Το ταχύτερο σύστημα «υπερυπολογιστή» θα τεθεί σε λειτουργία το 2010 από τον Ιαπωνικό Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και τη Fujitsu. Το νέο σύστημα θα χρησιμοποιηθεί σε προσομοιώσεις.


fujitsu-logoΟι προσομοιώσεις αυτές αφορούν στην ανάπτυξη πυρηνικών εργοστασίων, συμπεριλαμβανομένων των μελετών για τη σύντηξη και τους αντιδραστήρες ταχείας αναπαραγωγής, καθώς επίσης και στην αξιολόγηση της αντοχής των πυρηνικών εγκαταστάσεων σε περίπτωση σεισμού. Θα διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην εγγύηση της ασφαλούς χρήσης της ατομικής ενέργειας και αναμένεται να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερθέρμανσης του πλανήτη.


Αποτελώντας τον πυρήνα του νέου συστήματος, το Linux cluster θα χρησιμοποιήσει τους blade servers PRIMERGY BX900 που η Fujitsu θεωρεί ως το βασικό της προϊόν στο πλαίσιο της παγκόσμιας επέκτασής της.


Αποτελούμενο από 2,157 κόμβους, το κεντρικό σύστημα θα έχει σε θεωρητικό επίπεδο, μέγιστη απόδοση 200 teraflops, καθιστώντας το, το πλέον γρήγορο σύστημα υπερυπολογιστή στην Ιαπωνία.


Το νέο σύστημα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το Μάρτιο του 2010. Η ανάγκη του Ιαπωνικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας να επεξεργαστεί τεράστιες ποσότητες δεδομένων έχει επιβαρύνει σημαντικά και τα υπάρχοντα συστήματά του, καθιστώντας επιτακτική την αναβάθμισή τους. Η συνολική θεωρητική μέγιστη απόδοση του νέου υπερυπολογιστή είναι περίπου 14 φορές μεγαλύτερη από τα σημερινά δεδομένα, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει το σύστημα στην υψηλότερη απόδοση στην Ιαπωνία.