Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τους φετινούς νικητές του υψηλού κύρους φωτογραφικού διαγωνισμού, Sony World Photography Awards 2021.

Πιο συγκεκριμένα, ο πολυπόθητος τίτλος του φωτογράφου της χρονιάς συνοδευόμενος από το χρηματικό έπαθλο των 25.000 $ (USD) και την πιο πρόσφατη κυκλοφορία φωτογραφικού εξοπλισμού της Sony απονεμήθηκε στον αξιότιμο παραγωγό ντοκιμαντέρ Craig Easton (Ηνωμένο Βασίλειο) για τη σειρά του Bank Top. Αναδείχτηκαν επίσης και οι φετινοί 10 νικητές, ένας για την κάθε μια από τις δέκα ξεχωριστές κατηγορίες, οι φιναλίστ που κατέλαβαν την 2η και την 3η θέση του Διαγωνισμού «Επαγγελματιών», καθώς και νικητές των διαγωνισμών «Student» και «Νέων» για το 2021.

Οι νικητήριες φωτογραφίες παρουσιάστηκαν μέσα από  μία εορταστική ανακοίνωση σε video με εισηγητές τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Φωτογραφίας, Scott Gray και τον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό παρουσιαστή και συγγραφέα Konnie Huq. Το βίντεο περιλαμβάνει συνεντεύξεις, behind-the-scenes στιγμιότυπα και ευχάριστες αντιδράσεις από τους νικητές φωτογράφους και είναι διαθέσιμο για προβολή στο worldphoto.org/ceremony-2021.

Παρουσιάστηκε, επίσης, σήμερα, μία ψηφιακή έκθεση με τις φωτογραφίες των νικητών και των φιναλίστ, με τίτλο A Year in Photos from the Sony World Photography Awards 2021. Πρόκειται για ένα ειδικό αφιερωματικό ντοκιμαντέρ με βασικούς εισηγητές τον ιστορικό τέχνης Jacky Klein και τον παρουσιαστή Nish Kumar, ενώ ένα δωρεάν ψηφιακό αντίγραφο του λευκώματος Sony World Photography 2021 είναι προς διάθεση και επισκόπηση στο worldphoto.org/announcement-2021 

Το Bank Top, μια συνεργασία με τον συγγραφέα και ακαδημαϊκό Abdul Aziz Hafiz, εξετάζει την εκπροσώπηση και στρεβλή εκπροσώπηση των κοινοτήτων στη Βόρεια Αγγλία, εστιάζοντας στην «κλειστή» γειτονιά της Bank Top στο Blackburn. Το έργο αυτό αποτελεί μέρος της ευρύτερης σειράς του Easton για την περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του έργου Thatcher’s Children (2η θέση, Ντοκιμαντέρ, διαγωνισμός «Επαγγελματιών» 2021), που αφορά μια έρευνα για τη χρόνια φύση της φτώχειας, μέσα από την παρουσίαση των βιωμάτων τριών διαφορετικών γενεών μιας οικογένειας, αλλά και το Sixteen (φιναλίστ στην κατηγορία Πορτραίτα των βραβείων του 2017), μια ματιά στα όνειρα, τις φιλοδοξίες και τους φόβους δεκαεξάχρονων παιδιών από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα.

Το Bank Top είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας Kick Down the Barriers του Blackburn Museum & Art Gallery, ένα έργο σε απάντηση των ρεπορτάζ διαφόρων μέσων μαζικής ενημέρωσης που απεικονίζουν την πόλη ως «το πιο απομονωμένο μέρος στη Βρετανία». Προσπαθώντας να καταρρίψει αυτήν την προσέγγιση, το μουσείο κάλεσε καλλιτέχνες και συγγραφείς να συνεργαστούν με κατοίκους από διάφορες γειτονιές, δημιουργώντας μια ισχυρή και αυθεντική αναπαράσταση των κοινοτήτων τους.

Κατά τη διάρκεια ενός έτους, ο Easton και ο Hafiz συνεργάστηκαν στενά με τους κατοίκους της περιοχής για να εξερευνήσουν τις ιστορίες και τις εμπειρίες τους μέσω μιας σειράς ασπρόμαυρων πορτρέτων και συνοδευτικών κειμένων. Αυτά επισημαίνουν ζητήματα σχετικά με την κοινωνική στέρηση, τη στέγαση, την ανεργία, τη μετανάστευση και την εκπροσώπηση, καθώς και τον αντίκτυπο της προηγούμενης και της τρέχουσας εξωτερικής πολιτικής. Η δουλειά τους αντιμετωπίζει απλοϊκές γενικεύσεις και στοχεύει τόσο στην παροχή ενός πλαισίου για το πώς αυτές οι κοινότητες ενώθηκαν μεταξύ τους όσο και στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου που ευδοκιμούν μαζί, στη σημερινή εποχή.

Ο Mike Trow, Πρόεδρος του διαγωνισμού «Επαγγελματιών» του 2021 δήλωσε: «Αυτό που είναι τόσο εντυπωσιακό για αυτό το έργο είναι η πρόθεση, η αφοσίωση και η κατανόηση που του προσδίδει ο Craig. Έχει συνεργαστεί στενά με τον συγγραφέα Abdul Aziz Hafiz για να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο έργο, αναγνωρίζοντας την σημασία των λέξεων σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Δεν πρόκειται για ανθρώπους που αναζητούσαν απαραίτητα να φωτογραφηθούν, αλλά ο Craig κατάφερε να κερδίσει με την εμπιστοσύνη τους. Κοιτάζουν με ειλικρίνεια την φωτογραφική μηχανή, όπου παρατηρούμε μία αμοιβαία κατανόηση ανάμεσα στο υποκείμενο και τον επιμελητή του ντοκιμαντέρ. Είναι το ηθικό βάρος πίσω από αυτό το έργο που το καθιστά τόσο σημαντικό και άξιο για αυτό το βραβείο.»

Σχολιάζοντας τη νίκη του, ο Easton είπε: «Χαίρομαι που το έργο αυτό αναγνωρίζεται από τα Sony World Photography Awards. Φωτογραφίζω για να μάθω, να προσπαθήσω να καταλάβω, να καταγράψω και να μοιραστώ ιστορίες. Είναι προνόμιο να είμαι σε θέση να το κάνω αυτό αμφισβητώντας τις αντιλήψεις και τα στερεότυπα – κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα. Το να καταφέρνω να μοιράζομαι και να προσφέρω αναγνώριση. Παγκοσμίως, σε τέτοιες ιστορίες που προέρχονται από τις μη επαρκώς εκπροσωπούμενες ή στρεβλά εκπροσωπούμενες κοινότητες στη βόρεια Αγγλία όπου ζω, είναι υπέροχο. Σάς ευχαριστώ.»

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΝΙΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΙΝΑΛΙΣΤ

Οι νικητές φωτογράφοι του διαγωνισμού «Επαγγελματιών» επιλέχθηκαν από μια εξειδικευμένη κριτική επιτροπή, έχοντας υποβάλλει ένα εξαιρετικό έργο από πέντε έως δέκα εικόνες, με εύρος περιεχομένου από αξιοσημείωτες τοπικές ιστορίες έως και θέματα παγκόσμιας σημασίας, από αποτυπώσεις ήσυχων στιγμών έως στιγμών δημιουργικής λαμπρότητας και παιχνιδιάρικης διάθεσης. Όλοι οι νικητές των κατηγοριών λαμβάνουν την πιο πρόσφατη κυκλοφορία φωτογραφικού εξοπλισμού της Sony. Οι νικητές του τρέχοντος έτους είναι:

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΉ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ

ΝΙΚΗΤΗΣ: Tomáš Vocelka (Τσεχία) για την σειρά του Eternal Hunting Grounds

ΦΙΝΑΛΙΣΤ: 2η  θέση Frank Machalowski (Γερμανία); 3η θέση Gu Guanghui (Κίνα)

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ

ΝΙΚΗΤΗΣ: Mark Hamilton Gruchy (Ηνωμένο Βασίλειο) για την σειρά του The Moon Revisited 

ΦΙΝΑΛΙΣΤ: 2η θέση Frank Luigi Bussolati (Ιταλία); 3η θέση Sasha Bauer (Ρωσία)

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

ΝΙΚΗΤΗΣ: Vito Fusco (Ιταλία) για την σειρά του The Killing Daisy 

ΦΙΝΑΛΙΣΤ: 2η θέση Craig Easton (Ηνωμένο Βασίλειο); 3η θέση Lorenzo Tugnoli (Ιταλία)

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΙΚΗΤΗΣ: Simone Tramonte (Ιταλία) για την σειρά του Net-zero Transition 

ΦΙΝΑΛΙΣΤ: 2η θέση Mohammad Madadi (Ιράν); 3η θέση Antonio Pérez (Ισπανία)

ΤΟΠΙΟ

ΝΙΚΗΤΗΣ: Majid Hojjati (Ιράν) για την σειρά του Silent Neighborhoods 

ΦΙΝΑΛΙΣΤ: 2η θέση Andrea Ferro (Ιταλία); 3η θέση Fyodor Savintsev (Ρωσία)

PORTFOLIO

ΝΙΚΗΤΗΣ: Laura Pannack (Ηνωμένο Βασίλειο) για την συμμετοχή της Portfolio Overview

ΦΙΝΑΛΙΣΤ: 2η θέση Brais Lorenzo (Ισπανία); 3η θέση Loli Laboureau (Αργεντινή)

ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ

ΝΙΚΗΤΗΣ: Craig Easton (Ηνωμένο Βασίλειο) για την σειρά του Bank Top 

ΦΙΝΑΛΙΣΤ: 2η θέση Julia Fullerton-Batten (Ηνωμένο Βασίλειο); 3η θέση Jane Hilton (Ηνωμένο Βασίλειο)

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΝΙΚΗΤΗΣ: Anas Alkharboutli (Συρία) για την σειρά του Sport and Fun Instead of War and Fear

ΦΙΝΑΛΙΣΤ: 2η θέση Patrick Meinhardt (Ισπανία); 3η θέση Farzam Saleh (Ιράν)

ΝΕΚΡΗ ΦΥΣΗ

ΝΙΚΗΤΗΣ: Peter Eleveld (Ολλανδία) για την σειρά του Still Life Composition, Shot on Wet Plate

ΦΙΝΑΛΙΣΤ: 2η θέση Alessandro Pollio (Ιταλία); 3η θέση Paloma Rincon (Ισπανία)

ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ 

ΝΙΚΗΤΗΣ: Luis Tato (Ισπανία) για την σειρά του Locust Invasion in East Africa

ΦΙΝΑΛΙΣΤ: 2η θέση Graeme Purdy (Ηνωμένο Βασίλειο); 3η θέση Angel Fitor (Ισπανία)

 

Για να μάθετε περισσότερα για τα έργα που διακρίθηκαν επισκεφτείτε τον σύνδεσμο: online winners galleries

φωτογραφοσ της χρονιασ, ανοιχτοσ διαγωνισμοσ 2021

Ο Ανοιχτός Διαγωνισμός γιορτάζει τη δύναμη των μεμονωμένων εικόνων. Οι νικητήριες φωτογραφίες επιλέγονται για την ικανότητά τους να συνδυάζουν την ιδιαίτερη οπτική τους αφήγηση με την τεχνική αριστεία προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να έχει αντίκτυπο στο ευρύ κοινό. Ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε άλλους δέκα νικητές του Ανοιχτού Διαγωνισμού, η Tamary Kudita (Ζιμπάμπουε) Φωτογράφος της Χρονιάς για το 2021 και είναι η επίσημη αποδέκτης του χρηματικού επάθλου αξίας 5.000 $ (USD), της πιο πρόσφατης κυκλοφορίας φωτογραφικού εξοπλισμού της Sony και παγκόσμιας προβολής.

Η Kudita κέρδισε για το εξαιρετικό πορτραίτο African Victorian που υποβλήθηκε στην κατηγορία Δημιουργικότητα. Η φωτογραφία απεικονίζει μια νεαρή έγχρωμη γυναίκα ντυμένη με βικτωριανό φόρεμα και κρατώντας παραδοσιακά μαγειρικά σκεύη Shona. Η εικόνα ανιχνεύει το στερεοτυπικό πλαίσιο του έγχρωμου γυναικείου σώματος και προσφέρει μια εναλλακτική οπτική «γλώσσα», μέσω της οποίας παρουσιάζεται μια πολύπλευρη αφρικανική ταυτότητα.

Μιλώντας για τη νίκη της, η Kudita δήλωσε: «Η African Victorian αποτελεί φόρο τιμής στο σύγχρονο ον που είναι επίσης ριζωμένο στην ιστορία. Με τιμά βαθιά που επιλέχθηκα ως νικήτρια του Ανοιχτού διαγωνισμού. Αυτό το βραβείο αποτελεί απόδειξη του ρόλου που διαδραματίζουμε ως δημιουργοί στη διαμόρφωση της οπτικής κουλτούρας. Μια κεντρική ιδέα στη δουλειά μου είναι η σημασία της εκπροσώπησης της Αφρικής και είμαι ευγνώμων που έλαβα την ευκαιρία να βάλω την τέχνη της Ζιμπάμπουε στο χάρτη».

Φωτογρaφος της Χρονiaς για την Κατηγορiα Student

Ο Coenraad Heinz Torlage (Νότια Αφρική) της Ακαδημίας Σχεδίασης και Φωτογραφίας Stellenbosch βραβεύτηκε ως Student Φωτογράφος της Χρονιάς για το 2021, κερδίζοντας το έπαθλο αξίας 30.000 € φωτογραφικού εξοπλισμού της Sony για το πανεπιστήμιο που εντάσσεται. Ο Torlage επιλέχθηκε για τη σειρά Young Farmers, που δημιουργήθηκε ως απάντηση στο brief Our Time που ζητούσε από τους φοιτητές να απεικονίσουν τον τρόπο που αυτοί και οι σύγχρονοί τους βλέπουν τον κόσμο και πώς σκοπεύουν να τον αλλάξουν προς το καλύτερο. Στο Young Farmers, o Torlage, όπου και ο ίδιος μεγάλωσε σε ένα αγρόκτημα, ξεκίνησε να φωτογραφίζει την επόμενη γενιά αγροτών, καθώς αντιμετωπίζουν προκλήσεις σχετικά με σοβαρές ξηρασίες, ασφάλεια και συζητήσεις σχετικά με την ιδιοκτησία γης, παράλληλα με τη συμβολή τους για ένα πιο δίκαιο μέλλον βιωσιμότητας και εξασφάλισης τροφίμων.

Σχολιάζοντας τη νίκη του, ο Torlage δηλώνει: «Έχω περάσει μια εμπειρία που είναι σχεδόν αδύνατο να περιγραφεί. Ονειρευόμουν συχνά να κερδίσω και προσευχήθηκα να μοιραστώ τη χώρα μου και τους καταπληκτικούς ανθρώπους της με τον υπόλοιπο κόσμο. Πιστεύω στους νέους αγρότες της Νότιας Αφρικής που χρειάζεται αυτή η χώρα, όσον αφορά στη βιωσιμότητα των τροφίμων και την οικολογική ευαισθητοποίηση. Η νίκη είναι ένα όνειρο που έγινε εφικτό από τους εκπληκτικούς ανθρώπους που φωτογράφισα και όλους όσοι με βοήθησαν και με στήριξαν. Πιστεύω στη σκληρή δουλειά, την οικογένεια και πάνω από όλα στη χάρη του Θεού. Είμαι πραγματικά ευγνώμων που οι εικόνες μου κατάφεραν να ξεχωρίσουν σε έναν τόσο διακεκριμένο διαγωνισμό.»

Φωτογράφος της Χρονιάς για την Κατηγορια Νεων

Επιλεγμένος από έξι νικητές της κατηγορίας, ο Pubarun Basu (Ινδία, 19 ετών) κέρδισε το βραβείο Νέος Φωτογράφος της χρονιάς 2021 για την φωτογραφία του No Escape from Reality. Στη φωτογραφία, οι σκιές των κιγκλιδωμάτων που προβάλλονται σε κουρτίνες δημιουργούν την ψευδαίσθηση των ράβδων κλουβιών από πίσω από τις οποίες ένα ζευγάρι χέρια φαίνεται σαν να προσπαθεί να διαπεράσει. Η ψευδαίσθηση των σκιών και της χειρονομίας των χεριών μεταδίδει την αίσθηση παγίδευσης που μοιράζονται τόσα άτομα σε όλο τον κόσμο τον περασμένο χρόνο. Για τη νίκη του, ο Basu λαμβάνει τον ψηφιακό φωτογραφικό εξοπλισμό της Sony και παγκόσμια προβολή.

Σχολιάζοντας τη νίκη του, ο Basu είπε: «Νιώθω ταπεινά ευγνώμων για την ανακοίνωσή μου ως Φωτογράφος της Χρονιάς στην κατηγορία Νέων. Η συμμετοχή σε αυτόν τον διαγωνισμό μου έδωσε μια νέα προοπτική για την τέχνη μου. Έχω δει μερικές εξαιρετικές φωτογραφίες από τους συναδέλφους μου, νέους φωτογράφους από όλο τον κόσμο, και είμαι πολύ περήφανος για το γεγονός ότι η γενιά μου έχει τόσο λαμπρά μυαλά. Φιλοδοξώ να βελτιωθώ ως καλλιτέχνης και θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους φίλους και την οικογένειά μου που πάντα με ενθάρρυναν να κάνω το επιπλέον βήμα.»

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Το φετινό βραβείο Εξαιρετικής Προσφοράς στην Φωτογραφία έχει απονεμηθεί στην φημισμένη μεξικανή καλλιτέχνη φωτογράφο Graciela Iturbide. Ευρέως αναγνωρισμένη ως η σπουδαιότερη εν ζωή φωτογράφος της Λατινικής Αμερικής, το έργο της Iturbide προσδίδει το φωτογραφικό κύρος του Μεξικού από τα τέλη της δεκαετίας του 1970,  ενώ φημίζεται για την καθοριστική συμβολή της στην οπτική ταυτότητα της χώρας. Σε εικόνες της καθημερινής ζωής και του πολιτισμού της παράλληλα με εκείνες της τελετουργίας και της θρησκείας, το έργο της Iturbide διερευνά τις πολλές πολυπλοκότητες και αντιφάσεις της χώρας της, αμφισβητώντας τις ανισότητες και επισημαίνοντας τις εντάσεις μεταξύ αστών και αγροτών, σύγχρονων και αυτόχθονων. Οι φωτογραφίες της ξεπερνούν τις απλές αφηγήσεις ντοκιμαντέρ και στοχεύουν να παρέχουν ένα ποιητικό όραμα για τα θέματα τους, ενημερωμένο με τις προσωπικές εμπειρίες και τη διαδρομή του φωτογράφου.

ΝΕΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ, ΦΙΝΑΛΙΣΤ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΙΝΑΛΙΣΤ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΝΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ: www.worldphoto.org/press

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2021 ΝΙΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟΙ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ: 

ΝΙΚΗΤΗΣ: 

Tomáš Vocelka, Τσεχία

2η θέση: Frank Machalowski, Γερμανία

3η θέση: Gu Guanghui, Κίνα

ΦΙΝΑΛΙΣΤ:

Leonardo Costa Braga, Βραζιλία

Peter Franck, Γερμανία

Arvind Jayashankar, Βέλγιο

Luca Locatelli, Ιταλία

Karin Nützi-Weisz, Ελβετία

δημιουργικότητα:

ΝΙΚΗΤΗΣ: 

Mark Hamilton Gruchy, Ηνωμένο Βασίλειο

2η θέση: Luigi Bussolati, Ιταλία

3η θέση: Sasha Bauer, Ρωσία

ΦΙΝΑΛΙΣΤ:

Andrea Alkalay, Αργεντινή

Delphine Blast, Γαλλία

Ilka & Franz, Γερμανία

Julia Keil, Γερμανία

Kyung-Hoon Kim, Νότια Κορέα

Niloofar Mahmoudian, Ιράν

Michelle Watt, ΗΠΑ

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ:

ΝΙΚΗΤΗΣ: 

Vito Fusco, Ιταλία

2η θέση: Craig Easton, Ηνωμένο Βασίλειο

3η θέση: Lorenzo Tugnoli, Ιταλία

ΦΙΝΑΛΙΣΤ:

Marcos Azulay, Αργεντινή

Ingmar Björn Nolting, Γερμανία

Justyna Gorniak, Πολωνία

Tomasz Lazar, Πολωνία

Jose Manuel Lopez, Ισπανία

Agnieszka Maruszczyk, Πολωνία

Alexey Pavlov, Ρωσία

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: 

ΝΙΚΗΤΗΣ: 

Simone Tramonte, Ιταλία

2η θέση: Mohammad Madadi, Ιράν

3η θέση: Antonio Pérez, Ισπανία

ΦΙΝΑΛΙΣΤ: 

Felipe Fittipaldi, Βραζιλία

Antonio Faccilongo, Ιταλία

Alessandro Gandolfi, Ιταλία

Li Wentao, Κίνα

ΤΟΠΙΟ: 

ΝΙΚΗΤΗΣ: 

Majid Hojjati, Ιράν

2η  θέση: Andrea Ferro, Ιταλία

3η θέση: Fyodor Savintsev, Ρωσία

ΦΙΝΑΛΙΣΤ:

Niklas Eschenmoser, Ελβετία

Mehrdad Fathi, Ιράν

Samad Ghorbanzadeh, Ιράν

Carol Graham, Ηνωμένο Βασίλειο

Marvin Grey, Φιλιππίνες

Marc Hennige, Γερμανία

ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ: 

ΝΙΚΗΤΗΣ: 

Craig Easton, Ηνωμένο Βασίλειο

2η  θέση: Julia Fullerton-Batten, Ηνωμένο Βασίλειο

3η θέση: Jane Hilton, Ηνωμένο Βασίλειο

ΦΙΝΑΛΙΣΤ:

Richard Ansett, Ηνωμένο Βασίλειο

Theo Gould, Ηνωμένο Βασίλειο

Christian Lee, ΗΠΑ

John Millar, Ηνωμένο Βασίλειο

Agnese Morganti, Ιταλία

Luca Rotondo, Ιταλία

PORTFOLIO: 

ΝΙΚΗΤΗΣ: 

Laura Pannack, Ηνωμένο Βασίλειο

2η  θέση: Brais Lorenzo, Ισπανία

3η  θέση: Loli Laboureau, Αργεντινή

ΦΙΝΑΛΙΣΤ:

Sergio Aparicio – Okobé, Ισπανία

Jacob Ehrbahn, Δανία

Alessandro Gandolfi, Ιταλία

Ilka & Franz, Γερμανία

Peter Franck, Γερμανία

Kayode Moyosade, Νιγηρία

Marylise Vigneau, Γαλλία

ΑΘΛΗΣΗ: 

ΝΙΚΗΤΗΣ: 

Anas Alkharboutli, Συρία

2η  θέση: Patrick Meinhardt, Ισπανία

3η θέση: Farzam Saleh, Ιράν

ΦΙΝΑΛΙΣΤ:

Anton Dotsenko, ΗΠΑ

Florian Gruet, Γαλλία

Michael Hanke, Τσεχία 

Carlos López, Ισπανία

Barbora Reichova, Τσεχία 

Antonio Aragón Renuncio, Ισπανία

νεκρη φυση: 

ΝΙΚΗΤΗΣ: 

Peter Eleveld, Ολλανδία

2η  θέση: Alessandro Pollio, Ιταλία

3η  θέση: Paloma Rincon, Ισπανία

ΦΙΝΑΛΙΣΤ:

Wesley Dombrecht, Βέλγιο

Igor Kryukov, Ρωσία

Maryna Masel, Ουκρανία

Lorenzo Pennati, Ιταλία

Jan Prengel, Γερμανία

Berenice Riu, Ισπανία

ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ: 

ΝΙΚΗΤΗΣ: 

Luis Tato, Ισπανία

2η  θέση: Graeme Purdy, Ηνωμένο Βασίλειο

3η  θέση: Angel Fitor, Ισπανία

ΦΙΝΑΛΙΣΤ:

Levon Biss, Ηνωμένο Βασίλειο

Will Burrard-Lucas, Ηνωμένο Βασίλειο

Aleksander Nordahl, Νορβηγία

Brent Stirton, Νότια Αφρική

ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ  2021 ΝΙΚΗΤΕΣ ANΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟΙ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ:

ΝΙΚΗΤΗΣ: 

Klaus Lenzen, Γερμανία

ΦΙΝΑΛΙΣΤ:

Farshid Ahmadpour,, Ιράν

Abdulla Al-Mushaifri, Ομάν

Steffen Ebert, Γερμανία    

Simone Hutsch, Γερμανία

Vytenis Jankūnas, ΗΠΑ

Klaus Lenzen, Γερμανία    

Kunkun Liu, Κίνα

Aleksandr Lefler, Ρωσία

Jordan McChesney, Καναδάς

Vitaly Medvedev, Ρωσία

Da Miane, Γεωργία

Jose Pessoa Neto, Πορτογαλία

Holger Ostwald, Γερμανία

Ashwani Sarda, Ινδία

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ: 

ΝΙΚΗΤΗΣ: 

Tamary Kudita, Ζιμπάμπουε

ΦΙΝΑΛΙΣΤ:

Edita Bízová, Τσεχία

Tatenda Chidora, Ζιμπάμπουε

Maximilien Diaz, Γαλλία

Vyacheslav Ivanov, Ρωσία

Ali Jamshidi,, Ιράν

Joosep Kivimäe, Εσθονία

Angiolo Manetti, Ιταλία

Jarod Mauws, Βέλγιο

Alireza Movahedi, Ιράν

Hoije Nuuter, Εσθονία

Nara O’Neil, Αυστραλία

Jing Shen, Κίνα

Georgе Shpuntov, Ρωσία

Kylli Sparre, Εσθονία

ΚΙΝΗΣΗ: 

ΝΙΚΗΤΗΣ: 

Marijo Maduna, Κροατία

ΦΙΝΑΛΙΣΤ:

Sandi Bertoncelj, Σλοβενία

Hersley-Ven Casero, Φιλιππίνες

Serkan Çolak, Τουρκία

Tadiwanashe Murowe, Ζιμπάμπουε

Mary Nhoileen Maypa, Φιλιππίνες

Ruud Peters, Ολλανδία

Daniel Portch, Ηνωμένο Βασίλειο

Zdeněk Vošický, Τσεχία

Brad Walls, Αυστραλία

Xianshe Ye, Κίνα

ANTIKEIMENO: 

ΝΙΚΗΤΗΣ: 

Kata Zih, Ουγγαρία

ΦΙΝΑΛΙΣΤ:

Steve Chandler, Ηνωμένο Βασίλειο

Christian Holz, Αργεντινή

Uwe Langmann, Γερμανία

Klaus Lenzen, Γερμανία

Agata Mroczek, Πολωνία

Paolo Paccagnella, Ιταλία

Stefan Pankow, Ηνωμένο Βασίλειο

Ann Petruckevitch, Ηνωμένο Βασίλειο

Manuel Schmidt, Γερμανία

Masumi Shiohara, Ιαπωνία

ΤΑΞΙΔΙ: 

ΝΙΚΗΤΗΣ: 

Khanh Phan, Βιετνάμ

ΦΙΝΑΛΙΣΤ 

Marios Forsos, Ελλάδα

Alexis Guevara, Μέξικο

Graeme Haunholter, Καναδάς

Martina Lo Casto, Ιταλία

Rune Mattsson, Νορβηγία

Hiroki Nose, Ιαπωνία

Yukihito Ono, Ιαπωνία

Franz Sußbauer, Γερμανία

F.Dilek Uyar, Τουρκία

Min Min Zaw, Μιανμάρ

Franz Sußbauer, Γερμανία

F.Dilek Uyar, Τουρκία

Min Min Zaw, Μιανμάρ

ΤΟΠΙΟ: 

ΝΙΚΗΤΗΣ: 

Juan López Ruiz, Ισπανία

ΦΙΝΑΛΙΣΤ:

Luca Donegani, Ιταλία

Kevin Frank, Ελβετία

Jinjing Lyu, Κίνα

Joaquin Marco, Ισπανία

Andrea Ortiz Diaz, Κολομβία

Mehdi Parsaeian Ιράν

Lorenzo Poli, Ιταλία

Scott Portelli, Αυστραλία

James Rushforth, Ηνωμένο Βασίλειο

Hans Kristian Strand, Νορβηγία

Markus Wiedmann, Γερμανία

Parker Yost, ΗΠΑ

ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ: 

ΝΙΚΗΤΗΣ: 

Cristo Pihlamäe, Εσθονία

ΦΙΝΑΛΙΣΤ:

Hin Man Au, Χονγκ-Κονγκ

Amish Chhagan, Ζάμπια

Yuta Doto, Ιαπωνία

Arturo de Frias, Ισπανία

Tatyana Nemova, Ρωσία

Alex Pansier, Ολλανδία

Alexandre Pietra, Ελβετία

Mati Puum, Εσθονία

Inger Rønnenfelt, Δανία

Koki Shinoda, Ιαπωνία

Andrew Suryono, Ινδονησία

Iakovos Thoedoros, Ελλάδα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΡΟΜΟΥ:

ΝΙΚΗΤΗΣ: 

F.Dilek Uyar, Τουρκία

ΦΙΝΑΛΙΣΤ:

Dina Alfasi, Ισραήλ

Dimpy Bhalotia, Ινδία

David Keith Brown, ΗΠΑ

Gary Cummins, Ιρλανδία

Ramunas Danisevicius, Λιθουανία

Basu Deb, Ινδία

Tommaso Galli, Ιταλία

Vytenis Jankūnas, ΗΠΑ

Ares Jonekson, Ινδονησία

Bartlomiej Jurecki, Πολωνία

Tomasz Kowalski, Πολωνία

Francesco Lopazio, Ιταλία

Zhang Weijian, Κίνα
Soemyint Winn, Μιανμάρ

LIFESTYLE: 

ΝΙΚΗΤΗΣ:

Mariano Belmar, Ισπανία 

ΦΙΝΑΛΙΣΤ:

Antonino Barone, Ιταλία

Isabela Teresa Basilio Neri, Βραζιλία

Gemma Brunton, Ηνωμένο Βασίλειο

Holger Bücker, Γερμανία

Stefano Butturini, Ιταλία

Aimee Glucina, Νέα Ζηλανδία

Michail Karagiannis, Ελλάδα

Hamed Rahmati, Ιράν

Alexey Tsiler, Ρωσία

Brad Walls, Αυστραλία

ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ:

ΝΙΚΗΤΗΣ: 

Lyudmila Sabanina, Ρωσία

ΦΙΝΑΛΙΣΤ:

Frederic Aranda, Ηνωμένο Βασίλειο

Shirsendu Banerjee, Ινδία

Paul Benns, Ηνωμένο Βασίλειο

Bella von Einsiedel, Γερμανία

Reinis Fjodorovs, Λεττονία

Sabbir Hossen, Μπαγκλαντές

Zeng Jinwen, Κίνα

Heun Jung Kim, Νότια Κορέα

Justin Keene, Ηνωμένο Βασίλειο

King Mtambisi,, Ζιμπάμπουε

Rhianna Payne, Ηνωμένο Βασίλειο

Jose Pessoa Neto, Πορτογαλία

Elif Öztürk, Τουρκία

Mireia Vilaplana, Ισπανία


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΝΕΩΝ & STUDENT 2021 ΝΙΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟΙ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΝΕΩΝ 2021  ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ STUDENT 2021
ΝΙΚΗΤΗΣ

Pubarun Basu, Ινδία

ΦΙΝΑΛΙΣΤ

Zak Elley,  Ηνωμένο Βασίλειο

Emil Holthausen, Γερμανία

Ram Kaushalyan, Ινδία

Connor Lothian,  Ηνωμένο Βασίλειο

Tianyang Wang, Κίνα

ΝΙΚΗΤΗΣ

Coenraad Heinz Torlage, Νότια Αφρική

Stellenbosch Academy of Design and Photography

ΦΙΝΑΛΙΣΤ 

Claudia Mauderer, Νότια Αφρική

Stellenbosch Academy of Design and Photography 

Yanan  Li, Κίνα

University of Science and Technology of China

Matías Alejandro Acuña, Αργεντινή

Motivarte 

Thomas Hengge, ΗΠΑ

New York University 

Irene Facoetti, Ιταλία 

Cfp Bauer

Tayla Nebesky, ΗΠΑ

University of the West of England

Hannah Davey, Νέα Ζηλανδία

Elam School of Fine Arts

Matias Garcia Paez, Εκουαδόρ

Ravensbourne University London

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΣΤΟ WORLDPHOTO.ORG/PRESS

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΣΤΟ WORLDPHOTO.ORG/PRESS


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS

Έχοντας δημιουργηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φωτογραφίας, τα διεθνώς αναγνωρισμένα Sony World Photography Awards είναι μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις του διεθνούς φωτογραφικού κλάδου. Για 13η χρονιά, φέτος, και χωρίς κόστος συμμετοχής, τα Βραβεία αποτελούν την παγκόσμια φωνή της φωτογραφίας και εμβαθύνουν στην σύγχρονη φωτογραφία. Τόσο για τους ήδη αναγνωρισμένους, όσο και για τους ανερχόμενους καλλιτέχνες, προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες προβολής παγκοσμίως. Επιπροσθέτως, τα Βραβεία αναγνωρίζουν τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του κλάδου στον κόσμο, μέσω της αναγνώρισης για την Εξαιρετική Προσφορά στη Φωτογραφία, την οποία έχουν λάβει στο παρελθόν, ανάμεσα σε άλλους, οι Martin Parr, William Eggleston, Mary Ellen Mark, Candida Hofer και Nadav Kander.

ΚΡΙΤΕΣ 2021:

Επαγγελματικός Διαγωνισμός: Natasha Egan, Executive Director, Museum of Contemporary Photography, Chicago; Sunyoung Kim, Curator, Museum of Photography Seoul, South Korea; Azu Nwagbogu, Founder and Director, African Artists’ Foundation and LagosPhoto Festival; Lindsay Taylor, Curator, University of Salford Art Collection; Hannah Watson, Director, Trolley Books; and Mike Trow, Independent Curator and Photo Editor, Chair of the Jury.

Ανοικτός Διαγωνισμός και Διαγωνισμός Νέων: Gastón Deleau, Director, FOLA, Buenos Aires, Argentina.

Student Διαγωνισμός: Kate Simpson, Associate Editor, Aesthetica Magazine.

A YEAR IN PHOTOS 

Έχοντας παρουσιαστεί από τον Βρετανό ιστορικό τέχνης Jacky Klein και τον διασκεδαστή Nish Kumar, το A Year in Photos from the Sony World Photography Awards 2021 γιορτάζει το έργο των κορυφαίων νικητών σε έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς ανερχόμενων ταλέντων και κορυφαίων ειδικών του κλάδου, αυτό το ωριαίο αφιέρωμα οδηγεί τους θεατές σε ένα ταξίδι σε όλο τον κόσμο για να εξερευνήσουν ισχυρές σύγχρονες ιστορίες και την καλλιτεχνική αριστεία.

 

Από μια επιδρομή ακρίδων στην Ανατολική Αφρική έως μια αιωνόβια τεχνική λήψης φωτογραφιών της Ολλανδίας και συγκινητικά πορτραίτα που απεικονίζουν την αντοχή των ανθρώπων στη Συρία, η ταινία προσφέρει πληροφορίες για πρακτικές και έργα από μερικούς από τους πιο ενδιαφέροντες φωτογραφικούς χρονογράφους, διερμηνείς και καλλιτέχνες που εργάζονται διεθνώς σήμερα.

Αυτό το νέο, εξειδικευμένο ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμο για παρακολούθηση από τις 5μ.μ.BST/6μ.μ.CET/7μ.μ. τοπική ώρα μέσω του www.worldphoto.org/yearinphotos.

CRAIG EASTON

Φωτογράφος της Χρονιάς

Ο Craig Easton είναι ένας διεθνής πολυβραβευμένος φωτογράφος του οποίου το έργο είναι βαθιά ριζωμένο στην παράδοση του ντοκιμαντέρ. Δημιουργεί μακροπρόθεσμα έργα ντοκιμαντέρ που διερευνούν θέματα γύρω από την κοινωνική πολιτική, την ταυτότητα και την αίσθηση του τόπου. Η δουλειά του συνδυάζει προσεγγίσεις πορτραίτου, τοπίου και ρεπορτάζ στην αφήγηση ιστοριών, συχνά συνεργάζεται με άλλους για να ενσωματώσει λέξεις, εικόνες και ήχο σε μια πρακτική που βασίζεται στην έρευνα που δημιουργεί μια αφήγηση μεταξύ της σύγχρονης εμπειρίας και της ιστορίας. www.craigeaston.com

TAMARY KUDITA

Νικήτρια του Ανοικτού Διαγωνισμού

Προϊόν διπλής κληρονομιάς, η Tamary Kudita γεννήθηκε στη Ζιμπάμπουε, ενώ η καταγωγή της μπορεί να εντοπιστεί στο Orange Free State, το ιστορικό κράτος Boer στη Νότια Αφρική. Επέλεξε να σπουδάσει καλές τέχνες στο Michaelis School of Fine Art στο Πανεπιστήμιο του Cape Town. Εκεί, αποφοίτησε το 2017 με πτυχίο καλών τεχνών. Στη συνέχεια, καθιερώθηκε στη φωτογραφία καλών τεχνών. Διατηρεί μια ενεργή παρουσία σε στούντιο και έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις τόσο στη Ζιμπάμπουε όσο και εκτός της χώρας. www.instagram.com/africatotheworldzw

COENRAAD HEINZ TORLAGE

Νικητής του Διαγωνισμού Student

Σήμερα στο τελευταίο έτος σπουδών του στο Stellenbosch Academy, ο Coenraad Heinz Torlage φιλοδοξεί να μοιραστεί τις προοπτικές της Νοτίου Αφρικής μέσα σε ένα πλαίσιο παγκόσμιας ευαισθησίας. Η αφήγηση της Νοτίου Αφρικής είναι οπτικά ισχυρή, πολιτισμικά περίπλοκη και ο Torlage το βλέπει ως αποστολή του να λέει αληθινά αυτές τις ιστορίες μέσω του φακού της φωτογραφικής μηχανής του. www.torlages.co.za

PUBARUN BASU

Νικητής του Διαγωνισμού Νέων

Ο Pubarun Basu άρχισε να φωτογραφίζει για πρώτη φορά στην ηλικία των 4 ετών και έκτοτε συνέχισε να καλλιεργεί την αγάπη του για τις εικαστικές και παραστατικές τέχνες. Ήταν μόλις στην ηλικία των 15 που έλαβε επιτέλους την άδεια του πατέρα του να χρησιμοποιήσει full frame DSLR του και δεν έχει περάσει ποτέ μια μέρα να μην απαθανατίσει ή επεξεργαστεί φωτογραφίες από τότε. Φιλοδοξεί να διηγηθεί ιστορίες από όλο τον κόσμο μέσω της τέχνης του. www.instagram.com/pubarun.basu

GRACIELA ITURBIE 

Βραβείο Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία

Η Graciela Iturbide γεννήθηκε στην Πόλη του Μεξικού. Το 1969 εγγράφηκε στο Κέντρο Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Nacional Autonoma de Mexico, αλλά σύντομα την προσέλκυσε η τέχνη της φωτογραφίας, όπως την ασκούσε ο μεξικανός μοντερνιστής Manuel Alvarez Bravo, ο οποίος ήταν ο δάσκαλός της. Από το 1970-71 εργάστηκε ως βοηθός του Bravo που τον συνόδευε στα διάφορα φωτογραφικά του ταξίδια σε όλο το Μεξικό. Η Graciela Iturbide είχε εκθέσει τα έργα της στα σημαντικότερα μουσεία στο Μεξικό, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Έχει λάβει διεθνή βραβεία όπως το Βραβείο W. Eugene Smith. το πρώτο βραβείο για το Mois de la Photographie στο Παρίσι, το Hugo-Erfurth στο Λεβερκούζεν της Γερμανίας, το πρώτο βραβείο στο Χοκάιντο της Ιαπωνίας, το βραβείο από την πόλη της Αρλ της Γαλλίας, την υποτροφία Guggenheim, το βραβείο Hasselblad το 2008, το Εθνικό Βραβείο Επιστημών και Τεχνών στο Μεξικό το 2009 και το Infinity που δόθηκε από το Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας το 2015. Πολλά βιβλία με το έργο της έχουν δημοσιευτεί σε διαφορετικές χώρες. www.gracielaiturbide.org