Δίχως περιστροφές και χωρίς να μακρηγορήσουμε, το MSI GE76 Raider είναι απλά το καλύτερο laptop που έχουμε πάρει στα χέρια μας μέχρι σήμερα!

Με το που κατέφθασε το νέο gaming «θηρίο» της MSI στην Ελλάδα, είχαμε τη χαρά να το δοκιμάσουμε άμεσα, μια χαρά που δεν άργησε να μετατραπεί σε… θρήνο, μόλις χρειάστηκε να το αποχωριστούμε για να συνεχίσει το ταξίδι του στους εκπροσώπους των ελληνικών media. Γιατί όπως όλα τα συναρπαστικά πράγματα στη ζωή, έτσι και η εν λόγω gaming «φαντασίωση» κράτησε λίγο. Η γεμάτη… πάθος αυτή σχέση θα διαρκέσει αρκετά χρόνια μόνο για όσους έχουν την αποφασιστικότητα και την οικονομική άνεση να επενδύσουν στο ισχυρότερο laptop που έχουμε δοκιμάσει μέχρι σήμερα, σε έναν φορητό υπολογιστή που δεν προβαίνει σε κανέναν απολύτως συμβιβασμό και ενσωματώνει στις τεχνικές του προδιαγραφές τη λίστα που θα έστελνε κάθε gamer στον Άι Βασίλη!

NVIDIA GeForce RTX 3080: Η απόλυτη κορυφή

Ζούμε σε μια εποχή που οι κάρτες γραφικών κοστίζουν το βάρος τους σε χρυσάφι, καθώς τόσο η έκρηξη του bitcoin mining όσο και τα προβλήματα στην παραγωγή λόγω της πανδημίας έχουν μετατρέψει τις premium GPU σε είδος υπό εξαφάνιση. Ως εκ τούτου, κάθε laptop που έρχεται με μια NVIDIA GeForce RTX 3080 δεν χρειάζεται επιπλέον επιχειρήματα για να κερδίσει μια θέση στα όνειρα κάθε gamer. Η ικανοποίηση του να μπαίνει κανείς στις ρυθμίσεις γραφικών των πλέον απαιτητικών τίτλων και να βλέπει τα πάντα στο μέγιστο είναι ένα αίσθημα που δεν το βιώνουν πολλοί PC games. Το MSI GE76 Raider πετάει το «μπαλάκι» των τεχνικών ορίων στο γήπεδο των developers, καθώς από πλευράς του είναι έτοιμο να ανταπεξέλθει σε ό,τι κι αν του «σερβίρει» ο εκάστοτε τίτλος, «ταΐζοντας» τη μεγάλη 17.3” Full HD οθόνη με άφθονα καρέ ανά δευτερόλεπτο, μιας και μιλάμε για ένα panel που υποστηρίζει ρυθμό ανανέωσης 300Hz!

Και η επέλαση συνεχίζεται…

Με επεξεργαστή Intel Core i9 και 64GB RAM (όση δηλαδή διαθέτουν αθροιστικά 8 συμβατικά laptop!), το μηχάνημα που ήρθε στα χέρια μας δεν είχε διάθεση για συμβιβασμούς, αποδεικνύοντας πως η GPU δεν ήταν ο μοναχικός «κράχτης», αλλά μόνο η αρχή!

Τελευταίας γενιάς WiFi 6E και σύστημα ψύξης MSI Cooler Boost 5 (με 6 σωλήνες απαγωγής θερμότητας και 2 ανεμιστήρες) κάνουν κάθε απαιτητικό σενάριο χρήσης να μοιάζει με ανέμελη βόλτα στο πάρκο. Από τη λίστα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που μας εντυπωσίασαν θα ήταν σφάλμα να παραλείψουμε τα 2TB SSD, τη 2.5 Gbps Ethernet υποστήριξη και τις θύρες USB τελευταίας γενιάς (3.2).

To πληκτρολόγιο φέρει την υπογραφή της SteelSeries και επιτρέπει ρύθμιση του RGB φωτισμού ανά πλήκτρο, ενώ μια φουτουριστική LED μπάρα στην πρόσοψη βάζει και αυτή τις ξεχωριστές πινελιές της, προκειμένου και αισθητικά το GE76 να ξεχωρίζει στο πλήθος!

Το διπλό σύστημα ηχείων συνοδεύεται από ένα διπλό σύστημα Woofer, σχεδιασμένων από την εταιρεία που ξέρει πώς να κάνει τα τζάμια να τρίζουν, την Dynaudio! Τα συγκεκριμένα ηχεία είναι ίσως τα καλύτερα που έχουμε ακούσει σε MSI laptop, ωστόσο υπάρχει ακόμα περιθώριο βελτίωσης. Ειδικά αν έχετε ρυθμισμένο το σύστημά σας για maximum επιδόσεις (άρα και extreme settings στους ανεμιστήρες), το φασαριόζικο σύστημα ψύξης δίνει τη δική του μάχη για να κρατήσει τις θερμοκρασίες σε ανεκτά επίπεδα, παρεμβαίνοντας ελαφρώς… άκομψα στο ηχητικό μας πεδίο. Αν θεωρήσουμε βέβαια πως κάθε hardcore gamer χρησιμοποιεί ακουστικά, τότε έχουμε λύσει αμφότερα τα δυο παραπάνω θέματα!

Η μπαταρία είναι η μέγιστη που επιτρέπεται βάσει νομοθεσίας να μπει σε αεροπλάνο, αλλά για ένα τέτοιο… μνημειώδες σύστημα προφανώς δεν επαρκεί για αξιομνημόνευτη αυτονομία. Βεβαίως, δεν υπάρχει gamer που να μην παίζει με το laptop στην πρίζα, καθώς οι επιδόσεις, όσο απλόχερα κι αν παρέχονται από το εκάστοτε μηχάνημα, μετριάζονται συνήθως αυτόματα όταν η τροφοδοσία περνάει στην μπαταρία. Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε άδικο να καταλογίσουμε την αυτονομία μιας «κτηνώδους» μπαταρίας 99Whr ως ψεγάδι!


Μας άρεσε

  • GPU, CPU και RAM εκτοξεύουν τον πήχυ των επιδόσεων σε δυσθεώρητα ύψη.
  • Το refresh rate της οθόνης μετατρέπει σε αξέχαστη εμπειρία ακόμα και τη μετακίνηση του δείκτη του ποντικιού!

Δεν μας άρεσε

  • Θα θέλαμε καλύτερη ανάλυση στην οθόνη, μιας και η GPU μπορεί να υπερκαλύψει… ακραίες απαιτήσεις (δοκιμάσαμε τη FHD και όχι τη UHD έκδοση).
  • Οι ανεμιστήρες ρυθμίζονται, μα στο setting extreme gaming θα χρειαστείτε ακουστικά για να μην τους ακούτε!
  • Θα θέλαμε λίγο καλύτερα ηχεία, αλλά θεωρούμε δεδομένο πως κάθε hardcore gamer που σέβεται τον εαυτό του χρησιμοποιεί ακουστικά…

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Οθόνη: 17.3″ IPS Level LED backlit Display, ανάλυσης 1920×1080 pixels, 300Hz refresh rate

Επεξεργαστής: Intel Core i9-10980HK @2.40GHz (Turbo Boost 5.30GHz, 16MB Cache, 8 Cores, 16 Threads)

Μνήμη: 64GB RAM DDR4 @2.933MHz

Κάρτα γραφικών: NVIDIA GeForce RTX 3080 (8GB)

Αποθηκευτικό μέσο: 2ΤΒ NVMe PCIe Gen3 x 4 SSD

Λειτουργικό: Windows 10 Home

Συνδεσιμότητα: Intel Wi-Fi 6E AX210 (2×2), Bluetooth 5.2, 2.5 Gbps Killer E3100 Ethernet

Ηχεία: Dynaudio Duo Wave Speaker

Πληκτρολόγιο: Φωτιζόμενο RGB Per-Key SteelSeries

Webcam: 1080p

Θύρες: Mini Display Port, HDMI, 3x USB 3.2 Type-A, 2x USB 3.2 Type-C

Μπαταρία: 4-Cell Li-Polymer, 99.9WHr

Διαστάσεις: 39,7×28,4×2,6 εκατοστά

Βάρος: 2,9 κιλά

Εγγύηση: 2 έτη