Η Google υποχώρησε στις πιέσεις των Ευρωπαίων συγγραφέων και εκδοτών, ματαιώνοντας το σχέδιο της να παρέχει μέσω διαδικτύου βιβλία, τα οποία δεν πωλούνται στα βιβλιοπωλεία.


google-booksΤα βιβλία που εκδίδονται στην Ευρώπη δεν θα μπορούν να πωλούνται στις ΗΠΑ στην ηλεκτρονική τους μορφή, παρά μόνο μετά τη ρητή εξουσιοδότηση αυτών που κατέχουν τα δικαιώματά τους, σύμφωνα με επιστολή που έστειλε η Google σε πολλές ενώσεις εκδοτών της Ευρώπης.


Οι Ευρωπαίοι εκδότες εξέφρασαν τις τελευταίες εβδομάδες φόβους ότι η Google θα επωφεληθεί μιας συμφωνίας που είχε υπογράψει τον περασμένο χρόνο με τους Αμερικανούς συγγραφείς και εκδότες, η οποία επέτρεπε την πώληση, χωρίς την άδεια τους, ευρωπαϊκών βιβλίων με τη δικαιολογία ότι είναι εξαντλημένα στην αμερικανική αγορά.


«Τα βιβλία που είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη θα θεωρούνται εμπορικά διαθέσιμα και στις ΗΠΑ» δήλωσε σε ανακοίνωση Τύπου η Google.


«Αυτά τα βιβλία δεν θα μπορούν να τα εκμεταλλευτούν οι Αμερικανοί χρήστες (της Google), παρά μόνο μετά τη ρητή εξουσιοδότηση αυτών που κατέχουν τα δικαιώματά τους» συνέχιζε η ανακοίνωση.