Ένα σύγχρονο, αξιόπιστο smartphone με όσο το δυνατόν πιο οικονομική τιμή αποτελεί το ζητούμενο για μια μεγάλη μερίδα καταναλωτών. Η realme καταθέτει τη δική της προσιτή μα αξιοπρόσεχτη πρόταση, αναζητώντας τη χρυσή τομή ανάμεσα στο χαμηλό κόστος και τα επαρκή τεχνικά χαρακτηριστικά.

realme C21Το να σχεδιάσει μια εταιρεία την οικονομική της πρόταση είναι μια διαδικασία δυσκολότερη και από αυτή του σχεδιασμού ενός flagship, όπου απλά κάθε κατασκευαστής προσθέτει ό,τι καλύτερο έχει στο οπλοστάσιό του. Στην περίπτωση της κατηγορίας που ακόμα και 10€-20€ διαφοράς στο κόστος ορίζουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, απαιτείται ιδιαίτερη μαεστρία στην έξυπνη επιλογή των τεχνικών χαρακτηριστικών. Η τιμή πρέπει να διατηρηθεί σε όσο το δυνατόν πιο προσιτά επίπεδα μα τα δομικά συστατικά του εκάστοτε μοντέλου οφείλουν να παρέχουν μια σύγχρονη, ευχάριστη εμπειρία χρήσης. Το παραπάνω ζητούμενο δείχνει να επιτυγχάνει στο έπακρο το ολοκαίνουριο realme C21, το οποίο απευθύνεται στους αναρίθμητους καταναλωτές που απλά θέλουν ένα αξιόπιστο εργαλείο επικοινωνίας, ενημέρωσης αλλά και ψυχαγωγίας, δίχως να δαπανήσουν μια περιουσία.

Η μπροστά όψη…

Η πρόσοψη της συσκευής μας υποδέχεται με μια μεγάλη mini-drop 6,5 ιντσών οθόνη που καταλαμβάνει το 89,5% της διαθέσιμης επιφάνειας, περιορίζοντας σε έναν άκρως διακριτικό ρόλο τα bezels και σε μια ανεπαίσθητη «σταγόνα» στη μέση της πάνω πλευράς την selfie camera των 5MP. Η ανάλυση ανέρχεται στα 1600×720 pixels και το οπτικό αποτέλεσμα δεν θα δυσαρεστήσει κανέναν εφόσον, προφανώς, δεν έχει τις απαιτήσεις που θα είχε από μια συσκευή των χιλίων ευρώ.

…και η ξεχωριστή πίσω πλευρά

Γυρνώντας τη συσκευή συναντάμε μια ευχάριστη στην αφή πλαστική πλάτη, διακοσμημένη με ένα ιδιαίτερο γεωμετρικό σχήμα το οποίο κατορθώνει να δώσει ξεχωριστό χαρακτήρα στη συσκευή, αποφεύγοντας όμως κραυγαλέες πινελιές που ίσως να ξένιζαν κάποιους (όπως το moto «Dare to leap» που είδαμε χαραγμένο στα Realme 8).  Πάνω και αριστερά του σαρωτή δακτυλικού αποτυπώματος βρίσκεται το camera bump που έχει κατανεμημένους συμμετρικά σε μορφή τετραγώνου τους 3 φακούς και το LED φλας. Ο κύριος 5P φακός έρχεται με f/2.2 διάφραγμα και συνεργάζεται με έναν αισθητήρα 13MP. Το ζουμ είναι ψηφιακό και αγγίζει το 4x. Επικουρικά, ο 2MP αισθητήρας χρησιμεύει σε αρκετά σενάρια, βοηθώντας κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση των αντιθέσεων και σε πιο καθαρά πορτρέτα. Κλείνοντας το κεφάλαιο φωτογραφία, ο macro fixed focus φακός μπορεί να απαθανατίσει στα 2MP οτιδήποτε κρίνετε πως χρειάζεται να φωτογραφίσετε από απόσταση μόλις 4 εκατοστών.

Εγγυημένη μακροζωία!

Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί το πιστοποιητικό TÜV Rheinland High Reliability Certification, το οποίο εγγυάται ένα υψηλότατο πρότυπο ποιότητας. Σύμφωνα με τα νέα πρότυπα πιστοποίησης ποιότητας της TÜV Rheinland, οι περισσότερες συνθήκες πραγματοποίησης των ελέγχων βασίζονται στον τριετή κύκλο ζωής των smartphone. Το πιστοποιητικό TÜV Rheinland Smartphone High Reliability Certification περιλαμβάνει 23 βασικούς ελέγχους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται 12 σενάρια ελέγχων καθημερινής χρήσης (πτώσεις, φθορές και ρήξεις). 7 σενάρια ελέγχων σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες (δοκιμές σε εξαιρετικά υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες, σε υψηλό και χαμηλό επίπεδο υγρασίας, διακυμάνσεις τάσης κ.α.), αλλά και δοκιμές που αφορούν τη διάρκεια ζωής των κουμπιών, τον στατικό ηλεκτρισμό και την ατμοσφαιρική πίεση. Υπάρχουν, επίσης, 4 σενάρια ελέγχου της αξιοπιστίας των εξαρτημάτων της συσκευής.

Ετοιμοπόλεμο για κάθε σας ανάγκη

Περνώντας στο chipset, η επιλογή του οκταπύρηνου Helio G35 της MediaTek αποτελεί μια έξυπνη λύση. Αφενός το κόστος δεν εκτοξεύεται, αφετέρου οι 4 από τους 8 Cortex-A53 πυρήνες μπορούν να αγγίξουν ταχύτητες έως και 2.3GHz, ενώ η PowerVR GE8320 GPU δεν καθιστά απαγορευτική ούτε τη διάθεση για gaming. Στα χέρια μας πήραμε την έκδοση με 4GB RAM, τα συντελούν τα μέγιστα σε μια ομαλότατη εμπειρία χρήσης, καθώς η συσκευή αποκρίνεται άμεσα σε κάθε εντολή του κατόχου της. Ο αποθηκευτικός χώρος των 64GB ίσως χρειαστεί ενισχύσεις, οι οποίες έρχονται όποτε το επιθυμήσετε με την προσθήκη μιας κάρτας microSD. Το λειτουργικό είναι το Android 10 (θα προτιμούσαμε την πιο πρόσφατη  έκδοση 11), το οποίο έρχεται με προεγκατεστημένο το επίσημο Play Store της Google.

Κλείνουμε με ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της συσκευής, ένα χαρακτηριστικό που ακόμα και με μια φευγαλέα ματιά στα χαρακτηριστικά αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον κάθε υποψήφιου αγοραστή. Μιλάμε, φυσικά, για την μπαταρία, η οποία χάρη στα 5.000mAh εξασφαλίζει διευρυμένη αυτονομία, προκειμένου να μην έχετε το άγχος της τακτικής φόρτισης. Θα ήμασταν άπληστοι αν ζητούσαμε δυνατότητα ταχύτερης φόρτισης από τα 10W του συνοδευτικού φορτιστή; Πολλοί θα απαντήσουν καταφατικά, καθώς τις δύσκολες αυτές εποχές που διανύουμε χρόνος για φόρτιση υπάρχει, χρήματα για ακριβότερες συσκευές δεν υπάρχουν!


Μας άρεσε

  • Εξαιρετική αυτονομία χάρη στην 5.000mAh μπαταρία
  • Ποιότητα κατασκευής με TÜV Rheinland High Reliability Certification
  • Ξεχωριστό στιλ παρά το οικονομικό προφίλ του
  • Μεγάλη και φωτεινή οθόνη 6.5 ιντσών

Δεν μας άρεσε

  • Θα θέλαμε Android 11 αντί του 10

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Οθόνη: 6.5 ιντσών IPS LCD, αναλογίας 20:9, ανάλυσης 1600×720 pixels, 16 εκατ. χρωμάτων

Επεξεργαστής: Octa-core MediaTek Helio G35 (12nm) με 4xCortex-A53@2.3GHz & 4xCortex-A53@1.8GHz, GPU PowerVR GE8320

Μνήμη: 4GB

Αποθηκευτικός χώρος: 64GB, επεκτάσιμος με κάρτα microSD

Κάμερα: Τριπλή κύρια κάμερα με LED φλας, 13MP με ευρυγώνιο φακό f/2.2, PDAF + 2MP macro f/2.4 + 2MP B&W αισθητήρας f/2.4, video 1080p@30fps και selfie camera 5MP με f/2.2, video 1080p@30fps

Συνδεσιμότητα: 802.11 a/b/g/n WiFi, Bluetooth 5.0

Extras: A-GPS/GLONASS/BDS, microUSB 2.0 OTG, αισθητήρας δαχτυλικού αποτυπώματος στην πλάτη, 3.5mm υποδοχή ακουστικών, TÜV Rheinland High Reliability Certification

Δίκτυο:  4G

Μπαταρία: 5.000mAh

Λειτουργικό: Android 10

Διαστάσεις: 165,2×76,4×8,9 χιλ.

Βάρος: 190 γρ.

Ενδ. τιμή: 129€ (3GB/32GB), 149€ (4GB/64GB)