Το Smart-UPS SRT Li-Ion της APC by Schneider Electric (1000VA 230V) ξεχωρίζει για την ελευθερία tower ή rack τοποθέτησης, για τις μοναδικές επιδόσεις του και, φυσικά, για τα πλεονεκτήματα της Li-Ion μπαταρίας.

Mέχρι πρόσφατα, τα online UPS απευθύνονταν σε μεγάλες εταιρείες και βιομηχανίες, οι οποίες ήθελαν να εξασφαλίσουν την αδιάλειπτη λειτουργία ευαίσθητων μηχανημάτων κομβικού ρόλου, από servers και switches μέχρι ιατρικό ή βιομηχανικό εξοπλισμό. Η μηδενική καθυστέρηση στον χρόνο απόκρισης για τη μετάβαση της τροφοδοσίας από ρεύμα σε μπαταρία, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο, αλλά και η διαρκής βελτίωση της ποιότητας του ρεύματος που κατ’ ουσίαν περνάει από τις μπαταρίες (Online Double-Conversion), καθιστά τις λύσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας ιδανικές για ευαίσθητες συσκευές που δεν αντέχουν σε «νεκρό» χρόνο ούτε κάποιων milliseconds.

Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, οι συνθήκες που επέβαλε η πανδημία επιτάχυναν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, όχι μόνο των μεγάλων ομίλων, αλλά και των μικρομεσαίων εταιρειών, με αποτέλεσμα λύσεις αδιάλειπτης παροχής ενέργειας που μέχρι πρότινος φάνταζαν εξεζητημένες για μια μικρή επιχείρηση πλέον να αποτελούν μονόδρομο για την ομαλή λειτουργία της. Μία τέτοια πρόταση είναι και το APC SRTL1000 RM XLI της Schneider Electric (παραλάβαμε για δοκιμή από την εταιρεία το SRT1000UXI-LI μοντέλο).

Τοποθέτηση εντός ή εκτός rack

Το online smart-UPS μπορεί να τοποθετηθεί είτε οριζόντια μέσα σε rack (2U το UPS +1U η εξωτερική μπαταρία) είτε κάθετα πάνω στις παρεχόμενες ειδικές βάσεις στήριξης. Η κάθετη τοποθέτησή του εκτός rack (tower) κάνει ελκυστική την εν λόγω λύση και για εταιρείες που ενδεχομένως να μην έχουν υποδομή rack στον χώρο τους, αλλά απαιτούν την απρόσκοπτη λειτουργία συγκεκριμένων συσκευών ζωτικών για την… επιβίωση της επιχείρησης. Επιπλέον, ανάλογα με την τοποθέτηση περιστρέφεται και η LCD οθόνη στην πρόσοψη, προκειμένου να έχετε άμεση πρόσβαση σε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Η μπαταρία (μία ή και περισσότερες) συνδέεται εξωτερικά με μια «Plug-and-Play» διαδικασία και προσανατολισμό που προφανώς ακολουθεί τη διάταξη της συσκευής.

Μπαταρία για… συνετούς!

Σε αντίθεση με τις μπαταρίες μολύβδου-οξέως (lead acid), οι μπαταρίες ιόντων λιθίου (Lithium Ion) έρχονται με αρκετά ενδιαφέροντα πλεονεκτήματα, τα οποία εξαργυρώνει στο έπακρο και το συγκεκριμένο UPS. Ακόμα, ο μέσος όρος ζωής μιας Li-Ion μπαταρίας είναι αισθητά μεγαλύτερος, 5-10 έτη σε αντίθεση με των VRLA όπου έχουμε 3-5 έτη διάρκεια ζωής. Ταυτόχρονα. ο όγκος και το βάρος μιας Li-Ion μπαταρίας είναι αρκετά πιο περιορισμένα σε σχέση με μια lead acid μπαταρία ίδιας χωρητικότητας.

Επίσης, μια μπαταρία Li-Ion μπορεί να αποφορτιστεί δίχως δυσάρεστες επιπτώσεις στη μακροζωία της σε σαφώς μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι μια lead acid (το λεγόμενο και «depth of discharge»), η οποία καλό είναι να μην αποφορτίζεται κάτω του 50% της συνολικής της χωρητικότητας. Μπορεί φαινομενικά μια μπαταρία ιόντων λιθίου να κοστίζει περισσότερο, σε βάθος χρόνου ωστόσο το συνολικό κόστος κτήσης καταλήγει να είναι αισθητά πιο οικονομικό.

Παράλληλα, επιτρέπονται πάσης φύσεως διαγνωστικά τεστ, ειδοποιήσεις και «έξυπνη» διαχείριση (τομέας στον οποίο διακρίνεται, άλλωστε, κάθε συσκευή APC by Schneider Electric) με στόχο την πλήρως ελεγχόμενη και βελτιστοποιημένη διαδικασία φόρτισης. Οι υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν κάθε μπαταρία, οπότε το «ευφυές» λογισμικό φόρτισης φροντίζει η διαδικασία να πραγματοποιείται υπό ιδανικές συνθήκες. Η αλλαγή μπαταρίας μπορεί να πραγματοποιηθεί δίχως να τεθεί εκτός λειτουργίας η συσκευή και τα υποστηριζόμενα συστήματα (hot-swap). Αξίζει να αναφέρουμε πως ο χρόνος αυτονομίας σε πλήρες φορτίο που δίνει το συγκεκριμένο μοντέλο (31 λεπτά) είναι σημαντικά μεγαλύτερος από αντίστοιχα UPS με μπαταρίες VRLA (9 λεπτά).

Προστασία και διαχείριση

Η double conversion αρχιτεκτονική ρυθμίζει αδιάκοπα την τάση, προστατεύει από κάθε δυσάρεστη έκπληξη, εξαλείφει κάθε «θόρυβο» ή «ψεγάδι» στο παρεχόμενο ρεύμα και αναλαμβάνει την πλήρη τροφοδοσία των συνδεδεμένων συσκευών, όποτε παραστεί η ανάγκη. Ακόμα και σε περιπτώσεις που υπάρχει εφεδρική γεννήτρια ρεύματος σε μια εγκατάσταση, η μεσολάβηση ενός τέτοιου UPS μπορεί να διασφαλίσει στο μέγιστο την ποιότητα του παρεχόμενου ρεύματος. Χάρη στο resettable circuit breaker, η επαναφορά από υπερτάσεις γίνεται πανεύκολα και δεν απαιτεί την αντικατάσταση κάποιας ασφάλειας.

Φυσικά, ένα UPS που αυτοαποκαλείται smart δεν θα μπορούσε να μην υποστηρίζει εξελιγμένες δυνατότητες τοπικής, αλλά και απομακρυσμένης διαχείρισης. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συνδεθείτε μέσω serial, USB ή Ethernet και να εκμεταλλευθείτε τις ευκολίες του λογισμικού Powerchute. Το firmware αναβαθμίζεται και αυτό απομακρυσμένα μέσω FTP.


Τεχνικά χαρακτηριστικά

  • Output power capacity: 900 Watts /1.0kVA
  • Rack Height: 3U
  • Output Connections: 8xIEC 60320 C13 (Battery Backup) & 8xIEC 320 C13 (Battery Backup)
  • Nominal Output Voltage: 230V
  • Nominal Input Voltage: 230V
  • Input Connections: IEC 60320 C14