Την έκπληξη έκανε η realme, παρουσιάζοντας μια 5G ναυαρχίδα που παρά τη λογική τιμή της, έρχεται με το κορυφαίο chipset της Qualcomm, το Snapdragon 888.

Η ταχύτητα με την οποία η realme επεκτείνεται στην ελληνική και κατ’ επέκταση στην ευρωπαϊκή αγορά είναι ομολογουμένως πρωτόγνωρη. Έχοντας κάνει κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία της στη μεσαία κατηγορία των smartphones, έφτασε η στιγμή για ένα «αντάρτικο» χτύπημα και στο… κατεστημένο των premium συσκευών. Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ταράξει μια εταιρεία τα γαλήνια νερά του κόσμου των ναυαρχίδων; Η απάντηση της realme ήταν απλή: παίρνουμε την απόλυτη κορυφή σε επιδόσεις και δυνατότητες, το Snapdragon 888 chipset και χτίζουμε γύρω του ένα ικανότατο σύνολο, κυκλοφορώντας το κυριολεκτικά… μισοτιμής!

Ελευθερία επιλογής στο στιλ

Στα χέρια μας έφτασε η 8GB/128GB έκδοση (η εναλλακτική 12GB/256GB αναμένεται κάποια στιγμή να έρθει και στη χώρα μας), με την πλάτη να ξεχωρίζει, χάρη στο έντονο κίτρινο χρώμα και την πολυτελή μαύρη λωρίδα που ξεκινά από το camera bump την κάθετη διαδρομή της προς την κάτω πλευρά. Η υφή που προσδίδει το ιδιαίτερο ματ υλικό (μια νέα γενιά ανθεκτικού δέρματος φυτικής προέλευσης) είναι ευχάριστη και απαλλάσσει τον κάτοχο από το άγχος των γλιστρημάτων και των δαχτυλιών. Για όσους, βέβαια, δεν θέλουν ένα… επιθετικό, αγωνιστικό look για το smartphone τους, υπάρχει και η σαφώς πιο κλασική έκδοση με γυαλί στην πλάτη.

Snapdragon 888: «Τσίτα» τα γκάζια

Ήδη ίσως να έχετε υποψιαστεί πως το GT δεν έχει επιλεχθεί τυχαία στην επωνυμία του νέου μοντέλου της realme, καθώς πηγή έμπνευσης αποτελούν τα Grand Touring αυτοκίνητα, τα οποία παντρεύουν την αχαλίνωτη ιπποδύναμη με το εκλεπτυσμένο στιλ. Για τον ρόλο της άγρια βρυχώμενης μηχανής, λοιπόν, η realme επέλεξε ό,τι καλύτερο είχε να της προσφέρει η Qualcomm, το ασυναγώνιστο Snapdragon 888 5G chipset.

Τα χαρακτηριστικά που τοποθετούν την «καρδιά» της συσκευής βαθιά μέσα στη δική μας δεν είναι μόνο οι 5G αρετές, η έξυπνη εναλλαγή σήματος από 4G σε 5G ανάλογα με τις συνθήκες ή η ταυτόχρονη σύνδεση 5G και WiFi για σενάρια υψηλών απαιτήσεων.

Χάρη στη διαδικασία παραγωγής 5nm όλα τα δομικά συστατικά του chipset βρίσκονται παραταγμένα σε ακόμα μικρότερες αποστάσεις, ώστε να επικοινωνούν ταχύτερα και με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.

Στο βάθρο του επεξεργαστή συναντάμε μια οκταπύρηνη «dream team», με τους πανίσχυρους Kryo 680 πυρήνες να χρονίζονται ένας στα 2.84GHz, τρεις στα 2.42GHz και τέσσερις στα 1.80GHz. Άπαντες συνεργάζονται άψογα με τα 8GB RAM. Περνώντας στα γραφικά που παράγει η Adreno 660 GPU, τα λόγια περιττεύουν. Καταιγισμός από καρέ ανά δευτερόλεπτο, ρυθμίσεις όλες στο μέγιστο, ακόμα και στα πιο απαιτητικά games, και συμπαράσταση από το software, προκειμένου κανένα app στο παρασκήνιο να μην υπονομεύει τις gaming επιδόσεις, μας συνεπήραν από το πρώτο δευτερόλεπτο. Όπως σε κάθε συσκευή που περιλαμβάνει τον «κτηνώδη» Snapdragon 888, έτσι και στο realme GT οι κορυφαία απόδοση δεν είναι το ζητούμενο, αλλά το δεδομένο. Το στοίχημα, αντίθετα, είναι να κρατηθούν οι θερμοκρασίες σε λογικά επίπεδα, ώστε να μην χρειαστεί να ρίξει την ισχύ του ο επεξεργαστής. Αν και το realme GT δεν αργεί να θερμανθεί, όταν το… στροφόμετρο αγγίζει τα κόκκινα (υπάρχει μάλιστα και ειδικό GT mode!), δεν ξεπερνά τα όρια που θα προκαλούσαν αισθητούς συμβιβασμούς στη διαθέσιμη ισχύ του.

Οθόνη στα 120Hz

Η έκφραση «γραφικά επιπέδου παιχνιδιομηχανής» ακούγονταν ελαφρώς λυρική πριν από λίγο καιρό, μα πλέον έχει γίνει πράξη. Δοκιμάσαμε για παράδειγμα το Genshin Impact λίγα λεπτά μετά την αντίστοιχη εμπειρία μας στο PlayStation και η μετάβαση στο realme GT δεν μας προκάλεσε καμία… δυσανεξία! Για να συμβεί αυτό δεν αρκούν μόνο τα προσόντα της αξεπέραστης GPU. Απαιτείται και μια οθόνη με επαρκή ανάλυση, φωτεινότητα και refresh rate για να ολοκληρώσει την εμπειρία. Η 6,43 ιντσών Super AMOLED οθόνη με 2400×1080 pixels ανάλυση και 120Hz ρυθμό ανανέωσης ανταποκρίνεται σε κάθε ανάγκη: από hardcore gaming μέχρι απόλαυση σειρών και ταινιών. Ακόμα κι αν προέρχεστε από κινητό με μεγαλύτερη διαγώνιο οθόνης, μέσα σε μισή ωρίτσα θα προσαρμοστείτε δίχως παράπονο στις διόλου ευκαταφρόνητες 6,43 ίντσες του realme GT. Ανταμοιβή σας τα μόλις 186 γραμμάρια του βάρους!

Υπάρχουν και οι μη gamers!

Αφήνοντας πίσω μας τα «γκάζια» και τους «κόφτες» του Snapdragon 888, αξίζει να αναφερθούμε και σε κάποια χαρακτηριστικά που βελτιώνουν την καθημερινότητα ακόμα και όσων δεν ασχολούνται με τα games ή δεν έχουν την ανάγκη να έχουν 30 apps ταυτόχρονα ανοιχτά στο παρασκήνιο!

Ο αποθηκευτικός χώρος των 128GB ακολουθεί το πρότυπο αποθήκευσης UFS 3.1, γεγονός που μεταφράζεται σε ακόμα πιο γρήγορη διαχείριση αρχείων και στοιχείων προσωρινής μνήμης με μειωμένη κατανάλωση ενέργειας. Μιας και μιλάμε για την 128GB έκδοση, θα εκτιμούσαμε να υπήρχε η δυνατότητα προσθήκης κάρτας microSD για όσους θέλουν να έχουν ό,τι ψηφιακό αρχείο έχει περάσει από τα χέρια τους προσβάσιμο ανά πάσα στιγμή, μα δυστυχώς το realme GT δεν υποστηρίζει επέκταση αποθηκευτικού χώρου.

Η παρέλαση των πλεονεκτημάτων συνεχίζεται με τα «άρματα» της τελευταίας γενιάς ασύρματης δικτύωσης (WiFi 6), της 5.2 έκδοσης Bluetooth συνδεσιμότητας και φυσικά της υποστήριξης NFC. Ακόμα και το dual-band GPS προσφέρει μια αναβαθμισμένη εμπειρία. Το ασφαλές ξεκλείδωμα της συσκευής αναλαμβάνει με ταχύτητα και ακρίβεια ένας οπτικός αισθητήρας δαχτυλικού αποτυπώματος κάτω από την οθόνη. Παράλληλα, δεν χρειάζεται να λατρεύει κανείς τα games για να εκτιμήσει το δυνατό ήχο που ξεπηδά από τα διπλά στερεοφωνικά ηχεία που ενσωματώνει το realme GT.

Κάμερες: Ο αναμενόμενος συμβιβασμός

Αν το realme GT έρχονταν εξοπλισμένο με κάμερες αντάξιες του Snapdragon 888 (τουτέστιν τίποτα λιγότερο από την κορυφή!) προφανώς θα κόστιζε άνω των 1.000€. Κάπου έπρεπε να γίνει μια σχετική οικονομία και οι φωτογραφικές δυνατότητες -αν και παραπάνω από ικανοποιητικές – μένουν σαφώς ένα επίπεδο πίσω σε σχέση με τα υψηλά στάνταρτ που θέτει το chipset. Δεν υπάρχει τηλεφακός για οπτικό ζουμ (θα αρκεστείτε στο ψηφιακό) και κανένας φακός δεν προσφέρει μηχανισμό οπτικής σταθεροποίησης της εικόνας (OIS).

Για να είμαστε δίκαιοι, ωστόσο, πρέπει στον αντίποδα να παραθέσουμε τον εξαιρετικό 64MP αισθητήρα IMX682 (κατασκευής Sony), το dual-LED dual-tone φλας που κάνει τη νύχτα μέρα, δίχως να «καίει» τις φωτογραφίες, τον 8MP αισθητήρα κάτω από τον υπερευρυγώνιο 5P φακό με 119° γωνίας και τη 2MP macro κάμερα. Αρκετά ψηλά στη λίστα με θετικά στοιχεία των καμερών τοποθετούμε και τη δυνατότητα καταγραφής 4K βίντεο στα 60fps ή 1080p έως και τα 240fps. Η κάμερα της πρόσοψης είναι και αυτή προσγειωμένη, με αισθητήρα 16MP, φακό διαφράγματος f/2.5 και δυνατότητα λήψης Full HD βίντεο στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Αρκετά εντυπωσιακά φίλτρα συντροφιά με apps που καθιστούν ακόμα πιο εντυπωσιακές τις λήψεις αποτελούν ικανούς λόγους να αναβαθμιστεί το τελικό προϊόν της κάμερας στη συνείδηση κάθε επίδοξου… influencer των social media.

Μπαταρία: Φουλάρει πριν φτάσει στο βενζινάδικο!

Τα 4.500mAh χωρητικότητας της μπαταρίας σίγουρα δεν είναι πρωτόγνωρα, ειδικά όταν μιλάμε για 5G συσκευές. Αυτό που προκαλεί δέος, ωστόσο, είναι ο ταχυφορτιστής των 65W στη συσκευασία! Ικανός να φορτίσει… laptop, ο φορτιστής της realme μπορεί να ελαχιστοποιήσει το χρόνο «καθήλωσης» της συσκευής δίπλα σε πρίζα. Μέσα σε μισή ώρα και κάτι, το… ατίθασο realme GT διανύει την απόσταση από 0% μέχρι 100%, έτοιμο να ξεχυθεί και πάλι στους δρόμους!


Μας άρεσε

  • Ο πλέον προσιτός τρόπος για να ζήσετε την εμπειρία του Snapdragon 888 SoC
  • Ποιοτική Super AMOLED οθόνη στα 120Hz
  • Διπλά στερεοφωνικά ηχεία σε θέση ιδανική για gaming
  • Μπαταρία με 65W ταχυφορτιστή στη συσκευασία!

Δεν μας άρεσε

  • Θα θέλαμε την επιλογή επέκτασης αποθηκευτικού χώρου με microSD
  • Δεν υπάρχει τηλεφακός για οπτικό ζουμ, ούτε οπτική σταθεροποίηση (OIS) στο βίντεο
  • Δεν διαθέτει κάποιο IP πρότυπο αδιαβροχοποίησης

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Οθόνη: 6.43 ιντσών Super AMOLED display, αναλογίας 20:9, ανάλυσης 2400×1080 pixels, 120Hz refresh rate

Επεξεργαστής: Octa-core Qualcomm SM8350 Snapdragon 888 5G (5nm) με 1xKryo 680@2.84GHz & 3xKryo 680@2.42GHz & 4xKryo 680@1.80GHz, GPU Adreno 660

Μνήμη: 8GB RAM

Αποθηκευτικός χώρος: 128GB UFS 3.1

Κάμερα: Τριπλή κύρια κάμερα με Dual-LED dual-tone φλας, 64MP (Sony IMX682) με ευρυγώνιο 6P φακό, 78,6° FOV, f/1.8, PDAF + 8MP με υπερευρυγώνιο 5P φακό, 119° FOV, f/2.3 + 2MP macro f/2.4, 3P, video 4K@30/60fps, 1080p@30/60/240fps, gyro-EIS και selfie camera 16MP με f/2.5, video 1080p@30fps

Συνδεσιμότητα: 802.11 a/b/g/n/ac/6 WiFi, NFC, Bluetooth 5.2, NFC

Extras: Dual-band A-GPS/GLONASS/BDS/GALILEO, Type-C USB 2.0 OTG, οπτικός αισθητήρας δαχτυλικού αποτυπώματος στην οθόνη, 5G Dual-SIM Standby, διπλά στερεοφωνικά ηχεία

Δίκτυο:  5G

Μπαταρία: 4.500mAh (με ταχυφορτιστή 65W στη συσκευασία)

Λειτουργικό: Android 11  (με realme UI 2.0)

Διαστάσεις: 158,5×73,3×8,4 χιλ. (γυαλί) / 9,1 χιλ. (δέρμα φυτικής προέλευσης)

Βάρος: 186 γρ. (186,5 γρ. για τη δερμάτινη έκδοση)

Ενδ. τιμή: 599€ (8GB/128GB) με έκπτωση στα 499€ έως 3/7