Στο Green Forum της Huawei στην έκθεση MWC στη Βαρκελώνη, ο David Li, Πρόεδρος της Huawei Western Europe, δήλωσε ότι η Huawei είναι ισχυρός υποστηρικτής των πράσινων φιλοδοξιών της ΕΕ για μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Το φόρουμ φέτος επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο ο κλάδος των ΤΠΕ αγκαλιάζει την ”Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ” και στο πώς οι ψηφιακές τεχνολογίες συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη, μέσω μελετών σχετικά με τις στρατηγικές για τα πράσινα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πάροχοι όταν προσπαθούν να επιτύχουν ουδετερότητα άνθρακα.

Στην ομιλία του, ο κ. Li επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο o κλάδος των ΤΠΕ μπορεί να χρησιμοποιήσει πράσινες ψηφιακές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες για να υποστηρίξει τις ανάγκες των πελατών: «Στηρίζουμε άλλους τομείς για να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα μέσω λύσεων ΤΠΕ. Το αποτύπωμα άνθρακα του κλάδου των ΤΠΕ αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 2% των συνολικών εκπομπών. Αλλά οι τεχνολογίες ΤΠΕ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών έως και 20%.»

Ανέφερε επίσης ότι η Huawei πιστεύει στη χρήση bit για τη διαχείριση των watts. Τα bit είναι οι βασικές μονάδες ψηφιακών πληροφοριών και τα watts οι βασικές μονάδες ενέργειας. Η χρήση bit για τη διαχείριση watts είναι η χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για την επίτευξη αποτελεσματικότερης διαχείρισης ενέργειας. «Η ενσωμάτωση ψηφιακών και ενεργειακών τεχνολογιών μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε νέες τεχνολογικές εξελίξεις στην AI, τη συνδεσιμότητα και το cloud computing με στόχο την ψηφιοποίηση της ενεργειακής βιομηχανίας.»

David Li, Πρόεδρος της Huawei Western Europe

Πολλοί άλλοι διακεκριμένοι φορείς που συμμετείχαν στην εκδήλωση συζήτησαν επίσης για την κρίσιμη σημασία των ΤΠΕ στα πράσινα σχέδια της περιοχής. Η ευρωβουλευτής Susana Solís Pérez ανέφερε, «Πρακτικά, κάθε τομέας μπορεί να επωφεληθεί από τις ψηφιακές λύσεις» και η επικεφαλής της Digital Future Society της Mobile World Capital, Carina Lopes, επεσήμανε πως: «Η επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα δεν είναι αρκετή. Οι ΤΠΕ έχουν τη δύναμη να ηγηθούν και να μεταμορφώσουν ριζικά την κοινωνία μας.»

Ο επικεφαλής των κλιματικών δράσεων της GSMΑ Steven Moore επεσήμανε ότι οι πάροχοι εξαρτώνται από την πράσινη ενέργεια για να βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων σε άλλους τομείς τονίζοντας πως, «Το μήνυμά μας προς τις κυβερνήσεις είναι: Δεν μπορούμε να στραφούμε στις ανανεώσιμες πηγές από μόνοι μας».

Σύμφωνα με τον Juan Manuel Caro, Group Director of Operational Transformation η Telefónica σχεδιάζει να επιτύχει καθαρές εκπομπές ρύπων έως το 2025, εξηγώντας πως  «Θα μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα όσο το δυνατόν περισσότερο πέρα ​​από το σενάριο των 1,5 ° C και θα ουδετεροποιήσουμε τις υπόλοιπες εκπομπές μέσω έργων απορρόφησης CO2. ”

Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών υπήρξαν από καιρό υποστηρικτές των παγκόσμιων προσπαθειών της αειφόρου ανάπτυξης, με τον τομέα των κινητών να είναι ο πρώτος που δεσμεύτηκε για τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ το 2016. Απαιτείται σημαντική δουλειά στον μετασχηματισμό δικτύου, ωστόσο οι πάροχοι  θα φτάσουν σε μηδενικό άνθρακα και η σημερινή ανακοίνωση της Huawei επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να υποστηρίξει αυτήν τη διαδικασία.