Μιλήσαμε με την επικεφαλής της devolo στη χώρα μας, Μαρία Καπελάκη, προκειμένου να μας αναλύσει τις εξελίξεις στον κλάδο των λύσεων δικτύωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Εμφαση στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παραγωγή»

Συνέντευξη: Βαγγέλης Αλευρίτης

H γερμανική εταιρεία είναι γνωστή για τις καινοτόμες προτάσεις της στον χώρο της δικτύωσης, ενώ έχει ταυτίσει το όνομά της με την τεχνολογία powerline. H Country Manager της devolo, Μαρία Καπελάκη, μας αποκαλύπτει τα μυστικά της επιτυχίας του δημοφιλούς brand, ξεναγώντας μας παράλληλα στις νέες, πρωτοποριακές προτάσεις της εταιρείας.

– Η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη για γρήγορη και αξιόπιστη πρόσβαση στο διαδίκτυο από κάθε χώρο ενός σύγχρονου σπιτιού. Πώς μεταφράστηκε το γεγονός αυτό στις πωλήσεις των προϊόντων σας για το 2020;

Η τηλεργασία, η online εκπαίδευση και το γενικότερο lockdown, που μας προκάλεσε η πανδημία, δημιούργησαν ένα νέο status quo στην καθημερινότητά μας. Καθώς πλέον πάνω από το 70% των εργαζομένων εργάζεται από το σπίτι, έχουν δημιουργηθεί νέες ανάγκες διασύνδεσης, με την ισχυρή, απρόσκοπτη κάλυψη του internet σε όλο το σπίτι από πολλούς χρήστες ταυτόχρονα να γίνεται πρώτη προτεραιότητα.

Η ανάγκη αυτή βρήκε πολλούς καταναλωτές απροετοίμαστους με αποτέλεσμα να αναζητήσουν τεχνολογικές λύσεις, για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα του WiFi. Τα προϊόντα της devolo έδωσαν και δίνουν λύση στο πρόβλημα αυτό εύκολα, αξιόπιστα και με ασφάλεια. Καθώς ως εταιρεία διαθέτουμε μια ευρεία γκάμα προϊόντων για κάθε ανάγκη, για κάθε σπίτι με οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα, μπορούμε να καλύψουμε το πρόβλημα της λήψης WiFi μια για πάντα, χωρίς μάλιστα να απαιτείται κάποια ειδική τεχνογνωσία για την εγκατάσταση και τη χρήση των συσκευών μας, γεγονός που εξοικονομεί χρόνο και χρήματα στον καταναλωτή.

Οι πωλήσεις βεβαίως έδειξαν μία άνοδο όχι μόνο για την devolo, αλλά για το σύνολο των τεχνολογικών συσκευών. Είδαμε ότι laptops, smart TVs, κινητά τηλέφωνα καθώς και παιχνιδομηχανές παρουσίασαν κατακόρυφη αύξηση πωλήσεων. Αυτό προέκυψε πρωτίστως από τον εγκλεισμό των ανθρώπων και την διέξοδό τους στην τεχνολογία, τόσο από άποψη διασκέδασης, όσο και από εργασιακή ή εκπαιδευτική ανάγκη. Ολα τα παραπάνω απαιτούν απρόσκοπτο και ισχυρό WiFi, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και η devolo ήρθε και «κούμπωσε» ουσιαστικά πάνω σε αυτή την ανάγκη.

– Η devolo έχει γίνει συνώνυμη με την καινοτομία στα powerline και όχι μόνο. Ποια θεωρείτε πως είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των προϊόντων δικτύωσης της εταιρείας σας και πιο συγκεκριμένα της σειράς devolo Magic 2 WiFi next;

Η devolo το έχει καταφέρει αυτό, χάρη στη μεγάλη έμφαση που δίνει στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παραγωγή των προϊόντων. Χάρη στην εξειδίκευση μας, μπορέσαμε να κατασκευάσουμε τον πιο γρήγορο προσαρμογέα powerline στον κόσμο, το devolo Magic 2 WiFi next. Ενα προϊόν που ξεχωρίζει, μιας και διαθέτει τα πιο προηγμένα χαρακτηριστικά για την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Ως εκ τούτου, θα έλεγα ότι τα πλεονεκτήματα του είναι πολλαπλά. Αναπτύχθηκε με το πιο ισχυρό πρότυπο G.hn, το μοναδικό που προσφέρει ταχύτητες powerline έως και 2400Mbps, ενώ ταυτόχρονα καλύπτει έως και 500 μέτρα ηλεκτρικής καλωδίωσης.

Λειτουργεί απροβλημάτιστα σε ιδιάζουσες κτηριακές υποδομές, σε τριφασικές και μονοφασικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, καθώς και σε υποπίνακες. Λειτουργίες, όπως Mesh WiFi, Access Point & Band Steering, Multiuser MIMO, καθώς και οι θύρες Gigabit είναι κάποια ακόμα από τα πλεονεκτήματα του. Ισως, όμως, το πιο σημαντικό πλεονέκτημα είναι η τεχνολογία powerline, μια τεχνολογία που μεταφέρει το internet μέσω των γραμμών ηλεκτρικού ρεύματος σε κάθε πρίζα του σπιτιού, χωρίς σημαντικές απώλειες. Έτσι, όλοι οι παράγοντες που εμποδίζουν τo WiFi να καλύψει αποτελεσματικά όλο το σπίτι (όπως τοίχοι, πόρτες, ταβάνια, ενδοδαπέδια θέρμανση κ.ά.), τώρα εξαλείφονται μια για πάντα.

– Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις σας ήταν και το devolo Magic 2 LAN DINrail. Σε ποιους απευθύνεται η συγκεκριμένη λύση; Πιστεύετε πως μπορεί να βρει γόνιμο έδαφος στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής πραγματικότητας;

Αυτό το προϊόν είναι πραγματικά μοναδικό! Πρόκειται για ένα powerline που τοποθετείται απευθείας στην πηγή, δηλαδή στον ηλεκτρολογικό πίνακα και από εκεί μετατρέπει όλη την καλωδίωση σε δίκτυο υψηλών ταχυτήτων και κάθε πρίζα του σπιτιού σε ένα πιθανό σημείο πρόσβασης στο internet. Χάρη στην τοποθέτησή του στον πίνακα, οι απώλειες της σύνδεσης σχεδόν εκμηδενίζονται, δίνοντας λύση σε ακόμα πιο δύσκολες εγκαταστάσεις, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις που η ηλεκτρολογική εγκατάσταση δεν είναι ορθολογική και η χρήση άλλων λύσεων δεν είναι αποτελεσματική. Εκεί το Magic 2 LAN DINrail θα δώσει τη λύση.

Πέραν τούτου όμως, το πρωτοποριακό αυτό προϊόν είναι κατάλληλο για να δώσουμε δίκτυο σε «έξυπνα» φωτοβολταϊκα συστήματα, συσσωρευτές, αντλίες θέρμανσης ή και wallboxes (κουτιά φόρτισης αυτοκινήτων), όπου η τοποθέτηση καλωδίων δικτύου είναι αρκετά περίπλοκη με τα καλώδια να διατρέχουν όλο το σπίτι μιας και τα σημεία, όπου οι συσκευές αυτές είναι εγκατεστημένες, συχνά δεν έχουν πρόσβαση στο internet.

Άρα αυτό το προϊόν απευθύνεται τόσο σε τελικούς καταναλωτές όσο και σε επαγγελματίες ηλεκτρολόγους και εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών συστημάτων, φόρτισης αυτοκίνητων κ.λπ.

Μπορεί πράγματι η Ελληνική αγορά να έχει ιδιαιτερότητες, όμως και στη χώρα μας η τάση για ψηφιοποίηση της ιδιωτικής ζωής συνεχώς αυξάνεται. Ολο και περισσότερες συσκευές ενσωματώνονται στα οικιακά δίκτυα, όπως smart TVs, κονσόλες gaming, υπολογιστές, κουτιά φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και συστήματα φωτοβολταϊκών και θέρμανσης. Έχοντας μια υποδομή για επικοινωνία βασισμένη στην τεχνολογία powerline που θα καλύπτει οποιαδήποτε ανάγκη διασύνδεσης, θέτουμε τα θεμέλια για τη δημιουργία σημείων πρόσβασης στο internet για τις ψηφιακές συσκευές μας, κυριολεκτικά σε κάθε χώρο του σπιτιού.

– Πρόσφατα παρουσιάσατε στο FTTH forum το devolo Giga Bridge. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό το προϊόν.

Η devolo αποτελεί το βασικό συνεργάτη για πάνω από 19 παρόχους τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη και έχει διαθέσει πάνω από 26 εκατομμύρια συσκευές σε αυτούς. Με αυτόν τον προσανατολισμό αλλά και με τις σημερινές ανάγκες διασύνδεσης, αναπτύξαμε το devolo Giga Bridge που απευθύνεται αποκλειστικά σε παρόχους, καθώς πρόκειται για ένα powerline για συνδέσεις οπτικών ινών. Στην πραγματικότητα, το Giga Bridge θα βοηθήσει τους παρόχους να κλείσουν το κενό ανάμεσα στο σαλόνι και στο κουτί οπτικών ινών που εγκαθιστούν, χωρίς την ανάγκη για περαιτέρω διεργασίες και μερεμέτια (τοποθέτηση καλωδίων πολλών μέτρων, τρύπες στους τοίχους κ.ά.). Χάρη στο Giga Bridge, μπορούμε να «επανατοποθετήσουμε» το router πιο κοντά στον χώρο που χρειάζεται, απλά και γρήγορα. Το Giga Bridge συνδέεται στο κουτί Οπτικών Ινών μέσω καλωδίου και λαμβάνει το σήμα που έρχεται από τον πάροχο. Στη συνέχεια, μεταδίδει το σήμα με coax ή με καλώδιο τηλεφώνου μέσα από την ηλεκτρική καλωδίωση. Μια δεύτερη συσκευή Giga Bridge, συνδεδεμένη στο router, λαμβάνει το σήμα και το μεταδίδει στο router μέσω καλωδίου Ethernet και έτσι, όλες οι συσκευές μπορούν πλέον να έχουν πλήρη λήψη και τις ισχυρές ταχύτητες internet που προσφέρουν οι οπτικές ίνες, χωρίς απώλειες.