Ο Όμιλος Vodafone δεσμεύτηκε παγκοσμίως να «μηδενίσει» τις συνολικές εκπομπές ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα της εταιρίας έως το 2040.

Επιβεβαίωσε ότι οι στόχοι μείωσης των εκπομπών άνθρακα  για το 2030 έχουν εγκριθεί από την πρωτοβουλία Science Based Targets και εναρμονίζονται με τον πιο φιλόδοξο στόχο της συμφωνίας του Παρισιού, την διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Η Vodafone επισπεύδει κατά μια δεκαετία την αρχική φιλοδοξία της να μηδενίσει τις εκπομπές ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα  ως το 2050. Προς την κατεύθυνση αυτή, μέχρι το 2030, σχεδιάζει την εξάλειψη των εκπομπών ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα από τις δραστηριότητές και την ενέργεια που αγοράζει και χρησιμοποιεί. Δεσμεύεται επίσης, έως το 2040, να τις έχει εξαλείψει πλήρως, (συμπεριλαμβάνονται κοινοπραξίες, αγορές αλυσίδας εφοδιασμού, χρήση προϊόντων που έχει πουλήσει, και επαγγελματικών ταξιδιών).

Ο Nick Read, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Vodafone, δήλωσε σχετικά: «Η Vodafone πιστεύει ότι πρέπει να ηγείται δια του παραδείγματος, για τον λόγο αυτό δεσμευτήκαμε να μηδενίσουμε πλήρως τις εκπομπές μας έως το 2040, στόχοι που επικυρώθηκαν από την πρωτοβουλία Science Based Targets για το 2030 και εναρμονίζονται με τον πιο φιλόδοξο στόχο της συμφωνίας του Παρισιού».

«Δεσμευόμαστε να μειώσουμε το ανθρακικό αποτύπωμα της εταιρίας μέσω βελτιωμένης ενεργειακής απόδοσης, παροχής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μείωσης των αποβλήτων που προέρχονται από το δίκτυό μας και υιοθέτησης νέων περιβαλλοντικών κριτηρίων κατά την επιλογή προμηθευτών. Παράλληλα, δίνουμε τη δυνατότητα στους πελάτες μας να μειώσουν το δικό τους περιβαλλοντικό αποτύπωμα μέσω της χρήσης των υπηρεσιών μας, συμπεριλαμβανομένου του IoT». 

Science-Based Targets

Η πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi) αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ του CDP, του Παγκόσμιου Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών, του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόρων (WRI) και του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF). Η SBTi καθορίζει και προωθεί τις βέλτιστες πρακτικές στον καθορισμό στόχων με βάση την επιστήμη και αξιολογεί ανεξάρτητα τους στόχους των εταιρειών σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στην επιστήμη του κλίματος.

Η Vodafone συμπεριλαμβάνεται στις 500 εταιρείες που έχουν λάβει επικύρωση των στόχων μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τη SBTi.  Επίσης, είναι ένας από τους πρώτους μεγάλους παρόχους τηλεπικοινωνιών που ανέπτυξε επιστημονικούς στόχους για τον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών μέσω συνεργασίας των ITU, GeSI, GSMA και της πρωτοβουλίας Science Based Targets. 

Συνέχιση των προηγούμενων δεσμεύσεων της Vodafone για τον πλανήτη

Η σημερινή ανακοίνωση στηρίζει περαιτέρω τον στόχο της Vodafone να οικοδομήσει μια ψηφιακή κοινωνία που ενισχύει την κοινωνικοοικονομική πρόοδο, είναι ανοικτή σε όλους και δεν επιβαρύνει τον πλανήτη.

  • Το 2019, η Vodafone δεσμεύτηκε να προμηθεύεται το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί από ανανεώσιμες πηγέ