Το stalkerware – λογισμικό μυστικής παρακολούθησης που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας – παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα σύμφωνα με νέα έκθεση της Kaspersky, η οποία διαπίστωσε ότι συνολικά 53.870 χρήστες φορητών συσκευών επηρεάστηκαν παγκοσμίως από stalkerware το 2020. 

Η πρόσφατη έκθεση Kaspersky, “The State of Stalkerware 2020”, δείχνει ότι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί πολύ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος – το 2019, ανακαλύψαμε 67.500 χρήστες φορητών συσκευών που επηρεάστηκαν. Ταυτόχρονα, όταν μιλάμε για βελτιώσεις, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη η αρχή της πανδημίας, καθώς το stalkerware χρησιμοποιείται συχνά για τον ψηφιακό έλεγχο της ζωής ενός συντρόφου. Έχοντας αυτό κατά νου, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η ετήσια καμπύλη των χρηστών που επηρεάζονται από το stalkerware σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνει μείωση των αναφορών από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2020, πριν αρχίσει να σταθεροποιείται ο αριθμός. Αυτό συμπίπτει με την έναρξη των lockdowns και αργότερα όταν πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο άρχισαν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς. 

Παγκόσμια διάσταση του stalkerware 

Το stalkerware είναι μια μορφή βίας στον κυβερνοχώρο και ένα παγκόσμιο φαινόμενο που επηρεάζει χώρες ανεξάρτητα από το μέγεθος, την κοινωνία ή τον πολιτισμό: η Ρωσία, η Βραζιλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία και το Μεξικό βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις χώρες όπου οι χρήστες επηρεάστηκαν περισσότερο. Ακολουθεί η Γερμανία, η οποία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, καταλαμ