Μικρό (για τα δεδομένα της εποχής) και… λεπτοκαμωμένο, το S21 αποδεικνύει πως κάτω από ένα κομψότατο «περιτύλιγμα» μπορούν να κρύβονται απεριόριστες δυνατότητες και αχαλίνωτη ισχύς!

Samsung Galaxy S21 5GΤο S21 5G αποτελεί την εύκολη απάντηση σε όσους ψάχνουν ένα από τα καλύτερα κινητά του πλανήτη, που να μην θυσιάζει, ωστόσο, στιλ και διαστάσεις στον βωμό των επιδόσεων. Με διαγώνιο στις 6.2 ίντσες και πάχος μόλις 7,9 χιλιοστά, το ελαφρύτατο Samsung Galaxy S21 θα ικανοποιήσει όσους αποζητούν μια πανέμορφη συσκευή που να έχει αντοχές… τανκ, δίχως να θυμίζει πυρότουβλο, που να διαθέτει υπολογιστική ισχύ φορητού υπολογιστή, χωρίς να απαιτεί τσάντα μεταφοράς! To S21 κατορθώνει, χάρη στο ξεχωριστό του design και στην άνεση με την οποία φωλιάζει στην παλάμη και στην τσέπη μας, να γίνει πρώτη επιλογή και όχι αποτέλεσμα συμβιβασμού. Το μεταλλικό πλαίσιο συνεχίζεται αρμονικά στην πάνω γωνία της πίσω πλευράς του S21, δημιουργώντας ένα πιο καθησυχαστικό και στιβαρό από ποτέ camera bump που προστατεύει τους φακούς της τριπλής κύριας κάμερας. Το πλαστικό που έχει χρησιμοποιηθεί στην πλάτη είναι υψηλής ποιότητας και δεν μας ενόχλησε καθόλου ούτε στην υφή, ούτε στην όψη. Συνυπάρχει ομαλά με τον premium χαρακτήρα του design, βάζοντας (ή σωστότερα… βγάζοντας) και αυτό το λιθαράκι του στο χαμηλό συνολικό βάρος της συσκευής. Στην πρόσοψη, το Gorilla Glass Victus γυαλί δεν έχει ανταγωνισμό όσον αφορά στην προστασία οθόνης και σε συνδυασμό με την IP68 αδιαβροχοποίηση, η Samsung μάς χαρίζει μια ελκυστικότατη συσκευή που παρά την υψηλή τεχνολογία που φιλοξενεί, μόνο εύθραυστη δεν είναι! Τέσσερις διαφορετικές διαθέσιμες αποχρώσεις (Phantom Violet, Phantom Gray, Phantom Pink και Phantom White) έρχονται για να συναντήσουν εξίσου διαφορετικά γούστα. Από το εκκεντρικό μωβ και το διαχρονικό γκρι σκούρο μέχρι το θηλυκότατο ροζ και το πολυτελές λευκό, κάθε S21 μπορεί να καθρεφτίσει μοναδικά το στιλ του κατόχου του.

Με Exynos 2100 αυτοπεποίθηση!

Βασισμένο σε μια προηγμένη τεχνολογία παραγωγής EUV 5 νανομέτρων το «πυκνοκατοικημένο» chipset της Samsung επιτρέπει στα επιμέρους συστατικά του να επικοινωνούν αμεσότερα και με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, ελαχιστοποιώντας τις αποστάσεις μεταξύ τους. Το Exynos 2100 SoC (System-on-a-Chip) φέρει στην πλακέτα του έναν οκταπύρηνο επεξεργαστή με έναν ταχύτατο πυρήνα CortexX1 χρονισμένο στα 2,9GHz, συνεπικουρούμενο από τρεις CortexA78 στα 2,8GHz και τέσσερις CortexA55 στα 2,2GHz. Η Mali-G78 MP14 GPU διαγράφει… πλατιά χαμόγελα στους απανταχού gamers, καλύπτοντας όλες τις διαδεδομένες API του mobile gaming (όπως Vulkan και OpenCL), με στόχο να προσφέρει καθηλωτικές στιγμές παιχνιδιού στο κινητό. Από κάθε σύγχρονο flagship που σέβεται τον εαυτό του δεν λείπει ούτε η NPU, η οποία υποστηρίζει τη διαχείριση νευρωνικών δικτύων και επιταχύνει κάθε λειτουργία που αξιοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (AI). Προηγμένος είναι και ο επεξεργαστής εικόνας (ISP), ο οποίος μεταμορφώνει με το μαγικό άγγιγμά του την ποιότητα της εικόνας που αιχμαλωτίζουν οι τρεις φακοί της τριπλής κύριας κάμερας και η selfie-cam του S21. Το ενσωματωμένο 5G modem του Exynos 2100 θα σας επιτρέψει να αξιοποιήσετε τα πλεονεκτήματα της πέμπτης γενιάς δικτύων κινητής τηλεφωνίας, ενώ εξίσου αναβαθμισμένη και σύμφωνη με τις επιταγές των πιο πρόσφατων πρωτοκόλλων είναι και η συνδεσιμότητα WiFi.

Οι εκδόσεις των 128GB και 256GB αποθηκευτικού χώρου έρχονται με 8GB LPDDR5 RAM, μα δυστυχώς καμία τους δεν υποστηρίζει επέκταση με κάρτα microSD. Και μπορεί στα 256GB μια κάρτα microSD να ήταν περιττή, στα 128GB, όμως, και με δεδομένες τις ικανότητες λήψης 8Κ βίντεο της συσκευής, η στρατηγική αυτή ελέγχεται…

Οθόνη με μεταβλητό ρυθμό ανανέωσης

Samsung Galaxy S21 5GΧάρη στις 6,2 ίντσες της και την 20:9 αναλογία, η οθόνη του S21 είναι τόσο βολική στην παλάμη μας που μας κάνει να αναρωτιόμαστε μήπως τα μεγέθη των smartphones έχουν… ξεφύγει αναίτια. Η Dynamic AMOLED 2X Infinity-O Display έρχεται με ανάλυση 2400x1080 pixels, η οποία σε αυτές τις διαστάσεις είναι κάτι παραπάνω από ικανή να χορτάσει τα αδηφάγα βλέμματα με εξαιρετικά ευκρινείς εικόνες. Εξίσου επαρκή είναι τα 1300 nits peak φωτεινότητας για να υποστηρίξουν τις εντυπωσιακές αντιθέσεις του HDR10+ περιεχομένου, με το απόλυτο μαύρο και το εκθαμβωτικό λευκό να μπορούν να συνυπάρξουν στο ίδιο πλάνο. O ρυθμός ανανέωσης προσαρμόζεται αυτόματα από 48Hz έως και 120Hz (adaptive refresh rate) βάσει του περιεχομένου, με αποτέλεσμα να απολαμβάνετε gaming στον… ίλιγγο των 120fps, αλλά ταυτόχρονα να μην σπαταλάτε ενέργεια όταν απλά χαζεύετε τις φωτογραφίες παλιών διακοπών… Το 87,2% της πρόσοψης καταλαμβάνεται από την οθόνη, καθώς η selfie κάμερα φιλοξενείται σε μια μικρή οπή στο κέντρο της πάνω πλευράς, ενώ ο δεύτερης γενιάς 3D Sonic αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων βρίσκει καταφύγιο κάτω από το γυαλί της οθόνης. Ταινίες και παιχνίδια δείχνουν πανέμορφα στην Dynamic AMOLED 2X Infinity-O Display, ενώ με τη βοήθεια και των δύο στερεοφωνικών ηχείων που επιστρατεύουν την τεχνογνωσία της AKG, η ψυχαγωγική εμπειρία που μας χαρίζει το S21 είναι αντάξια της βαριάς κληρονομιάς του.

Τρικάμερο για επαγγελματίες! 

Samsung Galaxy S21 5GΗ τριπλή κύρια κάμερα του Samsung Galaxy S21 επιχειρεί να μην παρατάξει απλά τρεις ικανότατους φακούς ως εναλλακτικά εργαλεία έτοιμα να σας υπηρετήσουν ανά περίσταση, αλλά να λειτουργήσει ως ένα ολοκληρωμένο σύστημα που ενθαρρύνει την αξιοποίηση και των τριών καμερών, μετατρέποντάς σας όχι μόνο σε… ημιεπαγγελματία φωτογράφο, αλλά και σε εκκολαπτόμενο σκηνοθέτη. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εκμεταλλευθείτε το mode «προβολή σκηνοθέτη» που σας δίνει πλήρη εποπτεία στο τι «βλέπουν» τόσο οι τρεις φακοί της πλάτης όσο και η selfie-cam, διατηρώντας πάντα τη δυνατότητα άμεσης εναλλαγής μεταξύ τους. Ο ευρυγώνιος f/1.8 φακός βρίσκεται πάνω από έναν 12MP αισθητήρα, όπως και ο υπερευρυγώνιος f/2.2 φακός που σαρώνει ένα οπτικό πεδίο 120 μοιρών. Κάτω τους είναι τοποθετημένος ο τηλεφακός που τροφοδοτεί με πληροφορία τον αισθητήρα των 64MP. Δύσκολα καταλαβαίνει κανείς πως το 3x υβριδικό οπτικό zoom εμπεριέχει ψηφιακή επεξεργασία, ενώ ακόμα και μέχρι το 10x το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από αξιοπρεπές. Υπάρχει η δυνατότητα για μέχρι και 30x Space Zoom, αλλά επειδή εκεί η ψηφιακή μεγέθυνση έχει τη μερίδα του λέοντος, το αποτέλεσμα σπάνια είναι άξιο αποθήκευσης, ακόμα και αν το χέρι σας είναι πιο σταθερό και από χειρούργου. Ωστόσο, το 30x zoom μπορεί να μετατρέψει τη συσκευή σας σε… κυάλια και να σας βοηθήσει να παρατηρήσετε μια λεπτομέρεια, όπως π.χ. μια επιγραφή, που είναι τοποθετημένη αρκετά μακριά σας.

Όσον αφορά στον κύριο ευρυγώνιο φακό, οι λήψεις καταγράφονται με έντονα, μα όχι υπερκορεσμένα χρώματα. Ευκρινείς φωτογραφίες δίχως ψηφιακό «θόρυβο» υπερβαίνουν τις προσδοκίες που γεννά το άκουσμα των 12MP του αισθητήρα. Και επειδή ο μέσος χρήστης σπάνια χρησιμοποιεί τρίποδο, η οπτική σταθεροποίηση (OIS ή Optical Image Stabilization) του φακού συντελεί τα μέγιστα στην αποφυγή θολών καταγραφών.

Η λειτουργία πορτραίτου (το γνωστό Portrait mode), διαβάζει με μαεστρία τα όρια του προσώπου (ή ακόμα και του αντικειμένου) που βρίσκεται στο προσκήνιο, θολώνοντας το φόντο και προσδίδοντας μια επαγγελματική χροιά στις φωτογραφίες σας. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ακόμα και χωρίς να επιστρατεύσετε το εξειδικευμένο Night Mode, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά, κυρίως λόγω του μεγέθους (1/1.76″) του αισθητήρα με 1.8µm μέγεθος για κάθε μεμονωμένo pixel.

Το S21 παραλαμβάνει τη σκυτάλη της λήψης 8Κ βίντεο από την προηγούμενη γενιά Galaxy S smartphones, καταγράφοντας 24 καρέ ανά δευτερόλεπτο στην ανάλυση που αναμένεται να κυριαρχήσει στο μέλλον, όταν γίνουν λίγο πιο προσιτές και οι 8Κ τηλεοράσεις, προκειμένου να μπορείτε να θαυμάζετε με όλη τους τη μεγαλοπρέπεια τα βίντεό σας. Επιπρόσθετα, παρέχεται η δυνατότητα να κρατήσετε snapshot photos από ένα 8Κ βίντεο, ώστε κάθε βιντεοσκόπηση να μπορεί να μεταφραστεί και σε φωτογράφιση.

Η κύρια κάμερα μπορεί να καταγράψει 4Κ ανάλυση στα 60fps (frames per second), ενώ την ίδια ποιότητα μπορείτε να έχετε και με τον υπερευρυγώνιο φακό. Και στις δυο περιπτώσεις, βέβαια, θυσιάζετε τη λειτουργία επιπρόσθετης AI σταθεροποίησης (Super Steady mode), η οποία ρίχνει αυτόματα την ανάλυση σε Full HD. Αν οι συνθήκες που επικρατούν δεν είναι οι βέλτιστες (φωτισμός, κίνηση αντικειμένου κ.λπ.) στα 4Κ@30fps θα έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα. Εξαιρετικά ρευστή αίσθηση στην κίνηση προκύπτει από τα 1080p@120fps, η οποία αποζημιώνει στο μέγιστο τον συμβιβασμό στην ανάλυση (αν μπορεί να αποκαλέσει κανείς «συμβιβασμό» τη Full HD ποιότητα).

Στην υπερευρυγώνια κάμερα εκτιμήσαμε ιδιαίτερα την αυτόματη διόρθωση παραμόρφωσης, η οποία συντελεί στην αποτύπωση κάδρων 120 μοιρών χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις στις άκρες.

Η ενεργοποίηση της κάμερας της πρόσοψης πυροδοτεί την επιλογή «φυσικός» ή «φωτεινός» όσον αφορά στον χρωματικό τόνο των selfies, ενώ το πρόσωπο του χρήστη καταγράφεται με διαύγεια και λεπτομέρεια. Και εδώ, μπορούμε να καταγράψουμε βίντεο 4Κ στα 60fps.

Χαμηλή κατανάλωση, αυξημένη αυτονομία

Από το chipset των 5nm μέχρι τη μεταβλητού ρυθμού ανανέωσης AMOLED οθόνη, κάθε επιμέρους στοιχείο του S21 συντελεί στον περιορισμό της ενεργειακής σπατάλης, αξιοποιώντας συνετά κάθε mAh της χωρητικότητας της μπαταρίας. Τα 4.000mAh μπορεί να μην σπάνε κάποιο ρεκόρ, ωστόσο είναι αρκετά για να βγάλετε μια δραστήρια μέρα χωρίς να ψάχνετε απεγνωσμένα φορτιστές. Όσο κι αν ψάξετε, βέβαια, φορτιστή δεν θα βρείτε ούτε στη συσκευασία, μιας και η εταιρεία αποφάσισε να τον αφαιρέσει, ρίχνοντας όμως ταυτόχρονα την τιμή της συσκευής σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό λανσάρισμα του S20. Αν εκμεταλλευθείτε το καλώδιο USB-C της συσκευασίας και το εφαρμόσετε σε έναν 25W ταχυφορτιστή, μέσα σε μισή ώρα θα ξεπεράσετε το 50% της φόρτισης μπαταρίας. Αναμφίβολα ακούγεται εντυπωσιακό, αλλά οφείλουμε να παρατηρήσουμε πως ο ανταγωνισμός προσφέρει ακόμα πιο γρήγορη φόρτιση. Στην περίπτωση της ασύρματης φόρτισης (15W), όπως είναι αναμενόμενο, η ταχύτητα της διαδικασίας μειώνεται αισθητά, ενώ η συσκευή διαθέτει δυνατότητα reverse wireless charging 4.5W, για να μπορεί να φορτίσει η ίδια συμβατά αξεσουάρ, απλά ακουμπώντας τα στην πλάτη του S21.


Μας άρεσε

  • Tο πανίσχυρο Exynos 2100 chipset εφοδιάζει τη συσκευή με αξεπέραστες δυνατότητες
  • AMOLED οθόνη με μεταβλητό refresh rate έως και 120Hz
  • Αυξημένες αντοχές με Gorilla Glass Victus και IP68 αδιαβροχοποίηση
  • Στερεοφωνικά AKG ηχεία

Δεν μας άρεσε

  • Δεν υποστηρίζεται κάρτα microSD
  • Θα θέλαμε ταχύτερη… ταχεία φόρτιση

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Οθόνη: 6,2 ιντσών Dynamic AMOLED 2X Infinity-O Display, αναλογίας 20:9, ανάλυσης 2400×1080 pixels, HDR10+, 1300 nits peak φωτεινότητας, adaptive refresh rate (από 48Hz έως και 120Hz), Corning Gorilla Glass Victus

Επεξεργαστής: Octa-core Exynos 2100 (5nm) με 1x Cortex-X1@2.9GHz, 3x Cortex-A78 @2.8GHz και 4x Cortex-A55@2.2GHz, GPU Mali-G78 MP14

Μνήμη: 8GB LPDDR5 RAM

Αποθηκευτικός χώρος: 128GB, 256GB UFS 3.1

Κάμερα: Τριπλή κύρια κάμερα με 12MP+64MP+12MP (1/1.76″+1/1.72″+1/2.55″) και φακούς f/1.8, 26mm (ευρυγώνιος 79°), 1.8µm, Dual Pixel PDAF, OIS + f/2.0, 29mm (τηλεφακός 76°), 0.8µm, PDAF, OIS, 1.1x optical zoom, 30x Space Zoom + f/2.2, 13mm (υπερευρυγώνιος 120°), 1.4µm, Super Steady video και LED flash, λήψη βίντεο 8K@24fps, 4K@60fps, 1080p@240fps, 720p@960fps, HDR10+, stereo sound rec., gyro-EIS και selfie camera 10MP, f/2.2, 26mm (wide), 1/3.24″, 1.22µm, Dual Pixel PDAF με βίντεο 4K@60fps

Συνδεσιμότητα: 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band (2.4 GHz + 5 GHz), Bluetooth 5.0, NFC

Extras: GPS/A-GPS/GLONASS/BDS/GALILEO, USB 3.2 Type-C, ultrasonic αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη, stereo AKG ηχεία, IP68 αντοχές

Δίκτυο:  5G

Μπαταρία: 4.000mAh με ταχεία φόρτιση 25W, wireless φόρτιση 15W, reverse wireless charging 4.5W

Λειτουργικό: Android 11

Διαστάσεις: 151,7×71,2×7,9 χιλ.

Βάρος: 171 γρ.