Η απάντηση του κορεατικού κολοσσού στο διαχρονικό ερώτημα: «ποιο είναι το κορυφαίο smartphone της αγοράς;» ήρθε φέτος νωρίτερα από το καθιερωμένο, μα πιο εμφατική από ποτέ!

Ένα από τα λιγοστά παράπονα που είχαν τη χρονιά που μας πέρασε οι κάτοχοι των S20 εκτός των συνόρων των ΗΠΑ ήταν το γεγονός πως το Snapdragon 865 chipset που είχε χρησιμοποιηθεί για την αμερικανική έκδοση αποδείχθηκε ανώτερο από το Exynos 990, με το οποίο κυκλοφόρησε η περσινή flagship σειρά της Samsung στον υπόλοιπο πλανήτη. Φέτος, η γκρίνια μάλλον θα έχει αντίθετη προέλευση, καθώς όλα δείχνουν πως το Exynos 2100 SoC (System on Chip) κερδίζει στα σημεία τον ομόλογό του, το Snapdragon 888 της Qualcomm. Μαζί με τις εξαιρετικές κάμερες και το τολμηρό νέο στιλ, η ολοκαίνουρια κορεατική ναυαρχίδα δείχνει να έχει όλα τα εφόδια να επικρατήσει του ανταγωνισμού.

Exynos 2100: Δεν επιδέχεται κριτικής!

Η φετινή οικογένεια S21 δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβητήσεις. Με το «κτήνος» που ακούει στο όνομα Exynos 2100 να ποζάρει σε ρόλο κεντρικού chipset, η Samsung αποστομώνει κάθε επικριτή των δικών της SoC. To Exynos 2100 βασίζεται σε μια προηγμένη τεχνολογία επεξεργασίας EUV 5 νανομέτρων που επιτρέπει έως και 20% χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας ή 10% υψηλότερη συνολική απόδοση από τον προκάτοχο των 7nm. Ο οκταπύρηνος επεξεργαστής του αποτελείται από έναν πανίσχυρο πυρήνα CortexX1 χρονισμένο στα 2,9GHz, πλαισιωμένο από τρεις CortexA78 στα 2,8GHz και τέσσερις CortexA55 στα 2,2GHz. Μια αποδοτικότατη τριπύρηνη NPU αναλαμβάνει να υποστηρίξει τις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης (AI) και διαχείρισης νευρωνικών δικτύων. Ενδεικτικά, το Exynos 2100 SoC μπορεί να εκτελέσει μέχρι 26 τρισεκατομμύρια εργασίες ανά δευτερόλεπτο (TOPS) με υπερδιπλάσια απόδοση, σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά. Ένα ισχυρό chipset έχει αντίκτυπο σε κάθε πτυχή μιας συσκευής, συμπεριλαμβανομένης και της φωτογραφίας. Ο προηγμένος επεξεργαστής εικόνας (ISP) του Exynos 2100 μπορεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα δεδομένα από τέσσερις ανεξάρτητους αισθητήρες. Χάρη στον επεξεργαστή πολλαπλών καμερών και καρέ (MCFP), ο ISP μπορεί να συνδυάσει περιεχόμενο από πολλαπλές κάμερες, για να βελτιώσει την απόδοση του zoom ή να ενισχύσει την ποιότητα εικόνας για υπερ-ευρυγώνιες λήψεις. Έχοντας την προαναφερθείσα NPU στο πλευρό του, ο ISP μπορεί να αναγνωρίσει σκηνές, πρόσωπα και αντικείμενα και να βελτιστοποιήσει τις ρυθμίσεις κάμερας μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Στην αρένα του gaming, η Mali-G78 MP14 GPU υποστηρίζει όλες τις τελευταίες εκδόσεις δημοφιλών API (όπως Vulkan και OpenCL), προκειμένου να απογειώσει την εμπειρία του παιχνιδιού. Η κλισέ φράση «μια παιχνιδομηχανή στην παλάμη σας» αποκτά πλέον ουσιαστικό νόημα και μάλιστα δίχως μεγάλες θυσίες στην ενεργειακή αυτονομία της συσκευής, μιας και η τεχνολογία multi-IP governor (AMIGO) βελτιστοποιεί τη χρήση ενέργειας των επιμέρους components του S21 Ultra, συμπεριλαμβανομένων των CPU, GPU.

Το ενσωματωμένο 5G modem του Exynos 2100 υποστηρίζει φάσμα 5G sub-6GHz και mmWave από 2G GSM/CDMA, 3G WCDMA και 4G LTE, για ισχυρή και αξιόπιστη κάλυψη δικτύου. Το μόντεμ παρέχει μέγιστη ταχύτητα downlink μέχρι και 5.1-gigabit ανά δευτερόλεπτο (Gbps) σε sub-6-gigahertz (GHz) και 7.35Gbps σε mmWave, ή μέχρι 3.0Gbps σε 4G δίκτυο με υποστηρίξη 1024 Quadrature Amplitude Modulation (QAM). Μέχρι όμως να εξαπλωθούν τα 5G δίκτυα περαιτέρω και στη χώρα μας, το Galaxy S21 Ultra θα σας επιτρέψει να χαρείτε τα WiFi δίκτυα νέας γενιάς, καθώς υποστηρίζει συνδεσιμότητα WiFi 6E. Εφόσον συνδεθείτε σε ένα router αντίστοιχης τεχνολογίας, η αίσθηση πλοήγησης και download/upload ταχυτήτων που θα έχετε θα είναι πρωτόγνωρη!

Στον χορό των GB

Το ισχυρότερο smartphone της Galaxy οικογένειας δεν θα μπορούσε παρά να έρχεται με εντυπωσιακές… ποσότητες μνήμης RAM και αποθηκευτικού χώρου. Οι εκδόσεις των 128GB και 256GB έρχονται με 12GB LPDDR5 RAM. Στην ακόμα πιο επιβλητική έκδοση με τα 512GB χωρητικότητας, η μνήμη RAM αγγίζει τα 16GB, περισσότερη δηλαδή από τη RAM αρκετών laptop στην αγορά!

Με δυο τηλεφακούς

Samsung Galaxy S21 Ultra 5GΗ Samsung κατάφερε να πακετάρει στην Ultra έκδοση του S21 όχι μόνο μια ανυπέρβλητη τετραπλή κύρια κάμερα, αλλά και έναν επαγγελματία… φωτογράφο! Οι απεριόριστες δυνατότητες των φακών και των αισθητήρων συνοδεύονται από έξυπνους αυτοματισμούς, ώστε ακόμα και ο πλέον αμύητος χρήστης να μπορεί να καταγράφει φωτογραφίες και βίντεο που θα ζήλευαν επαγγελματίες. Η τετραπλή κάμερα στην πίσω πλευρά προστατεύεται από μια προέκταση του μεταλλικού πλαισίου της συσκευής και μπορεί να καυχιέται για τους τέσσερις φακούς της, ανάμεσα στους οποίους ποζάρουν και δυο τηλεφακοί. Εκτός, λοιπόν, από την ευρυγώνια και υπερ-ευρυγώνια κάμερα, το Galaxy S21 Ultra ενισχύει τη Space Zoom λειτουργία του φτάνοντάς την στο 100x με την υποβοήθηση του πρώτου συστήματος διπλών τηλεφακών της εταιρείας. Ο periscope τηλεφακός επιτυγχάνει 10x οπτικό zoom, o «συναγωνιστής» του αγγίζει το 3x οπτικό zoom, ενώ αμφότεροι οι φακοί αξιοποιούν από έναν αισθητήρα 10MP ο καθένας, καθώς και το σύστημα Dual Pixel (2PD) autofocus, για τέλεια εστίαση και ευκρινέστερες λήψεις.

Πώς τα 108MP «βλέπουν» στο σκοτάδι;

Την πληροφορία του ευρυγώνιου φακού αιχμαλωτίζει ο αναβαθμισμένος αισθητήρας 108MP που μπορεί να καταγράψει 12 bit HDR φωτογραφίες με 64 φορές πλουσιότερο χρώμα και με υπερ-τριπλάσιο δυναμικό εύρος. Ο βελτιωμένος αισθητήρας Bright Night του Galaxy S21 Ultra σάς απαλλάσσει από τα σκοτεινά πλάνα, όταν οι συνθήκες φωτισμού δεν είναι ευνοϊκές. Με ανανεωμένο Night Mode, μείωση θορύβου και τη 12MP Nona-binning τεχνική που συνδυάζει την πληροφορία που καταγράφουν 9 γειτονικά pixels σε ένα 3x3 πλέγμα, η κορεατική ναυαρχίδα διαπρέπει και τη νύχτα!

4K@60fps για όλες τις κάμερες

Αφήνοντας τον… ρομαντικό κόσμο της φωτογραφίας και πηγαίνοντας στον τομέα του βίντεο, δεν χρειάζονται παρά ελάχιστα λεπτά ενασχόλησης με το S21 Ultra για να συνειδητοποιήσει κανείς πως η Samsung έχει επικεντρώσει τις δυνάμεις της στο να δημιουργήσει το απόλυτο εργαλείο βιντεοσκόπησης, ιδανικό όχι μόνο για όσους θέλουν να κρατήσουν ζωντανές τις σημαντικότερες στιγμές τους, αλλά και για όσους ασχολούνται επαγγελματικά με streaming και videos στα social media. Κι αν μέχρι σήμερα η δυνατότητα λήψης 4K στα 60fps (καρέ ανά δευτερόλεπτο) θεωρούνταν σημαντικό πλεονέκτημα για το κύριο ζεύγος φακού/αισθητήρα ενός smartphone, η Samsung αποφάσισε πως στο δικό της flagship φέτος θα έχουν αυτό το προνόμιο όλοι ανεξαιρέτως οι φακοί, από τη selfiecam των 40MP μέχρι και τους τέσσερις φακούς της πλάτης!

8Κ βίντεο που αντέχουν στο χρόνο

Η λήψη βίντεο 8Κ ανάλυσης στα 30fps μπορεί για κάποιους να φαντάζει περιττή πολυτέλεια, καθώς ελάχιστοι έχουν στο σπίτι τους μια 8Κ τηλεόραση για να προβάλλουν τα αντίστοιχα -ομολογουμένως τεράστια- αρχεία. Ωστόσο, αν στο ψηφιακό σας άλμπουμ έχετε βίντεο από σημαντικές στιγμές σας που έχετε τραβήξει με κινητό πριν από μια δεκαετία, θα συνειδητοποιήσετε εύκολα γιατί είναι καλό μια κάμερα να… προπορεύεται της εποχής της. Οι 8K λήψεις σας θα δείχνουν πανέμορφες ακόμα και έπειτα από αρκετά χρόνια, όταν θα τις απολαμβάνετε στις τηλεοράσεις του μέλλοντος! Εκτός αυτού, το Galaxy S21 Ultra σάς δίνει τη δυνατότητα να κρατήσετε snapshot photos από ένα 8Κ βίντεο, γεγονός που σας απαλλάσσει από την ανάγκη παράλληλης βιντεοσκόπησης και φωτογράφισης ενός σημαντικού γεγονότος.

Quad HD+ οθόνη με adaptive refresh rate

Καμία λίστα με τις αρετές του Galaxy S21 Ultra δεν θα ήταν πλήρης αν δεν φιλοξενούσε σε περίοπτη θέση την καινοτόμο οθόνη του συγκεκριμένου smartphone. Σε μια τεράστια επιφάνεια 6.8 ιντσών, η δυναμική AMOLED 2X οθόνη ξεδιπλώνει το πλεονέκτημα της υψηλής της φωτεινότητας (1.500nits peak – η υψηλότερη που έχει επιτευχθεί ποτέ σε Galaxy smartphone) και ταυτόχρονα απαλλάσσει τους χρήστες της από το δίλημμα υψηλή ανάλυση ή αυξημένος ρυθμός ανανέωσης. Η Quad HD+ display μπορεί να κρατά την ανάλυσή της στα 3200×1440 pixels όσο ο ρυθμός ανανέωσης προσαρμόζεται αυτόματα από 10Hz έως και 120Hz (adaptive refresh rate) βάσει του περιεχομένου. Έτσι, όταν βλέπετε στατικές φωτογραφίες, η οθόνη δεν σπαταλά ενέργεια με περιττές ανανεώσεις, ενώ αντίθετα όταν παίζετε ένα game με καταιγιστικούς ρυθμούς, το περιεχόμενο ανανεώνεται έως και 120 φορές μέσα σε ένα δευτερόλεπτο! Για όσους δεν ενδιαφέρονται για παιχνίδια, αλλά απολαμβάνουν να διαβάζουν με τις ώρες περιεχόμενο στο κινητό τους, η λειτουργία Eye Comfort Shield βοηθά στη μείωση της κόπωσης των ματιών. Η αναλογίας 20:9, HDR10+ οθόνη θωρακίζεται από Corning Gorilla Glass Victus, απαλλάσσοντάς σας οριστικά από τον εφιάλτη του γρατζουνίσματος ή της θραύσης. Ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι και αυτός αποτελεσματικότερος, αφού κάτω από την οθόνη κρύβεται ο δεύτερης γενιάς 3D Sonic Sensor.

Κάν’ το όπως το Note

Για πρώτη φορά σε συσκευή της σειράς S η Samsung προσφέρει την εμπειρία S Pen, υποστηρίζοντας τη δημοφιλή γραφίδα που φέρει την τεχνολογία της ειδικού στον χώρο Wacom. Χρησιμοποιώντας ένα S Pen της σειράς Galaxy Note ή Galaxy Tab, είτε αγοράζοντας ξεχωριστά ένα S Pen με συμβατή θήκη, μπορείτε να αξιοποιήσετε όλες τις επιπρόσθετες λειτουργίες της πολυτάλαντης γραφίδας, όπως διόρθωση, σήμανση και υπογραφή εγγράφων, λήψη χειρόγραφων σημειώσεων, σχέδιο ή ζωγραφική, επεξεργασία φωτογραφιών κ.ά.

Αυτονομία: Ομαδική δουλειά!

Όσον αφορά στην ενεργειακή αυτονομία της συσκευής, το να αναφερθούμε απλά στα 5.000mAh χωρητικότητας της μπαταρίας δεν περιγράφει επαρκώς τις δυνατότητες του S21 Ultra σε αυτόν τον τομέα. Κάθε συστατικό του εν λόγω premium smartphone έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τον περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης, από το chipset των 5nm μέχρι τη μεταβλητού ρυθμού ανανέωσης AMOLED οθόνη. Ακόμα και η ενσωματωμένη Dual Bluetooth τεχνολογία βοηθά τις συνδεδεμένες συσκευές να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Παρ’ όλα αυτά, η ταχεία φόρτιση των 25W υστερεί σε ταχύτητα έναντι του ανταγωνισμού, ακόμα και απέναντι σε προτάσεις της μεσαίας κατηγορίας. Μπορείτε πάντα να φορτίσετε και ασύρματα (15W), ενώ η συσκευή διαθέτει δυνατότητα reverse wireless charging 4.5W, για να μπορεί να φορτίσει η ίδια συμβατά αξεσουάρ, απλά ακουμπώντας τα στην πλάτη του S21 Ultra. Ο φορτιστής της συσκευασίας πραγματικά δεν υπάρχει! Και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, κυριολεκτούμε, καθώς η Samsung ακολουθεί το trend της Apple και αφήνει μόνο το καλώδιο φόρτισης στη συσκευασία, ρίχνοντας βέβαια 100€ την τιμή σε σχέση με το περσινό λανσάρισμα…

Πολυδιάστατο εργαλείο

Το Galaxy S21 Ultra μπορεί εκτός από επαγγελματική κάμερα, κινηματογράφος τσέπης, φορητή παιχνιδομηχανή και ηχοσύστημα με εξαιρετικά διπλά στερεοφωνικά ηχεία που φέρουν την υπογραφή της AKG, να αναλάβει και τον ρόλο του επιχειρηματικού σας συνεργάτη. Για να συμβεί βέβαια αυτό, βασική προϋπόθεση είναι να εξασφαλιστεί το μέγιστο επίπεδο προστασίας των πολύτιμων εταιρικών σας δεδομένων. Το Knox Vault αποτελεί την πλατφόρμα ασφαλείας σε επίπεδο chipset της Samsung και δημιουργεί ένα απροσπέλαστο θησαυροφυλάκιο για τα αρχεία σας. Έμφαση έχει δοθεί και στην ιδιωτικότητα των προσωπικών σας δεδομένων. Ακόμα και τα metadata τοποθεσίας μπορούν να αφαιρεθούν από τις φωτογραφίες σας πριν την κοινοποίησή τους. Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε πρόσβαση περιορισμένου χρόνου στο περιεχόμενο που στέλνετε σε τρίτους, χάρη στη λειτουργία Private Share. Το Galaxy S21 Ultra επενδύει και στο μέλλον του Internet of Things, αξιοποιώντας τις Ultra-wideband (UWB) δυνατότητές του για να μπορεί να ξεκλειδώνει για παράδειγμα αυτόματα το επόμενο συμβατό αυτοκίνητό σας ή να επιστρατεύει το «AR finder» για ανταλλάσσετε εικονικά μηνύματα στο χώρο. Η πλατφόρμα SmartThings αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της Samsung, προκειμένου να διατηρείτε ενοποιημένες κάτω από μια «ομπρέλα» όλες σας τις «έξυπνες» οικιακές συσκευές, με «μαέστρο» φυσικά το smartphone σας. Εποπτεία αυτού του οικοσυστήματος αποκτάτε πλέον και από το αυτοκίνητό σας, με τη βοήθεια του Android Auto.

Το κύρος μετουσιώνεται σε design

Το γεγονός πως η εξωτερική εμφάνιση και το design του S21 Ultra βρήκαν καταφύγιο στην τελευταία παράγραφο της παρουσίασής μας είναι ενδεικτικό της πληρότητας της συσκευής σε τεχνικά χαρακτηριστικά τόσο εξελιγμένα που μας ήταν αδύνατο να μην ξεκινήσουμε από αυτά! Θα κλείσουμε, λοιπόν, αναφέροντας πως από τα δυο εναλλακτικά χρώματα που έρχονται με πολυτελές ματ φινίρισμα, στα χέρια μας έφτασε αυτό που αδημονούσαμε να δούμε. Αν σας κούρασαν, λοιπόν, οι υπερφίαλοι ιριδισμοί και τα φλύαρα χρώματα, η επιστροφή στο κλασικό μαύρο έχει πλέον όνομα: Phantom Black. Η Samsung δημιούργησε ένα υλικό που απορροφά στο μέγιστο το φως, χαρίζοντάς μας το απόλυτο μαύρο, το ιδανικό χρώμα για να απογειώσει το τεχνολογικό της αριστούργημα. Αν πάλι, βέβαια, προτιμάτε κάτι λιγότερο… σκοτεινό, η Phantom Silver απόχρωση παραμένει μια εξίσου γοητευτική εναλλακτική. Το πάχος της συσκευής, ομολογουμένως αποτελεί παραφωνία στην κατά τα άλλα εκλεπτυσμένη σχεδιαστική άποψη του κατασκευαστή, ωστόσο ο νέος τρόπος με τον οποίο υλοποιείται η πλατφόρμα που φιλοξενεί τις κάμερες στην πλάτη εμπνέει έναν αέρα στιβαρότητας και αναμφίβολα πρωτοτυπεί. Tο μεταλλικό πλαίσιο δίνει την αίσθηση πως αγκαλιάζει προστατευτικά τις κάμερες στην πλάτη της συσκευής, χαρίζοντάς μας ένα look που δεν έχει μιμητές (ακόμα) στο ράφι.


Μας άρεσε

  • To Exynos 2100 SoC παίρνει τη ρεβάνς από τους Snapdragon της Qualcomm!
  • AMOLED οθόνη εντυπωσιακής φωτεινότητας με μεταβλητό refresh rate έως και 120Hz
  • 4K@60Hz από οποιονδήποτε φακό και 8Κ λήψη βίντεο
  • Το Gorilla Glass Victus στην πρόσοψη, η IP68 αδιαβροχοποίηση και ο τρόπος με τον οποίο το μεταλλικό πλαίσιο «αγκαλιάζει» τις κάμερες προσφέρουν εξαιρετικές αντοχές στην… κακομεταχείριση
  • Στερεοφωνικά AKG ηχεία με επιβλητικό ήχο

Δεν μας άρεσε

  • Το αυξημένο πάχος και βάρος δεν συμβαδίζουν με την αίσθηση κομψότητας που απαιτεί κανείς από μια flagship συσκευή
  • Δεν υποστηρίζεται επέκταση αποθηκευτικού χώρου με microSD
  • Από το καλύτερο κινητό της Samsung περιμέναμε ταχύτερη φόρτιση από τα 25W, πόσο μάλλον όταν ο φορτιστής δεν συμπεριλαμβάνεται στη συσκευασία

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Οθόνη: 6,8 ιντσών Dynamic AMOLED 2X Infinity-O Display, αναλογίας 20:9, ανάλυσης 3200×1440 pixels, HDR10+, 1500 nits peak φωτεινότητας, adaptive refresh rate (από 10Hz έως και 120Hz), Corning Gorilla Glass Victus

Επεξεργαστής: Octa-core Exynos 2100 (5nm) με 1x Cortex-X1@2.9GHz, 3x Cortex-A78 @2.8GHz και 4x Cortex-A55@2.2GHz, GPU Mali-G78 MP14

Μνήμη: 12GB ή 16GB LPDDR5 RAM (αναλόγως της έκδοσης)

Αποθηκευτικός χώρος: 128GB, 256GB ή 512GB UFS 3.1

Κάμερα: Τετραπλή κύρια κάμερα με 108MP+10MP+10MP+12MP (1/1.33″+1/3.24″+ 1/3.24″+1/2.55″) και φακούς f/1.8, 26mm (ευρυγώνιος 83°), 0.8µm, PDAF, Laser AF, OIS + f/4.9, 240mm (periscope τηλεφακός), 1.22µm, dual pixel PDAF, OIS, 10x optical zoom + f/2.4, 70mm (τηλεφακός), 1.22µm, dual pixel PDAF, OIS, 3x optical zoom + f/2.2, 13mm (υπερευρυγώνιος 120°), 1.4µm, dual pixel PDAF, Super Steady video και LED flash, λήψη βίντεο 8K@24fps, 4K@60fps, 1080p@240fps, 720p@960fps, HDR10+, stereo sound rec., gyro-EIS και selfie camera 40 MP, f/2.2, 26mm (wide), 1/2.8″, 0.7µm, PDAF με βίντεο 4K@60fps

Συνδεσιμότητα: 802.11 a/b/g/n/ac/6e, dual-band (2.4 GHz + 5 GHz), Dual Bluetooth 5.2, NFC

Extras: GPS/A-GPS/GLONASS/BDS/GALILEO, USB 3.2 Type-C, ultrasonic αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη, stereo AKG ηχεία, IP68 αντοχές

Δίκτυο: 5G

Μπαταρία: 5.000mAh με ταχεία φόρτιση 25W, wireless φόρτιση 15W, reverse wireless charging 4.5W

Λειτουργικό: Android 11

Διαστάσεις: 165,1×75,6×8,9 χιλ.

Βάρος: 227 γρ.