Για 26η φορά, η Siemens αναγνώρισε εργαζόμενους ως Εφευρέτες της Χρονιάς για το έτος 2020, για να τιμήσει τα εξαιρετικά ερευνητικά επιτεύγματά τους.

Οι 22 βραβευμένοι από τις τρεις εταιρείες Siemens AG, Siemens Energy και Siemens Healthineers είναι από την Κίνα, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ινδία, το Ισραήλ, την Ισπανία και τις ΗΠΑ. Μεμονωμένοι ερευνητές, καθώς και διάφορες ομάδες έρευνας και ανάπτυξης που εργάζονται διεθνώς, τιμήθηκαν με το βραβείο.

Οι ηλικίες όσων παρέλαβαν το βραβείο κυμαίνονται από περίπου 20 έως 60 έτη. Οι νεότεροι από αυτούς είναι ακόμα φοιτητές, και οι πιο έμπειροι πλησιάζουν ήδη το τέλος της επαγγελματικής τους ζωής και μπορούν να ανατρέξουν σε μια επιτυχημένη καριέρα. Για παράδειγμα, ο Jens Braband της Siemens Mobility τιμήθηκε για τα επιτεύγματα της ζωής του. Σε μια περίοδο περίπου 30 ετών στη Siemens, έχει συμβάλει σημαντικά στη δυναμική καινοτομίας της εταιρείας με 120 διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες) από 66 οικογένειες ευρεσιτεχνιών. Οι αλγόριθμοι που έχει προγραμματίσει διασφαλίζουν ότι όλα τα τρένα υψηλών ταχυτήτων στην Ευρώπη διατηρούν συνεχώς ασφαλείς και αξιόπιστες λειτουργίες και απολαμβάνουν εκτεταμένη προστασία από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Αυτές οι δικλείδες προστασίας μπορούν να αποτρέψουν δυνητικά απειλητικές για τη ζωή λειτουργικές αποτυχίες και ατυχήματα.

Οι Εφευρέτες της Χρονιάς δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών και εργάζονται στις εταιρικές μονάδες έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και σε μεμονωμένες επιχειρηματικές μονάδες. 

Όλες οι βραβευμένες εφευρέσεις επικεντρώνονται στην ψηφιοποίηση. Οι περισσότερες έχουν επίσης, ή θα έχουν, σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο ζούμε και εργαζόμαστε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πέραν αυτής.

 «Όλοι μας συναντάμε τις τεχνολογίες της Siemens κάθε μέρα. Με τη βοήθειά τους, η Siemens δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της να μετασχηματίσουν ολόκληρες βιομηχανίες. Βιομηχανίες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Βιομηχανίες που καθορίζουν την καθημερινότητά μας. Οι Εφευρέτες της Χρονιάς μας ενσαρκώνουν τη φιλοδοξία της Siemens να οδηγεί και να διαμορφώνει το μετασχηματισμό. Η Siemens επιδιώκει αυτόν τον στόχο για 173 χρόνια και θα συνεχίσει να το κάνει στο μέλλον», δήλωσε ο Roland Busch, Αναπληρωτής CEO της Siemens AG.

«Siemens σημαίνει τεχνολογία με σκοπό. Τεχνολογία που βοηθά τους πελάτες μας να δημιουργήσουν μεγαλύτερη αξία ενώ χρησιμοποιούν λιγότερους πόρους. Γι’ αυτό συνεχίζουμε να επενδύουμε σε μεγάλο βαθμό στην έρευνα και την ανάπτυξη», πρόσθεσε ο Peter Körte, Διευθύνων Σύμβουλος Τεχνολογίας της Siemens AG. «Θέλουμε να επικεντρωθούμε στην προστιθέμενη αξία για τους πελάτες μας. Σκοπεύουμε να το κάνουμε ζητώντας καλύτερες ερωτήσεις και ακούγοντας προσεκτικά, ξεκινώντας τις καινοτομίες στην αγορά ακόμη πιο γρήγορα και παρέχοντας ακόμη πιο στενή υποστήριξη στους πελάτες μας».

Οι τεχνολογίες στις οποίες βασίζονται οι εφευρέσεις εμπλουτίζουν την καθημερινότητά μας. Αυτό καθίσταται εμφανές στο παράδειγμα του Benjamin Pollack και της ομάδας του στη Siemens Healthineers στην πολιτεία του New Jersey των ΗΠΑ. Έχουν χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη και βαθιά μάθηση, που είναι μια μορφή μηχανικής μάθησης (machine learning), για να επιταχύνουν την αυτοματοποιημένη διάγνωση in-vitro. Οι ερευνητές κατάφεραν να μειώσουν σημαντικά τα ποσοστά σφάλματος. Ως αποτέλεσμα, τα εργαστήρια λαμβάνουν πλέον σημαντικά ταχύτερα και πιο αξιόπιστα αποτελέσματα σε δείγματα ασθενών. Αυτές οι βελτιώσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε περιόδους COVID-19, όταν οι εργαστηριακές ικανότητες παγκοσμίως είναι υπό σημαντική πίεση. Εδώ, η ταχεία και αξιόπιστη διάγνωση μπορεί πραγματικά να σώσει ζωές.

Η πλοήγηση σε εγκαταστάσεις παραγωγής από απόσταση και εικονικά, λαμβάνοντας συναφή στοιχεία και χρησιμοποιώντας εφαρμογές για συνεργασία – όλα αυτά καθίστανται δυνατά από μια εφεύρεση των Tali Segal, Rafi Blumenfeld και Eitan Carmi από την Digital Industries στο Tel Aviv. Η λύση Intosite συνδυάζει την οπτικοποίηση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων με πληροφορίες για την παραγωγή τους και παρέχει στους χρήστες σε όλο τον κόσμο εργαλεία εικονικής συνεργασίας σε πραγματικό χρόνο. Επιτρέπει στους εργαζόμενους των βιομηχανιών να μεταβαίνουν εικονικά σε ένα τρισδιάστατο μοντέλο των εγκαταστάσεών τους, να πλοηγούνταιι σ’ αυτά τα μοντέλα για να έχουν πρόσβαση σε γραμμές παραγωγής ή μηχανήματα, να ανακτούν πληροφορίες με ένα πάτημα στο ποντίκι και να έχουν πρόσβαση σε εφαρμογές για να συνεργάζονται με τους συναδέλφους τους. Αυτές οι δυνατότητες είναι θεμελιώδους σημασίας – ιδίως, όταν οι περισσότεροι εργαζόμενοι δουλεύουν από το σπίτι, όπως συμβαίνει σήμερα.

Μια καινοτομία από τον Chris Casilli στις ΗΠΑ αποτελεί τον πυρήνα μιας εφαρμογής λογισμικού της Smart Infrastructure . Ενσωματώνει παλαιότερες συσκευές που δεν είναι ενεργοποιημένες για το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε επικοινωνίες που βασίζονται στο IoT – απαραίτητη προϋπόθεση για σύγχρονα, έξυπνα κτήρια. Ένας τύπος λογισμικού που αναφέρεται ως “middleware” λειτουργεί μεταξύ συσκευών, λειτουργικών συστημάτων και του cloud. Διαμεσολαβεί μεταξύ τους και μειώνει την πολυπλοκότητα. Σε σύγκριση με άλλες εφαρμογές, αυτό το λογισμικό μπορεί να εξοικονομήσει περίπου €75 εκατομμύρια για πέντε χρόνια. Επίσης, κλιμακώνεται πολύ καλά: Τα κτήρια μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το λογισμικό για να μεταφέρουν μεταξύ 100 και 100.000 σημείων δεδομένων σε ταχύτητες πολύ κοντά στον πραγματικό χρόνο.

Υπήρξε επίσης μια πρωτοποριακή εφεύρεση στον τομέα της ενέργειας. Προήλθε από τους ερευνητές της Siemens Energy, Sylvio Kosse και Paul-Gregor Nikolic στο Erlangen της Γερμανίας. Όλοι χρειαζόμαστε ηλεκτρισμό – κάθε μέρα και όλο το εικοσιτετράωρο. Η ομαλή παροχή αυτής της ισχύος απαιτεί διακόπτες κυκλώματος, οι οποίοι προστατεύουν τα ηλεκτρικά δίκτυα παγκοσμίως και αποτρέπουν ζημιές από απειλές, όπως κεραυνούς. Οι διακόπτες κυκλώματος χρησιμοποιούνται για την αποφυγή πιθανών διακοπών ρεύματος. Μέχρι τώρα, αυτές οι συσκευές περιείχαν αέρια που είναι πολύ πιο επιβλαβή από το διοξείδιο του άνθρακα. Το πρωτότυπο που δημιουργήθηκε από τη βραβευμένη ομάδα της Siemens διαθέτει λειτουργία με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα και έτσι προστατεύει το περιβάλλον.

Τα βραβεία Εφευρέτης της Χρονιάς παρουσιάζονται σε πέντε κατηγορίες. Τις διακρίσεις για «Ταλέντα», «Σχεδιασμός και Εμπειρία Χρήστη», «Εξαιρετική Εφεύρεση» και «Επιτυχία Ζωής», πήραν όλοι οι ερευνητές ή ερευνητικές ομάδες της Siemens. Το βραβείο στην κατηγορία «Ανοιχτή Καινοτομία» απονεμήθηκε στους εργαζόμενους της μονάδας Corporate Technology της Siemens μαζί με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Stanford.

Η Siemens σχεδιάζει να επενδύσει €4,9 δισεκατομμύρια στην έρευνα και την ανάπτυξη το οικονομικό έτος 2021. Επιπλέον, η εταιρεία απέκτησε περίπου 2.740 πατέντες παγκοσμίως το οικονομικό έτος 2020. Συνολικά, η Siemens κατέχει σήμερα περισσότερες από 42.900 πατέντες. 

Οι εργαζόμενοι της Siemens ανέφεραν συνολικά 5.116 εφευρέσεις το οικονομικό έτος 2020. Βάσει των 220 εργάσιμων ημερών, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε περίπου 23 εφευρέσεις την ημέρα. Όλα αυτά τα στοιχεία αναφέρονται στη Siemens AG – συμπεριλαμβανομένης της Siemens Healthineers, αλλά εξαιρουμένης της Siemens Energy.