Στην ομολογουμένως μακροσκελή λίστα πλεονεκτημάτων της συσκευής, η ανάλυση του αισθητήρα της τετραπλής κύριας κάμερας φιγουράρει πρώτη, μα σίγουρα όχι μόνη!

Πάνω που είχαμε αρχίσει να αποκωδικοποιούμε την ιδιόρρυθμη ονοματολογία των ουκ ολίγων smartphones της Xiaomi, το Redmi Note 10 Pro έρχεται για να μας βάλει πάλι σε σκέψεις! Κι αυτό γιατί μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε πως η σειρά Redmi έρχεται με «value for money» προτάσεις ισορροπημένων τεχνολογικών χαρακτηριστικών με στόχο τη συμφέρουσα τιμή. Από μια συσκευή, επομένως, που το κόστος της κυμαίνεται στα «προσγειωμένα» πλαίσια της μεσαίας κατηγορίας δεν περιμέναμε «εξωτικά» τεχνικά χαρακτηριστικά. Τουλάχιστον όχι μέχρι να αντικρίσουμε την Pro έκδοση του Redmi Note 10, η οποία μόνο… προσγειωμένη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Ποιος θα περίμενε, άλλωστε, κάμερα 108MP και 120Hz AMOLED οθόνης σε ένα προσιτό Redmi Note κινητό;

Τι προσφέρουν τα 108MP;

Τα 108MP του μεγέθους 1/1.52” αισθητήρα της κύριας κάμερας δεν χρησιμεύουν μόνο στο να αποτυπώσετε εικόνες στην… αστρονομική ανάλυση των 12.000×9.000 pixels. Αφενός, η κάμερα εκμεταλλεύεται τη συγκεκριμένη ευκρίνεια για να προσφέρει ψηφιακό ζουμ εφάμιλλο του οπτικού. Αφετέρου, μπορεί να επιστρατεύσει την τεχνική 9-σε-1 binning, προκειμένου να δημιουργήσει ένα πλέγμα 3×3 γειτονικών pixels, αυξάνοντας την επιφάνεια καταγραφής φωτός που αντιστοιχεί σε κάθε εικονοστοιχείο της τελικής φωτογραφίας από τα αρχικά 0.7μm στα σαφώς πιο εντυπωσιακά 2.1μm. Ετσι, ακόμα και όταν οι συνθήκες φωτισμού δεν είναι ευνοϊκές, το αποτέλεσμα είναι αξιοπρεπέστατο χωρίς να χρειαστεί να καταφύγετε στο night mode. Σε περίπτωση, βέβαια, που το επιλέξετε, κρατήστε σταθερή τη συσκευή και το αποτέλεσμα θα είναι προφανώς ακόμα καλύτερο.

Ακόμα, στον τομέα του βίντεο, υποστηρίζονται λήψεις 4K στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο και Full HD στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, αλλά δίχως καμία επέμβαση σταθεροποίησης. Για να αξιοποιήσετε την επιλογή «steady video», θα χρειαστεί να συμβιβαστείτε με ανάλυση 1080p στα 30fps.

Εκτός από τον κύριο ευρυγώνιο 6P φακό με f/1.9 διάφραγμα, το Redmi Note 10 Pro διαθέτει και έναν υπερευρυγώνιο φακό διαφράγματος f/2.2 που χαρίζει οπτική γωνία 118 μοιρών στα 8MP του αισθητήρα του. Οταν αντιθέτως το θέμα σας βρίσκεται ελάχιστα εκατοστά μπροστά σας, ο macro φακός αποτυπώνει τον… μικρόκοσμο με αυτόματη εστίαση στα 5MP. Κλείνουμε την τετράδα καμερών της πλάτης με έναν 2MP αισθητήρα βάθους, προκειμένου να περάσουμε στην πρόσοψη και την 16MP selfie κάμερα που φιλοξενείται σε μια μικρή οπή στη μέση της πάνω πλευράς της οθόνης. Εδώ οι δυνατότητες καταγραφής βίντεο κυμαίνονται μεταξύ της Full HD ανάλυσης στα 30fps ή της απλής HD ανάλυσης (720p) στα 120fps. Οποια κάμερα κι εάν χρησιμοποιήσετε, το σχετικό λογισμικό της Xiaomi είναι αρκετά εύχρηστο, προσφέροντας πλήθος επιλογών ανά περίσταση, από pro time-lapse βιντεοσκόπηση, μέχρι Clones, Video Clones, Dual Video και Long exposure, οδηγώντας σε λήψεις που θα… συζητηθούν στα social media.

AMOLED οθόνη στα 120Hz

Με τον αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος Arc να βρίσκεται στο πλάι, μοναδικό καθήκον της οθόνης είναι να ικανοποιήσει τα αδηφάγα βλέμματα των απανταχού απαιτητικών της mobile ψυχαγωγίας! Η 6.67” AMOLED DotDisplay οθόνη αντεπεξέρχεται πλήρως στον ρόλο της, τόσο χάρη στην ανάλυση των 2400×1080 pixels, όσο και χάρη στη ρευστή κίνηση που χαρίζουν τα 120Hz του ρυθμού ανανέωσης. Ειδικά το τελευταίο χαρακτηριστικό θα χαροποιήσει κάθε φανατικό gamer, μιας και η δυνατότητα προβολής 120 καρέ ανά δευτερόλεπτο αποτελεί το… Αγιο Δισκοπότηρο του gaming ακόμα και στις next-gen παιχνιδομηχανές. Εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό είναι και τα 240Hz touch sampling rate, τα οποία μεταφράζονται σε 240 σαρώσεις ανά δευτερόλεπτο για πιθανά αγγίγματά σας στην οθόνη, ώστε να μπορούν αυτοστιγμεί να μεταφραστούν σε εντολές προς το εκάστοτε game ή εφαρμογή.  Η HDR10 πιστοποιημένη οθόνη καλύπτει το DCI-P3 χρωματικό φάσμα, ενώ όπως αξίζει σε κάθε… κόσμημα, είναι προστατευμένη τόσο απέναντι σε γρατζουνιές με το ανθεκτικό γυαλί Corning Gorilla Glass 5, όσο και απέναντι σε νερό και σκόνη (IP53).

Η AMOLED τεχνολογία του panel εξασφαλίζει απόλυτο μαύρο, εξαιρετικές αντιθέσεις και φυσικά, χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί και στην προστασία των ματιών, με το «Reading mode 3.0» και την πιστοποίηση SGS Eye Care Display Certification να δείχνουν την σοβαρότητα με την οποία η Xiaomi αντιμετωπίζει το φαινόμενο της οφθαλμικής κόπωσης έπειτα από πολύωρη χρήση.

Οι εκπλήξεις συνεχίζονται και στον ήχο

Την αναβαθμισμένη οπτική εμπειρία συμπληρώνει επάξια ο ήχος, με δυο στερεοφωνικά ηχεία να δηλώνουν το δικό τους εμφατικό «παρών». Τα διπλά ηχεία είναι ένα χαρακτηριστικό που δυστυχώς συχνά παραμελούν ακόμα και flagships των χιλίων ευρώ, μα αναβαθμίζει αισθητά τις ψυχαγωγικές δυνατότητες κάθε κινητού. Αν πάλι προτιμάτε ακουστικά, η USB Type-C θύρα φόρτισης δεν θα σας στερήσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε το παλιό σας ενσύρματο ζευγάρι, μιας και στην πάνω πλευρά υπάρχει και η κλασική υποδοχή των 3,5 χιλ. Η τάση βέβαια επιβάλλει true wireless ακουστικά, οπότε η Bluetooth συνδεσιμότητα 5.1 γενιάς, ενδέχεται να σας φανεί πιο χρήσιμη.

Επιδόσεις και αυτονομία

Σε ρόλο «μαέστρου» του Redmi Note 10 Pro συναντάμε το πολυτάλαντο οκταπύρηνο Snapdragon 732G SoC της Qualcomm  με δύο πυρήνες Kryo 470 Gold στα 2.3GHz και έξι πυρήνες Kryo 470 Silver στα 1.8GHz. Επιπλέον, τα γραφικά επιμελείται η διόλου ευκαταφρόνητη για τα δεδομένα της μεσαίας κατηγορίας Adreno 618 GPU. Η διαδικασία παραγωγής 8 νανομέτρων του chipset, εγγυάται αυξημένες ταχύτητες και μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, γεγονός που αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες της μπαταρίας των 5.020mAh, η οποία μπορεί να φορτίσει πάνω από το μισό της χωρητικότητάς της μέσα σε μισή ώρα με τη βοήθεια του 33W ταχυφορτιστή που θα βρείτε στη συσκευασία.

Συνοψίζοντας, το εξαιρετικά λεπτό (πάχος μόλις 8,1 χιλ.) Xiaomi Redmi Note 10 Pro είναι μια αρκετά ανταγωνιστική πρόταση, η οποία θεωρούμε πως θα αναδεικνύονταν ακόμα περισσότερο αν ήταν αυτή που θα έπαιρνε το 5G χρίσμα της σειράς, μιας και υπερτερεί σε αρκετά σημεία έναντι του Redmi Note 10 5G.


Mας άρεσε

  • Τετραπλή κύρια κάμερα στα 108MP
  • Μπαταρία 5.020mAh με 33W ταχυφορτιστή στη συσκευασία
  • AMOLED οθόνη 6.67 ιντσών με 120Hz ρυθμό ανανέωσης
  • Διπλά στερεοφωνικά ηχεία

Δεν μας άρεσε

  • Η EIS λειτουργία «steady video» ρίχνει την ποιότητα στα 1080p@30fps
  • Το μόνο που του λείπει είναι το 5G!

Τεχνικά χαρακτηριστικά


  • Οθόνη: 6.67 ιντσών AMOLED DotDisplay, αναλογίας 20:9, ανάλυσης 2400×1080 pixels, με 120Hz refresh rate & 240Hz touch sampling rate, DCI-P3, HDR10, Corning Gorilla Glass 5 • Επεξεργαστής: Octa-core Qualcomm Snapdragon 732G (8 nm) με 2xKryo 470 Gold@2.3GHz & 6xKryo 470 Silver@1.8GHz, GPU Adreno 618 • Μνήμη: 6GB ή 8GB RAM (LPDDR4X) • Αποθηκευτικός χώρος: 64GB ή 128GB UFS 2.2 (αναλόγως της έκδοσης) επεκτάσιμα με κάρτα microSDXC • Κάμερα: Τετραπλή κύρια κάμερα με LED φλας, 108MP (μέγεθος αισθητήρα 1/1.52”, 0.7μm pixel ή 2.1μm pixel σε 9-in-1 Super Pixel mode) με ευρυγώνιο 6P φακό f/1.9, dual pixel PDAF + 8MP με υπερευρυγώνιο φακό 118ο, f/2.2 + 5MP macro f/2.4 AF + 2MP αισθητήρας βάθους f/2.4, video 4K@30fps, 1080p@60fps και selfie camera 16MP με f/2.45, video 1080p@30fps, 720p@120fps • Συνδεσιμότητα: 802.11 a/b/g/n/ac (dual band), Bluetooth 5.1, NFC • Extras: A-GPS/GLONASS/BDS, USB Type-C 2.0 OTG, οπτικός αισθητήρας δαχτυλικού αποτυπώματος στο πλάι, υπέρυθρες, FM radio, δυο στερεοφωνικά ηχεία, 3.5mm υποδοχή ακουστικών, IP53 προστασία από νερό και σκόνη • Δίκτυο: 4G  • Μπαταρία: 5.020mAh (με 33W ταχυφορτιστή στη συσκευασία)  • Λειτουργικό: Android 11 • Διαστάσεις: 164×76,5×8,1 χιλ. • Βάρος: 193 γρ.