Tο WiFi χρησιμοποιείται από όλους μας καθημερινά και έχει γίνει απαραίτητο μέρος της ζωής μας. Μια online ασύρματη σύνδεση δημιουργείται σε μερικά δευτερόλεπτα και λειτουργεί χωρίς να απαιτούνται ειδικές τεχνικές γνώσεις από τους χρήστες. Αλλά τι πραγματικά βοηθά όταν η λήψη είναι κακή, τι αντιπροσωπεύουν τα διαφορετικά πρότυπα τεχνολογίας και τι είναι το mesh WiFi; Η devolo απαντά στις δέκα πιο συχνές ερωτήσεις.

Γνωρίζουμε τι σημαίνει “WiFi”;

Καθημερινά ακούμε τη λέξη WiFi. Είμαστε επίσης εξοικειωμένοι με τη βασική αρχή λειτουργίας του, δηλαδή έναν μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών συσκευών που «συνδέονται στο διαδίκτυο» μέσω ασύρματων συνδέσεων. Αλλά τι ακριβώς βρίσκεται πίσω από το WiFi;  Η συντομογραφία WiFi σημαίνει Wireless Fidelity. Περιλαμβάνει τοπικά ασύρματα δίκτυα περιορισμένου εύρους τα οποία μεμονωμένα, δεν μπορούν στην πραγματικότητα να δημιουργήσουν μια online σύνδεση στο Διαδίκτυο. Η σύγχρονη τεχνολογία WiFi δεν είναι ωστόσο τόσο παλιά, καθώς ξεκίνησε μόλις το 1999 με το πρότυπο IEEE 802.11a. Στα επόμενα 20 χρόνια το WiFi αναπτύχθηκε ραγδαία. 

Πρότυπα 802.11 ABC – τι σημαίνουν οι συντομογραφίες;

Το τρέχον πρότυπο του WiFi «ακούει» στα ονόματα IEEE 802.11b και IEEE 802.11 b/g/n. Το ακρωνύμιο “IEEE” που βρίσκεται στην αρχή της ονομασίας είναι τα αρχικά από το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Institute of Electrical and Electronics Engineers), που καθορίζει τα πρότυπα. Το πρώτο πρότυπο WiFi ήταν το IEEE 802.11 το οποίο επέτρεπε ταχύτητες μετάδοσης μέχρι και 2 Mbps. Τα ονόματα δικτύου με συγκκεριμένα γράμματα υποδεικνύουν τις τεχνικές εξελίξεις. Τα πιο σημαντικά είναι:

IEEE 802.11b: Ταχύτητες μετάδοσης έως και 11 Mbps μέσα από τη συχνότητα των 2.4 GHz

IEEE 802.11a: Ταχύτητες μετάδοσης έως και 54 Mbps μέσα από τη συχνότητα των 5 GHz 

IEEE 802.11g: Πιο εξελιγμένη έκδοση του προτύπου “b” με ταχύτητες μετάδοσης έως και 54 Mbps

IEEE 802.11n: Παράλληλη χρήση των συχνοτήτων 2.4 και 5 GHz για ταχύτητες έως και 600 Mbps

IEEE 802.11ac: Πιο εξελιγμένη έκδοση του προτύπου “n” με ταχύτητες μετάδοσης έως 6,933 Mbps

IEEE 802.11ax: Πιο εξελιγμένη έκδοση του προτύπου “ac” με ταχύτητες μετάδοσης έως 9,600 Mbps

Τι είναι το WiFi 5 και το WiFi 6;

Η ονομασία των τεχνικών προτύπων WiFi δεν είναι πολύ αυτονόητη και πολλές φορές περίπλοκη για τους τελικούς χρήστες. Έτσι, έχει καθιερωθεί μια εναλλακτική και πιο απλουστευμένη ονοματολογία. Το WiFi 5 είναι ουσιαστικά το όνομα για το πρότυπο IEEE 802.11ac. Το WiFi 6 είναι το όνομα για το IEEE 802.11ax. Αν και αυτό είναι το νεότερο και πιο προηγμένο πρότυπο, δεν υποστηρίζεται ακόμη από όλες τις τερματικές συσκευές. Έτσι, τα νοικοκυριά δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τη μετατροπή αυτή τη στιγμή, ειδικά επειδή οι θεωρητικά δυνατοί ρυθμοί μετάδοσης σπάνια επιτυγχάνονται στην πράξη. Στην πραγματικότητα, το τεχνικό πλεονέκτημα του WiFi 6 είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι φαίνεται αρχικά και το WiFi 5 θα παραμείνει κατάλληλο τόσο για γρήγορο όσο και για αξιόπιστο WiFi.

Είναι συμβατά μεταξύ τους τα διάφορα πρότυπα WiFi;

Γενικά, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη συμβατότητα των προτύπων WiFi από το νεότερο προς τις προηγούμενες εκδόσεις. Ενδέχεται να δημιουργηθεί πρόβλημα συμβατότητας  με κάποιο τεχνολογικό «δεινόσαυρο» που πιθανώς υπάρχει ακόμα στο σπίτι και να αποτραπεί  εντελώς μια σύνδεση. Η αναβάθμιση αυτών των παλιών συσκευών είναι πιθανώς ήδη απαραίτητη κυρίως για λόγους ασφαλείας. Επίσης, αυτό σημαίνει ότι ναι, προβλήματα συμβατότητας μπορεί να προκύψουν με παλαιότερες συσκευές. Σε περίπτωση που δεν είστε σίγουροι, μπορείτε να βρείτε αντίστοιχες πληροφορίες κοιτάζοντας τα συνοδευτικά έγγραφα της συσκευής. Ωστόσο, οι πιστοποιημένες τερματικές συσκευές WiFi είναι εύκολα συμβατές μεταξύ τους στις περισσότερες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, το τελευταίο πρότυπο WiFi 6 είναι προς τα κάτω συμβατό με τα 802.11a, b, g, n και ac. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ενδέχεται να προκύψουν απώλειες με το διαθέσιμο bandwidth εάν συσκευές διαφορετικών προτύπων επικοινωνούν μεταξύ τους.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα 2.4 GHz και τα 5 GHz;

Η επικοινωνία WiFi μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω των δύο ζωνών συχνοτήτων 2,4 GHz και 5 GHz. Αλλά ποιος είναι ο πραγματικός λόγος και ποια τα πλεονεκτήματα κάθε ζώνης; Αυτή η ερώτηση δεν μπορεί απλώς να απαντηθεί σε γενικούς όρους, καθώς καμία από τις ζώνες συχνοτήτων δεν είναι ξεκάθαρα ανώτερη. Για παράδειγμα, η ζώνη συχνοτήτων 2,4 GHz έχει μεγαλύτερο εύρος, αλλά είναι επίσης πιο ευαίσθητη σε προβλήματα, ιδίως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Η ζώνη των 5 GHz έχει μικρότερο εύρος, αλλά επιτρέπει ελαφρώς υψηλότερο εύρος ζώνης και είναι λιγότερο ευαίσθητη σε σφάλματα, απλώς και μόνο επειδή χρησιμοποιείται από λιγότερες συσκευές. 

Συνεπώς, συνιστώνται συνδέσεις μέσω της ζώνης των 5 GHz σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη διακίνηση δεδομένων, όπως για παράδειγμα streaming σειρών ή ταινιών. Τα 2,4 GHz από την άλλη πλευρά είναι καταλληλότερα για τη διασφάλιση μιας βασικής διαδικτυακής σύνδεσης σε κάποιο βαθμό, π.χ. για σερφάρισμα στο Internet ή στα social media.

Σε ένα ιδανικό σενάριο, μια τεχνολογία που ονομάζεται ” band steering” χρησιμοποιείται στο οικιακό ασύρματο και ενσύρματο δίκτυο, το οποίο υποστηρίζεται από σύγχρονες συσκευές. Αυτή η τεχνολογία ελέγχει σε πραγματικό χρόνο ποια από τις δύο ζώνες συχνοτήτων μπορεί πραγματικά να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά χωρίς παρεμβολές και κατευθύνει αυτόματα τις συνδέσεις των δεκτών WiFi.

Πόσο ασφαλές είναι το WiFi;

Για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση, είναι γενικά απαραίτητο να γίνει διάκριση μεταξύ της σύνδεσης σε ιδιωτικό ή δημόσιο δίκτυο. Οι χρήστες πρέπει γενικά να είναι ύποπτοι απέναντι στα ελεύθερα προσβάσιμα δημόσια δίκτυα. Οι κίνδυνοι δεν μπορούν ποτέ να αποκλειστούν εντελώς, ειδικότερα στην περίπτωση μη κρυπτογραφημένων ασύρματων δικτύων. Εάν είναι δυνατόν, συνιστάται να μην χρησιμοποιείτε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όσο σερφάρετε σε αυτά τα δίκτυα. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, ιδιωτικές διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές.

Στο προσωπικό τους δίκτυο, οι χρήστες είναι υπεύθυνοι για το απαιτούμενο επίπεδο ασφάλειας και καλούνται να γνωρίζουν τους όρους WEP, WPA, WPA2 και WPA3 που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές μεθόδους κρυπτογράφησης. Το WEP (Wired Equivalent Privacy), η παλαιότερη μέθοδος, θεωρείται πλέον ανασφαλές. Αυτό ισχύει επίσης για την 1η έκδοση του WPA (WiFi Protected Access).

Τα WPA2 και WPA3 είναι οι πιο πρόσφατες και ασφαλείς μέθοδοι κρυπτογράφησης για οικιακά ασύρματα δίκτυα. Το WPA3 παρέχει ένα ελαφρώς υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας και καθιστά επίσης πιο εύκολη τη δημιουργία ασύρματου δικτύου. Ακόμα όμως δεν υποστηρίζουν όλες οι τερματικές συσκευές το WPA3 και έτσι, το WPA2, παραμένει μια εξαιρετική επιλογή για την ασφάλεια του WiFi. Και με τις δύο παραλλαγές, ωστόσο, η ασφάλεια ξεκινά πάντα με την επιλογή ενός επαρκώς ασφαλούς κωδικού πρόσβασης!

Τι είναι αυτό που οδηγεί σε κακή λήψη WiFi;

Οι συνδέσεις WiFi στα νοικοκυριά έχουν μεγάλο αριθμό φ