Στο ερευνητικό έργο «DataPorts» για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των λιμανιών, συμμετέχει ο Όμιλος ΟΤΕ. Στόχοι του έργου είναι η αξιοποίηση δεδομένων για την βελτιστοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρουν τα λιμάνια και την ενίσχυση της αλυσίδας εφοδιασμού και μεταφορών, με οφέλη για το ευρύτερο οικοσύστημα γύρω από τους λιμένες.

Το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία μίας κεντρικής πλατφόρμας διαχείρισης δεδομένων, distributed αρχιτεκτονικής, που θα επιτρέπει τη γρήγορη και αξιόπιστη  ανταλλαγή πληροφοριών κινητικότητας τόσο μεταξύ του παραδοσιακού λιμενικού οικοσυστήματος (λιμενικές αρχές, πρακτορεία, ναυτιλιακές και μεταφορικές εταιρείες), όσο και μεταξύ ενός ευρύτερου οικοσυστήματος δημόσιων και ιδιωτικών φορέων γύρω από τα λιμάνια (όπως π.χ. δήμοι, περιφέρειες, εμπορικοί σύλλογοι, εταιρείες κ.α).

Μέσω του DataPorts, επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της κυκλοφορίας των οχημάτων, καλύτερη διαχείριση φορτίων και εμπορευμάτων και ελαχιστοποιείται ο χρόνος μετακίνησης και αναμονής στις κεντρικές αρτηρίες των λιμενικών δρόμων. Επιπλέον, η καλύτερη κυκλοφορία και η μείωση του χρόνου παραμονής των οχημάτων στο λιμάνι έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση εκπομπής αέριων ρύπων στην ατμόσφαιρα. Η αξιοποίηση του DataPorts θα έχει πολλά οφέλη για το ευρύτερο οικοσύστημα των λιμανιών, όπως βελτίωση της παραγωγικότητας, παροχή καλύτερης εξυπηρέτησης και δημιουργία νέων πηγών εσόδων.

Ο Όμιλος ΟΤΕ συμμετέχει στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τις δοκιμές των νέων υπηρεσιών, στον καθορισμό των τεχνικών απαιτήσεων και των προδιαγραφών της πλατφόρμας, αλλά και στη συνολική αξιολόγηση του προγράμματος. Επίσης συμβάλλει στην παροχή και ανάλυση δεδομένων, στη διάδοση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου, καθώς και στη διαμόρφωση του επιχειρηματικού μοντέλου. 

Το ερευνητικό έργο DataPorts συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. μέσω του πλαισίου Horizon 2020 και έχει συνολική διάρκεια τρία χρόνια. Στο έργο συμμετέχουν 13 φορείς (εταιρείες τεχνολογίας και ερευνητικοί οργανισμοί) από πέντε χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα Ισπανία και Ισραήλ). Τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Βαλένθια συμμετέχουν στο έργο DataPorts ως «πιλότοι» για την εφαρμογή της πλατφόρμας διαχείρισης δεδομένων.

COSMOTE: Ευρύ φάσμα λύσεων ICT με εφαρμογή στον κλάδο της ναυτιλίας

Έχοντας συνάψει στρατηγικές συνεργασίες στον τομέα του IT Integration, η COSMOTE αναπτύσσει και υλοποιεί εξειδικευμένες λύσεις ICT, που μπορούν να παραμετροποιηθούν σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε πελάτη, και σε κάθετες αγορές όπως η ναυτιλία. Oι λύσεις που παρέχονται μέσω του IT Integration αφορούν στους τομείς του Cloud και των Data Center, της δικτύωσης και της ασφάλειας πληροφοριών, του Business Inteligence και Data Warehouse, των Big Data καθώς και υπηρεσίες Service Desk, Proactive Monitor, Operations & Support, Service & Program Management, ERP, CRM και Professional Services.

Ειδικά για το cyber security που αποτελεί πρόκληση και για τη ναυτική βιομηχανία, η COSMOTE προσφέρει εξειδικευμένες λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν πλοία και ναυτιλιακές επιχειρήσεις να ενισχύσουν τις άμυνές τους σε θάλασσα και στεριά:

  • Cyber Security Operation Center: Για την παρακολούθηση υποδομών ασφαλείας ενός οργανισμού τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, και ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο σε περίπτωση που προκύψει περιστατικό παραβίασης.
  • Next Generation Network Security Solutions: Προηγμένες λύσεις ασφαλείας για την προστασία του δικτύου είτε σε επίπεδο data center και γραφείων, είτε σε επίπεδο πλοίου.
  • OT/SCADA Security: Λύσεις ασφαλείας για την προστασία των βιομηχανικών συστημάτων των πλοίων και των εντοπισμό κακόβουλων ενεργειών.
  • Cloud Security: Ολοκληρωμένες λύσεις για την ασφαλή μετάβαση ενός οργανισμού στο cloud και την προστασία των υποδομών του.