Σε οικονομικούς μα αξιόπιστους δρόμους προς την 5η γενιά δικτύων εξακολουθεί να μας ταξιδεύει η Xiaomi, προτείνοντας μια συσκευή που δίνει προτεραιότητα στις επιδόσεις, την οθόνη και την μπαταρία.

Eκμεταλλευόμενη το momentum που τη θέλει να «καλπάζει» στην αγορά, η Xiaomi δεν έχει σταματήσει στιγμή να λανσάρει νέες συσκευές, στριμώχνοντας τον ανταγωνισμό στα ράφια των καταστημάτων με έναν «χείμαρρο» από smartphones. Και μπορεί πλέον ο κινεζικός κολοσσός να διαθέτει προτάσεις σε όλες τις κατηγορίες τιμών, από τις πιο οικονομικές μέχρι τις πιο premium συσκευές, «ειδικότητά» του, ωστόσο, παραμένουν τα «value for money» κινητά, τα smartphones εκείνα που δεν σταματούν να μας ξαφνιάζουν με τη χαμηλή τιμή τους παρά τις πληρέστατες τεχνικές τους προδιαγραφές. Ανάμεσά τους συναντάμε και το ολοκαίνουργιο Xiaomi Redmi Note 10 5G, το οποίο είχαμε την χαρά να δοκιμάσουμε πριν κυκλοφορήσει στα καταστήματα. Όσον αφορά στο πόσο κοστίζει το ελκυστικότατο “πακέτο” χαρακτηριστικών που θα διαβάσετε στη συνέχεια; Η έκπληξη απέχει ένα κλικ μακριά….

Στη διάσταση του… Dimensity

Κάθε συζήτηση για το Redmi Note 10 5G οφείλει να ξεκινά από το χαρακτηριστικό εκείνο που προτάσσει μάλιστα η Xiaomi ακόμα και στην ονομασία του νέου της μοντέλου, την υποστήριξη 5G δικτύων. Με την κάλυψη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς να επεκτείνεται με ταχύτατους ρυθμούς, αν θέλετε μια συσκευή έτοιμη να «καβαλήσει» το 5G τρένο τα επόμενα χρόνια, βρίσκεστε στο σωστό σημείο. Πολλαπλάσιες ταχύτητες download/upload αλλά και αμελητέο latency είναι δύο από τα πλεονεκτήματα που πυροδοτούν εξελίξεις στον χώρο, καθιστώντας εφικτές υπηρεσίες όπως το game streaming. Παράθυρο σε ένα μέλλον ανεξάντλητων δυνατοτήτων ανοίγει στην προκειμένη περίπτωση το chipset Dimensity 700 5G της MediaTek. Χάρη στη διαδικασία παραγωγής 7nm το «πυκνοκατοικημένο» SoC (System-on-Chip) υπόσχεται μοναδικές επιδόσεις με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας. Ταυτόχρονα, αποτελεί και μια αξιόμαχη πρόταση σε επίπεδο επεξεργαστή, με την οκταπύρηνη CPU του να απαριθμεί δύο γρήγορους (2.2GHz) Cortex-A76 πυρήνες, περιστοιχισμένους από έξι Cortex-A55 που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας τις… αγγαρείες, με τη διόλου ευκαταφρόνητη ταχύτητα των 2.0GHz. Η GPU (Mali-G57 MC2) δεν μας προκάλεσε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα σε όσο απαιτητικά games και αν την υποβάλλαμε. Στα χέρια μας είχαμε την έκδοση με τα 4GB RAM και τα 64GB αποθηκευτικού χώρου, τα οποία μάλλον θα χρειαστεί να επεκτείνετε με μια κάρτα microSDXC, θυσιάζοντας δυστυχώς την υποδοχή για δεύτερη SIM. Είτε, λοιπόν, θέλετε να γεμίσετε το κινητό σας με εφαρμογές και games (το αποθηκευτικό «αποτύπωμα» των οποίων συνεχώς αυξάνεται) είτε θέλετε να αιχμαλωτίζετε φωτογραφίες και βίντεο δίχως δεύτερες σκέψεις, μάλλον θα χρειαστείτε extra κάρτα. Στα υπέρ οφείλουμε να προσθέσουμε το WiFi γενιάς ac, τη χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας 5.1 έκδοση του Bluetooth, καθώς και το MIUI 12 περιβάλλον χρήσης, το οποίο έρχεται να βελτιώσει κάθε πτυχή του προεγκατεστημένου λειτουργικού Android 11.

Οθόνη με FHD+ ανάλυση και 90Hz

Μια μεγάλη οθόνη 6.5 ιντσών έχει πάψει προ πολλού να μας εντυπωσιάζει, ακόμα και στα οικονομικά κινητά. Στο Redmi Note 10 5G, ωστόσο, δεν μπορεί παρά να μας εντυπωσιάσει αφενός η ανάλυση των 2400×1080 pixels και αφετέρου τα 90Hz AdaptiveSync refresh rate, τα οποία μεταφράζονται σε ανανέωση του περιεχομένου της οθόνης 90 φορές ανά δευτερόλεπτο! Η αίσθηση ρευστότητας στα μενού αλλά και ο καταιγισμός καρέ στα games είναι αναμφίβολα μια μοναδική εμπειρία. Την προστασία της πρόσοψης αναλαμβάνει ένα ανθεκτικό προστατευτικό φιλμ πάνω από το ακόμα πιο «σκληροτράχηλο» γυαλί Corning Gorilla Glass 3. Θα θέλαμε ελάχιστη φωτεινότητα παραπάνω, αλλά κανείς δεν μπορεί να τα έχει όλα! Ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος βρίσκεται στο πλάι, στο power button.

Στην κάμερα παίζουμε… άμυνα

Οταν το ζητούμενο είναι να κρατηθεί η τιμή σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά επίπεδα, δεν είναι εύκολο premium χαρακτηριστικά όπως το 5G και τα 90Hz refresh rate να κάνουν την εμφάνισή τους σε κάθε πτυχή των τεχνικών προδιαγραφών. Από την «επίθεση» σε επεξεργαστή και οθόνη, η Xiaomi επιλέγει να περάσει στην «άμυνα» όσον αφορά στις κάμερες. Πράγματι, η τακτική αυτή κρατά το θετικό αποτέλεσμα, αποφεύγοντας τα «αυτογκόλ». Η συντηρητική μα όχι κακή τριπλή κύρια κάμερα με dual-LED, dual-tone φλας, τοποθετεί σε κεντρικό ρόλο έναν 48MP αισθητήρα, μεγέθους 1/2” (0.8μm pixel) με ευρυγώνιο φακό f/1.8. Πάνω στο ομολογουμένως καλαίσθητο camera bump, συναντάμε επίσης έναν macro φακό για τις κοντινές σας λήψεις και έναν αισθητήρα βάθους για τα bokeh στα πορτρέτα σας. Μην περιμένετε 4Κ ή 60fps βίντεο, όπως προείπαμε, κάπου έπρεπε αν μείνουν προσγειωμένα τα χαρακτηριστικά! Παρ’ όλα αυτά, κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας η ποιότητα των φωτογραφιών και των βίντεο-τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα- ξεπέρασε τις προσδοκίες που έθεταν τα specs στα χαρτιά. Η εμπρόσθια κάμερα φιλοξενείται σε μια οπή στο κέντρο της πάνω πλευράς της πρόσοψης και αποτυπώνει τις selfies σας σε ανάλυση 8MP με f/2.0 διάφραγμα.

Αυτονομία για κάμπινγκ!

Με μπαταρία ιδανική για αποδράσεις μακριά από πρίζες έρχεται το Redmi Note 10 5G, καθώς τόσο η χωρητικότητα των 5.000mAh όσο και η αρχιτεκτονική χαμηλής κατανάλωσης του chipset αντισταθμίζουν τη «λαίμαργη» ενεργειακά 5G συνδεσιμότητα. Τέλος, η φόρτιση πραγματοποιείται εξαιρετικά γρήγορα (υποστηρίζεται 18W fast charging), ενώ η… γενναιόδωρη Xiaomi ως είθισται μας κακομαθαίνει με έναν 22,5W ταχυφορτιστή στη συσκευασία.


Mας άρεσε

  • Οι επιδόσεις του Dimensity 700 5G SocC είναι άνω των προσδοκιών δεδομένης της κατηγορίας τιμής
  • Οθόνη 6.5 ιντσών με FHD+ ανάλυση και 90Hz ρυθμό ανανέωσης
  • Μπαταρία 5.000mAh με ταχυφορτιστή στη συσκευασία

Δεν μας άρεσε

  • Οι κάμερες αν και αξιοπρεπέστατες, δεν συγκαταλέγονται στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της συσκευής

SPECS

  • Οθόνη: 6.5 ιντσών IPS LCD, αναλογίας 20:9, ανάλυσης 2400×1080 pixels, με 90Hz refresh rate, Corning Gorilla Glass 3 • Επεξεργαστής: Octa-core MediaTek MT6833 Dimensity 700 5G (7 nm) με 2xCortex-A76@2.2GHz & 6xCortex-A55@2.0GHz, Mali-G57 MC2 GPU • Μνήμη: 4GB RAM • Αποθηκευτικός χώρος: 64GB επεκτάσιμα με κάρτα microSDXC • Κάμερα: Τριπλή κύρια κάμερα με dual-LED, dual-tone φλας, 48MP (μέγεθος αισθητήρα 1/2.0”, 0.8μm pixel) με ευρυγώνιο φακό f/1.8, PDAF + 2MP macro f/2.4 AF + 2MP αισθητήρας βάθους f/2.4, video 1080p@30fps και selfie camera 8MP με f/2.0, video 1080p@30fps • Συνδεσιμότητα: 802.11 a/b/g/n/ac (dual band), Bluetooth 5.1, NFC • Extras: A-GPS/GLONASS/GALILEO/BDS, USB Type-C 2.0, αισθητήρας δαχτυλικού αποτυπώματος στο πλάι, υπέρυθρες, FM radio, 3.5mm υποδοχή ακουστικών • Δίκτυο: 5G • Μπαταρία: 5.000mAh (με 18W ταχεία φόρτιση και 22,5W ταχυφορτιστή στη συσκευασία) • Λειτουργικό: Android 11 • Διαστάσεις: 161,8×75,3×8,9 χιλ. • Βάρος: 190 γρ.