To πιο γρήγορο ασύρματο δίκτυο στην Ευρώπη προσφέρει πλέον στους επισκέπτες του το Αεροδρόμιο “Μακεδονία” στη Θεσσαλονίκη, μετά την εγκατάσταση συστημάτων Xirrus επιτυγχάνοντας ταχύτητες 300 Mbps.


airport-macedoniaΗ Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, στα πλαίσια της απόφασής της να προσφέρει δωρεάν και γρήγορη πρόσβαση του επιβατικού κοινού των αεροδρομίων στο Internet, ανέπτυξε συστήματα ασύρματης πρόσβασης (WiFi) στα κυριότερα κρατικά αεροδρόμια. Για τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Ρόδου, Κέρκυρας, Κω και Χίου, το έργο που αφορούσε στη μελέτη, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστημάτων ασύρματης πρόσβασης στο Internet, υλοποιήθηκε, μετά από τοπικούς διαγωνισμούς, με πρωτοποριακές συσκευές υψηλής τεχνολογίας WiFi, του αμερικανικού οίκου Xirrus (www.xirrus.com).


Ειδικότερα για το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης “Μακεδονία”, το έργο ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε πλήρη λειτουργία πρόσφατα στις 03/09/2009, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, ενόψει της ΔΕΘ.


Η εγκατάσταση του WiFi δικτύου με εξοπλισμό Xirrus, στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ’Μακεδονία’ το καθιστά πρώτο στην Ευρώπη με δυνατότητα ταυτόχρονης πρόσβασης έως και 500 χρηστών με ταχύτητες έως 300Mbps ( 802.11n) ανά χρήστη.


Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στην πρωτοποριακή προσέγγιση και την τεχνολογία αιχμής που χρησιμοποιεί, η Xirrus. Αποτέλεσμα, διπλάσια εμβέλεια, 4 φορές μεγαλύτερη κάλυψη, 8 φορές ευρύτερο bandwidth και 14 φορές περισσότερο throughput ανά σημείο εγκατάστασης, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη λύση WiFi της αγοράς.


Επιπλέον, η Χirrus χρησιμοποιεί 75% λιγότερες συσκευές, καλωδιώσεις και switch ports προσφέροντας τεράστια εξοικονόμηση κόστους και χρόνου εγκατάστασης σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη λύση. Για παράδειγμα, στα αεροδρόμια Ρόδου, Χίου, Κέρκυρας και Kω χρησιμοποιήθηκαν 20, 15, 25 και 15 λιγότερα access points αντίστοιχα. Αυτό, εκτός του πλεονεκτήματος των λιγότερων βλαβών (λιγότερες συσκευές), διευκολύνει τον έλεγχο και επισπεύδει την αποκατάσταση τυχόν ανωμαλιών/ βλαβών σε μερικά λεπτά της ώρας.


Επίσης, με βάση σχετική μελέτη της εταιρείας LEXIS, έχει υπολογιστεί ότι η εξοικονόμηση ενέργειας το χρόνο για τα παραπάνω αεροδρόμια θα είναι 4205kWh, 3811kWh , 4599kWh και 3786kWh αντίστοιχα.


Τα Xirrus WI-Fi Array είναι τα μοναδικά προϊόντα που προσφέρουν ρυθμοαπόδοση έως και 900Mbps (802.11a/b/g/n) και Wi-Fi bandwidth εως και 4,8Gbps, σε διπλάσια εμβέλεια σε σχέση με τα ανταγωνιστικά Access Point της αγοράς.


Επίσης, κάθε Array χρησιμοποιεί ένα Multi-sector σύστημα ασύρματων κατευθυντικών κεραιών, υψηλής απολαβής, ώστε να πετυχαίνει αυξημένη μετάδοση και απολαβή (gain) σε όλες τις κατευθύνσεις, να προσφέρει υψηλότερη ταχύτητα και απόδοση σε μεγάλη εμβέλεια και να επιτρέπει τη χρήση όλων των μη-αλληλοεπικαλυπτόμενων (non-overlapping) καναλιών εντός των προδιαγραφών 802.11.


Παράλληλα, τα Xirrus Wi-Fi Array ενσωματώνουν Firewall, Gigabit Switch, Wi-Fi Controller και Wi-Fi Threat Sensor, ώστε να αντικαθιστούν άψογα, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ασφάλεια, τα συμβατικά workgroup switches.