Το Φόρουμ Connected for Shared Prosperity πραγματοποιήθηκε στη Σαγκάη από την Huawei, την Global Mobile Association (GSMA), το Κέντρο Περιβαλλοντικών Οικονομικών του Πανεπιστημίου Fudan και το The Paper.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν την αξία των ψηφιακών τεχνολογιών στην αειφόρο ανάπτυξη για έναν καλύτερο, συνδεδεμένο κόσμο, εκπροσωπώντας οργανισμούς από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών ρυθμιστικών αρχών του βιομηχανικού τομέα, και επιστημονικών επιτελείων από την Κίνα, τη Μαλαισία, την Ισπανία, την Ταϊλάνδη, την Ουγγαρία και την Πορτογαλία. Περισσότεροι από 1000 επισκέπτες από περισσότερες από 50 χώρες παρακολούθησαν το συνέδριο διαδικτυακά.

Η Chen Lifang, Αντιπρόεδρος και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Huawei, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της δήλωσε “Πιστέψτε στη δύναμη της τεχνολογίας” και περιέγραψε πώς η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κινητήρας για την ανθρώπινη πρόοδο. Η Catherine Chen επανέλαβε την υποστήριξή της στους στόχους για αειφόρο ανάπτυξη σύμφωνα με τις πολιτικές του ΟΗΕ και στη δημιουργία ενός πράσινου, καινοτόμου και χωρίς αποκλεισμούς κόσμου. Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της βρίσκεται κάτωθι:

Όλοι είχαμε ανάμεικτα συναισθήματα για το 2020. Η πανδημία άλλαξε τη ζωή μας. Πολλά πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα δεν υπάρχουν πλέον και οι αξίες μας έχουν αλλάξει. Η μεγαλύτερη συνειδητοποίησή μου από τον προηγούμενο χρόνο ήταν το πόσο δύσκολο είναι για την κοινωνία να επιτύχει μια συναίνεση. Φαίνεται να υπάρχει συνεχής σύγκρουση και διαφωνία, από το να αποφασίζει εάν είναι απαραίτητο να επιβληθεί ένα lockdown μέχρι τις συζητήσεις για το εάν αξίζει να φορέσεις μάσκα.

Σήμερα, έχουμε συγκεντρωθεί για να συζητήσουμε τους 17 Στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Προσωπικά, πιστεύω ότι η τεχνολογία είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση αυτών των στόχων, και μαζί, πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα για να απελευθερώσουμε πλήρως τη δύναμη της τεχνολογίας και να οδηγήσουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η πρώτη μας πρόκληση θα είναι να επιτύχουμε μια ειλικρινή συναίνεση σχετικά με το εάν η τεχνολογία είναι μια μηχανή ανθρώπινης προόδου. 

Κοιτάζοντας πίσω την ιστορία, έχουμε δει πόσο μεγάλες κοινωνικές αλλαγές συμβαίνουν σε πρώτο πλάνο με καινοτομίες στην επιστήμη και την τεχνολογία. Όμως σήμερα, οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι υποθετικές και πολιτικοποιημένες, μερικές φορές δαιμονοποιημένες. Πολλοί έχουν σταματήσει να πιστεύουν στη δύναμη της τεχνολογίας λόγω φόβου και δυσπιστίας. Μερικοί καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να εμποδίσουν την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Πρόσφατα διάβασα μια έκθεση, η οποία ανέφερε ότι οποιαδήποτε σημαντική ψηφιακή πλατφόρμα που κυριαρχείται από την Κίνα, θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τις ΗΠΑ, εάν δεν ελεγχθεί αποτελεσματικά και ότι το 5G είναι μια τέτοια πλατφόρμα.

Το 5G είναι μια τυποποιημένη τεχνολογία που καθορίζεται από υψηλή ευρυζωνικότητα, γρήγορη απόκριση και ευρεία συνδεσιμότητα. Βοηθά τις παραδοσιακές βιομηχανίες να μεταμορφωθούν και να ωφελήσουν άλλους. Ευρεία κλίμακα ανάπτυξης 5G παρατηρείται ήδη σε πολλές βιομηχανίες σε όλο τον κόσμο. Κάθε μέρα οι καταναλωτές επωφελούνται από την εμπειρία 5G, ενώ η βιομηχανική χρήση σε λιμένες, ορυχεία και στον τομέα των μεταφορών αυξάνει τη λειτουργική αποδοτικότητα. Είναι κακό; Δεν το νομίζω.

Εάν ισχυριζόμαστε ότι η τεχνολογία είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά η ανάπτυξή της είναι ιδεολογικά λανθασμένη, αυτό θα οδηγήσει μόνο σε διαίρεση, σύγχυση και οπισθοδρόμηση. 

Πρέπει να επιτύχουμε μια παγκόσμια συναίνεση σε αυτό το ζήτημα και να πιστέψουμε στη δύναμη της τεχνολογίας και στην αξιοποίησή της προς όφελος της κοινωνίας.

Φυσικά, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κάποιος να κάνει κατάχρηση μιας νέας τεχνολο