Με πρωτόγνωρα ποιοτικό για το μικρό του μέγεθος ήχο, το νέο Bluetooth/WiFi ηχείο της αμερικανικής εταιρείας αποτελεί τον ιδανικότερο και πιο προσιτό τρόπο για να μυηθείτε στη μαγεία της Sonos!

Κείμενο: Βαγγέλης Αλευρίτης

Sonos RoamΌταν πήραμε στα χέρια μας τη μικρή συσκευασία που περιείχε το Sonos Roam μειδιάσαμε, πιστεύοντας πως έφτασε η στιγμή που θα καταγράφαμε το πρώτο προϊοντικό «φάουλ» στη σχεδόν εικοσαετή ιστορία της διάσημης καλιφορνέζικης εταιρείας, μιας και ήδη γνωρίζαμε πως η τιμή του μικροκαμωμένου φορητού της ηχείου θα ανέρχεται στα 179€. Λίγη ώρα μετά, αποσβολωμένοι όλοι στο γραφείο δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε πως από ένα τόσο μικρό ηχείο παράγεται τόσο δυνατός και ποιοτικός ήχος. Μπάσα που θα μπορούσαν να βγαίνουν από ένα ογκώδες subwoofer, ευδιάκριτες ψηλές συχνότητες και ένα μεστό σώμα ήχου που αναδεικνύει τις μεσαίες συχνότητες μάς άφησαν απλά άφωνους. Το ίδιο συνέβη και με την ένταση, την οποία απολαύσαμε δίχως την παραμικρή αλλοίωση στο μέγιστο μόνο για ελάχιστα δευτερόλεπτα, προκειμένου να αποφύγουμε την επίσκεψη της Αστυνομίας. Το συμπέρασμα; Sonos – Techpress: 1-0 και συνεχίζουμε…

Sonos RoamΌσοι έχουν μυηθεί ήδη στο οικοσύστημα της Sonos και έχουν απολαύσει την ποιότητα των υπόλοιπων μοντέλων της, δεν χρειάζεται κόπο για να πειστούν πως το Roam αποτελεί ένα προϊόν ορόσημο για τα φορητά ηχεία. Μπορεί για την αγορά των φορητών ηχείων τα 179€ της τιμής του να φαντάζουν «αλμυρά», μα για την premium οικογένεια προϊόντων ήχου της Sonos αποτελούν τον οικονομικότερο τρόπο για να γευτεί κανείς τους καρπούς μιας φιλοσοφίας που τοποθετεί τις τεχνολογικές ευκολίες, τις streaming υπηρεσίες και την ασυμβίβαστη εμπειρία ακρόασης σε πρώτο πλάνο. Έπειτα από αρκετές μέρες συνύπαρξης με το Roam δεν μπορούμε παρά να παραδεχτούμε πως για ακόμα μια φορά η Sonos κυκλοφόρησε ένα προϊόν αντάξιο του ονόματός της, το οποίο μάλιστα βελτιώνεται με updates τόσο στο firmware όσο και στην εφαρμογή χειρισμού του που είναι διαθέσιμη για smartphones.

Wherever I may Roam

Όπως λίγοι δημοσιογράφοι θα μπορούσαν να αντισταθούν στον παραπάνω κλισέ μεσότιτλο για προϊόν που ονομάζεται «Roam», έτσι και ελάχιστοι μουσικόφιλοι θα μπορούσαν να πουν πως δεν ξεχωρίζουν τον ήχο της Sonos με κλειστά μάτια. Όταν αυτή η ποιότητα μεταφέρεται δίχως τον παραμικρό συμβιβασμό σε μια… μινιατούρα ηχείου με smart ικανότητες και μνημειώδεις αντοχές, τότε αναμφίβολα κάθε μεμονωμένο ευρώ από τα 179€ της τιμής αποκτά νόημα. Εδώ και σχεδόν δυο δεκαετίες, η Sonos παντρεύει την τεχνολογική καινοτομία με την υψηλή ποιότητα ήχου και το Roam έρχεται ως φυσικό επακόλουθο του Move, του πρώτου φορητού ηχείου της εταιρείας. Και εάν το Move είχε σχεδιαστεί για εύκολη μεταφορά από δωμάτιο σε δωμάτιο, το Roam έχει κατασκευαστεί για απροβλημάτιστη μεταφορά από backpack σε backpack, από τα βουνά μέχρι τις θάλασσες! Αρχικά, ο εξαιρετικός του ήχος μάς προκάλεσε έναν υποσυνείδητο… σεβασμό στον τρόπο που το μεταχειριζόμασταν, μα σύντομα ο συμπαγής σχεδιασμός του και οι προδιαγραφές αντοχών που έχει απέναντι σε νερό (IP67) και κακομεταχείριση, μας έδωσαν την αυτοπεποίθηση να του φερθούμε με… ανεμελιά πεντάχρονου παιδιού.

Με όγκο όσο περίπου ένα μικρό μπουκάλι νερό και ένα καμπυλοσμιλεμένο τριγωνικό σχήμα με καπάκια και πλήκτρα σιλικόνης για προστασία από πτώσεις, το στερνοπαίδι της Sonos διψά για περιπέτεια. Είναι το ηχείο που αν πέσει σε μια πισίνα δεν χρειάζεται να βουτήξουν όλοι πανικόβλητοι να το βγάλουν, λες και πηδούν τα Θεοφάνια να αναζητήσουν τον Σταυρό. Είναι η συσκευή που δεν θα καρδιοχτυπήσετε, αν την πάρει στα χέρια του ένα μικρό παιδί. Το Roam παραμένει αλώβητο απέναντι σε κάθε σενάριο χρήσης, εντός και εκτός σπιτιού. Ο σχεδιασμός του, μάλιστα, μας έδωσε την ελευθερία να το τοποθετούμε κάθετα ή οριζόντια, πάνω σε τραπέζια ή στο βάθος ενός ραφιού βιβλιοθήκης, στο πεζούλι ενός κήπου ή ακόμα και στο μπάνιο. Και κάπου εδώ θα αναρωτηθεί κάποιος το αυτονόητο: η τοποθέτηση δεν επηρεάζει το ηχητικό αποτέλεσμα; Η λειτουργία Trueplay αναλαμβάνει να απαλλάξει το μυαλό σας από τέτοιες σκοτούρες, καθώς μέσω του μικροφώνου ανιχνεύει τις όποιες ιδιαιτερότητες προκύπτουν και προσαρμόζει την εμπειρία ακρόασης ανάλογα με το περιβάλλον.

Με 16,8 εκατοστά μή