Η ViewSonic Corp., κορυφαία παγκοσμίως κατασκευάστρια λύσεων απεικόνισης, παρουσιάζει και αναλύει τους  έξι βασικούς λόγους προτίμησης ενός βιντεοπροβολέα σε σύγκριση με μία τηλεόραση, για την οικιακή  ψυχαγωγία.

Λόγω των περιορισμών κυκλοφορίας και δραστηριοτήτων που ισχύουν εδώ και καιρό σε ολόκληρο τον πλανήτη, η έξοδος σε έναν κινηματογράφο ή ένα θέατρο ακούγεται ως μακρινό όνειρο. Ευτυχώς, οι διάφορες υπηρεσίες online streaming μπορούν να καλύψουν το κενό, προβάλλοντας ταινίες, θεατρικές παραστάσεις ή νέες σειρές. Η κινηματογραφική εμπειρία από την άνεση του σπιτιού μας, μπορεί να γίνει πραγματικά απολαυστική επιλέγοντας τον κατάλληλο βιντεοπροβολέα, για τους παρακάτω λόγους:

Πλεονέκτημα 1ο: Προσαρμόσιμο μέγεθος οθόνης

Πλεονέκτημα 2ο: Τεράστιες εικόνες

Πλεονέκτημα 3ο: Μηδενική κόπωση ματιών

Πλεονέκτημα 4ο: Compact μέγεθος

Πλεονέκτημα 5ο: Φορητότητα

Πλεονέκτημα 6ο: Τιμή

Ας δούμε περισσότερες λεπτομέρειες για τα πλεονεκτήματα του οικιακού κινηματογράφου.

Πλεονέκτημα 1ο: Προσαρμόσιμο μέγεθος οθόνης

Το καλό με τους προβολείς είναι ότι μπορούν να προβάλλουν σε οποιαδήποτε επιφάνεια, ανεξάρτητα από την έκταση της. Εάν για παράδειγμα κάποιος δεν μείνει ικανοποιημένος  από μία τηλεόραση 40 ιντσών που αγόρασε, η μόνη εναλλακτική που έχει είναι να αγοράσει μία καινούρια. Αντίθετα, ένας προβολέας έχει τη δυνατότητα προσαρμογής του μεγέθους της οθόνης, ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες, ανάλογα με τον διαθέσιμο χώρο.

Πλεονέκτημα 2ο: Τεράστιες εικόνες

Το πλεονέκτημα αυτό αποτελεί προέκταση του προηγούμενου. Οι βιντεοπροβολείς οικιακής ψυχαγωγίας δεν έχουν προκαθορισμένο μέγεθος προβαλλόμενης εικόνας, όπως οι τηλεοράσεις, οι οποίες περιορίζονται από συγκεκριμένα πλαίσια. Είναι γνωστό ότι το μέγεθος των προβαλλόμενων εικόνων εξαρτάται από το πόσο μακριά βρίσκεται ο φακός από την επιφάνεια προβολής. Όσο πιο μεγάλη η απόσταση, τόσο πιο μεγάλη και η εικόνα, η οποία μπορεί να φτάσει τις 120, 150 ή ακόμα και 200 ίντσες. Πραγματικός κινηματογράφος!

Πλεονέκτημα 3ο: Μηδενική κόπωση ματιών

Όσον αφόρα στην κόπωση των ματιών, τα οφέλη είναι και εδώ πολλά. Είναι ευνόητο ότι ακόμα και άνθρωποι χωρίς οφθαλμολογικά προβλήματα μπορούν να διαβάσουν πιο ξεκούραστα μία μεγαλύτερη γραμματοσειρά, που προσφέρει η ευρεία απεικόνιση ενός προβολέα, σε σχέση με τη χρήση μιας τηλεόρασης μικρότερης διάστασης.  Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις εικόνες. Τα μάτια μας κουράζονται όταν προσπαθούν να εστιάσουν σε πολύ μικρές εικόνες. Επιπλέον, τα μάτια μας καταπονούνται λιγότερο από τις ανακλώμενες εικόνες. Αυτό συμβαίνει λόγω της ελάχιστης επίδρασης που έχει το ανακλώμενο φως στα μάτια. Αντίθετα, το φως που εκπέμπουν οι τηλεοράσεις έρχεται σε άμεση επαφή με τα μάτια και τα κουράζει περισσότερο. Τέλος, ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει την καταπόνηση των ματιών είναι και η απόσταση του θεατή από την οθόνη.

Πλεονέκτημα 4ο: Compact μέγεθος

Ένας βιντεοπροβολές οικιακής ψυχαγωγίας, ουσιαστικά “συμπυκνώνει” μία τηλεόραση, διαθέτοντας μέγεθος αντίστοιχο με ένα laptop ή και πολύ μικρότερο. Δεδομένου ότι, οι προβολείς διαθέτουν ευρείες γωνίες θέασης και μπορούν να λειτουργήσουν σωστά σχεδόν από οποιουδήποτε, το σημείο τοποθέτησης τους δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Μάλιστα, πολλοί κάτοχοι προβολέων επιλέγουν να τους στερεώνουν στο ταβάνι, για να εξοικονομούν με αυτό τον τρόπο περισσότερο χώρο και να μην επηρεάζουν αισθητικά τη διακόσμηση του δωματίου. Το compact μέγεθος των προβολέων βοηθά και στην εύκολη αποθήκευση τους όταν δεν χρησιμοποιούνται. 

Πλεονέκτημα 5ο: Φορητότητα

Οι προβολείς οικιακής ψυχαγωγίας πέρα από πολύ μικρό μέγεθος έχουν και πολύ μικρό βάρος. Αυτό συνήθως κυμαίνεται γύρω στο 1 Kg, κάτι που δεν ισχύει για τις τηλεοράσεις. Η φορητότητα είναι πολύ σημαντικό πλεονέκτημα των προβολέων, καθώς δίνει τη δυνατότητα εύκολης μεταφοράς από το ένα δωμάτιο στο άλλο ή ακόμα και στο σπίτι ενός φίλου για να την παρακολούθηση ενός αθλητικού αγώνα, μίας ταινίας ή μίας αγαπημένης σειράς.

Πλεονέκτημα 6ο: Τιμή

Οι προβολείς οικιακής ψυχαγωγίας έχουν γενικά χαμηλότερο κόστος ανά ίντσα. Οι τιμές τους κυμαίνονται ανάλογα με τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά. Σίγουρα όμως υπάρχει κάποιος που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες κάθε χρήστη, με κόστος σχεδόν πάντα  χαμηλότερο από μίας ανάλογης οθόνη τηλεόρασης. Συνεπώς, οι προβολείς έχουν καλύτερο λόγο “value for money”. 

Εάν τα πλεονεκτήματα των προβολέων καθοδηγούν την επόμενη αγορά σας, το επόμενο βήμα είναι να βρεθεί εκείνο το μοντέλο που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες του καθενός. 

ViewSonic M1 mini plus

Ο ViewSonic M1 mini Plus είναι ένας φορητός LED προβολέας τσέπης. Χάρη στην ενσωματωμένη μπαταρία -με δυνατότητα φόρτισης μέσω power bank- ο M1 mini Plus προσφέρει πολλές ώρες διασκέδασης, χωρίς καλώδια. Πολύ ελαφρύς και με διαστάσεις περίπου 10 x 10 cm, μπορεί να τοποθετηθεί σε μια τσάντα, ένα backpack ή ακόμα και στην τσέπη του τζιν, καθιστώντας τον ιδανικό για ψυχαγωγία on the go. Ο M1 mini Plus περιλαμβάνει επίσης panels, με δυνατότητα αλλαγής, σε τρία διαφορετικά χρώματα (γκρι, κίτρινο και γαλάζιο). Διαθέτει smart stand, για ευέλικτο setup, ενσωματωμένο ηχείο JBL με Bluetooth και συνδεσιμότητα smart Wi-Fi, ενώ η θύρα USB επιτρέπει την αναπαραγωγή multimedia περιεχομένου από εξωτερικές πηγές. 

ViewSonic M1+

Ο ViewSonic M1 + είναι ένας εξαιρετικά φορητός προβολέας, βραβευμένος για τη σχεδίασή του με iF award, που μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε. Διαθέτει ενσωματωμένη μπαταρία, μια πηγή φωτός LED με διάρκεια ζωής έως και 30.000 ώρες, ενώ ζυγίζει λιγότερο από 1 Kg. Η έξυπνη βάση του επιτρέπει εύκολο setup 360 μοιρών, ενώ χρησιμοποιείται και ως κάλυμμα φακού. Τα στερεοφωνικά ηχεία Harman Kardon παρέχουν “γεμάτο” ήχο στο χώρο. Η συνδεσιμότητα μέσω Wi-Fi κάνει το streaming παιχνιδάκι, τόσο σε ασύρματη μετάδοση από smart συσκευές, όσο και σε ενσωματωμένο streaming περιεχομένου.

Το κόστος και των δύο μοντέλων είναι τόσο χαμηλό που επιτρέπει την απόκτησή τους με μια χαμηλή δαπάνη, κάνοντας τα μοντέλα αυτά ένα ιδανικό δώρο για τους αγαπημένους μας.