδεδεμένα με δυο συσκευές (π.χ. το smartphone και το laptop σας). Η απουσία multipoint Bluetooth δυνατότητας είναι το μοναδικό σημαντικό «φάουλ» που εντοπίσαμε στα WF-1000XM4. Συμβατά με τους δημοφιλείς ψηφιακούς βοηθούς, τα νέα ακουστικά της Sony δεν έρχονται ως ακόμα μια εξαιρετική πρόταση, αλλά ως το μοντέλο που… απαιτεί το «στέμμα» του κορυφαίου true wireless του 2021.


Mας άρεσε

  • Η αποτελεσματικότερη εξουδετέρωση θορύβου που έχουμε ακούσει σε true wireless
  • Πλούσιος ήχος που ξεπερνά κάθε προσδοκία
  • Πλήθος ευκολιών και ρυθμίσεων
  • Εξαιρετική αυτονομία

Δεν μας άρεσε

  • Δεν υποστηρίζει multipoint Bluetooth
  • Η τιμή είναι αναπόφευκτα «αλμυρή»

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.sony.gr/electronics/truly-wireless/wf-1000xm4