Το πρόγραμμα δίνει ευκαιρίες σε start ups να δημιουργήσουν βιώσιμες επιχειρήσεις σε τομείς, όπως η τεχνολογία και η ενέργεια, με την απαραίτητη υποστήριξη. 

Tο πρόγραμμα Invent ICT, το οποίο αποτελεί μία πρωτοβουλία του κόμβου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας ΕΠΙ.νοώ του ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ και του οργανισμού Industry Disruptors Game Changers, σχεδιάστηκε και υλοποιείται με την αρωγή της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας και έχει στόχο την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και μιας νέας γενιάς τεχνολογικής ανάπτυξης, με τη δημιουργία νέων και βιώσιμων επιχειρήσεων.

Ηρθε η ώρα να συνδεθεί η έρευνα με την αγορά εργασίας

Στόχος του προγράμματος είναι η ανάδειξη της καινοτόμας επιχειρηματικότητας και της ρηξικέλευθης τεχνολογικής ανάπτυξης που μέσα από νέες επιχειρήσεις θα δοθούν ουσιαστικές λύσεις σε προβλήματα που ταλανίζουν τις κοινωνιές ανά τον κόσμο. Το Invent ICT απευθύνεται σε φοιτητές, ερευνητές και αποφοίτους των Πολυτεχνικών Σχολών που έχουν μία δημιουργική ιδέα στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και επιθυμούν να κάνουν το «άλμα» από την έρευνα στο επιχειρείν, μετατρέποντας το ερευνητικό έργο σε βιώσιμη επιχείρηση ή προϊόν.

Η θερμοκοιτίδα Invent ICT δίνει τη δυνατότητα στις ομάδες να συναντήσουν έμπειρα στελέχη της αγοράς και του ακαδημαϊκού χώρου που θα βοηθήσουν με πρακτικό τρόπο στην ωρίμανση της επιχειρηματικής ιδέας, με στόχο την ανάπτυξη και δημιουργία μίας βιώσιμης επιχείρησης. Επιπλέον, παρέχει πρόσβαση σε εξειδικευμένη τεχνογνωσία και λαμβάνει ένα εύρος πρωτοβουλιών που βοηθούν στην υλοποίηση των ιδεών των ομάδων.

Δύο χρόνια Invent ICT σε αριθμούς

Το πρόγραμμα Invent ICT μπαίνει στην τρίτη φάση του, όμως μία «βόλτα» στα δύο προηγούμενα χρόνια ύπαρξής του αξίζει τον κόπο, για να γίνει αντιληπτή η θέληση, η οποία υπάρχει στους νέους ανθρώπους να κάνουν πράξη τις ιδέες τους, να καινοτομήσουν, να βοηθήσουν κλάδους, ανθρώπους ακόμα και ολόκληρες περιοχές μέσα από τα επιτεύγματά τους. Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, λοιπόν, 109 ομάδες έκαναν αίτηση υποβολής στο πρόγραμμα, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 350 άτομα και 23 από αυτές το ολοκλήρωσαν, αποκτώντας παραπάνω γνώσεις, εμπειρίες, επιχειρηματικές προοπτικές και πολλές γνωριμίες στον κλάδο που ειδικεύονται. Το «ταξίδι» στον κόσμο του Invent ICT περιλάμβανε εκατοντάδες ώρες υποστήριξης (800) από μέντορες, πολλές συναντήσεις εργασίας (180) καθώς και workshops και εκδηλώσεις (25), ενώ δεν έλειπαν και συμμετοχές σε διεθνή και εθνικά events (70), όπως το Mobile World Congress και η ΔΕΘ. Τα νούμερα λοιπόν εύκολα μας αποδεικνύουν πως οι ομάδες κέρδισαν πολλά παραπάνω από γνώσεις και είδαν τα όνειρα τους να μπαίνουν στη ροή της πραγματικότητας, με τη βοήθεια των ειδικών. 

Ο τρίτος κύκλος ξεκινά!

Ακόμα και εν μέσω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που έχει ταλαιπωρήσει την παγκόσμια κοινότητα, υπάρχουν άνθρωποι – ομάδες που μεταφράζουν τις διεθνείς ανάγκες για «πράσινη» οικονομία, ψηφιακό μετασχηματισμό και ενεργειακή μετάβαση σε καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες.

Συμμετέχοντες: Airbots Agri-Tech, Θεόδωρος Ποτήρης, Villable, Ευθύμιος Τσαγγάλης, HyBox, Παύλος – Γουλιέλμος Μερκούρης, A method to promptly identify voltage instability using transmission line protection relays, Παναγιώτης Μανδουλίδης, ChromaSwap™, Παντελής Ναούμ, Keyonic – Smart Building and City Automation, Ιωάννης Ραυτόπουλος, Safety Incident Analysis as a Service (SIAaS), Δημήτρης Ξενίας, Hermes, Χάρης Κυρίτσης, Epoxikos, Σοφία Καβαρτίνα, Δρόμοι της Ελιάς, Γιώργος Καραμπάτος, MDN Labs, Μάριος Πραπόπουλος, Follow your box, Αρης Τσιανάκας, Experience Scanner, Κυριάκος Τοντσίδης, Ψηφιακοί Κύκλοι Ψυχολογικής Υποστήριξης, Δανάη Μπρίλλη, Sterigma, Παναγιώτης Λουκάς, Numerical modelling & Engineering in Sea Water Environments, Μιχάλης Χονδρός.

Μη χάνοντας ευκαιρία, επικοινωνήσαμε με δύο από τις ομάδες αυτές και τους ζητήσαμε να μας περιγράψουν με απλά λόγια τις ιδέες τους και να μας πουν πώς θεωρούν ότι το Invent ICT μπορεί να τους βοηθήσει στην υλοποίησή τους.

Joyfoundry 

Η ομάδα Joyfoundry μας δήλωσε: «Πρόκειται για μια ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης, ελέγχου και παρακολούθησης. Στόχος της πλατφόρμας είναι η έξυπνη διαχείριση υποδομών και η παρακολούθηση «έξυπνων» πόλεων. Η πλατφόρμα μπορεί πολύ εύκολα να παραμετροποιηθεί και να υποστηρίξει πολλά πρωτόκολλα της παγκόσμιας αγοράς, ενώ είναι σε θέση να διαχειριστεί πολλαπλές κτιριακές υποδομές και πολλαπλούς χώρους ταυτόχρονα. Είναι έτσι δημιουργημένη με φιλικό για τον χρήστη περιβάλλον τόσο σε tablet όσο και σε κινητά τηλέφωνα, ώστε να είναι εύχρηστη και λειτουργική.

Τα οφέλη που προκύπτουν από την πλατφόρμα είναι πολλά, μιας και παρέχει αναφορές, ειδοποιήσεις, αναλύσεις και ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο στο κινητό ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Μέσω της πλατφόρμας ο χρήστης μπορεί να έχει τον κεντρικό έλεγχο του φωτισμού, της θέρμανσης και του κλιματισμού, να διαχειρίζεται τις «έξυπνες» συσκευές, να λειτουργεί το αυτόματο πότισμα στους προαύλιους χώρους και στους κήπους, να εξοικονομεί ενέργεια μέσω της λειτουργίας έξυπνης διαχείρισης ψύξης – θέρμανσης, να καταγράφει το ιστορικό των καταστάσεων θερμοκρασίας, υγρασίας και των υπόλοιπων καταναλώσεων (νερό, ρεύμα κ.λπ.) και πολλά άλλα. 

Η συμμετοχή μας στο Invent ICT είναι μια μοναδική ευκαιρία για εμάς να εξελίξουμε ουσιαστικά την ιδέα μας και να ωριμάσουμε επιχειρηματικά. Λαμβάνουμε πολύτιμη γνώση μέσω των τακτικών σεμιναριών, η οποία μας βοηθάει να απαντήσουμε σε βασικά προβλήματα λειτουργίας μιας επιχείρησης και ταυτόχρονα αποκτούμε πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Επιπρόσθετα, δικτυωνόμαστε με την αγορά και το οικοσύστημα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας».

Scientia Maris

Η νεοφυής επιχείρηση Scientia Maris  αναπτύσσει state-of-the-art λογισμικά, τα οποία είναι απαραίτητα στους μηχανικούς, προκειμένου να σχεδιάζουν βιώσιμα έργα στο θαλάσσιο περιβάλλον (port, coastal και offshore), στους ερευνητές (πανεπιστημίων και ιδρυμάτων) που ασχολούνται με την επίδραση της κλιματικής αλλαγής (Sea Level Rise, Coastal Erosion/ Flooding) καθώς και στις κρατικές αρχές (διευθύνσεις υπουργείων, περιφέρειες και δήμους) για την ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης και τη βέλτιστη λειτουργία των λιμένων. Αποστολή της είναι η ενίσχυση των μηχανικών και των επιστημόνων διεθνώς, για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που διαρκώς προκύπτουν στο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον. 

Το όραμα είναι η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των παράκτιων κοινοτήτων στις συνεχείς πιέσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, η Scientia Maris έχει μετατρέψει την επιστημονική γνώση και τα ερευνητικά αποτελέσματα του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας, που ασχολείται με τις επιστήμες της θάλασσας και την παράκτια μηχανική, σε ένα εύχρηστο προϊόν που αλλάζει δραστικά τον τρόπο με τον οποίο μελετώνται τα θαλάσσια έργα μέχρι σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έναρξη αυτού του εγχειρήματος μέχρι και σήμερα, σημαντικός αρωγός είναι βέβαια το πρόγραμμα Invent ICT, μέσω του οποίου έχουμε βρει συνεργάτες για την περαιτέρω ανάπτυξη των λογισμικών και εξειδικευμένους συμβούλους για τον σχεδιασμό των επόμενων επιχειρηματικών μας δράσεων.