Εκτός από την επανεμφάνισή του Στιβ Τζομπς μετά από σχεδόν ένα χρόνο απουσίας η πρόσφατη εκδήλωση της Apple κέντρισε το ενδιαφέρον για την παρουσίαση των νέων iPod Nano με βιντεοκάμερα.


ipod_nano_videocamera«Είμαι όρθιος και είμαι πίσω», δήλωσε καταχειροκροτούμενος ο αδυνατισμένος και κάπως «εύθραυστος» 54χρονος Τζομπς, ο οποίος (ίσως άθελα του) επισκίασε ακόμα και τις ανακοινώσεις της εταιρίας του. Όπως είπε, ζει χάρη στη μεταμόσχευση του ήπατος ενός 25χρονου που πέθανε σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα και υπήρξε δωρητής οργάνων, κάτι που προέτρεψε όλους τους παριστάμενους να πράξουν.


Τόσο οι μέτοχοι, όσο και οι αναλυτές και ασφαλώς οι χρήστες των προϊόντων της Apple λατρεύουν τον οραματιστή ιδρυτή της εταιρίας και δημιουργό του υπολογιστή Macintosh και η επιστροφή του σκόρπισε αισιοδοξία για τις προοπτικές της στο μέλλον, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία και το BBC.


Το σημαντικότερο προϊόν που παρουσίασε ο Τζομπς, είναι το νέο iPod Nano (το μικρότερο iPod με οθόνη) με ενσωματωμένη πλέον βιντεοκάμερα, μικρόφωνο, ραδιόφωνο FM και βηματόμετρο, σε τιμή 149 δολ. (η έκδοση των 8 GB) έως 179 δολαρίων (των 16 GB).


Όπως είπε, το Nano είναι το πιο δημοφιλές music player στον κόσμο, έχοντας πουλήσει πάνω από 100 εκατ. συσκευές.


Η εταιρία αποκάλυψε ότι συνολικά μέχρι σήμερα έχει πουλήσει πάνω από 220 εκατ. iPod (ελέγχει το 73,8% της αμερικανικής αγοράς), πάνω από 30 εκατ. iPhones και περίπου 20 εκατ. Touch.


Η Apple επίσης ανακοίνωσε μειώσεις τιμών για τα υπάρχοντα iPods κι έτσι το iPod Touch 8 GB θα κοστίζει πλέον 30 δολάρια λιγότερο (199 δολ), ενώ παρουσίασε δύο νέα iPod Touch 32 GB (σε τιμή 299 δολ.) και 64 GB (399 δολ.).


Επίσης παρουσίασε νέους χρωματισμούς στα Shuffle και ανακοίνωσε ότι θα είναι δυνατή πλέον η αγορά ringtones για το iPhone από μια βάση 30.000 μελωδιών, προς 1,29 δολ. η μια.


Ακόμα η εταιρία παρουσίασε το ανανεωμένο πρόγραμμα iTunes 9, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη δυνατότητα αγοράς στίχων και άλλων μουσικών αναμνηστικών μέσω της υπηρεσίας iTunes LP.


Σύμφωνα με τον Τζομπς, το iTunes είναι σήμερα το μεγαλύτερο στον κόσμο online μουσικό κατάστημα με 100 εκατ. καταχωρημένους χρήστες. Πάντως αρκετοί αναλυτές έδειξαν να μην εντυπωσιάζονται από τις ανακοινώσεις και δήλωσαν ότι από μια εταιρία σαν την Apple περίμεναν κάτι πιο εντυπωσιακό, κυρίως όσον αφορά το πολυαναμενόμενο Apple Tablet, που ίσως παρουσιαστεί στο τέλος του 2009 ή στις αρχές του 2010 και το οποίο έχει δημιουργήσει την προσδοκία ότι θα γίνει η νέα μεγάλη πηγή εσόδων για την εταιρία στο μέλλον, όπως έχει συμβεί με το iPod και το iPhone στο παρελθόν.


Η μετοχή της Apple έχει διπλασιαστεί φέτος και η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας πλέον έχει φτάσει τα 155 δισ. δολ., πίσω μόνο από την Microsoft (221 δισ. δολ.), μεταξύ των εταιριών τεχνολογίας του δείκτη S&P 500 του αμερικανικού χρηματιστηρίου.